ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Πλατιά συνδικαλιστική εκπροσώπηση την Κυριακή στην Αθήνα

Κάλεσμα συμμετοχής στη μεγάλη εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης απευθύνουν ταξικά συνδικάτα της Αθήνας

«ΣΤΟΠ στην επιθετικότητα του Ισραήλ» γράφουν οι πικέτες της ΠΣΟ (από πορεία αλληλεγγύης στο λαό του Λιβάνου)
«ΣΤΟΠ στην επιθετικότητα του Ισραήλ» γράφουν οι πικέτες της ΠΣΟ (από πορεία αλληλεγγύης στο λαό του Λιβάνου)
Τη δύναμη που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι και που, αξιοποιώντας την, μπορούν να ορθώσουν εμπόδια στον ιμπεριαλισμό, έρχεται να αναδείξει η Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη για το Λίβανο και την Παλαιστίνη, που οργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη, αλλά και η μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης, που θα γίνει το ίδιο απόγευμα, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οι πρωτοβουλίες της ΠΣΟ διεξάγονται σε μια περίοδο που οι ισραηλινές επιχειρήσεις ενάντια στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης αντανακλούν την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και συνεπώς την ανάγκη να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν οι εργαζόμενοι το συνεπές αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας αποτελούν συνέχεια της δράσης που ανέπτυξε μετά το 15ο Συνέδριό της, με στόχο την ενίσχυση της συντονισμένης αγωνιστικής δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με ταξικό προσανατολισμό.

Η Συνδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν»), ενώ η εκδήλωση αλληλεγγύης θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ., στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντικό ενδιαφέρον, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στην πλατιά δήλωση συμμετοχής που καταγράφεται μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, θα πάρουν μέρος συνδικάτα από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Τουρκία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Αυστρία και άλλες χώρες. Επίσης, εξίσου σημαντική θεωρείται η συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων από τη Μέση Ανατολή και ειδικότερα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Συρίας, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Παλαιστίνης, των δύο Γενικών Συνομοσπονδιών Εργατών από το Λίβανο, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών του Ιράν, της Γενικής Συνομοσπονδίας του Κουβέιτ.

«Η ανάπτυξη της αντιιμπεριαλιστικής πάλης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αποτελεί όρο για την αποτελεσματικότητα, αλλά και την προοπτική του εργατικού κινήματος» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση αλληλεγγύης. Αντίστοιχο κάλεσμα απευθύνει με ομόφωνη απόφασή του και η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ώστε «με την παρουσία μας να ενισχύσουμε τα βήματα που κάνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να σταθούμε πρωτοπόροι στην οργάνωση της πάλης και στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων». Κάλεσμα επίσης απευθύνει και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικών Ν. Αττικής - Πειραιά και Νήσων.


ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ - ΟΗΕ
Οι Ευρωπαίοι αναλαμβάνουν τον αποκλεισμό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.- Σε τακτική ελιγμού προέβη το Ισραήλ, ανακοινώνοντας χτες πως θα άρει σήμερα το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) τον εναέριο και ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου, που θα αναλάβουν πλέον δυνάμεις της ΕΕ υπό την αιγίδα της αποστολής UNIFIL του ΟΗΕ... Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η άρση θα καταστεί εφικτή, γιατί έχουν ληφθεί εγγυήσεις για αποτροπή τυχόν ανεφοδιασμού των δυνάμεων της «Χεζμπολάχ» και ιδιαίτερα οι σχετικές διαβεβαιώσεις της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις... Ετσι, οι Ισραηλινοί θα παραδώσουν ήσυχοι τον έλεγχο λιμανιών και αεροδρομίων του Λιβάνου σε «καλά χέρια»...

Η εξέλιξη δρομολογείται στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν που ανακοινώθηκε προχτές για «άρση» του αποκλεισμού με αντικατάσταση τού έως τώρα δράστη (Ισραήλ) από ναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας και της Ελλάδας για τις επόμενες περίπου δύο βδομάδες. Μετά, θα πάρουν τη σκυτάλη γερμανικές ναυτικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν κατά μήκος των ακτών του Λιβάνου για να εφαρμόσουν στην πράξη ένα ευρύτερο, ιδιότυπο εμπάργκο, που πιθανώς δε θα σχετίζεται αποκλειστικά μόνο με αποτροπή ανεφοδιασμού των δυνάμεων της λιβανέζικης αντίστασης.

Σημαντικές πτυχές αυτού του σχεδίου καθορίστηκαν και στη διάρκεια της επίσκεψης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Αγκυρα, όπου χαιρέτισε την απόφαση της τουρκικής Βουλής για αποστολή κυανοκράνων στο Λίβανο ως «ένδειξη διεθνούς αλληλεγγύης». Μολονότι χιλιάδες Τούρκοι διαδηλωτές συγκρούονταν και χτες με τους αστυνομικούς στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την αποστολή τουρκικών δυνάμεων κατοχής στο Λίβανο... Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Ανάν δεν περιορίστηκε μόνο σε «ευχαριστήρια». Κάλεσε τη «Χεζμπολάχ» «να αφήσει τα όπλα και να μετασχηματιστεί σε πολιτική δύναμη». Θεώρησε επιτυχία την άρση του αποκλεισμού από το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως οφείλεται στη γοργή ανάπτυξη κυανοκράνων, που, όπως προέβλεψε, θα ξεπεράσουν τους 5.000 έως το τέλος της επόμενης βδομάδας. Ανακοίνωσε πως ο ειδικός μεσολαβητής για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θα φθάσει στην περιοχή έως το τέλος της βδομάδας. Κάλεσε το Ιράν «να αποδείξει και να πείσει τη διεθνή κοινότητα» πως το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι ειρηνικό. Ενθάρρυνε, τέλος, Ελληνοκύπριους και Τούρκους να «συνεργαστούν για πλήρη επανέναρξη της ειρηνευτικής» διαδικασίας...

Μέσα σ' όλα αυτά, συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή το «πήγαινε - έλα» Δυτικών αξιωματούχων. Σήμερα πραγματοποιεί νέα επίσκεψη σε Ιορδανία, Ισραήλ και Λίβανο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Σε Ισραήλ, Παλαιστινιακά εδάφη και Λίβανο, καταφθάνει το Σάββατο ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

Επιπλέον, χτες, ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Σιμόν Πέρες δήλωσε σε ραδιοσταθμό της Μόσχας πως στη διάρκεια του πολέμου η «Χεζμπολάχ» χρησιμοποίησε όπλα ρωσικής κατασκευής και πως η ρωσική κυβέρνηση «ζήτησε εξηγήσεις από τη Συρία» γι' αυτά τα όπλα...

Τέλος, δύο πυροτεχνουργοί του στρατού του Λιβάνου σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε σοβαρά σε μεθοριακό με το Ισραήλ χωριό, στη διάρκεια απόπειρας εξουδετέρωσης ισραηλινών βομβών.

  • Στο μεταξύ συνεχίζουν να φτάνουν στην εφημερίδα ψηφίσματα φορέων που καταδικάζουν τα εγκλήματα του Ισραήλ, και όσων τους στηρίζουν, εναντίον των λαών του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. Πρόσφατα και ο Εξωραϊστικός - Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Μαραθώνα «Ηρώδης ο Αττικός» κατέληξε σε ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης των εγκλημάτων του Ισραήλ, που υπογράφουν ο δήμαρχος, υποψήφιοι και δημοτικοί σύμβουλοι.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ