ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΙΚΟΣ
Ισότιμη προβολή όλων των υποψηφίων

Ανοιχτή επιστολή προς τους διευθυντές των ΜΜΕ

Ο Γιώργος Μαυρίκος
Ο Γιώργος Μαυρίκος
Ανοιχτή επιστολή προς τους διευθυντές των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και των εφημερίδων έστειλε, χτες, ο Γιώργος Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη ΝΑΣ, όπου κάνει λόγο για την «απόλυτα ανισότιμη προβολή, μεταχείριση και τον αποκλεισμό συνδυασμών και υποψηφίων από τα Μέσα Ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά». Υπενθυμίζει ότι οι συχνότητες των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών είναι δημόσια περιουσία και κάνει προτάσεις για την ισότιμη προβολή των συνδυασμών.

Στην επιστολή ο Γ. Μαυρίκος αναφέρει: «Τέσσερις βδομάδες πριν τη μέρα των εκλογών και πέντε μήνες μετά την έναρξη της προεκλογικής δραστηριότητας του συνόλου των συνδυασμών, διαπιστώνουμε για ακόμη μία φορά την απόλυτα ανισότιμη προβολή, μεταχείριση και τον αποκλεισμό συνδυασμών και υποψηφίων από τα Μέσα Ενημέρωσης, δημόσια και ιδιωτικά. Κατά τη γνώμη μας αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό και στο γεγονός ότι η τηλεόραση αφιερώνει από ελάχιστο έως και μηδενικό - κατά περίπτωση - χρόνο για την παρουσίαση των υποψηφίων και των προγραμμάτων τους. Ακόμα χειρότερα, είναι εμφανής μία τάση να φτάσουμε στην κάλπη χωρίς ποτέ να έχουν αντιπαρατεθεί δημόσια όλοι οι υποψήφιοι.

Η ΝΑΣ - τονίζεται στην επιστολή - υπενθυμίζει ότι οι συχνότητες των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών αποτελούν δημόσια περιουσία. Ωστόσο, στοιχειωδώς δεν υφίστανται η ισότιμη, η αντικειμενική και πλουραλιστική ενημέρωση και ειδικά πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ολα αυτά παραβιάζονται κατάφωρα με ευθύνη της ιδιοκτησίας και της διεύθυνσης της πλειοψηφίας των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Είναι άλλωστε αποκαλυπτικά τα στοιχεία που ανά διαστήματα παρουσιάζει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για το χρόνο κατανομής στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές των θέσεων που εκφράζουν κόμματα, πολιτικές οργανώσεις και κινήσεις.

Κατά συνέπεια, έχουμε λόγο να ζητάμε την άμεση οργάνωση τέτοιας ποιότητας και στην αρμόζουσα ποσότητα εκπομπών που θα παρέχουν τη δυνατότητα στον δημότη να κρίνει έγκαιρα τα προγράμματα, τόσο μέσα από την παρουσίασή τους, όσο και κυρίως με τη δημόσια αντιπαράθεση των εκπροσώπων των συνδυασμών.

Η πρόταση της ΝΑΣ

Περιεχόμενο των συζητήσεων - συνεχίζει ο Γ. Μαυρίκος - δεν μπορεί να είναι άλλο από αυτό που οι ίδιοι οι συνδυασμοί προτάσσουν ως πρόγραμμά τους. Η ΝΑΣ, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 15ης και 22ης Οκτώβρη, προτείνει:

  • Την ισότιμη προβολή όλων των συνδυασμών και των υποψηφίων μέσα από όλο το ενημερωτικό πρόγραμμα (δελτία ειδήσεων, εκπομπές, οργανωμένες συζητήσεις)
  • Την παρουσίαση των θέσεων των συνδυασμών και των υποψηφίων μέσω διαλόγου με τους άλλους υποψηφίους και εκπροσώπους συνδυασμών και όχι μέσω μονολόγων ή ατομικών συνεντεύξεων
  • Οι συνεντεύξεις θα πρέπει να έχουν ως κεντρικό περιεχόμενο τις θέσεις και τις προτάσεις για τις εκλογές. Θα πρέπει να αποφεύγεται η παρουσίαση προσωπικών δραστηριοτήτων και πλευρών του χαρακτήρα των υποψηφίων, που μπορεί να έχουν στόχο είτε τη διαμόρφωση ενός θετικού προφίλ για τους ίδιους είτε την υπονόμευσή τους.

Προτάσεις που κατατέθηκαν δημόσια από άλλους συνδυασμούς έχουν την αξία τους στο βαθμό που δεν αποτελούν ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ. Εντοπίζουμε ήδη ως αρνητικό το γεγονός ότι στην πράξη οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν αποδεχτεί το μέχρι τώρα καθεστώς ανισότιμης προβολής.

Σε ό,τι μας αφορά όχι μόνο συνεχίζουμε την καθημερινή εκστρατεία μας αλλά και φροντίζουμε ώστε τηλεοπτικά πλάνα από αυτή τη δραστηριότητα να φτάνουν καθημερινά με δική μας διανομή στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Απ' όσο γνωρίζουμε το υλικό αυτό δεν αξιοποιείται. Θα επιμείνουμε».

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
Χέρι - χέρι με τους επιχειρηματίες

«Δεν είναι δυνατό να πάει αυτή η πόλη μπροστά, περιμένοντας τα κρατικά λεφτά»! «Θα ψάξω για χορηγούς». «Θα απευθυνθώ όπου μπορώ για να γίνει πράξη το όραμά μου».

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξής του για τον Πολιτισμό. Και πιο συγκεκριμένα, κάπως έτσι περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία «Δημοτικού Θεάτρου Αθήνας», όπως είπε. Για το έργο αυτό πρότεινε το χώρο του κτήματος Δρακοπούλου στα Πατήσια, το οποίο ανήκει στον Ερυθρό Σταυρό. Το θέατρο θα περιλαμβάνει γκαράζ 250 θέσεων και δύο αίθουσες (600 και 120 θέσεις).

* * *

Απόλυτα συνεπής σε όσα είχε πει από την πρώτη κιόλας εμφάνισή του περί συνεργασίας με επιχειρηματίες που θα δίνουν το όνομά τους σε χώρους της πόλης, συνεχίζει στο ίδιο μήκος κύματος. Χέρι χέρι με τους επιχειρηματίες, ο Νικ. Κακλαμάνης δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για ποιον δουλεύει και για ποιον θα δουλέψει και ως δήμαρχος. Οπως ακριβώς έκανε και ως υπουργός Υγείας της ΝΔ...

Θέλεις έργα; Πλήρωσε...

Ξεκάθαρος, στο τι σκοπεύει να κάνει για την κατασκευή έργων υποδομής στην Ανατολική Αττική, ήταν ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΔ Λεωνίδας Κουρής, σε εκδήλωση που διοργάνωσε για τον απολογισμό της απερχόμενης νομαρχιακής αρχής. Είπε ότι θα διπλασιάσει τα χρήματα που θα δοθούν για έργα, τα οποία όμως θα προέλθουν και με ανταποδοτικό τέλος στις νέες οικοδομές.

* * *

Υπάρχουν πολλοί εργαζόμενοι που βρέθηκαν στην Ανατολική Αττική για αναζήτηση στέγης και οι οποίοι είναι ήδη καταχρεωμένοι στις τράπεζες και τους μεγαλοεργολάβους. Απέκτησαν έστω κι έτσι ένα σπίτι, σε πολλές περιπτώσεις αυθαίρετο, μιας και... φροντίζουν να τους κρατούν ομήρους κυβερνήσεις και τοπικοί άρχοντες. Μάλιστα, όταν ακόμα κι αυτά τα χαμόσπιτα καταστραφούν από τις πυρκαγιές (όπως έγινε πέρσι στη Ραφήνα), δε δικαιούνται καμία αποζημίωση, αφού είναι εκτός σχεδίου. Τώρα, για να αποκτήσουν στοιχειώδεις υποδομές (δίκτυα ομβρίων, αποχέτευση), θα πρέπει να πληρώσουν και νέα χαράτσια. Αυτή είναι η πολιτική τους. Θέλεις υποδομές; Πλήρωσε...

«Εχετε δικαίωμα στο μέλλον σας»

«Εχετε δικαίωμα στο μέλλον σας και δεν έχετε λόγο να μένετε στα λασπόνερα του δικομματισμού», τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, υποψήφιος υπερνομάρχης με τη ΝΑΣ, στη χτεσινή του περιοδεία στον Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Φαρμάκου. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, συνομίλησε με εργαζόμενους, ενώ στη σύντομη ομιλία του τους κάλεσε να στείλουν «μέσα από την κάλπη ηχηρό μήνυμα», αφού, όπως σημείωσε, «έχουν πείρα να κρίνουν».

Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε πως «αξίζει τον κόπο να σκεφτούμε σοβαρά αυτήν την εκλογική αναμέτρηση» και να μην πέσουμε στην παγίδα των καναλιών «που διαμορφώνουν ένα κλίμα λες και είναι δύο οι υποψήφιοι». Οπως πρόσθεσε, «τους ιδιοκτήτες τους αυτό τους συμφέρει, γι' αυτό στηρίζουν πότε τη ΝΔ και πότε το ΠΑΣΟΚ, γιατί συνδέονται με το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεών τους». Αναφερόμενος στο θέμα των σκανδάλων επισήμανε πως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «ανταγωνίζονται ποιος έχει κάνει τα περισσότερα σκάνδαλα».

Σχολιάζοντας τη στάση της Φώφης Γεννηματά, η οποία συναντιέται με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ή τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, αλλά αρνιέται να συζητήσει με τους άλλους υποψηφίους, είπε: «Αποφεύγει να απαντήσει ποιος φταίει για το χαμηλό μεροκάματο και την ασφάλιση» και γενικότερα τα λαϊκά προβλήματα. Τέλος, σημείωσε ότι «και οι εργαζόμενοι στο φάρμακο έχουν συμφέρον να ψηφίσουν ΝΑΣ και τα ψηφοδέλτια που στηρίζει η αγωνιστική συμμαχία», «να κάνουν τώρα το βήμα εγκαταλείποντας το δικομματισμό».

Στην περιοδεία συμμετείχε και η Ζωή Σώκου, υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ