ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Μπορούμε ν' αλλάξουμε τους συσχετισμούς

Τριήμερο νεανικού παλμού στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Πολλές χιλιάδες νεολαίας συναντήθηκαν για ακόμη μία φορά στη δική τους γιορτή, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε στις 14 - 15 - 16 Σεπτέμβρη στο Γυμναστήριο του ΑΠΘ. Το 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε ένα ζωντανό εργαστήρι δημιουργικής πολιτιστικής και πολιτικής δραστηριότητας, που κορυφώθηκε με την πολιτική ομιλία Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το χαιρετισμό της ΚΝΕ από το μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ Θοδωρή Χιώνη.

Οι πολιτιστικές - πολιτικές εκδηλώσεις και των τριών ημερών προσέλκυσαν εκατοντάδες νέους να συζητήσουν και να έρθουν σε επαφή με την πολιτική του ΚΚΕ, με τη συλλογική και οργανωμένη ζωή της ΚΝΕ. Ξετυλίχθηκαν συζητήσεις για πληθώρα θεμάτων, ενώ κέφι και ζωντάνια επικρατούσε παντού.

Την τρίτη ημέρα του Φεστιβάλ παρουσιάστηκε στο κοινό ένα καινούριο, ανανεωμένο αφιέρωμα στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας για τα 60χρονά του, με απαγγελίες ποιημάτων, μνήμες μαχητών και τραγούδια. Ακολούθησε αφιέρωμα στο πολιτικό και εργατικό τραγούδι λίγο πριν κορυφωθούν οι εκδηλώσεις με την πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική εξέδρα. Χαιρετισμό διεθνιστικής αλληλεγγύης ενάντια στον ιμπεριαλισμό απηύθυνε εκπρόσωπος του ΤΚΡ.


Μήνυμα αισιοδοξίας, που προέρχεται από την καθημερινή επαφή του Κόμματος με τους εργαζόμενους, τις νέες και τους νέους στους χώρους που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν, μετέφερε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης από το 32ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Νωρίτερα χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΝΕ απηύθυνε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το μέλος του ΠΓ από το βήμα του Φεστιβάλ απηύθυνε μαζικό κάλεσμα ενίσχυσης των αγωνιστικών ψηφοδελτίων συνεργασίας που στηρίζουν από κοινού το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, η Κομμουνιστική Ανανέωση και σε τοπικό επίπεδο άλλες αγωνιστικές δυνάμεις και συνεργαζόμενοι αγωνιστές.

Ο Θ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε τη σημασία της εθελοντικής εργασίας δεκάδων φίλων, μελών και στελεχών της ΚΝΕ για τη διοργάνωση αυτού του πολύχρωμου χώρου πολιτισμού, που μετέτρεψε μέσα σε ελάχιστο χρόνο το γυμναστήριο του ΑΠΘ σε έναν πολύχρωμο χώρο πολιτισμού, διασκέδασης και πολιτικού προβληματισμού. Ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη δημιουργική αυτή προσπάθεια, καθώς και τους καλλιτέχνες για τη συμβολή τους.

Αναφερόμενος στις αντιλαϊκές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ σημείωσε ότι χρόνια τώρα οι Θεσσαλονικείς ακούνε τα ίδια λόγια, προσθέτοντας ότι όταν οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται στην Ελλάδα που «πάει καλά», μιλάνε για την Ελλάδα των τραπεζιτών, την Ελλάδα των βιομηχάνων, την Ελλάδα των εφοπλιστών, την Ελλάδα του μεγάλου κεφαλαίου, που αυτοί υπηρετούν πειθήνια.


Motion Team

«Εμείς γνωρίζουμε - συνέχισε - ότι τον πλούτο που παράγεται στη χώρα μας, τον παράγουν οι εργαζόμενοι με τα δικά τους χέρια και με τις δικές τους πνευματικές ικανότητες. Γνωρίζουμε ότι αυτός ο πλούτος μπορεί να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες». «Εμείς στεκόμαστε απέναντι στην Ελλάδα των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών εκφραστών τους. Είμαστε στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων που διεκδικούν. Εμείς, λοιπόν, δεν είμαστε με την άρχουσα τάξη. Είμαστε με τους πολλούς, αλλά δεν είμαστε με όλους» πρόσθεσε. Ο Θ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι καμιά ελπίδα δεν προκύπτει ούτε από τη ΝΔ, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ούτε από το ΣΥΝ, που υιοθετεί όλες τις αντιλαϊκές επιλογές σε πλήρη σύμπλευση με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μάχη των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, τονίζοντας ότι οι τοπικοί άρχοντες που στηρίζονται από το δικομματισμό στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ μακριά από τα πραγματικά λαϊκά προβλήματα.

Για τα 60 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, υπογράμμισε ότι ο αγώνας του ΔΣΕ αποτελεί την κορυφαία στιγμή της επαναστατικής πάλης στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, η οποία σήμερα εξακολουθεί να εμπνέει και διδάσκει με την πολύτιμη εμπειρία του. «Σήμερα που η βία του αστικού κράτους θωρακίζεται με αντιδραστικούς θεσμούς, το ΚΚΕ, όπως και τότε, μπροστά στο δίλημμα μοιρολατρία και υποταγή ή οργάνωση της πάλης και αντεπίθεση, επιλέγει την αντεπίθεση. Αυτό είναι που ενοχλεί την άρχουσα τάξη, αυτό ενόχλησε και τους κατ' επάγγελμα αντικομμουνιστές» τόνισε σχολιάζοντας τις «αντιδράσεις» κάποιων ακριβοπληρωμένων κονδυλοφόρων που προκάλεσε το μνημείο το οποίο στήθηκε προς τιμήν του ΔΣΕ στο Κεφαλοχώρι (Λυκόραχη) της Κόνιτσας από το ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία των καπιταλιστικών κρατών και κυρίως της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης των ΗΠΑ, που στρέφεται απροκάλυπτα κατά άλλων λαών και χωρών, σημείωσε ότι οι κομμουνιστές στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα των λαών της Παλαιστίνης και του Λιβάνου, της Σερβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι μπορούμε να σταματήσουμε τη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού.

«Ο συσχετισμός δύναμης μπορεί να αλλάξει - τόνισε. Το ζητούμενο είναι να γίνει αυτό το γρηγορότερο. Ν' αρχίσει τώρα και να εκφραστεί παντού. Στην καθημερινή πάλη, στα συνδικάτα, στα σχολεία, στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη, στις επόμενες εκλογές στο Κοινοβούλιο», υπογράμμισε κλείνοντας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ