ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Δεν κάνουμε έλεγχο τιμών!

Με ρυθμό 3,5% καλπάζει ο επίσημος τιμάριθμος

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν παρεμβαίνει στις ανατιμήσεις καθώς δεν έχει καμία τέτοια αρμοδιότητα, αφού «δεν είναι αγορανομία»! Τα παραπάνω υπογράμμισε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Σπ. Ζησιμόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι αρμοδιότητες της Επιτροπής εξαντλούνται σε ζητήματα επιχειρηματικών πρακτικών που άπτονται των κανόνων του λεγόμενου ανταγωνισμού. Ακόμα όμως και θέματα της αρμοδιότητάς της - συμπλήρωσε - όπως είναι οι συνεννοήσεις επιχειρηματιών για εναρμονισμένες πρακτικές, είναι τις περισσότερες φορές δύσκολο να στοιχειοθετηθούν. «Οι συμφωνίες είναι για την Επιτροπή ό,τι το καρβέλι για τον πεινασμένο», είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Ζησιμόπουλος, συμπληρώνοντας ότι συχνά μπορεί, για παράδειγμα, οι ίδιες τιμές σε τρία πρατήρια βενζίνης στον ίδιο δρόμο να μην αποτελούν αποτέλεσμα συνεννόησης αλλά... «μίμησης εμπορικής πρακτικής»!

Ετσι, ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. πρόεδρος με τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε ότι όταν οι κυβερνώντες παρουσιάζουν την Επιτροπή Ανταγωνισμού σαν την πανάκεια για την αντιμετώπιση της αβάσταχτης ακρίβειας και της ασύστολης κερδοσκοπίας των επιχειρηματιών, απλά κοροϊδεύουν, παραπλανούν και αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους, που βογκούν από τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων. Να σημειώσουμε ότι τα όσα δήλωσε χτες ο Σπ. Ζησιμόπουλος, είναι μια επανάληψη των όσων έχει πει ο προκάτοχός του Δ. Τζουγανάτος, ο οποίος συνεχίζει τώρα την καριέρα του από τη θέση του συνηγόρου των ιδιοκτητών σούπερ μάρκετ.

Από τους κλάδους που εξετάζει αυτό τον καιρό η Επιτροπή Ανταγωνισμού βάσει των αρμοδιοτήτων της, είναι, σύμφωνα με τον Σπ. Ζησιμόπουλο, εκείνοι των απορρυπαντικών, των κατεψυγμένων και των καλλυντικών. Ενώ, όπως είπε ερωτηθείς σχετικά, τον κλάδο των αλεύρων «απλώς τον άγγιξε» η Επιτροπή, ενώ η αυτεπάγγελτη έρευνα που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο στον κλάδο των τραπεζών «δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, για την ώρα»... Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι «οι τράπεζες είναι ένα θέμα πάρα πολύ σοβαρό, αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι και οι ίδιες οι τράπεζες είναι ένας θεσμός πάρα πολύ σοβαρός». Τέλος, ανακοίνωσε ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού θα είναι σε θέση να παραδώσει ολοκληρωμένη την εισήγησή της για το χώρο των καυσίμων μέσα στο Νοέμβρη.

Καλπάζουν οι τιμές

Σταθερά πάνω από τις ψευτοαυξήσεις που πήραν φέτος οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι συντάξεις κινείται ο επίσημος πληθωρισμός, γεγονός που έχει αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ), ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τόσο σε μέσα επίπεδα επίπεδα (σύγκριση Γενάρη - Αυγούστου 2006 με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο) όσο και σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Αυγούστου 2006 με Αύγουστο 2005) αυξήθηκε κατά 3,5% εξανεμίζοντας έτσι τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων που πήραν φέτος οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι προοπτικές για το επόμενο τετράμηνο δεν είναι καλύτερες, αν ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις του ΓΓ της ΕΣΥΕ, Μ. Κοντοπυράκη, σύμφωνα με τις οποίες ο μέσος πληθωρισμός 12μηνου 2006 αναμένεται να κλείσει στο 3,4%.

Βέβαια, οι πραγματικές απώλειες της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι πολύ μεγαλύτερες, αν ληφθεί υπόψη ότι:

  • Ντάλα καλοκαίρι οι εφοπλιστές ακτοπλόοι φόρτωσαν στα ναύλα ανατιμήσεις 8,2%.
  • Η μεσοσταθμική ανατίμηση στα τσιγάρα, μετά την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επέβαλε η κυβέρνηση, φτάνει σε 4,7%.
  • Η ομάδα «στέγαση» εμφανίζει αύξηση 7,6% και η «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» αύξηση 4,7%.

Στη λίστα της ΕΣΥΕ καταγράφονται μεγάλες ανατιμήσεις και στα πετρέλαιο (26,1%), λάδι (20,8%), αστικές συγκοινωνίες (9,6%), μοσχάρι νωπό (7,8%), δίδακτρα δημοτικού (6%) κ.ά.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Νέος νόμος νέα κίνητρα

Διατήρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις διεύρυνση των προνομίων προς το ιδιωτικό κεφάλαιο προβλέπει ο νέος «χάρτης περιφερειακών ενισχύσεων» που θα τεθεί σε ισχύ από 1/1/2007 και θα καλύψει την περίοδο έως την 31/12/1013. Για τις επιμέρους αλλαγές που προβλέπονται στο νέο νόμο ενίσχυσης των επενδύσεων του ιδιωτικού κεφαλαίου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης παραχώρησε χτες συνέντευξη Τύπου. Από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας προκύπτει ότι και ο νέος αναπτυξιακός νόμος διατηρεί τη φιλοσοφία του προηγούμενου Ν. 3299/04 που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η σημαντικότερη ίσως αλλαγή είναι ότι για νέες επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους, και για τα πρώτα 5 χρόνια λειτουργίας τους, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης παράλληλα με την κρατική επιχορήγηση των επενδύσεων και ενίσχυσης του κόστους λειτουργίας τους με ζεστό κρατικό χρήμα, που μπορεί να φτάσει μέχρι και 2 εκατ. ευρώ, ανά επιχείρηση.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Οικονομίας εμφάνισε το μέτρο αυτό σαν το κατ' εξοχήν μέτρο ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων στη χώρα μας. Μόνο που μικρές επιχειρήσεις για τα ελληνικά δεδομένα, θεωρούνται όσες απασχολούν έως και 9 εργαζόμενους, ενώ αυτές που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους κατατάσσονται στις «μεσαίες» ή ακόμα και στις μεγάλες. Ετσι, η προβλεπόμενη διπλή κρατική ενίσχυση των επιχειρήσεων, θα πρέπει να ιδωθεί κυρίως ως μέτρο ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου (οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν υπό τον έλεγχό τους δεκάδες ή και εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις) παρά σαν κίνητρο για την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων.

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο (το ύψος των επιχορηγήσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας κλιμακώνεται ανάλογα με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των περιοχών αυτών, σε σχέση με το ΑΕΠ της ΕΕ των «25») το ύψος της επιχορηγούμενης επένδυσης ανέρχεται στο:

  • 40% για την Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, Ηπειρο, Δυτική Ελλάδα (όλη την περίοδο 2007 - 2013).
  • 30% για Θεσσαλία, Ιόνια Νησιά, Κρήτη, ενώ για την Πελοπόννησο - Βόρειο Αιγαίο σε 40% (για την περίοδο 2007 - 2010) και 30% (από το 2011 έως το 2013)
  • 30%για την Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία και Αττική (έως το 2010) και 20% (από το 2011 έως το 2013)
  • 30% στο Νότιο Αιγαίο - Στερεά Ελλάδα (έως το 2010) και 15% (από το 2011 έως το 2013). Ειδικά για τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις (έως 50 άτομα) το ποσοστό επιχορήγησης μπορεί να αυξηθεί έως το 60%, ενώ για τις δεύτερες προβλέπεται ενίσχυση του κόστους ίδρυσής τους με ποσοστά από 15% έως και 40% των εξόδων λειτουργίας τους.
ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Ανακοινώθηκαν οι παρακρατήσεις

Ανακοινώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ποσά που θα παρακρατηθούν από την Ενιαία Ενίσχυση των αγροτών για την επταετία 2006 - 2012, με βάση το καθεστώς της «δυναμικής διαφοροποίησης». Οι Ελληνες αγρότες, εκτός όλων των υπολοίπων μειώσεων που δέχτηκαν στο εισόδημά τους εξαιτίας της καταστροφικής νέας ΚΑΠ που ψήφισαν και στηρίζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, θα χάσουν για το παραπάνω χρονικό διάστημα επιπλέον 396,7 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για το 2006 από τους Ελληνες αγρότες θα παρακρατηθούν 47,5 εκατ. ευρώ, για το 2007, 59,6 εκατ. ευρώ, για το 2008, 60,1 εκατ. ευρώ, για το 2009, 60,3 εκατ. ευρώ, για το 2010, 56,5 εκατ. ευρώ, για το 2011 56,5 εκατ. ευρώ και για το 2012 56,2 εκατ. ευρώ.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συνεργασία με Ταϊλάνδη

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Ταϊλάνδης στον τομέα του τουρισμού υπέγραψαν χτες η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φ. Πάλλη - Πετραλιά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βασιλείου της Ταϊλάνδης Σ. Σατιρατάι, που επισκέπτεται την Αθήνα. Το μνημόνιο αντικαθιστά την υφιστάμενη συμφωνία τουριστικής συνεργασίας που είχε υπογραφεί το 1992 από τον ΕΟΤ και έχει διάρκεια 5 ετών, ενώ θα ανανεώνεται αυτόματα εκτός και αν την καταγγείλει κάποιο από τα δυο μέρη. Προβλέπει μεταξύ άλλων ανταλλαγή πληροφοριών, εντύπων τουριστικής εκπαίδευσης, διαμόρφωση τουριστικών «πακέτων», ενίσχυση ειδικών μορφών τουρισμού και υποστήριξη από τις δυο χώρες μεικτών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Θα συσταθεί επίσης κοινή επιτροπή που θα εξετάζει τα ζητήματα της συνεργασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ