ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
Κωμειδυλλίου ανάμνησις γλυκιά...

«Κωμειδυλλίου ανάμνησις γλυκιά», την ερχόμενη Δευτέρα (2/10), στις 8 μ.μ., στο Ηρώδειο, όπου θα πραγματοποιηθεί η «Ημέρα του Ηθοποιού», με αφιέρωμα στο κωμειδύλλιο - μια άκρως ιθαγενή θεατρική φόρμα - δημιούργημα των ίδιων των ηθοποιών. Το ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και η Οργανωτική Επιτροπή για την «Ημέρα του Ηθοποιού», ακολουθώντας τη διαδρομή της θεατρικής μας ιστορίας, αποφάσισαν ν' αφιερώσουν τη φετινή γιορτή των ηθοποιών σε αυτό το γνήσιο λαϊκό θέατρο, που είναι αδιάρρηκτα συνυφασμένο με την πρώτη άνθηση του νεοελληνικού θεάτρου. Η εκδήλωση γίνεται και φέτος με την ενίσχυση του ΥΠΠΟ, του Δήμου Αθηναίων και του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

«Και με τη φετινή μας αναφορά θέλουμε να θυμίσουμε, σε μυημένους και μη, ότι θέατρο χωρίς παράδοση δεν υπάρχει και δεν μπορεί να στεριώσει στο παρόν, ούτε να σχεδιαστεί στο μέλλον», ανέφερε χτες η πρόεδρος του ΣΕΗ, Λίλα Καφαντάρη, σημειώνοντας ότι η «Ημέρα του Ηθοποιού» θα πραγματοποιηθεί παρά την προαναγγελθείσα ματαίωσή της. Οπως εξήγησε η ίδια και ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ, Βασίλης Κολοβός, μόλις πριν ενάμιση μήνα το ΥΠΠΟ έδωσε τα χρήματα προκειμένου να καλυφθούν τα χρέη από την περσινή εκδήλωση. Πάντως, παρότι τα χρήματα που δόθηκαν την τελευταία στιγμή είναι λίγα, εκείνο που περισσεύει είναι το μεράκι, η αγάπη και η προσφορά των ίδιων των ηθοποιών.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο κριτικός θεάτρου και πανεπιστημιακός Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ θα γίνει προβολή κινηματογραφικού αφιερώματος στο κωμειδύλλιο. Στη συνέχεια θα δοθεί παράσταση με τη μονόπρακτη κωμωδία «Ο θάνατος του Περικλέους» του Δημητρίου Α. Κορομηλά. Διανομή: Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κατερίνα Σουβλή, Μαρία Κορνάρου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Μανώλης Δεστούνης, Κλεοπάτρα Ροντήρη, Θανάσης Τσαλταμπάσης. Η παράσταση είναι διανθισμένη με τραγούδια και κείμενα. Συμμετέχουν οι: Γιάννης Καλαντζόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Αντώνης Μπαμπούνης, Γιώργος Τσαπόγας, Στέλιος Γκατζάς, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Ελένη Φιλιούση, Μαρία Συριανού, Μόνικα Βέργη, Χαρά Τσιώλη, Μάρα Βλαχάκη, Σταύρος Σιόλας. Παίζουν οι μουσικοί: Μαρία Καναβάκη, Χρήστος Πούλης, Νίκος Παπαναστασίου, Αγγελος Παπαδάκης, Νικόλας Χριστόπουλος. Ενορχήστρωση - διδασκαλία τραγουδιών - τραγούδι: Σταύρος Σιόλας. Συνδετικά κείμενα - σκηνοθεσία: Στέλιος Γούτης, Σκηνικά - κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη. Χορογραφίες: Νικόλ Κοκκίνου. Επιλογή και σκηνοθεσία οπτικοακουστικού υλικού: Νίκος Αντωνάκος. Βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Ροντήρη.

Απαξιώνουν το ελληνικό βιβλίο

Τμήμα της μακέτας του εθνικού μας περιπτέρου στην 52η Διεθνή Εκθεση Φρανκφούρτης
Τμήμα της μακέτας του εθνικού μας περιπτέρου στην 52η Διεθνή Εκθεση Φρανκφούρτης
Ξεκρέμαστη οικονομικά, επόμενα και αβέβαιη για την τύχη της είναι η επίσημη ελληνική συμμετοχή στις προσεχείς Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου στη Φρανκφούρτη και στη Μόσχα, αλλά και σε άλλες διεθνείς βιβλιοεκθέσεις (Βελιγράδι, Τίρανα, Σόφια, Λονδίνο), όπως κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών - Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ). Η ηγεσία του ΥΠΠΟ σιωπά. Ο δε υπουργός Πολιτισμού «ούτε μια φορά δε μας δέχτηκε σε συνάντηση, παρά τις δεκάδες οχλήσεις μας και την επιμονή μας. Δε δείχνει να ενδιαφέρεται για τίποτε ουσιαστικό, εκτός από θέματα αυτοπροβολής σε βραβεύσεις και άλλες συναθροίσεις», σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΒ, Γιώργος Δαρδανός, τονίζοντας ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟ «συμπεριφέρεται απαξιωτικά» προς όλους τους ανθρώπους και τους φορείς του ελληνικού βιβλίου.

Το ΥΠΠΟ, μην έχοντας καταθέσει τα απαραίτητα ποσά για την παρουσία ελληνικού εθνικού περιπτέρου στις προσεχείς διεθνείς εκθέσεις, αλλά μην έχοντας καταβάλει και τα αποφασισμένα και εγκεκριμένα χρήματα για παλιότερες διεθνείς εκθέσεις, βάζει σε κίνδυνο, γενικότερα, τη μακρόχρονη προσπάθεια του ελληνικού βιβλίου να βγει από τη συνοριακή απομόνωσή του, να σπάσει το φράγμα των ισχυρών γλωσσών και πολυεθνικών εκδοτικών και να προβάλει το σύγχρονο πνευματικό πολιτισμό μας (γράμματα, επιστήμες, τέχνες). Καθιστά αναξιόπιστη την ελληνική πολιτεία και εκθέτει και τους φορείς - οργανωτές της εθνικής εκπροσώπησης, καθώς η μη καταβολή των αναγκαίων κονδυλίων οδηγεί και σε μίζερη, μειονεκτική - έναντι των άλλων εθνικών περιπτέρων - εμφάνιση του ελληνικού βιβλίου, αλλά και σε ματαίωση των επί μακρόν προετοιμαζόμενων εκδηλώσεων που πλαισιώνουν το εθνικό περίπτερο (συναντήσεις, συζητήσεις, συνεργασίες συγγραφέων, μεταφραστών, εκδοτών, συνδικαλιστών με ξένους ομολόγους τους, τουλάχιστον στον ευρωπαϊκό χώρο).

Το ΥΠΠΟ, όπως σιωπά για τις διεθνείς εκθέσεις, έτσι σιωπά - όπως και το υπουργείο Παιδείας - για την υλοποίηση της ανακήρυξης του 2007 ως «Ετους Βιβλίου». Μέχρι τώρα καμιά απόφαση και κανένας σχεδιασμός δεν έχει γίνει, και από τα δύο συναρμόδια υπουργεία.

Συζητήσεις για την τέχνη

Από τις φθινοπωρινές εκδηλώσεις της αίθουσας «art - act» (Σφαέλου 3 και Ν. Σολιώτη 33, 8 μ.μ.), σημειώνουμε: έκθεση του Δημοσθένη Αγραφιώτη (έως 29/10). Σήμερα το ποιητικό περιοδικό «Νέα Συντέλεια» (εκδόσεις «Αγκυρα») θα παρουσιάσουν οι ποιητές: Νάνος Βαλαωρίτης, Ανδρέας Παγουλάτος. Ακολουθεί (29/9) εκδήλωση με θέμα: «Ο Αντρέι Ταρκόφσκι ως εικαστικός καλλιτέχνης». Ομιλητές: Γιάννης Ζιώγας (εικαστικός), Θανάσης Ρετζής (σκηνοθέτης, καθηγητής ΑΣΚΤ), Μεγακλής Ρογκάκος (επιμελητής Τέχνης), Κώστας Σταυρόπουλος (κριτικός). Επίσης, θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γ. Ζιώγα «Ο Ταρκόφσκι στη Χαλκίδα».

Στις 2 και 6/10 θα συζητηθεί το «Η Τέχνη και το χρήμα». Μιλούν: Μανόλης Μαυρομμάτης (καθηγητής Ιστορίας Τέχνης). Συμμετέχουν οι: Θανάσης Βακαλιός (καθηγητής), Δημήτρης Δεληγιάννης (καθηγητής Ιστορίας Τέχνης - Μουσειακής Εκπαίδευσης), Βασίλης Φιοραβάντες (καθηγητής Θεωρίας του Πολιτισμού). Στις 9/10 ο καθηγητής Γιάγκος Αθανασόπουλος θα συζητήσει για το έργο του, με τον δρ Φώτη Καγκελάρη, τον ιστορικό τέχνης Θανάση Μουτσόπουλο και τον καθηγητή Νίκο Παναγιωτόπουλο. Στις 13/10 θα συζητηθούν «Τα πνευματικά δικαιώματα των εικαστικών καλλιτεχνών». Ομιλητές: Χαράλαμπος Δαραδήμος (γλύπτης), Δημήτρης Σαραφιανός (δικηγόρος). Στις 16/10 ο εικαστικός - φωτογράφος Τάκης Ζερδεβάς μιλά για το έργο του με τον Θανάση Μουτσόπουλο. Στις 20/10 ο καθηγητής Φίλιππος Νικολόπουλος θα μιλήσει με θέμα «Εννοια και νόημα της ανατρεπτικής λογοτεχνίας». Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 23/10 με τη συζήτηση «Επιστημονική φωτογραφία». Ομιλητές: Δημοσθένης Αγραφιώτης, Περικλής Μπούρκας, Κωστής (Τριανταφύλλου), Γιάννης Χρυσουλάκης.

Μνημονεύοντας τον Νίκο Ξυλούρη

«Βρίσκομαι εδώ περισσότερο σαν Κρητικός και λιγότερο σαν υπουργός Πολιτισμού», είπε ο Γιώργος Βουλγαράκης στην προχτεσινή εκδήλωση για τον Νίκο Ξυλούρη, που διοργάνωσε η δισκογραφική εταιρεία «Minos», στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων. Μήπως για να δικαιολογήσει ότι το υπουργείο του οποίου προΐσταται τόσα χρόνια δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τιμήσει το έργο και τη μνήμη του αξέχαστου καλλιτέχνη;

Δεν ξέρουμε τι είχε κατά νου ο κατά τ' άλλα περήφανος για την κρητική του καταγωγή υπουργός. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι ο υπουργός, που έσπευσε ν' ανταποκριθεί στο κέλευσμα της δισκογραφικής εταιρείας προκειμένου να παραδώσει στην Ουρανία Ξυλούρη τιμητική πλακέτα και το χρυσό δίσκο (για τη συλλογή «Ητανε μια φορά» με τραγούδια του Ξυλούρη), ασκεί μια πολιτική που αντιστρατεύεται τον αληθινό πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Μια πολιτική που αντιμετωπίζει κάθε έκφραση πολιτισμού σαν εμπόρευμα, δίνοντας γην και ύδωρ στη βιομηχανία του θεάματος - ακροάματος, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει δημιουργικές φωνές στον διά της ασφυξίας θάνατο. Μια πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα όσων αγάπησε, υπερασπίστηκε, τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης. Οσο για τον Μ. Μάτσα, πρόεδρο της «Minos - ΕΜΙ» και οικοδεσπότη της «γιορτής μνήμης», να θυμίσουμε ότι ιδιοκτησίας του είναι η εταιρεία «Μάρμιν ΑΕ», που ισοπέδωσε το «Κολούμπια», κατεδαφίζοντας ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας και της μνήμης του ελληνικού τραγουδιού, στην οποία ανήκει και ο Ν. Ξυλούρης.

Στη διάρκεια της βραδιάς παρουσιάστηκε και η τετραπλή κασετίνα «Του χρόνου τα γυρίσματα» με τραγούδια του Ν. Ξυλούρη από το 1957-1980. Για τον Ψαρονίκο, που τίμησε το ελληνικό τραγούδι, μίλησε ο Λάμπρος Λιάβας, ενώ η λύρα του που εκτίθεται στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων ήχησε μετά από 26 χρόνια, με δύο μαθητές του Γιάννη Ξυλούρη να ερμηνεύουν αθάνατα τραγούδια. Συγκινημένη η Ουρανία Ξυλούρη απηύθυνε παράκληση προς τον υπουργό Πολιτισμού, προκειμένου το κράτος να φροντίσει «για τους καλλιτέχνες που είναι χωρίς ασφάλιση, που δεν έχουν αύριο...».

Οι δημιουργικές συναντήσεις του Παντελή Θαλασσινού και του Ηλία Κατσούλη, που πρόσφεραν μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια των τελευταίων χρόνων, συνεχίζονται. Αυτή την περίοδο ο Παντελής Θαλασσινός ετοιμάζει σε στούντιο το νέο του δίσκο, με τίτλο «Το Καλαντάρι». Η μουσική του «ντύνει» τα λόγια του Ηλία Κατσούλη, στα 12 τραγούδια του δίσκου - αφιερώματος στους μήνες, που θα κυκλοφορήσει στις 6/11 από την MBI.

Ενα ταξίδι στο χτες και το σήμερα της ελληνικής μουσικής με τραγούδια που έχουν γράψει Ελληνες συνθέτες και στιχουργοί, παραδοσιακά και κομμάτια από τη 10χρονη δισκογραφία του θα παρουσιάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης (28/9, 9μμ), στην πλατεία Ανεξαρτησίας, στην Αγ. Μαρίνα Ηλιούπολης. Μαζί του τραγουδούν οι Γεωργία Γρηγοριάδου και Αννα Κώττη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ