ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Αυγούστου 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ

(τραγικά ανέτοιμοι και πάντα βραδυπορούντες)

ΝΙΩΘΕΙΣ πόνο κι οργή καθώς ετούτο τον καιρό πανέμορφοι τόποι, καίγονται λαμπάδες και οι πύρινες φλόγες ασυγκράτητες κι αυτή τη φορά σάρωσαν την Κασσάνδρα στη Χαλκιδική. Και σχεδόν τις ώρες τις ίδιες οι φλόγες πυρπολούσαν στο νότο τη Μάνη. Τόποι και άνθρωποι ζουν της φωτιάς τον εφιάλτη κι ο μαύρος πίνακας που σ' αυτόν πάνω γίνονται οι εγγραφές για τις καταστροφές των δασών της χώρας, μεγαλώνει.

ΠΟΙΕΣ να πρωτοθυμηθείς από τις μεγάλες πυρκαγιές, που χτύπησαν τα λιγοστά και τόσο πολύτιμα δάση, κοντά και γύρω από την πρωτεύουσα, στην Πάρνηθα, στην Πεντέλη και σ' άλλα σημεία της Αττικής;

ΞΕΧΝΙΕΤΑΙ μήπως η τραγωδία που έζησε η Ικαριά (Αύγουστος 1995). Με τους δώδεκα νεκρούς και τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στο νησί. Αλλά και της γειτονικής Σάμου οι βιβλικές καταστροφές που έπληξαν το 1994 και μάλιστα του νησιού τα οικονομικά στηρίγματα, τα λιόδεντρα και τ' αμπέλια, όλα εκείνα, που βαστάνε τον άνθρωπο στη γη του, στον τόπο του.

ΑΠΟ το πρώτο κιόλας βράδυ καθώς χιλιάδες κάτοικοι της Χαλκιδικής έβλεπαν τον πύρινο όλεθρο να τους πλησιάζει, διαγραφόταν κιόλας ο κύριος, ο πρώτιστος κύριος φταίχτης για τις πυρκαγιές. Φθάνουν βέβαια πάντα με βραδυπορία αλλά φροντίζουν να δίνουν μια παρουσία και πανομοιότυπα εξαντλώνται σε εξαγγελίες μέτρων και της γνωστής πρώτης βοήθειας. Και για τ' άλλα τα πολλά, αυτά που χρειάζονται για να μπει η ζωή ξανά μπροστά, αποξεχνιούνται. Και πέφτει πάνω στον πυρόπληκτο αγρότη ή στον μικροεπαγγελματία, συνταξιούχο όλο το βάρος κι η αποκοτιά να ζωντανέψει μια ακόμη φορά τα καμένα.

ΚΙ ΕΙΝΑΙ όλοι τους οι κύριοι της εξουσίας λαλίστατοι, στις «πόρτες» ή στα «παράθυρα» που εμφανίζονται. Δίχως μια λέξη αυτοκριτικής ο ένας δίπλα στον άλλο αλληλοσυμπληρώνονται και ομολογούν πως όλα έγιναν ως έπρεπε και ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε έγκαιρα και σωστά.

ΣΤΑ 20 τελευταία χρόνια με την εναλλαγή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην εξουσία πολλά κακά και ολέθρια συντελέστηκαν στα ζητήματα της δασοπροστασίας. Η πρόσφατη ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δ. Υπαλλήλων, της Ενωσης Ελλήνων Δασοπόνων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων, καταγγέλλει ότι με το νόμο 26/2/1998 μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στο Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς να ληφθεί το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

ΕΧΟΥΜΕ έτσι τονίζουν την εφαρμογή μιας ακατανόητης πολιτικής, που δίνεται βάρος στην καταστολή και απαξιώνεται η σημαντικότερη συνιστώσα του προβλήματος που είναι η πρόληψη. Οι οργανώσεις στην κοινή ανακοίνωσή τους τονίζουν επίσης πως έχουν αποδυναμωθεί και αποδιοργανωθεί οι δασικές υπηρεσίες και παραμένουν κενό γράμμα το δασολόγιο και το δασικό κτηματολόγιο.

ΕΙΝΑΙ υποκρισία αλλά και προκλητικός εμπαιγμός το ενδιαφέρον που δείχνουν τώρα η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση καθώς κι οι Νομαρχίες Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης σπεύδουν να διακηρύξουν στους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής τους μόνιμους αλλά και τους παραθεριστές.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του ΚΚΕ στην Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, δίνει όλο το βάθος και σ' όλες τις πλευρές το πολύ σημαντικό θέμα της δασοπροστασίας. Είναι, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η έλλειψη υποδομών αντιπυρικής προστασίας, του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, των δασικών υπηρεσιών, του μηχανολογικού εξοπλισμού, είναι ακόμη η διάσπαση της ενιαίας δομής δασοπροστασίας.

ΚΙ ΕΙΝΑΙ ακόμη το αποτέλεσμα των κυβερνήσεων της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που συνδέεται με την εμπορευματοποίηση των δασικών εκτάσεων και τη νομιμοποίηση εκατομμυρίων στρεμμάτων και την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Σ' ΑΥΤΟΥΣ όλους πρέπει να δοθεί δαγκωτή κι ολούθε η απάντηση στους λαοπλάνους, στους κάθε λογής κατεργάρηδες. Μακριά κι αλάργα απ' αυτούς οι δημοτικές εκλογές φτάνουν. Στην κάλπη η «πληρωμή» τους. Κι ολούθε δήμαρχοι, δημοτικοί άρχοντες που θα τιμήσουν το χρέος τους.


Του
Νίκου ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ
Στην υπηρεσία των ιμπεριαλιστών

Avaton

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, με συνοπτικές διαδικασίες, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη Τρίτη, να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Λίβανο, που θα συμμετάσχουν στην πολυεθνική δύναμη επέμβασης και κατοχής στην περιοχή, απέδειξε περίτρανα ότι και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχει ολοένα πιο ενεργά στην ιμπεριαλιστική δράση.

Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, ανακοινώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει στην περιοχή, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού με το ελικόπτερό της, αξιωματικούς και μια ομάδα βατραχανθρώπων για νηοψίες στην περιοχή, ενώ, εφόσον χρειαστεί, είναι διατεθειμένη να αποστείλει και ένα αρματαγωγό, αναλαμβάνοντας ένα οικονομικό κόστος που θα ξεπερνά τα 1,5 εκατ. ευρώ το μήνα. Σύμφωνα μάλιστα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, στο απώτερο μέλλον θα εξεταστεί και η αποστολή άλλων χερσαίων μονάδων.

Η συγκεκριμένη στρατιωτική δύναμη μόνο ειρηνευτικό χαρακτήρα δεν έχει, αφού στόχος της είναι να αντικαταστήσει το στρατό κατοχής του Ισραήλ και βασική αποστολή της να ολοκληρώσει τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού, χτυπώντας την ένοπλη αντίσταση του λιβανέζικου λαού. Η ελληνική κυβέρνηση, σε όλους τους τόνους διεμήνυε ότι ...«έχουμε ήδη αργήσει» καινα κινδυνολογούσε υποστηρίζοντας ότι η «εκεχειρία κρέμεται σε μία κλωστή». Μάλιστα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι «ο στρατός πρέπει να πάει στο Λίβανο το ταχύτερο δυνατόν»!Ετσι πανέτοιμη η κυβέρνηση θα συμμετέχει στη στρατιωτική δύναμη κατοχής του Νοτίου Λιβάνου που αποφάσισε προχθές η Ευρωπαϊκή Ενωση. Με στρατηγικό στόχο την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για τον «εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής», εμπλέκει τη χώρα σε δολοφονικούς σχεδιασμούς εναντίον των λαών της περιοχής, με επιδίωξη να εξασφαλίσει μερίδιο από την αιματοβαμμένη λεία για την ντόπια πλουτοκρατία, η οποία δε θέλει να μείνει απ' έξω από το πλιάτσικο που θα ακολουθήσει στην περιοχή. Η συμμετοχή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε μια πολυεθνική δύναμη, που θα λειτουργήσει σαν εμπροσθοφυλακή των ιμπεριαλιστικών σχεδίων με επόμενους σταθμούς τη Συρία και το Ιράν, βάζει τη χώρα σε μια επικίνδυνη περιπέτεια.

Ζητούν ...αποσαφήνιση των όρων της εμπλοκής

Σ' αυτό το δρόμο η ελληνική κυβέρνηση δε βαδίζει μόνη της. Εχει άξιο συμπαραστάτη το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική - Ασφάλεια κι Αμυνα του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, δεν πρόβαλε την παραμικρή αντίρρηση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην «ειρηνευτική» δύναμη, αλλά επιχείρησε να κρύψει την «προθυμία» του κόμματός του πίσω από ...ρητορικά «ερωτήματα» για τους σκοπούς που εξυπηρετεί η απόφαση της κυβέρνησης. Ο Χρ. Παπουτσής αναρωτήθηκε λοιπόν: «Σε ποια ελληνική στρατηγική εντάσσεται μια τέτοια απόφαση; Σε ποιο πλαίσιο επιχειρησιακής ευθύνης του ΟΗΕ, με ποιο ρόλο και ποιες εντολές, εντάσσεται η διάθεση της φρεγάτας και του προσωπικού της;».

Δε χρειάστηκε βέβαια να του απαντήσει κανείς, γιατί αυτή η επιχείρηση αποτελεί συνέχεια της στρατηγικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση, στέλνοντας στρατούς κατοχής στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, την Αλβανία, το Κόσσοβο, δίνοντας τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας για να δολοφονήσουν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές λαούς που τόλμησαν να αντιταχτούν στους σχεδιασμούς της «νέας τάξης».

Την «αποσαφήνιση» του ρόλου και «του πλαισίου δράσης των δυνάμεων του ΟΗΕ στην περιοχή του Λιβάνου» ζήτησε και ο ΣΥΝ. Αν και θεωρητικά δήλωσε ότι δε συμφωνεί με την αποστολή της «ειρηνευτικής» δύναμης, όπως τη χαρακτηρίζει, αν πάρει ...εγγυήσεις είναι έτοιμος να δώσει τη συγκατάθεσή του. Εξάλλου, τις πρώτες μέρες της ισραηλινής επέμβασης στο Λίβανο ο Αλ. Αλαβάνος είχε ταχτεί υπέρ της ανάπτυξης «ειρηνευτικής δύναμης» στα νότια του Λιβάνου, την οποία έθεσε μάλιστα ως προϋπόθεση ειρήνευσης.

Καμιά συμμετοχή της χώρας

Την ίδια μέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε την αποστολή στρατιωτικής δύναμης, με τις «ευχές» του ΠΑΣΟΚ, και τις «ευλογίες» του ΣΥΝ, που ...ανακάλυπτε ότι η ανάπτυξη μιας πολυεθνικής δύναμης μπορεί «να εκτονώσει την κρίση», η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: «Ούτε φρεγάτα, ούτε στρατό, ούτε προσωπικό. Αυτή είναι η θέση μας. Γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας διαμόρφωσε μια απόφαση που προσπαθεί να δώσει στο Ισραήλ στρατιωτικά κατακτημένα που δεν τα κατέκτησε στον πόλεμο. Η ελληνική κυβέρνηση σύρεται κυριολεκτικά και προσφέρεται για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που στρέφεται κατά του λαού του Λιβάνου». Η συγκεκριμένη «ειρηνευτική δύναμη», υπογράμμισε η Αλ. Παπαρήγα, «έχει εντολή εμπλοκής στο εσωτερικό του Λιβάνου. Εχει εντολή να δώσει στους Ισραηλινούς αυτό που δεν κέρδισαν με τον πόλεμο».

Ενώ μετά την απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για αποστολή 9000 στρατιωτών, το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα οτι:

«Οι "φιλειρηνικές" διακηρύξεις των κυβερνήσεων της ΕΕ αποτελούν υποκρισία προκλητική. Αποδεικνύεται, και πάλι ότι η ΕΕ, ως ιμπεριαλιστική δύναμη, είναι συνεργός των ΗΠΑ στην επίθεση κατά των λαών.

Προκλητική είναι και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που προσπάθησε να εμφανιστεί και ως πρωταγωνιστής στη λήψη της αντιλαϊκής απόφασης. Αυτά είναι τα πραγματικά δόντια της ΝΔ.

Οι αντιθέσεις ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ αφορούν στο μερίδιο που θα αποσπάσουν από την "ανοικοδόμηση" του Λιβάνου, από τη βαθύτερη εκμετάλλευση των λαών, που φιλοδοξούν να τους φέρει η από κοινού επιδιωκόμενη "νέα Μέση Ανατολή".

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχουν αναλάβει μαζί με τη Γαλλία οι ηγέτες της Ιταλίας, Πρόντι - Ντ' Αλέμα, φανερώνει και πάλι πόσο χρήσιμοι είναι οι κεντροαριστεροί, ειδικά όταν ο ιμπεριαλισμός αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή των σχεδίων του.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει και να αντιπαλέψει τις επιθετικές αποφάσεις της ΕΕ, καθώς και τη συμμετοχή της Ελλάδας. Καμιά συμμετοχή, με κανέναν τρόπο και μορφή στο στρατό κατοχής στο Λίβανο. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών».


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ