ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ - ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Πού οδηγεί η παράδοσή της σε ιδιώτες

Με κατάρρευση απειλούνται σημαντικά μνημεία

Στα ανάκτορα των Βερσαλιών πολλά κτίσματα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές μέχρι που υπάρχει κίνδυνος και για κατάρρευσή τους
Στα ανάκτορα των Βερσαλιών πολλά κτίσματα έχουν υποστεί μεγάλες φθορές μέχρι που υπάρχει κίνδυνος και για κατάρρευσή τους
Ανησυχία για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς εκφράζεται στη Γαλλία, καθώς λόγω έλλειψης κονδυλίων από το κράτος, με κατάρρευση απειλούνται σημαντικά μνημεία της χώρας.

Η Γαλλία είναι μια χώρα που χρησιμεύει και ως παράδειγμα για το πού οδηγεί η παράδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που βέβαια ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος, καθώς το 50% των σχεδόν 40.000 προστατευμένων μνημείων ανήκουν σε ιδιώτες για χρήση και εκμετάλλευση. Οπως σημειώνει ο Φρεντερίκ Ντιντιέ, αρχιτέκτονας, πρόεδρος του Κολεγίου των Ιστορικών Μνημείων, ο καθεδρικός ναός του Νεβέρ στην Κεντρική Γαλλία σε ό,τι αφορά τη γλυπτική του καταρρέει. Το διάσημο κάστρο της Κομπιένη, βόρεια του Παρισιού, δεν έχει συντηρηθεί τα τελευταία 150 χρόνια και σε έναν ιστορικό χώρο, όπως οι Βερσαλίες, υπάρχουν κτίσματα εκτός των κυρίως οικημάτων που καταρρέουν..

Το Σαββατοκύριακο αυτό πρόκειται να γιορταστούν οι λεγόμενες Ευρωπαϊκές Ημέρες της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την ίδια στιγμή που πρόσφατη έκθεση της Γαλλικής Γερουσίας υπογραμμίζει ότι τα κονδύλια για το 2006 δεν ικανοποιούν ούτε το ήμισυ των αναγκών. Στην ίδια και χειρότερη θέση σε ό,τι αφορά τη συντήρηση των μνημείων βρίσκεται και η χώρα μας, όπου ο πολιτισμός θεωρείται από τις κυβερνήσεις (πριν ΠΑΣΟΚ, σήμερα ΝΔ) εμπόρευμα και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς εξαρτάται από την «ανταποδοτικότητα», ενώ οι εργολάβοι και εδώ αλωνίζουν.

1ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Στην «τελική ευθεία»

Με 1.135 έργα καλλιτεχνών από 62 χώρες - και από την Ελλάδα - όλων των ηπείρων, προχωρά στην τελική ευθεία ο 1ος Διεθνής Διαγωνισμός, με τίτλο «Η Γελοιογραφία Γέφυρα Πολιτισμών», που διοργανώνει το ΥΠΠΟ.

Η επιλογή συνεπώς είναι πολύ δύσκολη, αφού προβλέπονται τρία βραβεία (8.000, 3.500 και 2.000 ευρώ, αντιστοίχως) και επτά έπαινοι. Με αφορμή την έναρξη του σταδίου της επιλογής δόθηκε χτες συνέντευξη στο ΥΠΠΟ από τον γενικό γραμματέα, Χρ. Ζαχόπουλο, ο οποίος είπε ότι η επιλογή των έργων θα γίνει στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, όπου θα συνεδριάσει η κριτική επιτροπή. Στις 2 Νοέμβρη στο Βυζαντινό - Χριστιανικό Μουσείο θα εγκαινιαστεί η έκθεση και θα απονεμηθούν τα βραβεία και οι έπαινοι απ' τον υπουργό Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Μαρλένε Πόλε (Αργεντινή, εικαστικός, γελοιογράφος, που ζει και εργάζεται στη Γερμανία, πρόεδρος σήμερα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Γελοιογράφων, FECO). Ανχέλ Μπόλιγκαν Κόρμπο (Κουβανός, από το 1992 ζει και εργάζεται στο Μεξικό). Μπρίτο (Πορτογάλος, ζει και εργάζεται στη Γαλλία, οι γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε γνωστές εφημερίδες και περιοδικά). Αντι Ντέιβι (από τις νέες δυνάμεις στο χώρο της βρετανικής γελοιογραφίας). Μασούντ Σοντζάι Ταμπαταμπάι (διευθυντής του ιρανικού «House of Cartoon», αρχισυντάκτης του σατιρικού περιοδικού «Kayhan Caricature» και διευθυντής του δικτυακού τόπου Irancartoon). Αντόνιο Μορέιρα Αντούνες (Πορτογάλος). Ρίμπερ Χάνσον (Σουηδός). Από ελληνικής πλευράς στην επιτροπή είναι οι: Αννα Καφέτση (ιστορικός Τέχνης, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης), Σπύρος Ορνεράκης (σκιτσογράφος), Μιχάλης Κουντούρης (σκιτσογράφος), Μάριος Σπηλιόπουλος (ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής ΑΣΚΤ), Γιώργος Τσάρας (γλύπτης, πρόεδρος του ΔΣ στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης).


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Παπαδήμας: Ζαν - Νοέλ Ζανεΐ «Ιστορία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (από την εμφάνισή τους ως τις μέρες μας)» (μετάφραση - επιμέλεια - σημειώσεις Νάση Μάλτα. Μελέτη - έρευνα για όλα τα στάδια και Μέσα επικοινωνίας, από τις «γκαζέτες» του 15ου αιώνα ως το σημερινό πολύπλοκο κόσμο της πληροφορίας και των διαδικτύων. 2η έκδοση, 463 σελίδες).

- Ινστιτούτο του Βιβλίου - Α. Καρδαμίτσα: Β. Ι. Αναστασιάδης «Ελευσίνα (θέατρο μιας αντιδραστικής ουτοπίας)» (Μελέτη για τη διαμόρφωση της Ελευσίνας ως ολιγαρχικής πόλης, μετά τη μετεγκατάσταση σ' αυτήν, το 403 π.Χ., των οπαδών των έκπτωτων από την Αθήνα Τριάκοντα τυράννων). Γιούλη Ι. Παπαϊωάννου «Πράξη, γλώσσα, βούληση» (μελέτη για τα ζητήματα πράξης, γλώσσας και βούλησης που εξετάζει ο νέος κλάδος φιλοσοφίας, η φιλοσοφία του νου, που εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1950 υπό την επίδραση του Λούντιβχ Βίτκενστάιν και ο οποίος διαφέρει από τον αρχαίο κλάδο της ηθικής φιλοσοφίας). Λάια Ορφανίδη - Ιωάννης Λυριτζής «Εισαγωγή στη μουσειολογία και στην προληπτική συντήρηση» (μελέτη - εισαγωγή στην επιστήμη της μουσειολογίας και της προληπτικής, φυσικοχημικής προφύλαξης των μουσειακών αντικειμένων και του ανασκαφικού υλικού. Εκδοση σε συνεργασία με το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

- «Κέδρος»: Θωμάς Γόρπας «Τα ποιήματα. 1957-1989» («Στάσεις στο μέλλον», «Περνάει ο στρατός...», «Τα θεάματα») (Συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του παράφορα «ανατρεπτικού», με αθεράπευτο μίσος για την αστική τάξη, πρόωρα χαμένου ποιητή της καθημερινότητας των απλών ανθρώπων. Ποιητή με ιδιαίτερη φωνή, που χαρακτηρίστηκε ο πρώτος Ελληνας «μπιτ» ποιητής). Ζαν - Μαρί Βιζουρέ «Τα μήλα του Νεύτωνα» (μετάφραση Γιάννης Καυκιάς. Μυθιστορηματικό «ταξίδι» στις σημαντικότερες ανακαλύψεις της Φυσικής από την αρχαιότητα μέχρι την εποχή μας). Χουάν Γκοϊτίσολο «Αυλαία» (μετάφραση Κατερίνα Ρούφου. Μυθιστόρημα του σημαντικού Ισπανού συγγραφέα, με θέμα τη ζωή και το θάνατο). Φρειδερίκη Τζόκα - Ζήση «Ζευγάρια της μυθολογίας» (βιβλίο για μαθητές, εικονογράφηση Ελένη Μαράθου).

- «Μεταίχμιο»: Μανώλης Πρατικάκης «Ο μεγάλος ξενώνας» (νέα ποιητική συλλογή του εξαιρετικού ποιητή). «Ο Bono μιλάει για τον Bono (Συνομιλίες με τον Μίσα Ασαγιάς)» (μετάφραση Γιώργος Δημητριάδης. Συνέντευξη του ροκ σταρ των «UZ», Μπόνο, στον Μίσα Ασαγιάς για τη ζωή, τις ιδέες και τη δημιουργία του).

- «Αγρα»: Θεόφιλου Γκοτιέ - Εντγκαρ Αλ Πόε Νικόλα Νταβιντέσκου «Η 1002η νύχτα» (εισαγωγή, επιμέλεια Ευαγγελία Σταντ - Δασκαλοπούλου, μετάφραση Εφη Γιαννοπούλου - Αρης Μπερλής - Ευαγγελία Σταντ - Δασκαλοπούλου (τρία διηγήματα των προαναφερόμενων μεγάλων δημιουργών - ως συνέχεια και αναφορά στις «Χίλιες και μία νύχτες»). Τζακ Λόντον «Ιστορίες του μποξ» (μετάφραση Ανδρέας Αποστολίδης, σχέδια - ζωγραφιές Ηλίας Παπαγιαννόπουλος. Το βιβλίο περιέχει τρεις εξαιρετικές νουβέλες και δημοσιογραφικές ανταποκρίσεις του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα από πυγμαχικούς αγώνες). Ρίτσαρντ Φλάναγκαν «Εγχειρίδιο ιχθύων (μυθιστόρημα σε 12 ψάρια)» (μετάφραση Αθηνά Δημητριάδου, συναρπαστικό μυθιστόρημα, που αναπλάθει την ιστορία της Τασμανίας). Δημήτρης Καλοκύρης «Το βιβλίο της Μελανθίας» (ποιήματα), και «Τα ελιξίρια της φωνής τους» (μικρές πεζές, στοχαστικές ιστορίες με αφετηρίες τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτου).

- «Αγκυρα»: Μανώλης Νταλούκας «Ελληνικό ροκ (Ιστορία της νεανικής κουλτούρας από τη γενιά του χάους μέχρι το θάνατο του Παύλου Σιδηρόπουλου. 1945-1990)» (ενδιαφέρουσα, πλούσια εικονογραφημένη μελέτη και καταγραφή ξένων επιρροών, προσώπων, ειδών, οικονομικών, κοινωνικών, μορφωτικών, ψυχολογικών και πολιτιστικών εκφράσεων αμφισβήτησης, μέσω του ροκ). Ρίτα Μάρλεϊ - Χέτι Τζονς «Η ζωή μου με τον Bob Marley («No woman, no cry)» (μετάφραση Ντίνα Σιδέρη. Αυτοβιογραφία και βιογραφία του πρόωρα χαμένου δημιουργού της τζαμαϊκανής ρέγκε μουσικής).

- «Πλέθρον» (Μασσαλίας 20Α, Αθήνα, 210-3645.057): Τάσος Μπέσιος «Οντομηχανές» (ποιητική συλλογή, με ζωγραφική της Μαρίας Καράμπελα).

- «Μύρτος» (Αρκαδίου 10, 15124 Μαρούσι): Νίκος Δούσης - Ρασσιάς «Οι διαδρομές της ψυχής μου (το ανθρωπιστικό οδοιπορικό ενός γιατρού στα πέρατα του κόσμου») (φωτογραφικό οδοιπορικό του γιατρού Ν. Δούση - Ρασσιά σε διάφορες χώρες).

- Παπατσούμας Νικόλαος - Χίος Αναστάσιος «Εμείς» και ο «Αλλος» από την ύπαρξη στη συνύπαρξη. (Προκατάληψη, ξενοφοβία, ανεκτικότητα. Το παράδειγμα μιας έρευνας σε μαθητές)» (μελέτη - συμπεράσματα από έρευνα των συγγραφέων, με ερωτηματολόγιο που απηύθυναν σε μαθητές για τη διαφορετικότητα και τους «άλλους». Θεσσαλονίκη 2006).

- Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδας: «Μετενσαρκωμένη ζωγραφική: Γλυπτική του Γκίκα» (κατάλογος της ομότιτλης έκθεσης που παρουσιάστηκε στο Κολέγιο, περιλαμβάνοντας ποικίλα γλυπτά του Ν. Χατζηκυριάκου - Γκίκα).

- Ψυχογιός: Ζιλμπέρ Σινονέ «Ακενατόν (ο καταραμένος θεός)» (ιστορικό μυθιστόρημα) και «Στην αυγή μιας νέας εποχής» (αλληγορικό μυθιστόρημα για παιδιά. Και τα δύο βιβλία μετέφρασε η Βασιλική Κοκκίνου). Αντρέα Κανόμπιο «Ο κήπος των Ρενάλ» (μετάφραση Αννα Παπασταύρου, μυθιστόρημα). Σαλμάν Ρουσντί «Σαλιμάρ ο κλόουν» (μετάφραση Μπελίκα Κουμπαρέλη, αλληγορικό μυθιστόρημα). Αλεξάντερ Μάκολ Σμιθ «Τα δάκρυα της καμηλοπάρδαλης» (μετάφραση Ασπασία Σιγάλα, μυθιστόρημα). Ζαν - Κριστόφ Ρουφέν «Γκλομπάλια» (μετάφραση Ασπασία Σιγάλα, μυθιστόρημα). Φιλίπ Κλοντέλ «Γκρίζες ψυχές» (μετάφραση Ασπασία Σιγάλα, μυθιστόρημα). Γιολάντα Πατεράκη «Η ομορφαχυρένια» (εικονογράφηση Λιάνα Δενεζάκη, παραμύθι).

Η Χάρις Αλεξίου, ο Σωκράτης Μάλαμας και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα βρεθούν για πρώτη φορά στην ίδια σκηνή, για να ευχηθούν για τα 15χρονα του ραδιοσταθμού «Μελωδία». Το ραντεβού στις 18, 19 και 20/9. Οι τρεις καλλιτέχνες θα τραγουδήσουν και θα παίξουν με τις κιθάρες τους, προσφέροντας ένα ξεχωριστό μελωδικό τριήμερο.

Συναυλία στα Τρίκαλα (Μύλος Ματζόπουλου) δίνει αύριο (9μμ), η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», με ερμηνευτές το «Τρίφωνο». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική και τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο πολυμεταφρασμένος - και στην Ελλάδα - γνωστός και για την τολμηρή κριτική του κατά των αμερικανικών ιμπεριαλιστικών πολέμων, μουσουλμάνος συγγραφέας ιστορικοπολιτικών μυθιστορημάτων, Ταρίκ Αλί, θα έρθει στην Αθήνα για να παρουσιάσει (26/9, 8μμ, «Στοά του Βιβλίου») το νέο του μυθιστόρημα «Ενας σουλτάνος στο Παλέρμο» («Αγρα»).

Την ευριπιδική «Ελένη» θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου, αύριο και τη Δευτέρα στον αρχαιολογικό χώρο των πυραμίδων. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη. Πρωταγωνιστούν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Σιακάρας, Μαριάνθη Σοντάκη. Η συμμετοχή της παράστασης ταιριάζει απόλυτα, αφού η υπόθεση της «Ελένης» εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ