ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
Ακριβοπληρωμένο παιχνίδι

Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Του Ηλία Μακρή από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Τα χρόνια που πάλευε ο Σουγκλάκος στον «τάφο του Ινδού» ήταν δύσκολα χρόνια, αλλά είχαν και μια αθωότητα, κοιτώντας τα απ' το σήμερα.

Σικέ ήταν το παιχνίδι, έπεφτε, όμως, και καμιά χοντρή, για να παραμείνουν πιστοί οι θεατές - οπαδοί.

Σήμερα, τα χρόνια είναι ακόμα πιο δύσκολα, το παιχνίδι εξακολουθεί να είναι σικέ, αλλά δεν τηρούνται πλέον ούτε τα προσχήματα.

Ο Σουγκλάκος δεν κράταγε στα χέρια του τη ζωή άλλων ανθρώπων. Το δικό του κεφάλι γινόταν κιμάς. Αντε και του αντίπαλου.

Τούτοι δω, που παριστάνουν τους μονομάχους, παίζουνε εκ του ασφαλούς με τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Και δεν είναι μόνοι τους στο παιχνίδι της εξαπάτησης. Το σάπισμα είναι βαθύ. Τόσο, που να προβάλλεται ως προοδευτική εξέλιξη ότι κάποιοι αστέρες του ροκ καταγγέλλουν, λέει, τον Πρόεδρο Μπους. Είναι οι ίδιοι που χτες προσπαθούσαν να πείσουν ότι το μέλλον είναι οι Δημοκρατικοί των ΗΠΑ. Δηλαδή οι μπόμπες του Δημοκρατικού Κλίντον στη Γιουγκοσλαβία ήταν χάδι στα κορμιά των Σέρβων;

Ετσι και με τον αγωγό. Οταν η «Μότορ Οϊλ» του Βαρδινογιάννη έκανε κολεγιά με την αραβική «Αράμκο», οι πένες του ομίλου Λάτση διέβλεπαν κινδύνους σε κείνη τη συμφωνία. Τώρα, που η ίδια «Μότορ Οϊλ» ενοποιείται με τη ρώσικη «Λουκόιλ», με την οποία συμπράττει ήδη το Λατσέικο, είναι θετική εξέλιξη. Θετική για τον καπιταλισμό, που στη συγκέντρωση βρίσκει την υγειά του...

Χαμένος, και χτες, και σήμερα, εσύ που συνεχίζεις να τους προσκυνάς.

Που κάθεσαι και συμμερίζεσαι τη δήθεν αγωνία διάφορων αρθρογράφων για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ! Δηλαδή, δεν ήτανε στραβό το αρμένισμα τα 20 χρόνια που κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ; Τώρα στράβωσε ο γιαλός; Τώρα πλάκωσαν η ακρίβεια, η ανεργία και ο πληθωρισμός, που διαπιστώνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ; Και ποιος υπέγραφε τόσα χρόνια, τη μια μετά την άλλη, τις συλλογικές συμβάσεις της πείνας; Ποια είναι η πολιτική, που, αν συνεχιστεί, θα γυρίσει εντελώς ο κόσμος ανάποδα; Δεν είναι η κοινή πολιτική που υπαγορεύει το μεγάλο κεφάλαιο και εφαρμόζουν με εναλλασσόμενους ρόλους πότε το ΠΑΣΟΚ και πότε η ΝΔ;

Οσο κι αν απορεί ο Πρετεντέρης, όλα πάνε κατ' ευχήν για το μεγάλο κεφάλαιο. Η πολιτική ζωή αμερικανοποιείται ακόμα περισσότερο, στο ίδιο ωθούν και το εκλογικό σώμα. Φροντίζει γι' αυτό και ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο δε χρειάζεται να πει τίποτα παραπάνω απ' όσα κάνει: Η πολιτική του σπάει ...αυγά. Ο τρόπος που αντιπολιτεύεται είναι σε ευθεία αντιστοίχιση με την πολιτική του. Μια πολιτική, που, εκτός των άλλων, εκπαιδεύει λαϊκά στρώματα να θεωρούν μονόδρομο τις επιλογές του κεφαλαίου.

Είναι πολύ χοντρό το παραμύθι, για να συνεχίσεις να το καταπίνεις.

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ συνιστούν τις δυο πλευρές ενός νομίσματος, που εσύ το πληρώνεις, ήδη, πολύ ακριβά. Πάρε τα μέτρα σου, πριν σου πάρουν μέτρα. «Τόσο απλό!», που θα 'λεγε κι ο Πρετεντέρης.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΗΤΑΝΕ ΣΤΡΑΒΟ ΤΟ ΚΛΗΜΑ...

Ο «ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ»: «Η ακρίβεια, η ανεργία, η αποβιομηχάνιση, η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους, οι μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν, η οικονομία θα οδηγηθεί σε επιβράδυνση και η προοπτική πραγματικής σύγκλισης με την ΕΕ των 15 θα απομακρυνθεί» (ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ στα «ΝΕΑ»).

«ΚΑΙ ΣΥ ΤΕΚΝΟΝ ΒΡΟΥΤΕ;» «Καλές οι θεωρίες περί μεταρρυθμίσεων, καλή η συμμετοχική δημοκρατία, αλλά κάποια στιγμή οφείλουν να μας πουν πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν με ποιες προϋποθέσεις με ποιο κοινωνικό κόστος. Γιατί ομελέτα χωρίς αβγά δε γίνεται όπως και πολιτική μόνο με θα και κορώνες» (ο Σήφης Πολυμίλης για το ΠΑΣΟΚ / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΟΛΑ ΠΑΝΕ «ΚΑΤ' ΕΥΧΗΝ»... «Τι λένε οι δημοσκοπήσεις; Ολες (μα όλες!) λένε το ίδιο πράγμα. Πως η κυβέρνηση ενοχλεί, απογοητεύει και εξοργίζει. Αλλά την ίδια στιγμή υπερψηφίζεται η ΝΔ. Για ποιον λόγο υπερψηφίζεται η ΝΔ; Επειδή οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να προτιμούν τη συγκεκριμένη κυβέρνηση από το συγκεκριμένο ΠΑΣΟΚ, τον Καραμανλή από τον Παπανδρέου. Τόσο απλό! (...) ένα σοβαρό κόμμα θα προβληματιζόταν (...) στο ΠΑΣΟΚ τίποτα! Συμπεριφέρονται λες κι όλα πάνε κατ' ευχήν (...) δε γίνεται να διευρύνεται η διαφορά από τη ΝΔ, να κινδυνεύουν να χαθούν οι εκλογές πολύ προτού προκηρυχθούν και κανείς να μην κάνει κάτι για να το αποτρέψει (...) εκείνοι που απαντούν σήμερα στις δημοσκοπήσεις είναι οι ίδιοι που θα το ρίξουν αύριο στις κάλπες. Και όταν φθάσει η ώρα της κάλπης ο γιαλός δεν ισιώνει με τίποτα!» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο «ΒΗΜΑ»).

ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ: «Το γεγονός όμως ότι ο έλεγχος για συμπεφωνημένη κερδοσκοπία στο γάλα ή τις τραπεζικές συμβάσεις συνεχίζεται τόσα χρόνια, πρέπει να μας προβληματίσει. Δεν είναι σίγουρο ότι χρειάζεται έρευνα 15.000 σελίδων για να διαπιστωθεί ότι κάτι στραβό υπάρχει στην αγορά γάλακτος, όταν η εγχώρια τιμή είναι διπλάσια σχεδόν της ευρωπαϊκής» (από το κύριο άρθρο στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ κέρδη για την πλουτοκρατία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τα καρτέλ οργιάζουν στην αγορά

Ο ΛΟΓΟΣ: ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ οι τιμές στην αγορά

Η ΑΥΓΗ: Κυβερνητικά πανηγύρια για την... ακρίβεια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ μπόνους στους οικογενειάρχες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η συμφωνία Πούτιν φέρνει τις πρώτες ρωσικές επενδύσεις

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ξένος εταίρος στον ΟΤΕ

ΤΑ ΝΕΑ: Πουλάνε τώρα και τον ΟΤΕ σε ξένους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Οι επιχορηγήσεις που θα πάρουν οι επιχειρήσεις

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΛΕΜΟΣ για την εξομολόγηση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΚΟΡΟΪΔΙΑ με θύματα γονείς

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 11.579 σε υπουργεία και Δήμους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ποιος θα χάσει;

«Δύο ημέρες μετά την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στην Αθήνα, ανεπίσημες πηγές αναφέρουν πως είναι θέμα ωρών η ανακοίνωση συμφωνίας για την είσοδο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Lukoil στο μετοχικό κεφάλαιο της Motor Oil διά της εξαγοράς μειοψηφικού πακέτου» (η είδηση στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Είναι διαφορετικές οι «δημοκρατικές» βόμβες;

«Καθώς πλησιάζει η πέμπτη επέτειος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην πενταετία αυτή εκατομμύρια άνθρωποι εντός και εκτός Ηνωμένων Πολιτειών έχουν κυριολεκτικά τρομοκρατηθεί από την αντιτρομοκρατική πολιτική του Τζορτζ Μπους. Πουθενά όμως δεν είναι αυτή η αντίδραση τόσο έντονη όσο στον κόσμο της ροκ μουσικής, όπου ο πλανητάρχης είναι ο πλέον μισητός πρόεδρος από τον καιρό του πολέμου στο Βιετνάμ (...) Η αλήθεια είναι ότι οι ροκ σταρ ιδίως οι αμερικανοί άργησαν λιγάκι να πάρουν μπροστά στην αντιπολεμική αντίδρασή τους (...) Πριν από τις εκλογές του 2004 πλήθος τραγουδιστές και συγκροτήματα προσπάθησαν να σπρώξουν τους οπαδούς τους στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όμως χωρίς επιτυχία» (το θέμα στο «ΒΗΜΑ»).

Αλλος κόσμος...

«Το κλειστό γήπεδο του Παναθηναϊκού είχε μετονομαστεί σε "τάφο του Ινδού" στις αρχές της δεκαετίας του '60 καθώς ο Απόστολος Σουγκλάκος έδινε εκεί πολλούς αγώνες πάλης κι ήταν στέκι των φίλων του είδους. "Ηταν ένα αυτοδημιούργητο λαϊκό παιδί με χρυσή καρδιά που ποτέ δεν ξεστόμισε κακία για κανέναν και είχε μεγάλο πάθος για την πάλη και τον κινηματογράφο" ανέφερε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης για τον Σουγκλάκο» (το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ