ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα η Βαλκανική Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

Ξεκινά σήμερα στις 10 το πρωί στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (1ος όροφος) στη Θεσσαλονίκη η Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων από τις χώρες των Βαλκανίων, την οποία φιλοξενεί το ΚΚΕ. Η νέα αυτή συνάντηση έχει ως θέμα τη δράση των κομμουνιστών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση στα Βαλκάνια.

Στη συνάντηση θα εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια με τον παραπέρα κατακερματισμό κρατών, την ένταση των πιέσεων και των παρεμβάσεων από ΕΕ και ΝΑΤΟ, τη δημιουργία νέων αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων και την παράταση και ενίσχυση της ξένης στρατιωτικής παρουσίας στις χώρες των Βαλκανίων. Ιδιαίτερη αναφορά θα υπάρχει στην επίθεση στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και τα προβλήματα των μεταναστών.

Στις εργασίες της Συνάντησης θα ανταλλαχτούν σκέψεις για την προετοιμασία της Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων το Νοέμβρη στη Λισαβόνα. Θα εξεταστούν επίσης οι νέες δυνατότητες και τάσεις αντίστασης που αναδύονται σε μια σειρά χώρες, αλλά και η επικίνδυνη όξυνση του αντικομμουνισμού σε κρατικό επίπεδο. Θα παρουσιαστεί σειρά πρωτοβουλιών για την προώθηση της κοινής δράσης των κομμουνιστών, των ταξικών συνδικάτων και των λαϊκών κινημάτων στα Βαλκάνια.

Στη συνάντηση συμμετέχουν με εκπροσώπους τους τα παρακάτω κόμματα:

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας,

-- Κόμμα των Κομμουνιστών της Βουλγαρίας,

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας,

-- Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας,

-- Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας,

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ),

-- Κόμμα Εργασίας Τουρκίας (ΕΜΕΠ),

-- Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Επίσης τις εργασίες της Συνάντησης στηρίζουν με μηνύματά τους και παρεμβάσεις που απέστειλαν, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, το Κόμμα Σοσιαλιστικής Συμμαχίας Ρουμανίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρουμανίας.

ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
«Δουλιές» στα Βαλκάνια και στις ΗΠΑ

Βελιγράδι, Πρίστινα χτες, Νέα Υόρκη και συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις την ερχόμενη βδομάδα η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών

Τη συμβολή της στην προώθηση υποθέσεων που απασχολούν την αμερικανική διπλωματία στα Βαλκάνια, θέλησε να προβάλει η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χτες βρέθηκε στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Την ίδια στιγμή, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΞ ανακοίνωναν τη συνάντηση που θα έχει την ερχόμενη βδομάδα η Ελληνίδα υπουργός στις ΗΠΑ με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών.

Οπως είναι γνωστό, μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η διακήρυξη της νέας στρατηγικής σχέσης με τις ΗΠΑ. Εκτοτε θέση της Αθήνας είναι πως δεν αποτελεί ρεαλιστική προσέγγιση η επιμονή στην επαναφορά του Κοσσυφοπεδίου στο προ των αμερικανικών βομβαρδισμών καθεστώς. Με βάση αυτή τη θέση κινείται η ελληνική διπλωματία, ασκώντας την πίεση που μπορεί στη σερβική πλευρά. Και γι' αυτήν την υπηρεσία επιζητεί ανταμοιβές και ευχαριστίες από την Ουάσιγκτον.

Τη θέση της Αθήνας για το Κόσσοβο, ενόψει και τις επίσκεψης της Ντόρας Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη όπου και θα προεδρεύσει στη ΓΣ του ΟΗΕ, επανέλαβε χτες ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ. «Εχουμε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη να υπάρξει συμφιλίωση, ως μια απαραίτητη προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος για όλες τις κοινότητες του Κοσσόβου. Η συμφιλίωση, ωστόσο, προϋποθέτει τη συμμετοχή, τόσο των Σέρβων Κοσσοβάρων, όσο και των Αλβανών Κοσσοβάρων. Συνεπώς, επαναλαμβάνουμε την ανάγκη, οι Σέρβοι - προς δικό τους όφελος - να συνεργαστούν με τους Προσωρινούς Θεσμούς. Αντίστοιχα, καλούμε και το Βελιγράδι να παροτρύνει και όχι να θέτει εμπόδια στη συμμετοχή των Σέρβων Κοσσοβάρων στους Προσωρινούς Θεσμούς». Είναι μάλλον περιττή η διαπίστωση ότι οι παραινέσεις του Ελληνα μόνιμου αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, προφανώς κατόπιν σαφών οδηγιών του ελληνικού ΥΠΕΞ, κατευθύνονται πρώτα και κύρια προς την πλευρά του Βελιγραδίου και των Σέρβων.

Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, κινήθηκαν και οι παραινέσεις της υπουργού κατά την επίσκεψή της στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Εχοντας καταθέσει τη συμβολή της στις αμερικανικές προσπάθειες για την ολοκλήρωση του έργου του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, η Ντόρα Μπακογιάννη ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τις ΗΠΑ, όπου θα εμπλουτίσει το άλμπουμ των φωτογραφιών της με μια ακόμη πόζα δίπλα στην Κοντολίζα Ράις.

Συνάντηση με τη ΔΟΕ

Σήμερα Παρασκευή, η Αλ. Παπαρήγα θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, στη 1 το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ