ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /40
«ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Επιβάλλονται αγώνες για δημόσια δωρεάν Παιδεία

Αγωνιστική παρέμβαση σήμερα το απόγευμα στις 6.30 μ.μ. από τη ΝΑΣ στον πεζόδρομο της Ερμού

Η προκήρυξη της ΝΑΣ για την Παιδεία μοιράστηκε χτες σε πολλά σχολεία της Αθήνας
Η προκήρυξη της ΝΑΣ για την Παιδεία μοιράστηκε χτες σε πολλά σχολεία της Αθήνας
Η σημερινή κατάσταση επιβάλλει την ανάπτυξη αγώνων για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, υπογράμμισε χτες από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Μεταμόρφωσης, όπου περιόδευσε με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία». Ετσι, η σημερινή μέρα για τη ΝΑΣ είναι «αφιερωμένη στην πάλη για πραγματικά ενιαία δημόσια και δωρεάν Παιδεία». Για το λόγο αυτό - στις 6.30 το απόγευμα - θα πραγματοποιηθεί αγωνιστική παρέμβαση, στον πεζόδρομο της Ερμού στο ύψος του Συντάγματος.

Χτες, ο Γ. Μαυρίκος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίοι οι αγώνες ώστε να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν Παιδεία, με ένα περιεχόμενο σπουδών που να διαμορφώνουν αξίες ανθρώπους με οράματα, με απαιτήσεις και αρχές. Ο Γ. Μαυρίκος συνομιλώντας με καθηγητές και γονείς του σχολείου τόνισε:

«Ευχόμαστε στα παιδιά, που είναι οι πρωταγωνιστές, κουράγιο και δύναμη για την καινούρια χρονιά που ξεκινά σήμερα. Ταυτόχρονα, τους διαβεβαιώνουμε ότι, μαζί με τα ίδια τα παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, θα αναπτύξουμε αγώνες όπως μέχρι τώρα και ακόμα πιο έντονους. Αγώνες με στόχο να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε δημόσια δωρεάν Παιδεία, με ένα περιεχόμενο σπουδών τέτοιο που να διαμορφώνονται αξίες. Ενα περιεχόμενο σπουδών που να διαμορφώνει νέους ανθρώπους με οράματα, με απαιτήσεις, με αρχές και όχι να κατασκευάζει "φυτά" και να φτιάχνει "παπαγάλους". Η σημερινή κατάσταση και οι ανάγκες του κινήματος επιβάλουν αυτή την ανάπτυξη αγώνων».

Υπό κατάργηση το αυτονόητο

Για το ίδιο θέμα ο Ηλίας Νικολόπουλος, υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ, δήλωσε στο «Ρ» ότι «η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) μέρα που έπρεπε να είναι μέρα προσδοκίας, χαράς και ευτυχίας για την έναρξη της μαθησιακής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα». Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι, αφού «η κυβερνητική πολιτική θεωρεί την Παιδεία ως εμπόρευμα και ως ένα αγαθό που δεν έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες, παρ' ότι στο Σύνταγμα είναι κοινωνικό αγαθό». Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση με την προϊούσα ιδιωτικοποίηση που προχωρά, προσπαθεί να τη μεταφέρει βορά στους ιδιώτες».

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Γυρίστε την πλάτη σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ»

Στους υπεύθυνους για τη συνεχή υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της Παιδείας αναφέρθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, στην περιοδεία του στο 66ο Γυμνάσιο και το 3ο ΤΕΕ Αθηνών

Σε σχολεία στον Κολωνό βρέθηκε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής
Σε σχολεία στον Κολωνό βρέθηκε χτες ο Σπύρος Χαλβατζής
«Θέλουμε μια Παιδεία αντάξια των σημερινών κατακτήσεων της επιστήμης και της τεχνικής, προς όφελος του λαού. Μια λαϊκή Παιδεία». Με τα λόγια αυτά, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», Σπύρος Χαλβατζής, έδωσε το στίγμα για τη νέα σχολική χρονιά, στη διάρκεια της χτεσινής επίσκεψής του, ως επικεφαλής κλιμακίου της παράταξης, στο 66ο Γυμνάσιο Αθηνών και το 3ο ΤΕΕ Αθηνών, στην περιοχή του Κολωνού.

Εκεί ο Σπ. Χαλβατζής συναντήθηκε και μίλησε με τους καθηγητές και τους γονείς των σχολείων, ενώ ευχήθηκε στους μαθητές «καλή και δημιουργική σχολική χρονιά». Παράλληλα, με δηλώσεις του, επισήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί, οι εργαζόμενοι, πρέπει να «καταδικάσουν εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες, ακολουθώντας τις επιλογές, τις εντολές της ΕΕ, υποβαθμίζουν συνεχώς τη δημόσια Παιδεία. Και είναι συγκεκριμένες οι δυνάμεις αυτές: η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να γυρίσουν την πλάτη στο ΣΥΝ, που υποκλίνεται στις επιλογές της ΕΕ».

Μιλώντας με τους καθηγητές σημείωσε ότι κάθε φορά που γίνονται κινητοποιήσεις καθηγητών ή μαθητών, «κινητοποιήσεις που έχουν ώριμα αιτήματα», οι κυβερνώντες είτε είναι η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, «χύνουν "κροκοδείλια δάκρυα" για τις χαμένες ώρες». Κι όμως, συνέχισε, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας σε εκπαιδευτικό προσωπικό, χιλιάδες εκπαιδευτικοί ωρομίσθιοι, με αποτέλεσμα να χάνονται σχολικές ώρες.

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
«Κρύβονται» πίσω από φιέστες

Τα... ντουέτα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και τη Νομαρχία Αθήνας, πήραν χτες - πρώτη μέρα στα σχολειά για τους μαθητές - τους δρόμους και, λες και «γύριζαν» διαφημιστικό, είτε παρουσίαζαν κάποιο... «έργο» είτε μοίραζαν μπαλόνια και πλαστελίνες...

Δημοτικό σχολείο στην Γκράβα και ΤΕΕ στο Χαλάνδρι που μεταστεγάστηκαν σε νέα κτίρια («με ευθύνη της Υπερνομαρχίας» όπως σημειώνουν) επισκέφθηκαν χτες, πρώτη μέρα στα σχολεία, η υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Φώφη Γεννηματά και ο νομάρχης Γιάννης Σγουρός. Η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί, στο Χαλάνδρι «καταφέραμε να λύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα, να στεγάσουμε δύο τεχνικά εκπαιδευτήρια, με δικούς μας πόρους».

Μια φιέστα «με ξυλοπόδαρους, μαριονέτες, μάγους, ταχυδακτυλουργούς, παντομίμες» έστησαν, χτες στη Φωκίωνος Νέγρη, ο υποψήφιος υπερνομάρχης της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος και η υποψήφια νομάρχης Φωτεινή Πιπιλή και μοίραζαν «μπαλόνια και πλαστελίνες» στα παιδάκια.

* * *

Διαφημίζουν λοιπόν δύο αίθουσες και κάνουν φιέστες, όταν την ίδια στιγμή και με δική τους ευθύνη στο Λεκανοπέδιο της Αττικής:

  • το 10% περίπου των σχολικών μονάδων (269 με 45.000 μαθητές) λειτουργούν σε διπλοβάρδια
  • 295 μονάδες στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια, στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα
  • το 80% των σχολικών κτιρίων δεν πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας
  • τα 4 στα 10 σχολεία δεν έχουν ούτε αυτοσχέδια βιβλιοθήκη ή αν έχουν παραμένει κλειστή. Η πλειονότητα των σχολείων δεν έχει εργαστήρια
  • κάθε χρόνο πάνω από 10.000 μαθητές των πιο φτωχών περιοχών εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση.

Και τώρα - προεκλογικά - επιχειρούν διαφημίζοντας κάποια φτιασιδώματα ή διοργανώνοντας παραστασούλες για τις κάμερες να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους. Οι ψηφοφόροι ας μην «τσιμπήσουν», γιατί τη χάρη που θα τους κάνουν, θα την πληρώσουν τα παιδιά τους...

Δούλεμα στα «τιμημένα γηρατειά»

Τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγιο Ανδρέα, όπου φιλοξενούνται άτομα της λεγόμενης τρίτης ηλικίας, επισκέφθηκε απόγευμα της Κυριακής ο υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ για το Δήμο Αθηναίων Κώστας Σκανδαλίδης. Τους τόνισε την «πρόθεσή του να αναδείξει τις κατασκηνώσεις του Δήμου ως τις καλύτερες της Ευρώπης». Τους ευχήθηκε κιόλας «υγεία και καλό χειμώνα».

Οπως αναμενόταν, «ξέχασε» να αναφερθεί στην πολιτική που εφάρμοσε το κόμμα του ως κυβέρνηση - και ο ίδιος ως υπουργός - απέναντι στα «τιμημένα γηρατειά». Με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μειώσεις στις συντάξεις, καθήλωσή τους σε όρια πείνας, τζογάρισμα αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων στο Χρηματιστήριο και απώλειά τους, αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, νοσήλια, ράντσα, ξύλο - ΜΑΤ - χημικά σε πορείες συνταξιούχων και τόσα άλλα ακόμα.

Το εκλογικό κέντρο ΝΑΣ - «Συμπαράταξης»

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται, από χτες, το κοινό εκλογικό κέντρο της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Το εκλογικό κέντρο βρίσκεται στη γωνία Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους (είσοδο από Θεμιστοκλέους 1). Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210.3301.106, 210.3302.411.

Παρουσίαση της διακήρυξης

Ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», θα παρουσιάσει την εκλογική διακήρυξη του αγωνιστικού συνδυασμού, σήμερα Τρίτη 12 Σεπτέμβρη, στις 12.30 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου, 2ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ