ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ 2006 - 2007
Για την οργάνωση της εργατικής τάξης, το δυνάμωμα της ταξικής ενότητας και πάλης

Το εισαγωγικό κείμενο του διεκδικητικού πλαισίου που παρουσιάστηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη

Πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών που βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής του κεφαλαίου
Πάλη για τα δικαιώματα των γυναικών που βρίσκονται στο στόχαστρο της πολιτικής του κεφαλαίου
Ο χρόνος που πέρασε είναι ένας ακόμα χρόνος εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζεται με επώδυνες συνέπειες σε βάρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας μας.

Ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αυτά που είπε και τον περασμένο χρόνο, αυτά που αναμασούσαν χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οτι, δηλαδή, τα αντιλαϊκά μέτρα είναι επιβεβλημένα από τις ανάγκες της οικονομίας, ότι πρέπει να γίνουν θυσίες από τις λαϊκές οικογένειες για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ότι με την ανάπτυξη, που έχει κριτήριο το κέρδος των καπιταλιστών, με τις αντιδραστικές αλλαγές, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (τις λένε μεταρρυθμίσεις), και τα ψίχουλα που τυχόν θα πετάξει η κυβέρνηση και τα έχουν χρυσοπληρώσει οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι μπορεί να βελτιωθεί η κατάστασή τους.

Ο μύθος έχει καταρριφθεί. Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι καλούνται να απαντήσουν αποφασιστικά στην προσπάθεια χειραγώγησης που γίνεται με αιχμή την ανάπτυξη της οικονομίας και να μην παραπλανηθούν από τις λεγόμενες «παροχές». Παίρνοντας υπόψη ότι τα μέτρα που διαφημίζει η κυβέρνηση (π.χ. αύξηση του ΕΚΑΣ, φορολογία) είναι ενταγμένα στην πολιτική καθήλωσης των βασικών συντάξεων (το 60% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ) και καταλήστευσης των λαϊκών εισοδημάτων μέσα από την αντιλαϊκή φορολογία, από τα χαράτσια της έμμεσης φορολογίας.

Από τη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών τον περασμένο Φλεβάρη
Από τη μεγαλειώδη απεργία των ναυτεργατών τον περασμένο Φλεβάρη
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν καμιά εμπιστοσύνη ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στο ΠΑΣΟΚ, που ενώ συμφωνεί με τους βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, δημαγωγεί και αντιπολιτεύεται τη ΝΔ σε ζητήματα διαχείρισης της αντιλαϊκής πολιτικής. Συμφωνεί και ακολουθεί κι αυτό τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στρατηγική της Λισαβόνας (καθήλωση μισθών - συντάξεων, ελαστικές μορφές απασχόλησης, ανατροπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων, εμπορευματοποίηση Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας, ιδιωτικοποιήσεις, προνόμια - κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο κ.ά.), για να αυξηθούν τα κέρδη και να ισχυροποιηθεί η δύναμη της πλουτοκρατίας, με αιχμή την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της ανάπτυξης που διαφημίζουν χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται από πλήθος στοιχείων που δείχνουν ότι ενώ αυξάνεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, ενώ αυξάνεται το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) με υψηλούς ρυθμούς, η κατάσταση των λαϊκών οικογενειών χειροτερεύει και αυτή που ωφελείται είναι η πλουτοκρατία.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Η ανεργία βασανίζει πάνω από 600 χιλιάδες οικογένειες, οι απολύσεις σημαδεύουν ολόκληρες περιοχές και κλάδους. Η Νάουσα, η Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Ελλάδας δέχονται ισχυρά πλήγματα.

Νεολαίοι στην πρώτη γραμμή
Νεολαίοι στην πρώτη γραμμή
Η ανεργία έχει ρίζες στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, οξύνεται από την αντιλαϊκή πολιτική και είναι επικίνδυνα τα μέτρα που εφαρμόζουν, ή προβάλλουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία αποσκοπούν στο μοίρασμα της ανεργίας, που χρησιμοποιείται σαν όχημα για την επέκταση της μερικής απασχόλησης, την ανατροπή δικαιωμάτων.

Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα για τα «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης», που χτυπούν τις κλαδικές συμβάσεις, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας (κατάργηση του 8ωρου), οι κάθε λογής αποκαλούμενες «ενεργητικές πολιτικές» για την ανεργία, που εντείνουν την εκμετάλλευση και επεκτείνουν τη φτώχεια.

Τα εργασιακά δικαιώματα πλήττονται τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο στις πρώην ΔΕΚΟ και στο δημόσιο τομέα, που γίνεται συνεχώς και πιο μαζικό το φαινόμενο της ανάληψης εργασιών από εργολάβους, επεκτείνονται οι συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου, προετοιμάζεται η κατάργηση της μονιμότητας.

Σήμερα, πρέπει αποφασιστικά να καταλογιστούν ευθύνες και να καταδικαστεί η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, για τη συνολική ανεργία, για την ανεργία στους νέους που ξεπερνάει το 20%, για την ανεργία στις γυναίκες που ξεπερνάει το 16%.

Για τους μακροχρόνια άνεργους, που είναι πάνω από το 56% των ανέργων, για τη μη προστασία των ανέργων, που στην πλειοψηφία τους δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας, ενώ αυτοί που το παίρνουν (ακόμα και αν αυξηθεί στο 60% - 65% του κατώτερου μισθού της πείνας) είναι αναγκασμένοι να φυτοζωούν.

Με τους φοιτητές και τους σπουδαστές, στους αγώνες ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Με τους φοιτητές και τους σπουδαστές, στους αγώνες ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Το λεγόμενο «ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης» που διαφημίζει η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει ουσιαστική λύση για την προστασία των ανέργων. Αφορά περιοχές και κλάδους με πολύ υψηλή ανεργία, απευθύνεται επιλεκτικά σε ανέργους άνω των 50 χρόνων και η όποια επιδότηση θα διακόπτεται όταν βρεθεί κάποια δουλιά από τον ΟΑΕΔ (χωρίς να καθορίζεται τι είδους δουλιά, με ποιες προϋποθέσεις).

ΛΙΤΟΤΗΤΑ

Η λιτότητα και η ακρίβεια σπάζουν κόκαλα. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τους μισθούς της εξαθλίωσης.

Η κατάσταση είναι επώδυνη και εκτός των άλλων έχει οδηγήσει χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά στις δαγκάνες του τραπεζικού κεφαλαίου, σε μεγάλη υπερχρέωση που ξεπερνάει τα 70 δισ. ευρώ.

Μετά τη σχεδιασμένη από την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) υπογραφή της άθλιας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης των 0,77 ευρώ, το κατώτερο μεροκάματο διαμορφώνεται την 1/9/06 στο απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο των 27,96 ευρώ και ο κατώτερος μισθός στα 625,97 ευρώ (μεικτά)!!

Αλλά και οι εργαζόμενοι στο αστικό κράτος, στο δημόσιο τομέα, υφίστανται τις συνέπειες της σκληρής λιτότητας, με βασικό μισθό 629 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 736 ευρώ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 824 ευρώ τεχνολογικής εκπαίδευσης και 862 ευρώ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (μεικτά) και γίνεται προσπάθεια να χειραγωγηθούν με την επιδοματολογία, που χρησιμοποιείται για την καθήλωση των βασικών μισθών.

Τα κύματα της ακρίβειας που χαρακτηρίζουν τόσα χρόνια την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι διαδοχικά, προκαλούνται από το κυνήγι του κέρδους, την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς. Ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων όχι μόνο δεν οδηγεί σε μείωση των τιμών των καυσίμων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών, αλλά πυροδοτεί την άνοδό τους.

Μόνο το τελευταίο διάστημα παρατηρούνται αβάσταχτες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των φαρμάκων και των εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, (γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, ελαιόλαδο, χυμοί - αναψυκτικά κ.ά.) που την περίοδο Νοέμβρης 2005 - Μάης 2006 ξεπερνούν το 20%. Η κυβέρνηση, όπως και το ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, εμπαίζει τις λαϊκές οικογένειες με τους ψευτο-ελέγχους των τιμών και επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους «καταναλωτές», στους εργαζόμενους, τους οποίους προτρέπει να αναζητούν τα φτηνότερα προϊόντα γυρίζοντας από κατάστημα σε κατάστημα, από τόπο σε τόπο!

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για το επίδομα θέρμανσης δεν μπορεί να παραγράψει το γεγονός ότι υπερασπίζεται την απελευθέρωση της αγοράς, τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, τη λιτότητα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί σχέδιο κατάργησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που απέμειναν από τις προηγούμενες επιθέσεις της περιόδου 1990 - 1993, τους νόμους του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα το νόμο Ρέππα, του 2002.

Με την αξιοποίηση αυτού του αντεργατικού οπλοστασίου προχωράει η ΝΔ με το στημένο «κοινωνικό διάλογο», τον οποίο πρέπει να πολεμήσουν και να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι. Γιατί, μέσα από αυτόν επιχειρείται αποχαρακτηρισμός Βαρέων - Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, προς τα κάτω ισοπέδωση δικαιωμάτων μέσα από τις ενοποιήσεις των Ταμείων, εκμετάλλευση των αποθεματικών των Ταμείων προς όφελος του κεφαλαίου, μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας, χτυπώντας ιδιαίτερα τους νέους και τις γυναίκες για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση αξιώνει την εξομοίωση με το όριο ηλικίας των ανδρών, στο όνομα της ψευδεπίγραφης ισοτιμίας.

Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία. Αυτοί που ευθύνονται, αυτοί που κατάκλεψαν τα Ταμεία και οφείλουν τεράστια ποσά.

Να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία που ευθύνονται για την ανεργία, την υποαπασχόληση, την εισφοροκλοπή και την εισφοροδιαφυγή.

Οι εργατοϋπάλληλοι, οι συνταξιούχοι, τα λαϊκά στρώματα που βλαστημούν για την εμπορευματοποίηση της Υγείας πρέπει να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους, το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Να τους τιμωρήσουν για τα χαράτσια που πληρώνουν (οι ιδιωτικές δαπάνες Υγείας ξεπέρασαν το 48% των συνολικών δαπανών), για την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Η αντιλαϊκή πολιτική στην Παιδεία, η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση που προωθούν χρόνια το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχει οδηγήσει στη μορφωτική υποβάθμιση και την ένταση των ταξικών φραγμών, σε βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων. Οι εργατικές λαϊκές οικογένειες καταβάλλουν ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος για να μορφώσουν, για να σπουδάσουν τα παιδιά τους, που βρίσκονται αντιμέτωπα με πτυχία χωρίς αξία, χωρίς επαγγελματική εξασφάλιση.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που προωθείται με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο νόμος - πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις άλλες αντιδραστικές αλλαγές θα χειροτερεύσει παραπέρα την κατάσταση, θα ενισχύσει την κατηγοριοποίηση των σχολείων, θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το περιεχόμενο των σπουδών, θα δέσει τα πανεπιστήμια, την Παιδεία στο άρμα των επιχειρήσεων.

Το ΠΑΜΕ στήριξε και στηρίζει τον αγώνα των φοιτητών - σπουδαστών και καλεί την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την πάλη ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο, για να διαμορφωθεί ένα μαζικό, μαχητικό κίνημα που θα διεκδικεί αποκλειστικά ενιαία δημόσια - δωρεάν Παιδεία, ενιαία δημόσια -δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση.

ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ

Η αντιλαϊκή πολιτική συμβαδίζει με την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού, με την ένταση της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Στο αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο των τρομονόμων, των επιθέσεων σε διαδηλωτές, των κατασκευασμένων δικαστικών διώξεων, σε βάρος αγωνιστικών συνδικάτων όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, του χαρακτηρισμού των απεργιών σαν παράνομων και καταχρηστικών, της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών, των διώξεων για πολιτική και συνδικαλιστική δράση στους χώρους δουλιάς, η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και με πρωταγωνιστές τους υποψηφίους δημάρχους στην Αθήνα (Κακλαμάνη και Σκανδαλίδη) προετοιμάζει τον περιορισμό - το χτύπημα των διαδηλώσεων. Πρόκειται για σοβαρό μέτωπο πάλης που απαιτεί την ανάπτυξη μαζικής, αποφασιστικής δράσης.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Σε συνδυασμό με αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές που χαρακτηρίζουν το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, την Ευρωπαϊκή Ενωση προωθούνται προνόμια, κίνητρα υπέρ της πλουτοκρατίας.

Μιλάμε για τον αναπτυξιακό νόμο που δίνει χρήμα, μεγάλα κονδύλια στο μεγάλο κεφάλαιο. Μιλάμε για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 35% σε 25%, γενικότερα τα μέτρα που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων, που οδηγούν στην αύξηση των κερδών της πλουτοκρατίας, τα οποία ευημερούν, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία.

Συγκεκριμένα, η μέση αύξηση του Α΄ εξαμήνου του 2006 έναντι του Α΄ εξαμήνου του 2005 (που ήταν χρυσοφόρα χρονιά) ξεπερνάει το 50% και τα κέρδη υπολογίζονται στα 4,6 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της Τράπεζας Πειραιώς με αύξηση 201% - Proton Bank 464% - της Τράπεζας της Ελλάδας με κέρδη 546 εκ. ευρώ, αύξηση 65% - της Αλουμίνιο της Ελλάδας 99,5% - Eurobank 41,6% - ΑΒ Βασιλόπουλος 73% κ.ά.

Το συμπέρασμα είναι αναμφισβήτητο.

Η ατομική - καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, η ανάπτυξη που έχει σαν κίνητρο τα κέρδη της πλουτοκρατίας, η αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου, οι συσχετισμοί δύναμης που είναι προς όφελος των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι η πηγή του κακού, είναι η πηγή που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων. Αυτήν την κατάσταση καλούμαστε να αντιπαλέψουμε μαζικά, διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις για την οργάνωση της εργατικής τάξης και το δυνάμωμα της ταξικής της ενότητας και πάλης, με την ανάπτυξη ενός μαζικού, ταξικά προσανατολισμένου κινήματος που θα αμφισβητεί και θα αντιπαλεύει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, το κεφάλαιο και τη στρατηγική του, τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ) που είναι πίσω από πολέμους και επεμβάσεις, όπως δείχνει ο πόλεμος του Ισραήλ κατά του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, οι απειλές ενάντια στη Συρία, στο Ιράν, στην Κούβα, στη Β. Κορέα.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στους λαούς. Ισχυροποιούμε το μέτωπο κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των άδικων - κατακτητικών πολέμων. Καταδικάζουμε τη στάση της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στο θύτη και το θύμα, τη συμμετοχή στη λεγόμενη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ (που λειτουργεί σαν κατοχική δύναμη), την εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις συνέπειες σε βάρος των λαϊκών δυνάμεων (περιορισμός των δαπανών για κοινωνικές υπηρεσίες, νέα χαράτσια για το λαό κ.ά.).

Χαιρετίζουμε την αποτελεσματική αντίσταση του Λιβανέζικου λαού.

Απαιτούμε την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το Λίβανο και την Παλαιστίνη, ελεύθερη, ανεξάρτητη παλαιστινιακή πατρίδα με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ