ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Δημήτρης Μητσιμπούνας

Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 8 χρόνων από τη σύλληψη και φυλάκιση των 5 Κουβανών αγωνιστών, φτάνει μόνο να αναλογιστεί κανείς τη χρονική διάρκεια της αυθαίρετα επιβεβλημένης από την αμερικανική «δικαιοσύνη» καταδίκης τους, για να συνειδητοποιήσει το μέγεθος της εγκληματικής αδικίας που διαπράττεται σε βάρος τους.

Είναι γνωστό πως η καταδίκη αυτή έχει επέλθει χωρίς βάσιμες αποδείξεις, χωρίς στοιχεία, χωρίς επαρκή υπεράσπιση, στο πλαίσιο μιας διάτρητης, αντισυνταγματικής και πέρα από κάθε λογική βάση δίκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ατλάντα οι ποινές ανακλήθηκαν και διατάχθηκε επανάληψη της δίκης, ένα χρόνο αργότερα, συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου 2006, το αμερικανικό Εφετείο επικυρώνει την καταδίκη και η κράτηση των αγωνιστών συνεχίζεται.

Η καταδίκη αυτή αρχικά αποτελεί καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατοχυρωμένων από τον ΟΗΕ. Επιπροσθέτως είναι άλλη μια εγκληματική πράξη που διαπράττει η αμερικανική κυβέρνηση, που έρχεται να προστεθεί στο σωρό με τις αμέτρητες άλλες που έχει κατά καιρούς διαπράξει σε βάρος της Κούβας.

Τέλος, είναι ακόμα μια συγκλονιστική παραβίαση κάθε έννοιας συνταγματικότητας με απόλυτη ευκολία και χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.

Ως πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης και εκ μέρους του συνόλου των μελών, θα ήθελα να εκφράσω δημόσια την αμέριστη συμπαράστασή μου στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές και να απευθύνω ισχυρό κάλεσμα συμμετοχής στην κίνηση αλληλεγγύης που διοργανώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος, που αποτελεί και αυτός τμήμα της Διεθνούς Κίνησης Αλληλεγγύης που ήδη πραγματοποιείται και θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο με κύριο αίτημα την αποφυλάκιση των «Πέντε».

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως το συγκεκριμένο γεγονός οφείλει να αφορά όχι μόνο τους φίλους της Κούβας, αλλά και κάθε πολίτη που πιστεύει στην αξία τόσο των δημοκρατικών θεσμών όσο και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Φουντώνει το κίνημα αλληλεγγύης
  • Ο μεγάλος συνθέτης μας Μίκης Θεοδωράκης, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο Χρήστος Λεοντής, ο Παντελής Βούλγαρης και άλλες προσωπικότητες των Γραμμάτων και Τεχνών συμμετέχουν στη διεθνή καμπάνια
  • Με δηλώσεις τους σήμερα στον «Ρ» σπουδαίοι καλλιτέχνες στηρίζουν το αίτημα για την απελευθέρωσή τους

Η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες, που ξεκίνησε στις 12 Σεπτέμβρη, βρίσκεται σε εξέλιξη και οι πάνω από 300 Επιτροπές Αλληλεγγύης σε περισσότερες από 90 χώρες, στις οποίες, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι και επιστήμονες, βρίσκονται σε κινητοποίηση.

Οργανώνουν εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συζητήσεις και εκθέσεις φωτογραφίας, για να κάνουν γνωστή την υπόθεση των πέντε Κουβανών, που εδώ και 8 χρόνια βρίσκονται άδικα φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, επειδή διείσδυσαν σε τρομοκρατικές οργανώσεις που λειτουργούν ελεύθερα στο Μαϊάμι και ενημέρωσαν τις κουβανικές αρχές για εγκληματικές ενέργειες που στόχευαν στην Κούβα. Η πράξη τους αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αποφευχθούν νέα θύματα και σημαντικές καταστροφές για τη χώρα. Μετά από αλλεπάλληλες δικαστικές διαδικασίες, στις 9 Αυγούστου 2005, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ατλάντα αποφάσισε να ανακληθούν οι ποινές τους και διέταξαν να επαναληφθεί η δίκη. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά, στις 10 Αυγούστου 2006, το 11ο Εφετείο της Ατλάντα επικύρωσε τις καταδίκες των πέντε Κουβανών και αποφάσισε την παράταση της κράτησής τους στις αμερικανικές φυλακές, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει νέα δίκη.

Μήνυμα από τους «Πέντε»

Στις 12 Σεπτέμβρη, βγήκε στη δημοσιότητα μήνυμα των 5 Κουβανών όπου αναφέρουν: «Οκτώ χρόνια έχουν περάσει από την άδικη και σκληρή φυλάκισή μας. Ούτε οι πιο σκληρές τιμωρίες, ούτε οι πιο ανήθικες αποφάσεις εναντίον μας δεν μπόρεσαν να κάμψουν τη δύναμή μας και την ενότητά μας». Αναφέρουν, μάλιστα, ότι η όλη διαδικασία έχει αποδείξει πως ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ό,τι αφορά το λεγόμενο πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία. Και, παράλληλα, τονίζουν πως η αυξανόμενη συμμετοχή ανθρώπων απ' όλο τον πλανήτη που απαιτούν δικαιοσύνη είναι «η πιο σημαντική απόδειξη πως μια τεράστια αδικία έχει διαπραχθεί εναντίον μας». «Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτό το δίκαιο θα το κερδίσουμε για πολλούς λόγους. Αλλά κυρίως για να καταδικάσουμε και να αποκαλύψουμε την τρομοκρατία που υφίσταται η Κούβα. Θα νικήσουμε!», κατέληγε η επιστολή.

Διεθνής κινητοποίηση

Η καμπάνια αλληλεγγύης που θα διαρκέσει έως τον Οκτώβρη έχει σημαντική απήχηση στον πλανήτη. Στη Ρωσία, στην Τουρκία, στην Τσεχία, στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και την Αφρική, στις ΗΠΑ και σε πάρα πολλές χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς. Σημαντική θέση σ' αυτήν την καμπάνια έχουν και συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις. Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) εξέδωσε μήνυμα αλληλεγγύης στους «πέντε» και μεταξύ άλλων η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πορτογαλίας (CGTP).

Σημαντική πρωτοβουλία στην Ελλάδα

Αλλά και στην Ελλάδα, η σημαντική πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας έχει βρει πλατιά απήχηση στον κόσμο των Γραμμάτων και των Τεχνών στη συλλογή υπογραφών για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών - Χεράρδο Ερνάντες Νορδέλο, Ραμόν Λαμπανίνο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Ρενέ Γκονζάλες Σεβερέρτ και Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ.

Από τους πρώτους υπέγραψαν: Ο μεγάλος μας δημιουργός Μίκης Θεοδωράκης (που την πρώτη μέρα της διεθνούς καμπάνιας παραχώρησε συνέντευξη στον «Ριζοσπάστη»), ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, ακαδημαϊκός, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης, ο Διονύσης Γρηγοράτος, σκηνοθέτης, ο Παντελής Βούλγαρης, σκηνοθέτης, ο Χρήστος Λεοντής, συνθέτης, η Ιωάννα Καρυστιάνη, συγγραφέας, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ηθοποιός, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, τραγουδοποιός, ο Βασίλης, Παπακωνσταντίνου, τραγουδιστής, ο Γεώργιος Α. Μαγκάκης, καθηγητής Ποινικού Δικαίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο Ν. Μαρκάτος, καθηγητής πανεπιστημίου, πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο Κώστας Καζάκος, ηθοποιός, ο Ευάγγελος Μαχαίρας, επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο Χάρης Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη, η Εύα Φάμπα, σολίστ, καθηγήτρια κιθάρας, η Αλίκη Γιωτοπούλου - Μαραγκοπούλου, πρόεδρος του Ιδρύματος Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καθηγήτρια εγκληματολογίας, ο Θέμος Στοφορόπουλος, πρώην πρέσβης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, ο Παναγιώτης Μέντης, θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, η Ερη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου, η Λίλα Καφαντάρη, πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ο Βασίλης Κολοβός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος - Ακροάματος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος, ηθοποιός, η Νένα Μεντή, ηθοποιός, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, ηθοποιός, η Μπέσυ Μάλφα, ηθοποιός, ο Κώστας Μαλκότσης, ΓΓ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, η Βέρα Κρούσκα, ηθοποιός, ο Γιάννης Βόγλης, ηθοποιός, ο Τάσος Χαλκιάς, ηθοποιός, ο Γιώργος Παρτσαλάκης, ηθοποιός, ο Κωνσταντίνος Καρούμπαλος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Θύμιος Καλαμούκης, δημοσιογράφος και πολλοί άλλοι.

Η καμπάνια αλληλεγγύης συνεχίζεται και το τηλέφωνο επικοινωνίας του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου είναι το 210 8214.916, όπου όσοι θέλουν να δώσουν το «παρών» μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά από τις 5 - 9 μ.μ.

Σπύρος Παπαδόπουλος

Ηθοποιός

Η υπόθεση των 5 Κουβανών αγωνιστών καταδεικνύει για άλλη μια φορά στους αφελείς, ότι στη χώρα της «Δημοκρατίας»(!), της ισονομίας, της Ελευθερίας που συμβολίζεται με το ογκώδες κακόγουστο άγαλμα - στη χώρα όπου αν πέσεις σε μια λακκούβα με το αυτοκίνητό σου μπορεί το δικαστήριο να σου επιδικάσει μια παχυλή αποζημίωση - ο Μακαρθισμός ζει και βασιλεύει. Οι δολοφόνοι με τα αγγελικά πρόσωπα εξακολουθούν να χαμογελούν με τις αστραφτερές ψεύτικες οδοντοστοιχίες τους, ενώ το «παρακράτος» συνεχίζει ανενόχλητο και απερίσπαστο να εγκληματεί κατά της ανθρωπότητας, επιβάλλοντας - χωρίς να κρατά τα προσχήματα - το νόμο του δυνατού.

Κι εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να παρακολουθούμε αμήχανοι, περιμένοντας να «γυρίσει ο τροχός»...

Θεόδωρος Αγγελόπουλος

Σκηνοθέτης

Βασιλης Βλαχος

«Η παράνομη κράτηση των πέντε Κουβανών αγωνιστών στις ΗΠΑ, δε συνιστά μόνον κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων δικαίου, αλλά και απόδειξη της προσπάθειας της Ουάσιγκτον να αποκρύψει την αλήθεια και να παραπλανήσει τον εγχώριο και διεθνή Τύπο καθώς και τους πολίτες της υφηλίου. Οι πέντε Κουβανοί καταδικάστηκαν σε δίκες παρωδία, απόρροια του αντιδημοκρατικού συστήματος που έχει κυριαρχήσει, με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, σε όλα τα επίπεδα της αμερικανικής κοινωνίας.

Ενώνω τη φωνή μου με τους χιλιάδες ανθρώπους στον κόσμο που απαιτούν την άμεση απελευθέρωση των πέντε αγωνιστών.

Η κινητοποίηση των δημοκρατικών ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη είναι ο μόνος τρόπος για να διαφυλάξουμε τις πολιτιστικές αξίες και τις δημοκρατικές αρχές της κοινωνίας».

Γιάννης Βόγλης

Ηθοποιός

«Προσυπέγραψα το κείμενο για την άμεση απελευθέρωση των πέντε αγωνιστών της Κούβας, και γιατί νιώθω ότι βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου σκοτεινού Μεσαίωνα. Οι προσχεδιασμένοι πόλεμοι συμφερόντων, οι αμείλικτες γενοκτονίες, οι παράνομοι βασανισμοί ανθρώπων έξω από κάθε διεθνές δίκαιο, πράξεις που επιβάλλονται από μια ομάδα παρανοϊκών ηγετών στο όνομα της δημοκρατίας, της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική. Αυτό που με τρομάζει περισσότερο είναι η ασυγχώρητη απάθεια των κυβερνήσεων της Ευρώπης, παρά τις όλο και αυξανόμενες λαϊκές κινητοποιήσεις. Ομως, ακόμα δε βλέπω κάποια μαζική αντίδραση, τέτοια που να μπορέσει να σταματήσει αυτό το ξέφρενο λουτρό αίματος».

Γιώργος Παρτσαλάκης

Ηθοποιός

«Μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους - ανεξάρτητα από το πόσο βάλανε το χέρι τους σ' αυτή οι ίδιοι οι Αμερικανοί, και την αξιοποίησαν για να εισβάλουν σε διάφορες χώρες - έχω την αίσθηση ότι αυτά είναι η αρχή του τέλους μιας αυτοκρατορίας. Στην ιστορία υπήρξαν πολλές αυτοκρατορίες, ανάλογες με τη σημερινή, που κατέρρευσαν. Κι αυτό γιατί απέναντι στην ισχύ των όπλων πάντα μένει η δύναμη της ψυχής των ανθρώπων και των λαών για την ελευθερία, τα δικαιώματά τους και το δικαίωμά τους να ζήσουν. Θεωρώ ότι όταν κάθε άνθρωπος και λαός νιώσει ότι αυτά τα δικαιώματά του στη ζωή και την ελευθερία κινδυνεύουν, θα διαθέσει και την ίδια τη ζωή του για να κερδίσει την ελευθερία του. Αν οι άνθρωποι και οι λαοί καταλάβουν πόσο ισχυροί μπορούν να είναι τότε θα καταρρεύσει και αυτή η αυτοκρατορία. Επικαλούμενες την επίθεση στους δίδυμους πύργους, οι ΗΠΑ, για να επιβληθούν σ' όλο τον πλανήτη, προκαλούν, όπου θέλουν, αναφλέξεις και πολέμους, με διάφορες ψευδολογίες και αφορμές. Ετσι, για να επιβάλουν τα σχέδιά τους σε βάρος της Κούβας, χρησιμοποιώντας ψευδείς κατηγορίες, καταδίκασαν ισόβια και φυλάκισαν τους Κουβανούς πατριώτες. Προσυπογράφω για την άμεση απελευθέρωσή τους, γιατί αυτό επιβάλλει το δίκιο».

Τάσος Χαλκιάς

Ηθοποιός

Eurokinissi

«Θεωρώ απαράδεκτη αυτού του είδους αντιμετώπιση από τους Αμερικανούς ανθρώπων που αγωνίζονται υπέρ της πατρίδας τους, με μέσα θεμιτά. Κι ενώνω κι εγώ τη φωνή μου με όλους όσοι ζητούν την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών, για να γυρίσουν στην πατρίδα τους και να ζήσουν όπως εκείνοι θέλουν στον τόπο τους και την κοινωνία τους, για την οποία αγωνιούν και αγωνίζονται».

Παναγιώτης Μέντης

Θεατρικός συγγραφέας, ηθοποιός, σεναριογράφος

«Αισθάνομαι αλληλέγγυος σε κάθε πολίτη που αγωνίζεται και διακινδυνεύει για την ελευθερία, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά του. Πόσο, μάλλον, όταν οι αγώνες του έχουν να κάνουν με την αξιοπρέπεια του λαού και την ανεξαρτησία της χώρας του. Σαν υπεύθυνος πολίτης κι εγώ προσυπογράφω όπου χρειαστεί για την απελευθέρωση των πέντε, εδώ και οκτώ χρόνια παράνομα κρατουμένων από τους Αμερικανούς, Κουβανών πατριωτών.

Με πρόσχημα την πάταξη της τρομοκρατίας, η αμερικάνικη εξωτερική πολιτική απαιτεί να λοβοτομηθεί όλος ο κόσμος του πλανήτη μας. Σήμερα, ζούμε "σημεία και τέρατα". Αν δε σταθούμε δίπλα σε κάθε δοκιμαζόμενο άνθρωπο ή λαό που μπαίνει στο στόχαστρο της ανεγκέφαλης αμερικανικής τρομοϋστερίας, που ξέρει να χειρίζεται προς το συμφέρον του ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, θα δούμε το στόχαστρο αυτό να σημαδεύει κι εμάς».

Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Τραγουδιστής

Δεν πρόκειται για πέντε μόνο κρατούμενους, πρόκειται για όλη την υφήλιο. Είναι κρατούμενη στα χέρια των πλανηταρχών, των Αμερικανών. Στα πλαίσια αυτής της παγκοσμιοποιημένης αλητείας θα πρέπει να αντιπαρατεθούν μόνο οι αγώνες των λαών. Μόνο έτσι θα γίνει. Κινητοποίηση και επαγρύπνηση.

Δημήτρης Αποστολάκης

Συγκρότημα «Χαΐνηδες»

Με το να φυλακίζουν πρόσωπα δε φυλακίζουν τις ιδέες. Είμαι τυχερός που δυνητικά θα μπορούσα να είμαι στη θέση των 5 Κουβανών, που θα μπορούσα να κριθώ ύποπτος από οποιαδήποτε εξουσία. Περί τρομοκρατίας πρόκειται. Το Κράτος, ο Φόβος και η Βία ήταν αδέλφια, παιδιά του Τιτάνα Πάλαντα και της νύφης Στυγός. Στην Κρήτη πάντα μιλούμε αλληγορικώς όπως και οι φίλοι μας οι Ινδιάνοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ