ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Νικήτας ο αλέκτωρ της Ελαφρότητας

1. Ο ελαφρύς ατομικισμός του Νικήτα Κακλαμάνη έχει τις ρίζες του στους αποχαυνωμένους κοσμικούς και στην παπαγαλία της δεξιάς κοινότητας.

2. Ο σωρός των υποψηφίων που διάλεξε ο Νικήτας για την Αθήνα διακρίνεται για την αφηρημένη ιδέα που έχει για τον κόσμο, για τη μυωπία του μπροστά στην πραγματικότητα και για το πολιτιστικό του όνειρο, που περιορίζεται συνήθως στον κάδο των απορριμμάτων.

3. Η αισιοδοξία του Κακλαμάνη για το Δήμο δεν είναι παρά μεταμφιεσμένος κυνισμός. Η αγάπη του για τα καρναβάλια τον παρέσυρε σε τσαπατσουλιές και τον εκθέτει στα μάτια μας.

4. Η κάθοδος του Νικήτα στις εκλογές είναι ο μόνος τρόπος ν' αποφύγει τις μελανιές από το υπουργείο Υγείας. Εκεί όμως έχτισε το κύρος του και εδραίωσε την ανυπόφορη μάσκα του άνετου: ό,τι χρειάζεται ο κόσμος του θεάματος για να μπορεί να τον στηρίξει.

5. Ο Νικήτας Κακλαμάνης όχι μόνο αγνοεί τα όριά του αλλά κάνει και τα πάντα για να μην τα συναντήσει. Το είδος του ψέματος που πλασάρει θυμίζει έντονα πλαστική χειρουργική.

6. Ο καιροσκοπισμός είναι το πλάνο του αλέκτορα για την Αθήνα. Πρόκειται για πολιτική κουτοπονηριά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

7. Ο αγαπημένος χώρος του αλέκτορα είναι η χωματερή του ντόπιου κεφαλαίου. Εκεί στα καλλιστεία επίδειξης πλούτου ο μέγιστος του κοτετσιού ασκεί τη δουλοπρέπειά του.

8. Ο αλέκτορας ουδεμία σχέση έχει με ποταπά μέσα για την εκπλήρωση του σκοπού του. Αυτά τα έχει αναλάβει η παράταξη που είναι εθισμένη στη συστηματική παραπλάνηση. Δουλεία του αλέκτορα είναι να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

9. Τα προνόμια του αλέκτορα είναι αξιοζήλευτα: Μπορεί να μην κρύβει τα πάθη του, να κυκλοφορεί χαζοχαρούμενος με ύφος καρδινάλιου που συνομιλεί με τον Θεό, να είναι επιδεξιομανής σαν την Αγία Περπέτουα, να στηρίζει τη ζοφερή μορφή κυβέρνησης διαδίδοντας πως αυτό είναι το καλό.

10. O αλέκτορας μόλις υψωθεί καταρρέει ταυτόχρονα. Αυτό τον απαλλάσσει από διλήμματα του τύπου «ποιος είμαι; πού πάω; ποιον μεγάλο υπόνομο (γιατί για δρόμο ούτε λόγος να γίνεται) να ακολουθήσω για το πιο μεγάλο κοτέτσι;».

11. Η αδιαφορία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του αλέκτορα. Σαν οπαδός του εγωισμού, σέβεται μόνο την εικόνα που του επιστρέφει ο καθρέφτης του. Μακριά από κάθε σκέψη που θα μπορούσε να τον σκοτίσει περιφέρει το λειρί του με έπαρση μέσα στο οικόπεδο της Νέας Δημοκρατίας και γίνεται το σύμβολό της στις εκλογές.

12. Η πρώτη ύλη του αλέκτορα είναι ο αφρός. Επιρρεπής στην επιφάνεια, αγνοεί την ύπαρξη του βυθού. Ως εκ τούτου το μόνο που μπορεί να χαρίσει στους ψηφοφόρους του είναι μαθήματα κολύμβησης, καθώς και μαθήματα μαγειρικής, με επίκεντρο τη σπάνια διατροφή του, που αποτελείται από αγνά υλικά όπως καλαμπόκι, πίτουρο και φλούδες καρπουζιού...

13. Πού ανήκει ο αλέκτορας; Στη ματαιοδοξία του για πλούτο. Στη μεσαιωνική Ιστορία της Δεξιάς, στην πλήξη της Δημοκρατίας, στη μεταφυσική και τέλος στον Διάβολο, που δε βάζει μυαλό για να τους πάρει όλους αυτούς και να τους σηκώσει.

14. Ο χειρότερος εχθρός του αλέκτορα είναι η αδιαφορία. Για την αντιμετώπισή της πρέπει να κουβαλάει μαζί του σαν αξεσουάρ δημοσιογράφους, κομμώτριες και κόλακες της συμφοράς.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Προς ακρόαση... .

Στην «ανέμη» της λαϊκής σοφίας και της ποίησης συνεχίζει να παραμένει δεμένη η δημιουργική «κλωστή» του Λουδοβίκου των Ανωγείων. Ξεδιπλώνοντας τα τραγούδια του, ψιθυρίζοντας αλήθειες που μοιάζουν με παραμύθια. Στον τελευταίο δίσκο του με τίτλο «Γκρεμό δεν έχουν τα πουλιά», ο Ανωγειανός δημιουργός διηγείται ιστορίες για το φάρο που σπαθίζει τα κύματα, για τον Σαλή, τον χαμάλη που σέρνει το καρότσι του στα καλντερίμια του λιμανιού, για τον έρωτα που είναι πανταχού παρών, για το φτερό της γερακίνας που πέφτει και ψιθυρίζει στο αυτί μιας κόρης τα μυστικά του ουρανού... Επίσης, μελοποιεί Παλαμά, αλλά και το «Μοιρολόι της Φώκιας» του Παπαδιαμάντη. Ενα άλμπουμ - λυρική απεικόνιση συναισθημάτων - που μαγεύει με τις ιστορίες και τις μελωδίες του. Συνοδοιπόροι του μια νέα φωνή, η Μαρία Αναματερού και η «Ομαδική Απόδραση» (δική της και η ενορχήστρωση). Το καλαίσθητο εξώφυλλο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Μιχάλης Μανουσάκης («ΛΥΡΑ»).

  • «Αρωμα» Κρήτης κομίζει και το άλμπουμ - δεύτερο κατά σειρά - «Της Κρήτης τα πολύτιμα» (ΜΒΙ). Οπως και η πρώτη συλλογή περιλαμβάνει σύγχρονα αλλά και παραδοσιακά τραγούδια (18 συνολικά) όχι όμως μόνο από Κρητικούς τραγουδοποιούς. Από τους πρώιμους «Χαΐνηδες» με το «Καπηλειό» (ερμηνεύει ο Μίλτος Πασχαλίδης) και τον «Ακροβάτη» (τραγούδι Μιχάλης Σταυρακάκης), στα «Μαύρα μου μάτια» (ντουέτο Βασίλη Σκουλά - Μανώλη Λιδάκη). Ακούγονται επίσης: Αλκίνοος Ιωαννίδης, Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Γιώργης Ξυλούρης, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Χαρούλης, Παντελής Θαλασσινός, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Ψαραντώνης, Κωστής Αβυσσινός, Λιζέτα Καλημέρη, Αναστασία Μουτσάτσου.

  • Παραδοσιακά τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή του Πόντου περιλαμβάνονται στο νέο CD του Πέτρου Γαϊτάνου με τον τίτλο «Ανθεί και φέρει κι άλλο» («Universal»). Στο δίσκο ακούγονται 16 τραγούδια, διαφορετικής θεματολογίας - ακριτικά, ερωτικά, των μοναστηριών, χορευτικά, βουκολικά κλπ. - καθώς και δύο ορχηστρικά Τικ και Κότσαρι. Ανάμεσά τους τα: «Η κόρ επήεν σον παρχάρ», «Αητόν τσ' Επεριπέτανεν», «Καραλάζος», «Τη τρίχας το γεφύρι», «Το Τσάμπασιν», «Σεράντα μήλα κόκκινα», «Η μάνα εν κρύον νερόν». Ο γνωστός τραγουδιστής συγκέντρωσε το καλύτερο και εκφραστικότερο υλικό της περιοχής και το τραγούδησε με όλη τη δύναμη και αγάπη που έχει για τον ποντιακό μουσικό πολιτισμό. Στο δίσκο παίζουν κάποιοι από τους σημαντικότερους παραδοσιακούς μουσικούς της χώρας μας δημιουργώντας ένα μοναδικό και σπάνιο άκουσμα. Είκοσι λύρες παρέα με τριάντα ακόμη παραδοσιακά όργανα και η Χορωδία Ακριτών του Πόντου της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης αγκαλιάζουν τους μουσικούς δρόμους και τις δυνατές μελωδίες των τραγουδιών. Το άλμπουμ συνοδεύεται από ένθετο βιβλιαράκι με τους στίχους των τραγουδιών, τους συντελεστές και άλλες πληροφορίες.
  • Καρπός της ουσιαστικής δημιουργικής συνάντησης δύο ταλαντούχων δημιουργών της νέας γενιάς είναι ο δίσκος «Μυστήριο τρένο». Ο Γιώργος Ανδρέου έγραψε τραγούδια για τον Χρήστο Θηβαίο, τον ερμηνευτή αλλά και τον τραγουδοποιό. Ο Χρήστος Θηβαίος συνομιλεί με τον Γιώργο Ανδρέου, τραγουδοποιό και συνθέτη. Μια συνάντηση με κοινούς κώδικες αισθητικής, δυο ανθρώπων που αγαπούν το τραγούδι και ταξιδεύουν μέσα στα λόγια και τους ήχους του. Η μουσική και οι στίχοι είναι του Γιώργου Ανδρέου. Από ένα τραγούδι υπογράφουν στιχουργικά ο Χρήστος Θηβαίος, ο Οδυσσέας Ιωάννου και ο Πόλυς Κυριάκου. («ΛΥΡΑ»)
  • «Δεν έχω στιγμές» τιτλοφορείται το τελευταίο άλμπουμ του Λάκη Παπαδόπουλου. Ο «Λάκης με τα ψηλά ρεβέρ» πιστός στο ροκ εν ρολ, προσφέρει ένα δίσκο με δεκατέσσερα κομμάτια, τα περισσότερα σε δικούς του στίχους και μουσική - ανάμεσά τους και δυο διασκευές. Ενας δίσκος που χαρακτηρίζεται από την ειλικρίνεια του δημιουργού αλλά και την παντοτινή διάθεσή του να μας κάνει συμμέτοχους στα μουσικά του «παιχνίδια» και στα γοητευτικά «ταξίδια» του. Ξεχωριστό το ορχηστρικό «After Dark».(«ΕΜΙ»).
  • Τραγούδια - σταθμοί στην καριέρα του Γεράσιμου Ανδρεάτου, επιλεγμένα από ζωντανές ηχογραφήσεις της τελευταίας δεκαετίας, περιλαμβάνονται στο άλμπουμ «Γεράσιμος Ανδρεάτος - 10 Χρόνια Live» («ΜΒΙ»). Στο CD υπάρχουν επιτυχίες του όπως τα τραγούδια «Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια», «Η σκέψη της τρελής», «Ο γκρεμός», κομμάτια από συνεργασίες του με τους Γ. Νταλάρα, Π. Θαλασσινό, καθώς και λαϊκά τραγούδια μεγάλων δημιουργών (Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Ακη Πάνου, Καλδάρα κ.ά.).
  • Η Λένα Αλκαίου ερμηνεύει καινούρια και παλιότερα λαϊκά τραγούδια στον τελευταίο δίσκο της «Το Μετά». Τα καινούρια κομμάτια φέρουν την υπογραφή του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και συνθέτη Μανώλη Καραντίνη και του Γιάννη Νικολάου. Η τραγουδίστρια ερμηνεύει επίσης παλιότερες επιτυχίες της σε νέα εκτέλεση, ενώ προσφέρει ένα απάνθισμα τραγουδιών Α. Πάνου, Ξαρχάκου, Ζαμπέτα, Πλέσσα κ.ά. («ΛΥΡΑ»).
  • Εντεκα ποιήματα του Διονύση Καρατζά και δύο της Μαρίας Κοσσυφίδου μελοποίησε ο συνθέτης Γιάννης Γερογιάννης στον τρίτο δίσκο του με τίτλο «Παραμύθι για πουλιά». Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Βασίλης Λέκκας, Γιώργος Περαντάκος, Δημήτρης Σταματέλος, Γεωργία Γρηγοριάδου, Αθηνά Χριστοπούλου, Δαμιανός Δαμιανίδης, Μαργαρίτα Γερογιάννη, Αλέξης Βάκης και ο ίδιος ο συνθέτης. Κι όπως σημειώνουν ο Διονύσης Καρατζάς και η Μαρία Κοσσυφίδου, «αν το παραμύθι είναι η άλλη αλήθεια που μας σώζει, τα πουλιά δείχνουν τον ουρανό που μας ελευθερώνει. Κι όλες οι λέξεις μας είναι καραβάκια που ταξιδεύουν στις δύσκολες θάλασσες της μοναξιάς, της σιωπής και της αγάπης...» (Συμπαραγωγή «Δικτύου» - «Τροχού»).

Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ