ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ακόμα και σήμερα... πρόσφυγες

Τους... δρόμους εξαιτίας της έλλειψης χωρών στην Αθήνα παίρνουν, κάθε φορά που είναι να αθληθούν, τα τμήματα του ιστορικού σωματείου Θρίαμβος. Μιλάει στο «Ρ» ο πρόεδρός του κ. Τζανόγλου

Τα μεσάνυχτα αναγκάζονται να κάνουν προπόνηση τα τμήματα χάντμπολ του θριάμβου στο κλειστό του Μετς
Τα μεσάνυχτα αναγκάζονται να κάνουν προπόνηση τα τμήματα χάντμπολ του θριάμβου στο κλειστό του Μετς
Τις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν από την αδιαφορία της πολιτείας για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αποκαλύπτει στο «Ρ» ο πρόεδρος ενός ιστορικού σωματείου της πρωτεύουσας, του Θριάμβου. Το σωματείο ιδρύθηκε από πρόσφυγες το 1924, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Οπως μας τόνισε ο πρόεδρός του, κ. Τζανόγλου, ακόμα και σήμερα μετατρέπονται σε... πρόσφυγες προκειμένου να αθληθούν τα παιδιά που συμμετέχουν στα τμήματα του συλλόγου.

-- Πόσα αθλήματα καλλιεργείτε;

-- «Καταρχάς το ποδόσφαιρο. Εχουμε ακαδημίες με πολλά παιδιά, τα οποία γυμνάζουμε σε γήπεδο 5Χ5, το οποίο έγινε, έπειτα από αγώνες, στο Αθλητικό Κέντρο του Ν. Κόσμου. Το μπάσκετ ανδρών συγχωνεύτηκε με το άλλο ιστορικό σωματείο, τον Πρωτέα, και δημιουργήσαμε την "Ενωση Πρωτέα - Θριάμβου Ν. Κόσμου". Τώρα είμαστε στη Β' κατηγορία. Εχουμε επίσης το μπάσκετ γυναικών, το οποίο είχε λαμπρή πορεία. Είχε βγει και στην Ευρώπη. Τώρα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εχουμε επίσης χαντμπολ γυναικών. Δυστυχώς όμως, το γυναικείο χαντμπολ δεν έχει μέλλον στη χώρα μας. Σε όλα τα τμήματα υπάρχουν και ακαδημίες ενώ έχουμε και παιδιά μεταναστών».

-- Πού γυμνάζονται όλα αυτά τα παιδιά;

-- «Η μεγάλη ομάδα ποδοσφαίρου γυμνάζεται στο δημοτικό γήπεδο Αλίμου. Πέρσι πληρώναμε 600 ευρώ το μήνα στο Δήμο. Δυστυχώς ο Δήμος της Αθήνας δεν έχει γήπεδα. Το χαντμπολ γυμνάζεται στο κλειστό του Μετς, οι ώρες προπόνησης είναι 10.30 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Δεν είναι συνθήκες για να κάνει κάποιος αθλητισμό. Οι αθλητές μας είναι εργαζόμενοι και φοιτητές. Και πρέπει να σας πω ότι σε ολόκληρο Δήμο με πάνω από 1,5 εκατ. πληθυσμό έχουμε μόνο ένα γήπεδο για χαντμπολ. Για πείτε μου πώς θα αναπτυχθεί το άθλημα;».

Πολλά τα έξοδα

-- Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του «Θριάμβου»;

-- «Υπολογίζουμε ότι η φετινή χρονιά θα μας κοστίσει γύρω στις 200 χιλ. ευρώ»...

-- Πολλά λεφτά για ερασιτεχνικό σωματείο...

-- «Και να σκεφτείτε ότι οι προπονητές μας παίρνουν μόνο οδοιπορικά, το ίδιο και οι αθλητές μας. Τα λεφτά μας φεύγουν στις μετακινήσεις των ομάδων, στο ενοίκιο του γηπέδου, στις μεταφορές των παικτών. Π.χ. το χαντμπολ εφέτος θα πάει Χανιά, Γιάννενα, Πάτρα, Αρτα κλπ. Κάθε ταξίδι υπερβαίνει τις 6 χιλ. ευρώ. Από την Ομοσπονδία θα πάρουμε 1.500 ευρώ. Στο μεταξύ εμείς πληρώνουμε γιατρούς αγώνων, γραμματείες, διαιτητές, παρατηρητές κλπ».

«Ψίχουλα» από την πολιτεία

Τα έξοδα συντήρησης ενός ερασιτεχνικού σωματείου είναι πολλά. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα από την ουσιαστική αδιαφορία της πολιτείας, αφού τα χρήματα που προσφέρει (όταν το αποφασίζει δηλαδή), ισοδυναμούν με ψίχουλα σε σχέση με τα πραγματικά έξοδα. «Το να πάρεις 3.000 ή 5.000 ευρώ δε λέει απολύτως τίποτα», τονίζει στο «Ρ» ο πρόεδρος του Θριάμβου, ενώ επισημαίνει και την αδιαφορία της ΕΠΟ, που δεν ασχολείται -όπως τονίζει- με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

-- «Υπάρχει πλήρης αδιαφορία. Εδώ υπάρχει παντελής έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής. Το 1,5 γήπεδο που διαθέτει ο Δήμος Αθήνας δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Τώρα έβαλαν στου Ρουφ και πλαστικό χόρτο που είναι θάνατος για την υγεία των παιδιών και τελειώσαμε. Να πω και κάτι ακόμα, ότι, δεν υπάρχουν (!) αποδυτήρια, στα δε ανοιχτά γήπεδα του Δήμου δεν υπάρχουν WC. Περιμέναμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες μήπως γίνει κάτι, τώρα τα πράγματα είναι χειρότερα».

-- Πώς βλέπετε το μέλλον του ερασιτεχνικού αθλητισμού;

-- «Δεν υπάρχει ούτε παρόν, ούτε μέλλον για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Τα παλιά σωματεία φεύγουν από το Δήμο της Αθήνας. Πάνε σε άλλους Δήμους π.χ. η "Νίκη Πλάκας" πήγε στο Π. Φάληρο. Τα παιδιά της Αθήνας δεν ξέρουν πού να πάνε να παίξουν και να αθληθούν. Για να ετοιμάσουμε το καλοκαίρι την ομάδα μας πήγαμε σε ιδιωτικό γυμναστήριο στη Βάρη, μας φύγανε ένα σωρό λεφτά».

-- Δηλαδή ο Θρίαμβος υπάρχει χάρη στην τρέλα κάποιων ανθρώπων...

-- «Τις περισσότερες φορές το σωματείο στηρίζεται σ' έναν άνθρωπο. Αν φύγει κι αυτός πάει το σωματείο... Π.χ. ο Αθηναϊκός, πρωταθλητής Ελλάδος στο χαντ-μπολ, διέλυσε τα τμήματά του. Δε θα κατέβει στο πρωτάθλημα και όλα αυτά γιατί έφυγε αυτός που κρατούσε το σωματείο».

  • Η έρευνα θα συνεχιστεί την Τετάρτη με άλλα δυο ιστορικά σωματεία του 2ου Διαμερίσματος της Αθήνας τον Πρωτέα και τον Αρίωνα.

Ν. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Αγωνιστική των ντέρμπι

Τρία ντέρμπι, περιλαμβάνει η 5η αγωνιστική. Δύο «κλασικά» και ένα τοπικό (Εργοτέλης - ΟΦΗ). Η έκβαση των δύο πρώτων, θα καθορίσει πολλά. Σε βαθμολογικό επίπεδο αλλά και - κυρίως - σε ψυχολογικό. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» και στο ΟΑΚΑ, όπου ο Ολυμπιακός υποδέχεται την ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός τον ΠΑΟΚ.

Οι πρωτοπόροι στοχεύουν στο 5 στα 5 με μια καλή εμφάνιση. Οι «κιτρινόμαυροι» θέλουν να μειώσουν τη διαφορά, αλλά και να διώξουν τη ρετσινιά του «ανήμπορου», που δημιούργησαν (ιδιαίτερα) την περσινή χρονιά.

Και ο Παναθηναϊκός θέλει τους τρεις βαθμούς για αρκετούς λόγους. Θα διατηρηθεί κοντά στην κορυφή, αλλά το κυριότερο θα επανέλθει η ηρεμία, ή τουλάχιστον θα «κερδηθεί χρόνος».

Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής: ΣΗΜΕΡΑ: Ολυμπιακός - ΑΕΚ (19.00, NET), Εργοτέλης - ΟΦΗ (21.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). ΚΥΡΙΑΚΗ: Αιγάλεω - Κέρκυρα, Καλαμαριά - Πανιώνιος (17.00), Ατρόμητος - Ηρακλής (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Ιωνικός - Λάρισα (19.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ), Ξάνθη - Αρης (19.00, ΑΛΦΑ), Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (21.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ).

Β' Εθνική

Προοδευτική - Χαϊδάρι, Αστέρας Τρίπολης - Λεβαδειακός, Καλαμάτα - Καλλιθέα, Πανθρακικός - Εθνικός Αστέρας, Βέροια - Ηλυσιακός, ΠΑΣ Γιάννινα - Μεσσηνιακός, Πανσερραϊκός - Εθνικός, Νίκη Βόλου - Αγροτικός Αστέρας, Θρασύβουλος - Καστοριά. Ωρα έναρξης 17.00.

Γ' Εθνική

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Αχαρναϊκός - Αγ. Δημήτριος, ΟΦ Ιεράπετρας - Παναιτωλικός, ΠΑΟ Βάρδας - Ηλιούπολη, Απόλλων Αθηνών - Κορωπί, Παναχαϊκή - Διαγόρας, Ρόδος - Θήβα, Πανηλειακός - Βύζας, Ατσαλένιος - Ζάκυνθος, Αιολικός - Θύελλα Πατρών.

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Ναυπακτιακός - ΑΕ Γιάννενα, Πιερικός - ΠΑΟ Νέων Πόρων, ΑΣΚ Ολυμπιακός - Τρίκαλα, Αν. Καρδίτσας - Ενωση Θράκης, Καβάλα - Δόξα Δράμας, Λαμία - Δόξα Γρατινής, Θερμαϊκός - Αναγέννηση Αρτας, Πολύκαστρο - Εθνικός Κατερίνης. Ωρα έναρξης 17.00.

ΒΟΛΕΪ
Αμφίρροπες συναντήσεις

Οι ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις δε λείπουν και από την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1, αφού το... μενού περιλαμβάνει ιδιαίτερα αμφίρροπες συναντήσεις. Μάλιστα, μετά τις εκπλήξεις στην πρεμιέρα ορισμένα από τα λεγόμενα φαβορί βρίσκονται σε οριακό σημείο αφού θα πρέπει να αποφύγουν καινούρια στραβοπατήματα. Ο Ολυμπιακός θέλει να περάσει αλώβητος από μια δύσκολη έδρα όπως αυτή της Λαμίας (πέρσι έχασε με 3-0) και να ρεφάρει την αποτυχία κόντρα στον Ηρακλή. Στους «ερυθρολεύκους» θα μετέχει κανονικά ο Μάριος Γκιούρδας που ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Σεφτέ στις νίκες κόντρα στην ΕΑΠ ψάχνει ο Παναθηναϊκός που προσπαθεί να συνέλθει από το χαστούκι της ΑΕΚ. Αυτή τη φορά θα έχει στον πάγκο του τον προπονητή Ντος Σάντος (ο Βραζιλιάνος πήρε προσωρινή άδεια) αλλά αμφίβολος είναι ο Μπάεφ. Ενδιαφέρον έχει και η κόντρα των δυο κερδισμένων της πρεμιέρας, Ηρακλή και ΑΕΚ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα: ΣΑΒΒΑΤΟ 17:00 Λαμία-Ολυμπιακός («Χαλκιοπούλειο», STAR Κεντρικής Ελλάδας), 19:00 Ηρακλής-ΑΕΚ (Μίκρας), 19:00 Παναθηναϊκός-ΕΑ Πατρών (Γλυφάδας,) 19:00 ΠΑΟΚ-Παγκράτι (ΠΑΟΚ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 24/9 17:30 Πανελλήνιος-Εθνικός Αλ. (Πανελληνίου) ΔΕΥΤΕΡΑ 25/9 18.00 Ορεστιάδα-Αρης (Ορεστιάδας - ΕΤ1).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ