ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ
Οριστική αυλαία για τον ΟΤΕ

Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνει το έργο του ΠΑΣΟΚ και παραδίνει και τη διοίκηση του Οργανισμού σε ξένο τηλεπικοινωνιακό όμιλο

Οι ταξικές δυνάμεις με συνέπεια και επιμονή είπαν το δικό τους «όχι» στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
Οι ταξικές δυνάμεις με συνέπεια και επιμονή είπαν το δικό τους «όχι» στην πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ
Ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αναλώνονται στο περιεχόμενο των εξαγγελιών Καραμανλή στη ΔΕΘ και στο εάν «το καλάθι των παροχών» είναι μικρό ή μεγάλο, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το ...μεταρρυθμιστικό έργο της. Με συνοπτικές διαδικασίες η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων, η οποία συνεδρίασε χτες, αποφάσισε την ολοκληρωτική παράδοση του - ιδιωτικού, ούτως ή άλλως - ΟΤΕ σε ξένα επιχειρηματικά κεφάλαια, που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών. Είχε προηγηθεί, την Τρίτη, η εξαγγελία του νέου αναπτυξιακού νόμου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ στις αρχές Αυγούστου «τέλειωσε» το ξεπούλημα της Εμπορικής Τράπεζας στη γαλλική Gredit Agricole. Αν μη τι άλλο, η επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου κατά των λαϊκών κατακτήσεων χαρακτηρίζεται και από συνέπεια, αλλά και από συνέχεια...

Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις Αλογοσκούφη, αμέσως μετά τη σύσκεψη, «η κυβέρνηση προχωρά σε αναζήτηση στρατηγικού εταίρου μεταξύ των διεθνώς αναγνωρισμένων τηλεπικοινωνιακών οργανισμών, ο οποίος και θα αποκτήσει και συμμετοχή στο management του ΟΤΕ». Η κρατική συμμετοχή σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ ανέρχεται στο 38,7%. Πρόκειται για απόφαση, η οποία έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα των εκπροσώπων του κεφαλαίου, αυτό της παράδοσης και της διοίκησης του ΟΤΕ σε ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Αίτημα, το οποίο έχει τεθεί από την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - το οποίο, άλλωστε, με διαδοχικές πράξεις τον παρέδωσε μέσω του Χρηματιστηρίου στους ιδιώτες - αλλά οι τότε αρμόδιοι δεν είχαν προλάβει να υλοποιήσουν τα σχετικά σχέδια. Το κάνει, όμως, πράξη σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, σαν άξιος συνεχιστής της ίδιας, με το ΠΑΣΟΚ, πολιτικής.

Οι κυβερνώντες, για να χρυσώσουν το χάπι της εκποίησης, «διαρρέουν» διάφορα σενάρια «συνδιαχείρισης» με τους νέους ιδιοκτήτες, όπου, για μια μικρή χρονική περίοδο ( π.χ. 5 χρόνια) τον ...τιμητικό τίτλο του προέδρου του Οργανισμού θα τον ασκεί εκπρόσωπος του Δημοσίου και τη ζωτική θέση του διευθύνοντα συμβούλου εκπρόσωπος της ξένης εταιρείας. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν ότι υπό εξέταση είναι αν η πώληση νέων μετοχών στο «στρατηγικό εταίρο» γίνει σε μια ή δύο δόσεις.

Ούτως ή άλλως, έχουμε μπροστά μας ένα ακόμα δικομματικό έγκλημα, αυτό του ΟΤΕ, όπως έγινε στο παρελθόν και με τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), την Εθνική Τράπεζα κλπ. Ειδικά για τον ΟΤΕ, αν τα σχέδια ευοδωθούν, θα κλείσει σχεδόν μια 25ετής περίοδος από την πρώτη προσπάθεια παράδοσής του σε ιδιώτες το 1992 από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ (πρωθυπουργός Μητσοτάκης, υπουργός Οικονομίας ο Στ. Μάνος). Το ...πάνω χέρι, πάντως, στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού το έχει το ΠΑΣΟΚ, που, μετά τις προεκλογικές ιαχές για «ΟΤΕ μίας δημόσιας μετοχής», άρχισε να ξεπουλά από το 1996. Τα βασικά πακέτα του Οργανισμού εκποιήθηκαν:

  • 1996: το 8%
  • 1997: ακόμα 12%
  • 1998: ακόμα 15%
  • 1999: ακόμα 14%
  • Στα τέλη του 2001 οι ιδιώτες διέθεταν το 53% των μετοχών και...
  • Κατά την περίοδο των εκλογών του 2004, οι ιδιώτες κατείχαν ήδη το 67%!

Σήμερα, μετά από διάφορες χρηματιστηριακές πράξεις και συναλλαγές, τα «πακέτα» του ΟΤΕ τα κατέχουν: Δημόσιο 38,7%, Ξένοι «θεσμικοί επενδυτές» 40,1%, Ελληνες «θεσμικοί επενδυτές» 12,1% και μικρομέτοχοι 9,1%.

Με την παράδοση και της διοίκησης πλέον του ΟΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο - ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι και ο ισπανικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών - το κράτος χάνει ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο παρέμβασης, στον ιδιαίτερα ευαίσθητο χώρο των τηλεπικοινωνιών, χώρο στον οποίο τις δύο τελευταίες δεκαετίες πραγματοποιούνται τεράστιες επενδύσεις, καθώς οι τηλεπικοινωνίες συνδέονται άμεσα με νέες τεχνολογίες. Επιπλέον εύλογα είναι τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που προκύπτουν για ζητήματα εθνικής ασφάλειας, καθώς, μέσω του ΟΤΕ, υποστηρίζεται το σύνολο των πολιτικών - και όχι μόνο - επικοινωνιών της χώρας, αλλά κανείς δεν μπορεί να διασφαλίσει πώς θα συμπεριφερθεί ο νέος ιδιοκτήτης σε μια περίοδο κρίσης. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο, τέλος, ότι με την έλευση των νέων «στρατηγικών εταίρων» θα έχουμε νέα επιβάρυνση των τιμολογίων, καθώς τα λαϊκά στρώματα θα κληθούν και πάλι να στηρίξουν την κερδοφορία του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, ο υπουργός Οικονομίας έδωσε τη διόλου πειστική απάντηση, σύμφωνα με την οποία «το Δημόσιο, σε κάθε περίπτωση, θα διατηρήσει δικαιώματα μειοψηφίας και θα διασφαλίσει μέσω συμφωνίας μετόχων τα ζωτικά εθνικά συμφέροντα στο χώρο των τηλεπικοινωνιών». Ο ιδιώτης βέβαια θα έρθει μόνο αφού διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα, δηλαδή την ελεύθερη δράση του για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, ενώ όλα τα άλλα έχουν εντελώς δευτερεύουσα σημασία γι' αυτόν...

ΚΚΕ
Απόφαση σε βάρος του λαού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος

Με αφορμή τη χτεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής από το Γραφείο Τύπου δόθηκε στη δημοσιότητα η παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ που επιχειρεί η κυβέρνηση θα είναι σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων συνολικότερα. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εγκλωβιστούν στο επικίνδυνο ψευτοδίλημμα, σχετικά με τη μορφή και τον τρόπο που θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση. Το συμφέρον τους επιβάλλει: Καμιά ιδιωτικοποίηση. Συστράτευση στην πάλη κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της "απελευθέρωσης" που προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Η διέξοδος βρίσκεται στην ανατροπή της πολιτικής τους για έναν ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα τηλεπικοινωνιών, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία».

ΠΑΣΟΚ
Αυτοί ξεπουλούσαν ... καλύτερα

Μπορεί οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ να ξεπούλησαν, μέχρι το 2004, το 67% των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά χτες εντελώς υποκριτικά ο τομέας οικονομίας και κοινωνικών υποθέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζει ότι «το ΠΑΣΟΚ λέει ένα κατηγορηματικό "όχι" στην εκποίηση του ΟΤΕ και της δημόσιας περιουσίας»...

Το ΠΑΣΟΚ έβαλε τις βάσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, το 2004, έθετε στόχο «την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων με προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και στρατηγικών συμμαχιών» και ειδικότερα για τον ΟΤΕ τόνιζε ότι το «προηγούμενο κρατικό μονοπώλιο έδωσε τη θέση του στον υγιή ανταγωνισμό», αλλά χτες ...ανακάλυψε ότι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τη ΝΔ αποτελεί «Σχέδιο για την απαξίωση και εκποίηση του ΟΤΕ που τέθηκε σε εφαρμογή από την κυβέρνηση της ΝΔ τον Μάρτιο του 2004». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Ν. Αθανασάκης μίλησε για «πώληση με αποκλειστικά εισπρακτικό χαρακτήρα», ξεχνώντας προφανώς τους «πανηγυρισμούς» των κυβερνήσεων Σημίτη, που υποστήριζαν ότι από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, θα μείωναν δήθεν το δημόσιο χρέος της χώρας.

Αύξηση 8,3% στις τουριστικές αφίξεις το 2005

Αύξηση των αφίξεων αλλοδαπών τουριστών κατά 8,3% κατέγραψε για το 2005 η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σε σχέση με το 2004, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές εκτιμήσεις. Οι αφίξεις από την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 6,5%. Μετά το «Ελ. Βενιζέλος», τα αεροδρόμια με τη μεγαλύτερη κίνηση το 2005 ήταν του Ηρακλείου (12,8%), της Ρόδου (7,8%) και της Κέρκυρας (5,6%). Σε σχέση με το 2004, μεγαλύτερη αύξηση της κίνησης παρατηρήθηκε στα αεροδρόμια της Μυκόνου (14,8%) και της Σαντορίνης (10,5%).

Οι αφίξεις αλλοδαπών τουριστών με πτήσεις «τσάρτερ» (ειδικές ναυλώσεις αεροπλάνων για απευθείας πτήσεις) αυξήθηκαν κατά 2,6%. Οι πτήσεις από Ισπανία, Ρωσία, Ουγγαρία παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση. Ανάλογα καλή φαίνεται να είναι και η φετινή χρονιά, καθώς ο διπλασιασμός του δημόσιου χρήματος για την τουριστική προβολή φέρνει αποτελέσματα, τα οποία καρπώνονται κυρίως οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ