ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΚΡΕΑΣ ΒΕΛΓΙΟΥ
Οταν η κατάψυξη «φουσκώνει» τα κέρδη...

Γι' άλλη μια φορά αποκαλύφτηκε πως ΕΕ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βάζουν πάνω απ' όλα τα οικονομικά συμφέροντα και όχι την υγεία και την ποιότητα διατροφής του λαού

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ εφαρμόζουν μια πολιτική που ταΐζει με «σκουπίδια» ή με «δηλητήρια» τους Ελληνες, κάνουν πως ερίζουν και επιχειρούν να εκθέσει ο ένας τον άλλον για κάτι που είναι συνένοχοι και οι δύο!

Eurokinissi

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ εφαρμόζουν μια πολιτική που ταΐζει με «σκουπίδια» ή με «δηλητήρια» τους Ελληνες, κάνουν πως ερίζουν και επιχειρούν να εκθέσει ο ένας τον άλλον για κάτι που είναι συνένοχοι και οι δύο!
Η δημόσια υγεία και η ποιότητα της ανθρώπινης διατροφής θυσιάστηκαν για μια ακόμα φορά στο βωμό του κέρδους, όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της εισαγωγής βοδινού κρέατος Βελγίου, που είχε καταψυχτεί το 1999. Παράλληλα ξαναφάνηκε πως οι σχετικοί κανονισμοί και οδηγίες της ΕΕ και η πολιτική των κυβερνώντων το μόνο που κάνουν είναι να εξυπηρετούν τα οικονομικά συμφέροντα, ή αλλιώς όπως το λένε την ελεύθερη αγορά.

Στο όνομα λοιπόν της ελεύθερης αγοράς, στις 21/12/1988 ψηφίστηκε μια οδηγία, η οποία δημοσιοποιήθηκε στα κράτη - μέλη της τότε ΕΟΚ στις 10/1/1989. Η οδηγία αυτή είναι η 89/108 και βγήκε για να καταργηθούν στα κράτη - μέλη της Κοινότητας οι όποιοι περιορισμοί υπήρχαν για ημερομηνίες λήξης, όρους διατηρησιμότητας και άλλα τινά, για τα κατεψυγμένα κρέατα, ή αλλιώς για τα κρέατα βαθιάς κατάψυξης (-18 βαθμούς και κάτω). Ανεξάρτητα από τι έγινε και τι δεν έγινε γνωστό τις προηγούμενες μέρες, στην Ελλάδα υπήρχε εθνική νομοθεσία που έθετε όρους και χρονικούς περιορισμούς στα κατεψυγμένα κρέατα, πριν η χώρα ενταχθεί στην ΕΟΚ. Υπήρχε και σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το 653/77. Ομως ήρθε η προαναφερόμενη κοινοτική οδηγία που όριζε ότι η επιχείρηση, ή με άλλα λόγια ο «κατασκευαστής» θα ορίζουν την ημερομηνία λήξης στο κατεψυγμένο κρέας και θα εγγυώνται για το προϊόν... Αυτό βέβαια είναι η συνήθης πρακτική της ΕΕ, αφού και ο έλεγχος των προϊόντων γίνεται από τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν και τα πιστοποιητικά τους αρκούν για την ανεξέλεγκτη εισαγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Κοινότητας!

Επί του θέματος πάντως, όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, η οδηγία αυτή βγήκε επειδή εκτιμήθηκε: «ότι οι διαφορές μεταξύ των εθνικών νομοθεσιών που αφορούν τα τρόφιμα βαθιάς κατάψυξης εμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία τους, ότι οι διαφορές αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν άνισους όρους ανταγωνισμού και ότι για το λόγο αυτό έχουν άμεση επίπτωση στη δημιουργία και τη λειτουργία της κοινής αγοράς». Ετσι, στο όνομα της ελεύθερης αγοράς ορίστηκε καταρχάς ότι στα κρυογόνα μέσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί άζωτο και διοξείδιο του άνθρακα. Κι εδώ η δημόσια υγεία προφανώς προσπεράστηκε... Ακολούθως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αναφέρουν για πόσο καιρό μπορεί να συντηρηθεί το κρέας βαθιάς ή ταχείας κατάψυξης ή υπερκατάψυξης στην κατοικία του τελικού καταναλωτή (όπου η ψύξη είναι πιο χαμηλή). Επίσης θα πρέπει να υπάρχει στην ετικέτα προσδιορισμός της παρτίδας και να αναφέρεται ότι απαγορεύεται η εκ νέου κατάψυξη μετά την απόψυξη. Δηλαδή, έγινε η «επιχειρηματική ζωή» πολύ εύκολη και χαλαρή για τους εμπόρους κατεψυγμένων, αλλά ακόμα πιο εύκολα έγιναν τα πράγματα για τα κατεψυγμένα κρέατα, που πηγαίνουν για μεταποίηση. Εδώ δεν υπάρχει απολύτως κανένας όρος προστασίας και ενημέρωσης του καταναλωτή!

Για την ιστορία αξίζει να αναφερθεί πως στο Προεδρικό Διάταγμα 653/77 ορίζεται πως η διάρκεια συντηρήσεως των κατεψυγμένων κρεάτων που εισάγονται στη χώρα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 10 μήνες για τα βοοειδή, τους 8 μήνες για τα αιγοπρόβατα και τα πουλερικά και τους 6 μήνες για τα χοιρινά, από την ημερομηνία σφαγής ή καταψύξεως. Σε άλλο άρθρο του ίδιου ΠΔ ορίζεται ακόμα πως η διάρκεια συντηρήσεως των κατεψυγμένων κρεάτων μπορεί να είναι 14 μήνες για το βόειο κρέας, 12 μήνες για το αιγοπρόβειο και τα πουλερικά και 10 μήνες για το χοιρινό από την ημερομηνία σφαγής ή καταψύξεως.

Με υπογραφή Β. Παπανδρέου

Τώρα εν έτη 2006 γίνεται ό,τι γίνεται με αφορμή το «αρχαίο» κρέας του Βελγίου και η κυβέρνηση της ΝΔ με την αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ ερίζουν υποκριτικά για το ποιος ευθύνεται. Ομως ευθύνονται εξίσου και οι δύο, ως υπηρέτες της ΕΕ και των διαφόρων οικονομικών συμφερόντων. Η οδηγία 89/108, που άνοιξε το δρόμο της ασυδοσίας για τα κατεψυγμένα κρέατα, πέρασε επί Ελληνικής Προεδρίας, δηλαδή της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στις 21/12/1988 στις Βρυξέλλες και φέρει την υπογραφή, ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου, της Βάσως Παπανδρέου, που ήταν τότε αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου και η οποία λίγες μέρες μετά έγινε Επίτροπος της ΕΕ. Δε νομίζουμε πως αν στη θέση της ήταν κάποιος της ΝΔ δε θα υπέγραφε κι αυτός... Πάντως τη συγκεκριμένη οδηγία το ΠΑΣΟΚ την έκανε αργότερα προεδρικό διάταγμα, που είναι το 410/94. Τούτα εφαρμόζει τώρα και η κυβέρνηση της ΝΔ και επέτρεψε να μπει και να διατεθεί στην ελληνική αγορά καταψυγμένο κρέας 7,5 ετών.

Υπάρχουν ευθύνες

Κι όπως συμβαίνει συνήθως σε όλα τα διατροφικά σκάνδαλα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έτσι και αυτό το θέμα βγήκε επειδή κάποιοι το διοχέτευσαν στον Τύπο και κάποιοι είχαν συμφέρον να βγει... Από την άλλη φημολογείται πως κατεψυγμένα κρέατα που λογικά δεν έπρεπε να περάσουν στην ελληνική αγορά, καταναλώθηκαν και στο παρελθόν. Πάντως, στην προκειμένη περίπτωση, προέκυψε και επιχειρηματικός ανταγωνισμός ανάμεσα σε μπίζνεσμαν που τροφοδοτούν πλοία, ξενοδοχεία και εστιατόρια, αφού πολλοί ήθελαν να κονομήσουν, μια και έγινε η αρχή... Ομως η κυβέρνηση της ΝΔ δεν τους έκοψε το βήχα. Αν ήθελε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσε να μην έχει επιτρέψει την κατανάλωση των όποιων ποσοτήτων κατεψυγμένου από το 1999 βοδινού κρέατος Βελγίου μπήκαν στην Ελλάδα. Βέβαια, για ό,τι έγινε, έχουν ευθύνες τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Γιατί εκτός των άλλων και οι δύο κυβερνήσεις δεν καθόρισαν ημερομηνίες λήξης των κατεψυγμένων κρεάτων, για να μην έρθουν και σ' αυτήν την περίπτωση, αντιμέτωπες με τα οικονομικά συμφέροντα και τις σχετικές εντολές της ΕΕ.

Δεν ντρέπονται

Ομως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ εφαρμόζουν μια πολιτική που ταΐζει με «σκουπίδια» ή με «δηλητήρια» τους Ελληνες, κάνουν πως ερίζουν και επιχειρούν να εκθέσει ο ένας τον άλλον για κάτι, που είναι συνένοχοι και οι δύο. Η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να αναλάβει τις ευθύνες της, ανακοινώνει μέσω του αρμοδίου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ότι η συγκεκριμένη εισαγωγή έγινε σύμφωνα με ισχύουσα κοινοτική και εθνική νομοθεσία και στα πλαίσια αυτή ενήργησαν τόσο η Διεύθυνση Κτηνιατρικής που υπάγεται στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση όσο και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ. Παράλληλα ανακοινώθηκε πως όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ τα ίδια κάνουν... και ακόμα πως το ΠΑΣΟΚ έβγαλε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Ομως αυτό το διάταγμα εφαρμόζει τώρα και η ΝΔ... Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ έσπευσε υποκριτικά και καιροσκοπικά να εκμεταλλευτεί το γεγονός κάνοντας λόγο για οσμή σκανδάλου και για να δημιουργήσει εντυπώσεις δημοσιοποίησε πως ζητήθηκε η σύγκληση της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής... Να πει τι εκεί το ΠΑΣΟΚ και τι η ΝΔ, ποιος σε ποιον και για ποιους;

Το γαϊτανάκι της κοροϊδίας πέρασε ενόψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθηνών - Πειραιώς, που τεχνικά εμπλέκεται με το θέμα. Επ' αυτού η Φ. Γεννηματά ζήτησε, προφανώς για το θεαθήναι, να τεθεί όριο δυο ετών στα κατεψυγμένα κρέατα, ενώ ανακοινώθηκαν και κάποιες κατασχέσεις κατεψυγμένων κρεάτων από το Βέλγιο. Δεν ανακοινώθηκε πότε και πώς θα καταστραφούν οι ποσότητες που δεσμεύτηκαν, πράγμα που όπως φαίνεται έγινε για τα μάτια του κόσμου περισσότερο.

Προς προβληματισμό

Το ζήτημα πάντως είναι, πως όσο κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους και της ελεύθερης αγοράς, τα διατροφικά σκάνδαλα θα δίνουν και θα παίρνουν, όσοι κανόνες υποτίθεται κι αν υπάρχουν όσοι έλεγχοι κι αν γίνονται. Ταυτόχρονα δημιουργείται κι ένα ακόμα θέμα, που είναι η διατροφική εξάρτηση της χώρας σε ζωοκομικά προϊόντα και οι μεγάλες εισαγωγές κρεάτων κατεψυγμένων και μη από τις Βόρειες χώρες της ΕΕ, καθώς και από τρίτες χώρες. Κι όσο η χώρα είναι εξαρτώμενη σε τρόφιμα κι όσο κυριαρχούν οι νόμοι του κέρδους, τόσο θα εισάγονται και θα διατίθενται προς κατανάλωση, εν αγνοία των καταναλωτών, προϊόντα με διοξίνες, γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, ορμόνες και αντιβιοτικά, ή πιο γενικά, προϊόντα «βρώμικα» και ανθυγιεινά ή και «σκουπίδια», όπως είναι οι συγκεκριμένες παρτίδες του επί πολλά έτη βαθιά καταψυγμένου βέλγικου κρέατος.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ