ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Διαδοχικές δολοφονικές επιδρομές

Από τις χθεσινές επιδρομές στη Ράφα

Associated Press

Από τις χθεσινές επιδρομές στη Ράφα
ΓΑΖΑ.--

Διαδοχικές αεροπορικές και χερσαίες επιδρομές έκανε προχτές βράδυ και τις πρώτες πρωινές ώρες χτες η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σκοτώνοντας συνολικά έξι Παλαιστίνιους, πέντε φερόμενους ως μέλη της «Χαμάς» και έναν έφηβο, και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Παλαιστίνιοι αυτόπτες αμφισβήτησαν την εκδοχή του ισραηλινού στρατού για το ένα τουλάχιστον περιστατικό, λέγοντας ότι οι «μαχητές» που κινούνταν «ύποπτα» κοντά στο Τείχος Ασφαλείας, και πιο συγκεκριμένα στο πέρασμα Σούφα, ήταν στην πραγματικότητα πολίτες που βρίσκονταν στην αυλή του σπιτιού τους - πράγμα διόλου απίθανο: το Τείχος έχει κόψει στη μέση αυλές, πανεπιστήμια, σχολεία κλπ.

Στο μεταξύ, χτες εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα συνέχισαν για πέμπτη ημέρα την απεργία που έχουν κηρύξει επ' αόριστο, απαιτώντας τους μισθούς τους από την κυβέρνηση της «Χαμάς», η οποία αντιμετωπίζει αυστηρό δυτικό εμπάργκο. Στην απεργία συμμετείχαν στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Τέλος, τα παζάρια ανάμεσα σε «Χαμάς» και «Φατάχ» για τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας» συνεχίζονταν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπλέκει τη χώρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Ελληνική φρεγάτα αναχωρεί για το Λίβανο

Την εμπλοκή της χώρας στην «ειρηνευτική δύναμη» κατοχής του Λιβάνου επισφράγισε η κυβέρνηση της ΝΔ, συμμετέχοντας στη νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση που έχει στο στόχαστρο τους λαούς της Μέσης Ανατολής και την ένοπλη λαϊκή αντίσταση. Και εδώ είναι εμφανής η στήριξη του ΠΑΣΟΚ και άλλων δυνάμεων που είναι «ναι μεν αλλά».

Η ελληνική ναυτική δύναμη αναχωρεί τις αμέσως επόμενες μέρες για την περιοχή, παρόλο που το Ισραήλ δεν έχει άρει το ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το «στόχο» της αποστολής της. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καλυφθεί κάτω από την «ομπρέλα» του ΟΗΕ, αλλά αυτό δεν αλλάζει τον ιμπεριαλιστικό - επεμβατικό χαρακτήρα της «ειρηνευτικής δύναμης», με δεδομένο ότι ποτέ ο ΟΗΕ δεν καταδίκασε τις σφαγές και τα εγκλήματα του Ισραήλ.

Αποφεύγει να διευκρινίσει ποιος είναι ο «εχθρός» της ναυτικής δύναμης και αν θα συμμετέχει σε επιχειρήσεις «αφοπλισμού» της «Χεζμπολάχ», παραπέμποντας στους κανόνες εμπλοκής του ΟΗΕ!

Η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας, που είχε αποφασιστεί από το ΚΥΣΕΑ στις 22 Αυγούστου, ζητήθηκε χτες από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κ. Καραμανλή.

«Μετά από αίτημα του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος, σήμερα το πρωί, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό, η χώρα μας θα αποστείλει εντός των προσεχών ημερών, μία φρεγάτα, καθώς και το απαραίτητο στηρικτικό στελεχιακό δυναμικό, στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στην περιοχή του Λιβάνου και σε εφαρμογή σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανακοίνωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Θ. Ρουσόπουλος απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις του «Ρ» αναφορικά με την αποστολή της ναυτικής στρατιωτικής δύναμης στο Λίβανο τη στιγμή που βρίσκεται σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός του Λιβάνου, ενώ χαρακτήρισε «παρελκυστικό και λάθος» το ερώτημα για το αν στο στόχαστρο της ναυτικής αποστολής θα βρίσκεται η «Χεζμπολάχ». «Εχουν οριστεί σαφώς οι κανόνες εμπλοκής από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών και εντός του πλαισίου αυτού θα λειτουργήσει και η δική μας ναυτική δύναμη», περιορίστηκε να δηλώσει, παραπέμποντας για περισσότερες πληροφορίες στο υπουργείο Αμυνας.

  • Στο μεταξύ συνεχίζουν να φτάνουν στην εφημερίδα ψηφίσματα φορέων που καταδικάζουν τα εγκλήματα του Ισραήλ και όσων τους στηρίζουν, εναντίον των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Πρόσφατα και ο Εξωραϊστικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Μαραθώνα «Ηρώδης ο Αττικός» κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης των εγκλημάτων του Ισραήλ, που υπογράφουν ο δήμαρχος της πόλης, υποψήφιοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ενοχοι οι λαοί

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ.-

Δριμύ «κατηγορώ» εναντίον των αντιστεκόμενων και δοκιμαζόμενων λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης εξαπέλυσαν χτες Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Σώματος του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου, Φιλανδού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος και προεδρεύει για το τρέχον εξάμηνο όλοι είναι υπαίτιοι για την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, πλην του Ισραήλ, καθώς δε δίστασε να αποδώσει ευθύνες στη «Χεζμπολάχ», αλλά και στους Παλαιστίνιους, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον πραγματικό ένοχο, το Ισραήλ.

Συμβούλιο και Επιτροπή αθώωσαν το Ισραήλ, αποσιωπώντας τις ευθύνες του, τόσο για τον πόλεμο στο Λίβανο, όσο και για την κατάσταση στην Παλαιστίνη, επισημαίνοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να συμμορφωθούν, καθώς στη χώρα σημειώνεται δυστυχία.

Τασσόμενοι υπέρ της αποστολής ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων στο Λίβανο, Ευρωβουλευτές, Συμβούλιο και Επιτροπή επιβεβαίωσαν ότι οι «25» διεκδικούν μερίδιο στην πίτα από τις ΗΠΑ και οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν την παρουσία τους ως μεγάλος παίκτης, ο οποίος και «κατάφερε» να επιβάλει στο Λίβανο την απόφαση,1701, του ΟΗΕ και να επιβάλει ουσιαστικά τις ξένες δυνάμεις στην περιοχή. Μία απόφαση που επιχειρεί να πετύχει όσα δεν μπόρεσε το Ισραήλ με τον πόλεμο.

Με μόνη φωνή αντίδρασης αυτή των κομμουνιστών, που διαφοροποιήθηκαν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσανατολίζεται να επικυρώσει σήμερα σχέδιο ψηφίσματος, που θα κατηγορεί τους λαούς που αμύνονται και θα αθωώνει τους επιτιθέμενους, νομιμοποιώντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Η ομάδα των Πρασίνων μάλιστα δε δίστασε να χαρακτηρίσει απαράδεκτους τους κομμουνιστές που αρνούνται την αποστολή στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή...

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση της Ολομέλειας, τόνισε ότι η «ΕΕ συνεχίζει την ίδια πολιτική, που ακολουθούσε και τα προηγούμενα χρόνια, με διαφορετικό τρόπο, συντασσόμενη με τις ΗΠΑ και αθωώνοντας το Ισραήλ. Κανείς δε μίλησε για τον πόλεμο στο Λίβανο, παρά μόνο έκαναν λόγο για "συγκρούσεις". Κατηγορούν το λαό της Παλαιστίνης και όλους τους λαούς που αντιστέκονται στα σχέδια του ιμπεριαλισμού. Είναι σαφές ότι η ΕΕ με την απόφαση 1701 του ΟΗΕ επιχειρεί να κλιμακώσει το σχέδιο που εφαρμόζεται επί σειρά ετών για τη δημιουργία της "Νέας Μέσης Ανατολής"»...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη και επικίνδυνη εμπλοκή!

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την άμεση αποστολή της ελληνικής φρεγάτας και των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων στο Λίβανο:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες με την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας και των άλλων στρατιωτικών δυνάμεων στο Λίβανο.

Ο ρόλος της λεγόμενης ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρος. Είναι στρατός κατοχής και επιβολής των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων, που αναμειγνύεται απροκάλυπτα στις εσωτερικές υποθέσεις του Λιβάνου και στρέφεται συνολικά κατά των λαών όλης της περιοχής. Η αποστολή της είναι να πετύχει ό,τι απέτυχε ο επιδρομέας Ισραήλ, να αφοπλίσει την ένοπλη λαϊκή αντίσταση.

Το αμείλικτο ερώτημα για την κυβέρνηση είναι: η ελληνική ναυτική και στρατιωτική δύναμη θα ενισχύσει τον απαράδεκτο και προκλητικό ναυτικό αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στο Λίβανο ή θα συμμετέχει σε δύναμη που θα τον αντικαταστήσει;

Οπως και να έχει, συνιστά απαράδεκτη και επικίνδυνη εμπλοκή!

Ολα τα κόμματα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση κατά της αποστολής, τα μισόλογα συνιστούν συμφωνία και αποδοχή.

Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταδικάσει και να εκφράσει τη διαφωνία του σ' αυτή την επιθετική απόφαση.

Καμιά συμμετοχή με κανέναν τρόπο και μορφή στο στρατό κατοχής στο Λίβανο. Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ