ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
Κραδαίνοντας πάντα την απειλή του τρόμου

Επίσημες εκδηλώσεις μνήμης και διαδήλωση ενάντια στον Μπους

Δίπλα στις επίσημες φανφάρες στο κέντρο της Ν. Υόρκης, έγινε αντιπολεμική διαδήλωση

Associated Press

Δίπλα στις επίσημες φανφάρες στο κέντρο της Ν. Υόρκης, έγινε αντιπολεμική διαδήλωση
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πριν την 11η Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος Μπους δεν τολμούσε να πατήσει το πόδι του στη Νέα Υόρκη καθώς γνώριζε πολύ καλά τα εχθρικά συναισθήματα που έτρεφαν οι κάτοικοι του Μεγάλου Μήλου και ότι δεν τον αναγνώριζαν ως πρόεδρο.

Πέντε χρόνια μετά και ενόσω ο πρόεδρος Μπους πήγε στη Νέα Υόρκη να εναποθέσει στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, ουκ ολίγοι κάτοικοι της Νέας Υόρκης, βρέθηκαν στο «σημείο Μηδέν», όπου κάποτε δέσποζαν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και διαδήλωσαν εναντίον της πολιτικής του προέδρου Μπους όσον αφορά στα μέτρα που περιστέλλουν τα δημοκρατικά και πλέον στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στο Ιράκ αλλά και τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Εναν παγκόσμιο πόλεμο που έχει κοστίσει τη ζωή ήδη σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει δημιουργήσει ένα κύμα προσφύγων του πολέμου που φτάνουν τα 5 εκατομμύρια και έχει κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους ένα αστρονομικό ποσό, που σύμφωνα με Αμερικανούς οικονομολόγους εάν όλα τα κονδύλια που διατίθενται σε όλα τα «μέτωπα του πολέμου» αθροίζονταν, θα μπορούσε να πληρωθεί το χρέος όλων των φτωχών χωρών, χρέος που τους έχει επιβληθεί εκβιαστικά.

Και αυτός ο πόλεμος θα συνεχιστεί... γιατί όπως τόνισε χτες εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος, «η χώρα είναι σήμερα ασφαλής, όμως ο κίνδυνος παραμονεύει». Εξάλλου αυτό είναι και το μήνυμα των διήμερων εκδηλώσεων που έχουν διοργανωθεί. Οι δηλώσεις όλων των Αμερικανών αξιωματούχων κινούνται σε αυτό το μήκος κύματος. Εξάλλου γι' αυτό δεν έγινε και η 11η Σεπτεμβρίου; Και τα στοιχεία και οι αποκαλύψεις που αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή για το πρωινό της 11ης Σεπτέμβρη, πληθαίνουν. Ακόμα από επιστήμονες που αποδεικνύουν ότι τα κτίρια δεν μπορούσαν να καταρρεύσουν με τον τρόπο που αυτό έγινε, παρά μόνο αν ήταν παγιδευμένα με εκρηκτικά. Επίσης έρχονται στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρχαν συγκεκριμένα συμφέροντα που ήθελαν τα πράγματα να οδηγηθούν εκεί που οδηγήθηκαν. Π.χ. δυο από τους διευθυντές ασφάλειας του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου είναι ο Μάρβιν Μπους, αδελφός του προέδρου και άλλος ένας ξάδελφός του. Για να μην μιλήσουμε για τα πρόσωπα που έχουν άμεσα συμφέροντα στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα (εκατομμύρια δολάρια κερδήθηκαν από τα όπλα που πουλήθηκαν στον... αντιτρομοκρατικό πόλεμο) καθώς και συμφέροντα σε μεγάλους πετρελαιικούς κολοσσούς.

Επιμονή στο κυνήγι του φαντομά Λάντεν

«Αυτή η μάχη θα παραμείνει δική μας τα επόμενα χρόνια και πρόκειται για μια μάχη που θα την κερδίσουμε. Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τη νίκη στον Οσάμα μπιν Λάντεν, αντιδρώντας με τρόπο τόσο υστερικό που να καταστρέψουμε τον τρόπο ζωής μας προσπαθώντας να τον προστατεύσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ. Από την πλευρά της η Κοντολίζα Ράις διαβεβαίωσε ότι η καταδίωξη του Οσάμα μπιν Λάντεν θα συνεχιστεί. «Είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τον μπιν Λάντεν γιατί κρύβεται σε απομονωμένες περιοχές και δεν επικοινωνεί με τον έξω κόσμο» δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο CNN. Και ως εκ του θαύματος ο Μπιν Λάντεν «εμφανίστηκε» πάλι με ένα βίντεο διάρκειας 91 λεπτών, χωρισμένο σε δύο τμήματα που «παρουσιάζει τις προετοιμασίες της Αλ Κάιντα για τις πολύνεκρες επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου». Μήνυμα με αγγλικούς υπότιτλους που δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα που συχνά «φιλοξενεί» μηνύματα του Οσάμα μπιν Λάντεν. Τέλος, στο βίντεο, ο υπ' αριθμόν 2 της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, καλεί τους μουσουλμάνους να κλιμακώσουν την αντίσταση κατά των ΗΠΑ.

ΙΡΑΚ
Η βία εντείνεται, όπως και η σεναριολογία διάλυσης

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι βρήκαν χτες το θάνατο από μια βομβιστική επίθεση σε μίνι-λεωφορείο που μετέφερε νεοσύλλεκτους στη Βαγδάτη και αλλού, ενώ 21 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στις επιθέσεις του Σαββάτου και 26 στις επιθέσεις της Κυριακής, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία. Στον απολογισμό αυτόν προστίθεται και ο θάνατος ενός Αμερικανού στρατιώτη την Κυριακή. Οι επιθέσεις ήταν κυριολεκτικά δεκάδες τις τελευταίες τρεις μέρες, με αρκετές εξ αυτών να κατευθύνονται στη βιομηχανία πετρελαίου, που παραμένει παραλυμένη και πολύ μακριά από τα προπολεμικά επίπεδα παραγωγής της (εν μέσω του δυτικού εμπάργκο), δηλαδή τα 2,5-3 εκατ. βαρέλια τη μέρα.

Στο μεταξύ, αναβλήθηκε η συζήτηση για το νομοσχέδιο για το οποίο πολλοί εκφράζουν φόβους ότι θα αποτελέσει το έναυσμα για την τριχοτόμηση και το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου όλων εναντίον όλων στο Ιράκ. Το νομοσχέδιο της Σιιτικής Ενωμένης Ιρακινής Συμμαχίας καλεί να δημιουργηθεί μια ομοσπονδία με τρεις αυτόνομες περιοχές (σιιτικό κρατίδιο στο νότο, κουρδικό στο βορρά κι ένας απομονωμένος σουνιτικός θύλακος χωρίς πρόσβαση σε αξιόλογους φυσικούς πόρους). Η συζήτηση, λόγω των διαφωνιών στους κόλπους των σιιτών και της αντίθεσης πολλών σουνιτών, αναβλήθηκε για τις 19 του Σεπτέμβρη. «Η δημιουργία ομοσπονδίας αποτελεί το εναρκτήριο βήμα για τον διχασμό και την κατάτμηση του Ιράκ. Καλώ τους Ιρακινούς να αντιταχθούν σε αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε ο βουλευτής Αντνάν αλ Ντουλάιμι.

Την ίδια στιγμή, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» αναδημοσίευε στοιχεία από την έκθεση αξιωματούχου της στρατιωτικής αντικατασκοπίας των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, όπου σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον ελάχιστες ελπίδες «για τη διασφάλιση της τάξης στην επαρχία Ανμπάρ». Μάλιστα, άλλοι Αμερικανοί αξιωματικοί που μίλησαν στην ίδια εφημερίδα ανέφεραν ότι η κατάσταση είναι «μη αναστρέψιμη». Στέλεχος του Πενταγώνου είπε ότι οι ΗΠΑ «έχασαν τον πόλεμο» στην επαρχία, στα σύνορα με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία.

Ενώ η εφημερίδα «Κρίστιαν Σάιενς Μόνιτορ» έγραψε ότι η ιδέα «της κατάτμησης του Ιράκ βάσει των εθνοτικών γραμμών» κερδίζει έδαφος όσο «εντείνεται η βία». Ο Μάικλ Χάντσον, καθηγητής Αραβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν (Ουάσιγκτον), είπε στην «Μόνιτορ» ότι η κατάτμηση του Ιράκ «δεν είναι τόσο αναπόφευκτη, όσο αποτέλεσμα των πράξεών μας».

Τέλος, το «Νιούσγουικ», στο τεύχος του με ημερομηνία εξωφύλλου 18 του Σεπτέμβρη, γράφει ότι τα κριτήρια της CIA για να καθοριστεί αν το Ιράκ μετέρχεται «εμφύλιο πόλεμο» παραμένουν απόρρητα και έτσι είναι δύσκολο να ...περιγραφεί τι ακριβώς συμβαίνει.

ΤΟ KKE ΓΙΑ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Πρόσχημα επίθεσης κατά λαών και δικαιωμάτων

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τα 5 χρόνια από την 11η του Σεπτέμβρη του 2001:

«

Επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο για τους λαούς ότι η 11η Σεπτεμβρίου 2001 αποτέλεσε το πρόσχημα για να εξαπολυθεί εναντίον τους μια νέα, ακόμα πιο εγκληματική, επίθεση του ιμπεριαλισμού, που συνεχίζεται. Αν η "Αλ Κάιντα" δεν υπήρχε, θα την είχαν ανακαλύψει.

Από την πρώτη μέρα της επίθεσης το ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα "ποιος ωφελείται από το χτύπημα των δίδυμων πύργων;". Τα γεγονότα που ακολούθησαν επιβεβαίωσαν αυτή την εκτίμηση, που δέχτηκε τότε οξύτατη επίθεση και συκοφαντική.

O ιμπεριαλισμός αποτελεί τον υπ' αριθμόν 1 τρομοκράτη. Οι πόλεμοι κατά του Αφγανιστάν, του Ιράκ, του Λιβάνου, των Παλαιστινίων, καθώς και το γενικότερο σχέδιο για τον δήθεν "εκδημοκρατισμό της Μέσης Ανατολής", είναι ένα μόνο μέρος της γενικής στρατηγικής του.

Αποδείχτηκε και ομολογείται ότι ως τρομοκράτες ο ιμπεριαλισμός των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων καπιταλιστικών κρατών θεωρεί τα λαϊκά κινήματα. Γι' αυτό ακριβώς πάρθηκαν δεκάδες μέτρα περιορισμού και κατάργησης στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων, στο όνομα της "αντιτρομοκρατικής" εκστρατείας, στην οποία συμμετέχουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση.

Σήμερα μπορούν να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα και οι μη υποψιασμένοι. Η αντιιμπεριαλιστική πάλη σε κάθε χώρα και η διεθνής αλληλεγγύη και κοινή δράση είναι η μόνη πρέπουσα απάντηση στην τρομο-υστερία που καλλιεργείται και στην ιμπεριαλιστική τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ