ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Αντίσταση σε όλες τις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις

Συνέντευξη με την Μανουέλα Μπερναρντίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚ Πορτογαλίας και υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων

Προσχεδιασμένη χαρακτήρισε την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο η Μανουέλα Μπερναρντίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πορτογαλικού Κομμουνιστικού Κόμμα, μιλώντας στο «Ρ». Η ίδια τόνισε ότι η πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο δε θα αποτελέσει εγγύηση της ανεξαρτησίας της χώρας. Υπογράμμισε ότι τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα είναι αποφασισμένα να διοργανώσουν κοινές ενέργειες και κινητοποιήσεις κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εκδηλώνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους προς τους λαούς που αντιστέκονται.

Η επιδρομή ήταν ποσχεδιασμένη

-- Τι πιστεύετε ότι σηματοδοτεί η τελευταία ισραηλινή επιδρομή σε βάρος του Λιβάνου;

-- Αυτό που διαδραματίζεται στη Μέση Ανατολή και σχετίζεται πρώτα με τους λαούς της περιοχής, που για δεκαετίες υπόκεινται σε ιμπεριαλιστική και σιωνιστική επίθεση και τρόμο, είναι ταυτόχρονα έκφραση για τη διεθνή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος που, στην παρούσα φάση, καταφεύγει συχνά και συστηματικά στον πόλεμο και την καταπίεση, στη βία και τα βασανιστήρια, στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της εθνικής αυτοκυριαρχίας και του δικαιώματος κάθε λαού να αποφασίζει την πορεία του.

Η Μ. Μπερναρντίνο
Η Μ. Μπερναρντίνο
Η συγκεκριμένη εισβολή είναι μέρος του σχεδίου του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού για την «ευρεία Μέση Ανατολή», στην υλοποίηση του οποίου το Ισραήλ παίζει ενεργό ρόλο. Το πρόσχημα της αιχμαλωσίας των δυο Ισραηλινών στρατιωτών για μας παραμένει πρόσχημα. Η επιδρομή ήταν προσχεδιασμένη, με στόχο τη «ρευστοποίηση» του Παλαιστινιακού κράτους και τη μετάλλαξη του Λιβάνου σε προτεκτοράτο. Με την επίθεσή του το Ισραήλ και οι Αμερικάνοι σύμμαχοί του επιδίωξαν και επιδιώκουν να δημιουργήσουν μια κρίση στην περιοχή και να αναγκάσουν τη Συρία και το Ιράν να εμπλακούν σ' αυτή. Για τις ΗΠΑ η περιοχή έχει στρατηγική σημασία για την προώθηση των σχεδιασμών τους. Η ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων επιδιώκει τον έλεγχο των φυσικών και ενεργειακών πηγών της Μέσης Ανατολής, την εγκαθίδρυση κυβερνήσεων σ' αυτές τις χώρες που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά της και την πάταξη των λαϊκών κινημάτων που αντιστέκονται στην επιβολή της.

-- Θεωρείτε ότι η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα επιφέρει «σταθερότητα» στην περιοχή.

-- Οχι, δεν επιλύει το πρόβλημα «σταθερότητας». Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια διακήρυξη υπέρ του Ισραήλ. Η συμπεριφορά της λεγόμενης «διεθνούς κοινότητας» - που συγκροτεί ξεδιάντροπα η ΕΕ με τις ΗΠΑ - άνοιξε το δρόμο στην ατιμωρησία με την έγκριση της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τους στόχους που δεν κατάφερε να πετύχει στρατιωτικά το Ισραήλ, επικαλούμενο το δικαίωμά του για «αυτοάμυνα», ήρθε σήμερα να επιβάλει η «διεθνής κοινότητα». Η πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στο νότο του Λιβάνου θα συνεχίσει, κατά την άποψή μας, να αποτελεί παράγοντα αστάθειας και δε θα αποτελέσει εγγύηση της ανεξαρτησίας του Λιβάνου ή της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο δρόμος της συνενοχής...

Γάλλοι της «ειρηνευτικής αποστολής» κατοχής έτοιμοι να πάρουν τις θέσεις τους...

Associated Press

Γάλλοι της «ειρηνευτικής αποστολής» κατοχής έτοιμοι να πάρουν τις θέσεις τους...
-- Τι στάση κράτησε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής;

-- Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας με την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης ακολούθησε την τακτική της «σιωπής». Οταν τελικά πήρε θέση κράτησε «ίσες αποστάσεις» από τους επιδρομείς και την αντίσταση του λαού του Λιβάνου. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, «υιοθετώντας» την αμερικάνικη προπαγάνδα υποστήριζε ότι πρέπει να υπάρξει συγκράτηση των βομβαρδισμών και όχι κατάπαυση του πυρός.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε την ετοιμότητά της να συμμετάσχει στην πολυεθνική δύναμη ευθυγραμμισμένη με τους σκοπούς των ΗΠΑ και του Ισραήλ και επέτρεψε τη χρήση της αμερικανικής βάσης που υπάρχει στις Αζόρες για τεχνικές στάσεις των ισραηλινών στρατιωτικών αεροπλάνων που μετέφεραν πολεμικό υλικό στη χώρα τους. Μάλιστα, επειδή η συγκεκριμένη απόφαση ήταν αντισυνταγματική, προκάλεσε την έκτακτη σύγκληση του πορτογαλικού Κοινοβουλίου και ισχυριζόμενη ότι δεν πρόκειται για μεταφορά επιθετικού υλικού, ψήφισε τη συνέχιση των πτήσεων από τις Αζόρες στο Ισραήλ.

Κινητοποιήσεις αλληλεγγύης

-- Πώς αντέδρασε το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα στη στάση της κυβέρνησης; Πραγματοποιήθηκαν αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στη χώρα σας;

-- Εμείς καταδικάσαμε τη «βολική σιωπή» της πορτογαλικής κυβέρνησης και αντιταχτήκαμε τόσο στη χρήση της αμερικάνικης βάσης από τα ισραηλινά αεροπλάνα όσο και στο ενδεχόμενο της αποστολής στρατιωτών της χώρας στο νότιο Λίβανο. Από την πλευρά μας, επί του παρόντος εκτιμούμε όλους τους τύπους αντίστασης ενάντια στην εκμετάλλευση του ιμπεριαλισμού και στην επιθετικότητά του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος αντίστασης κατά της κατοχής και κατά όλων των τύπων ιμπεριαλιστικής παρέμβασης στις ζωές των λαών.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, το κόμμα μας πραγματοποίησε κινητοποιήσεις. Μάλιστα με τη δική μας συμμετοχή και άλλων 32 οργανώσεων προχωρήσαμε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στη Λισαβόνα.

-- Γνωρίζουμε ότι το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα θα φιλοξενήσει την επόμενη Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Ποιους στόχους θέτετε σ' αυτή τη συνάντηση;

-- Θεωρούμε πως η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 10-12 Νοέμβρη θα διαδραματίσει μία σημαντική στιγμή στην εκτίμηση των κινδύνων και των δυνατοτήτων της διεθνούς κατάστασης, πώς επηρεάζεται από το ενεργειακό ζήτημα και τις βασικές διεκδικήσεις της παρούσας δράσης των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου που έχουν το σοσιαλισμό ως στόχο. Θα αξιοποιήσουμε επίσης τη Διεθνή Συνάντηση για παραπέρα προώθηση της αλληλεγγύης και της κοινής μας δράσης. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο θα κινηθούμε στην κατεύθυνση διοργάνωσης κοινών ενεργειών και κινητοποιήσεων των κομμάτων μας, πριν τη Διεθνή Συνάντηση, δηλαδή όλο το Σεπτέμβρη, συνεχίζοντας τις διαδηλώσεις και τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ