ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗ ΔΕΘ
Ολα για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Οχτάωρο -πενθήμερο - 1.300 ευρώ βασικό μισθό, θα είναι και φέτος, ενόψει της ΔΕΘ, κάποια από τα βασικά αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
Οχτάωρο -πενθήμερο - 1.300 ευρώ βασικό μισθό, θα είναι και φέτος, ενόψει της ΔΕΘ, κάποια από τα βασικά αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος
Η τρίτη εμφάνιση του Κ. Καραμανλή ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν κρύβει καμία έκπληξη. Από τη μια θα προσφέρει εγγυήσεις στην πλουτοκρατία για την αμείωτη ένταση της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης και θα διατρανώσει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε συγκεκριμένες «μεταρρυθμίσεις» τον επόμενο χρόνο, με έμφαση στην Παιδεία και Ασφαλιστικό.

Από την άλλη στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα θα μοιράσει τις συνήθεις παροχές - ψίχουλα, μαζί με «ειλικρινή» λόγια συμπάθειας και άφθονες υποσχέσεις για τις καλύτερες μέρες που έρχονται... Γενικότερα, η καλλιέργεια προσδοκιών και εξαπάτησης αποτελεί σημαντικό μέρος της πρωθυπουργικής παρουσίας στη ΔΕΘ. Πολύ περισσότερο φέτος, που απέχει μόλις ένα περίπου μήνα από τις κάλπες των δημοτικών εκλογών.

Πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που τα αιτήματά τους κινούνται μέσα στο γήπεδο της κυβερνητικής πολιτικής, εξαντλώντας την αντιπαράθεση μαζί της στο αν θα δοθεί επίδομα θέρμανσης ή αν αυξηθεί μερικά ευρώ το επίδομα ανεργίας... «Ζητάμε ένα νέο μείγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής», δηλώνει ο νέος πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ομολογώντας ότι στόχος δεν είναι η ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής, αλλά λίγα ψίχουλα επιπλέον από αυτά που δίνει η κυβέρνηση, ακριβώς γιατί επί της ουσίας συμμερίζεται τις ίδιες προτεραιότητες (ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, «ανάπτυξη» κ.ο.κ.).

Από την άποψη αυτή ο Κ. Καραμανλής θα είναι πανέτοιμος, κουβαλώντας στη ΔΕΘ το δικό του πακέτο-κοροϊδίας, όπως έκανε άλλωστε και ο προκάτοχός του (τα περιβόητα «πακέτα - Σημίτη»). Το φετινό «πακέτο Καραμανλή» περιλαμβάνει αύξηση συντάξεων ΕΚΑΣ και ΟΓΑ από 1/1/2007 σε δύο δόσεις ώστε το 2008 να φτάσουν οι αγροτικές στο αστρονομικό ποσό των 330 ευρώ και το ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, εξαγγελίες για «σταδιακή» φοροελάφρυνση -εμπαιγμός των μισθωτών από το 2007 κ.ο.κ.

Επί της ουσίας όμως ο Κ. Καραμανλής θα τα δώσει όλα για την ανταγωνιστικότητα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας που, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα εμφανίσει ως μονόδρομο για τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων. «Μόνο μια ανταγωνιστική οικονομία μπορεί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Μόνο μια δυναμική οικονομία μπορεί να βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο όλων των πολιτών», είχε πει χαρακτηριστικά πέρσι στη ΔΕΘ και αναμένεται να επαναλάβει με έμφαση φέτος. Μπορεί η πραγματικότητα να μη δικαίωσε - το ακριβώς αντίθετο - το «πιστεύω» του, αλλά δεν έχει άλλη λύση από το να επιμείνει στο μονόδρομο της πολιτικής του. Δεν είναι τυχαίο ότι από τα κυβερνητικά στελέχη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό μια συστηματική, ιδεολογικού χαρακτήρα, εκστρατεία με στόχο να «αποενοχοποιηθεί» η κερδοφορία του κεφαλαίου, ισχυριζόμενα ότι αποτελεί προϋπόθεση «εκ των ων ουκ άνευ» για να βελτιωθεί η κατάσταση των εργαζομένων. Πρώτος και καλύτερος ο πρωθυπουργός είχε δικαιολογήσει την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, λέγοντας ότι «το κάνουμε γιατί πιστεύουμε ότι αυτό φέρνει επενδύσεις, γεννάει νέες επιχειρήσεις, γεννάει κέρδη, γεννάει εισόδημα, γεννάει νέες θέσεις εργασίας». Προκειμένου να μην αφήσει περιθώρια αμφιβολιών, είχε συμπληρώσει: «Οτιδήποτε και να κάνει το κράτος, αν δεν ανθήσει επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, δε θα καταπολεμηθεί η ανεργία».

Το δόγμα αυτό διαπερνά και το «όραμα» που παρουσίασε πέρσι στη Θεσσαλονίκη, να μετατρέψει δηλαδή τη χώρα σε «έδρα των στρατηγείων και των ερευνητικών κέντρων, μεγάλων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, που διεισδύουν στις γειτονικές χώρες».

Φέτος θα αξιώσει την «αναγνώριση» της πλουτοκρατίας για τη συνέπεια και την τόλμη του στην υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών. Ηδη όμως οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας το έχουν πράξει. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος υπερασπίστηκε μετά πάθους τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συνέχισή τους «είναι η πιο ουσιαστική κοινωνική παροχή»(!). Παρομοίως ο «αχόρταγος» πρόεδρος των βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ) Γ. Μυλωνάς δε δίστασε να αναγνωρίσει ότι η κυβέρνηση «περνάει τη βάση», εννοείται των εξετάσεων που της έχουν βάλει οι βιομήχανοι...

Πλούσιος απολογισμός

Η αλήθεια είναι ο Κ. Καραμανλής έχει έναν πλούσιο απολογισμό να παρουσιάσει σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στην περσινή ΔΕΘ.

Τότε είχε διαβεβαιώσει ότι «ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται σε όλους τους τομείς» και πράγματι σε αυτή τη γραμμή κινήθηκε. Είχε υποσχεθεί αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις και υπερκάλυψε το πλάνο, με τελευταία πράξη την παράδοση της «Εμπορικής» στους Γάλλους. Εκανε πράξη και τις άλλες δεσμεύσεις του, όπως η ψήφιση νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το «νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ» (δηλαδή η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων), η «απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου» κ.ά.

Επίσης ο Κ. Καραμανλής είχε δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει «διάλογος σε βάθος χρόνου για το ασφαλιστικό, ώστε να προετοιμαστούν έγκαιρα οι λύσεις που απαιτούνται και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος». Ενα χρόνο μετά έχει κάνει περισσότερα απ' όσα είχε υποσχεθεί, προχωρώντας και σε χαριστικές ρυθμίσεις στους μεγαλοοφειλέτες του ΙΚΑ...

Η συνέχιση της λιτότητας είναι «ένα το κρατούμενο», αλλά είναι πιθανό να «πουλήσει» φρούδες ελπίδες για «έξοδο από το τούνελ». Πέρσι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι «τα δύο δύσκολα χρόνια» τερματίζονται τον ερχόμενο Δεκέμβρη και είχε ζητήσει πίστωση χρόνου ώστε «να αποδώσουν οι νέες πολιτικές». Είναι γνωστό τι απέδωσαν: Μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου στην πλουτοκρατία, περισσότερη φτώχεια στα λαϊκά στρώματα.

Βέβαια πέρσι είχε συμπεριλάβει και άλλες μεγαλεπήβολες δεσμεύσεις, όπως «η δραστική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής των οικονομικά ισχυρών», αλλά είναι ευνόητο ότι πρόκειται για στάχτη στα μάτια των «από κάτω»...

Τα πράγματα είναι παραπάνω από ξεκάθαρα. Η αντιλαϊκή επίθεση θα ενταθεί και αυτό το μήνυμα - κωδικοποιημένο βέβαια - θα εκπέμψει ο Κ. Καραμανλής από τη ΔΕΘ. Ομως η κυβέρνηση δεν «παίζει» μόνη της και δεν είναι παντοδύναμη, επειδή αντλεί δύναμη και από τη στρατηγική συμμαχία με το μεγάλο κεφάλαιο και το ΠΑΣΟΚ... Υπάρχει διέξοδος και είναι στο χέρι μας να τους σταματήσουμε. Το πρώτο μήνυμα θα σταλεί με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ και το δεύτερο με τα ψηφοδέλτια της αντίστασης στις δημοτικές εκλογές...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ