ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Συγκοινωνίες προς όφελος του λαού

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ στην Αττική
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο των ΗΛΠΑΠ στην Αττική
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΗΛΠΑΠ (τρόλεϊ), καθώς και την ανάγκη της συνολικής αναβάθμισης των αστικών συγκοινωνιών, ήταν τα κυρίαρχα ζητήματα που διαπίστωσε ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με τη «Συμπαράταξη», στη διάρκεια χτεσινής περιοδείας του στα αμαξοστάσια του ΗΛΠΑΠ στον Κόκκινο Μύλο και την Αττική. Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να καταδικάσουν με την ψήφο τους, στις 15 του Οκτώβρη, την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τους υποψηφίους τους, που ιδιωτικοποιούν τις συγκοινωνίες.

Ενδεικτικό των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ΗΛΠΑΠ είναι ότι, όπως οι ίδιοι έλεγαν, μόλις ένα από τα συνολικά πέντε σωματεία εργαζομένων, έχει υπογράψει νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιπλέον, διαπιστώθηκαν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα σε οδηγούς και τεχνίτες. Το αποτέλεσμα είναι - όπως δήλωναν στον υποψήφιο δήμαρχο - να υπάρχει εντατικοποίηση της δουλιάς, οι εργαζόμενοι να δουλεύουν τα ρεπό τους και οχήματα να μη βγαίνουν σε κίνηση λόγω κινδύνου ατυχήματος.

«Εμείς ζητάμε συνολική αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής. Και πρόσθεσε πως για να γίνει αυτό, βασική προϋπόθεση είναι η κάλυψη των κενών θέσεων - με την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού - η μόνιμη και σταθερή δουλιά των εργαζομένων, οι ικανοποιητικές αμοιβές σε αυτούς. Πάντως, η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, συνολικά στις συγκοινωνίες, δεν είναι τυχαία, αφού - όπως είπε ο Απ. Βλασίδης - από το 2011, «απελευθερώνονται» και οι συγκοινωνίες και στρώνουν το έδαφος για να δοθούν σε ιδιώτες μέσα στα πλαίσια του ανταγωνισμού.

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής έκανε ιδιαίτερη αναφορά, στα κατασταλτικά μέτρα των κυβερνήσεων, δήθεν για την... καταπολέμηση των κυκλοφοριακών προβλημάτων: «Ολα τα εισπρακτικά μέτρα τα οποία αποφασίζονται κατά καιρούς, είτε σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, είτε παλιότερα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν αντιμετωπίζουν και δε λύνουν κανένα πρόβλημα».

Πόλη είναι οι άνθρωποι

«Εμείς, όταν μιλάμε για την πόλη, δεν εννοούμε τα πάρκα και τα παρτέρια. Προβληματιζόμαστε και δρούμε για τη ζωή του ανθρώπου στην πόλη. Αν έχει δουλιά, αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις, δωρεάν συγκοινωνίες, λαϊκό πολιτισμό, αν μπορεί να στείλει το παιδί του στο σχολείο». Με αυτά τα λόγια κάλεσε χτες το απόγευμα ο Σπ. Χαλβατζής τους εργαζόμενους και τους νέους του 5ου διαμερίσματος να απεγκλωβιστούν από το δικομματισμό. Ο υποψήφιος Νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολόπουλος, με τη σειρά του, αναφέρθηκε στην υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης σε διοικητική υπηρεσία του κράτους και προέταξε την αναγκαιότητα να δυναμωθούν οι συνδυασμοί που αγωνίζονται ενάντια στην ανταποδοτικότητα και στο φορομπηχτικό χαρακτήρα του θεσμού.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε εταιρεία

Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης
Ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης
Το πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και εργολάβοι έχουν εισβάλει σε αυτά, η επερχόμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ο νόμος - πλαίσιο προωθούν την υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης. Απέναντι σ' αυτές τις αντιδραστικές εξελίξεις, η ΤΑ πρέπει να έχει λόγο όπως πρέπει να έχει και θέση για τις ανάγκες και τη μόρφωση της λαϊκής οικογένειας, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες το πρωί στο κτίριο Διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές.

Ο Γ. Ζιώγας κάλεσε τον εργαζόμενο λαό, την εκπαιδευτική κοινότητα σε κοινό αγώνα για πραγματικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΑΣ, σ' αυτό το ραντεβού θα δώσει το «παρών». Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου φοιτούν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές, σημείωσε πως η ΝΑΣ, δεν εξετάζει τα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης με κριτήριο το πόσοι φοιτητές θα έρθουν στην πόλη, πόσα σπίτια θα ενοικιαστούν και πόσο γεμάτες θα είναι οι ταβέρνες και οι καφετέριες. «Για μας είναι σημαντικό η Ανώτατη εκπαίδευση να έχει πραγματικά ανώτατο περιεχόμενο, να παράγει πραγματικά μορφωμένους και ολοκληρωμένους επιστήμονες με πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα», τόνισε.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ Αγωνιστικών Συνδυασμών
  • Στις 11 π.μ. ξεκινά από το εκλογικό κέντρο κοινή εξόρμηση της ΝΑΣ και της Συμπαράταξης, με κατεύθυνση την κεντρική αγορά. Ο Γ. Μαυρίκος θα κάνει δήλωση στις 11.30 π.μ., στη Βαρβάκειο.
  • Ο Σπ. Χαλβατζής, θα επισκεφτεί, στις 7.30 το απόγευμα, την Εκθεση βιβλίου στη Διον. Αρεοπαγίτου.
  • Ο Γ. Μανουσογιαννάκης και η Ελένη Παπαδοπούλου υποψήφια σύμβουλος θα περιοδεύσουν στον Πόρο και στο Γαλατά.
ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
Θέλουν τροχονόμο στη ...ζούγκλα

Την κοινή αντίληψη πως απαιτούνται καθαροί κανόνες για τη λειτουργία της αγοράς, οι οποίοι θα προδιαγράφουν σωστούς ελέγχους, μοιράζεται η υποψήφια νομάρχης Πειραιά των «Ενεργών Πολιτών» (ΣΥΝ), Εύη Καρακώστα, με το προεδρείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης, όπως αναφέρεται σε χτεσινό δελτίο Τύπου για τα συμπεράσματα της μεταξύ τους συνάντησης.

* * *

Κατά την εκτίμησή τους, λοιπόν, αυτό που απουσιάζει από τη ζούγκλα της «ελεύθερης αγοράς» είναι ο ...«τροχονόμος» που θα ρυθμίζει την κίνηση των άγριων θηρίων. Αγνοεί άραγε η κ. Καρακώστα ότι κανόνες υπήρχαν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως και έλεγχοι, μόνο που αυτοί είναι παντελώς ανίσχυροι μπροστά στους νόμους που διέπουν την καπιταλιστική οικονομία; Το πρόβλημα είναι η ίδια η ύπαρξη της «ελεύθερης αγοράς», στο πλαίσιο της οποίας ποτέ και πουθενά δεν αντιμετωπίστηκαν ούτε πρόκειται να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ασυδοσίας, κερδοσκοπίας, ποτέ και πουθενά δεν έπαψε το μεγάλο ψάρι να γιγαντώνεται τρώγοντας το μικρό.

Εθιμοτυπικά

Στην πρόεδρο της Βουλής - «εθιμοτυπική επίσκεψη» ήταν, όπως έσπευσε με νόημα να διευκρινίσει το επιτελείο της Α. Μπενάκη - πήγαν χτες οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά. Οπως είπε μετά τη συνάντηση η Φ. Γεννηματά, «κατέθεσαν» στην πρόεδρο δύο προτάσεις. Να καλούνται στην αρχή κάθε κοινοβουλευτικής χρονιάς από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής τα προεδρεία της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ για να συζητούν με τους βουλευτές θέματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση. Και να μην αποδέχεται η πρόεδρος της Βουλής νομοσχέδια που έρχονται για ψήφιση, αν δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση για τις επιπτώσεις τους στην Αυτοδιοίκηση.

* * *

Εστω ότι οι προτάσεις στέκουν, τέσσερα χρόνια στην υπερνομαρχία, τώρα περίμεναν να τις κάνουν; Κι αν τις έχουν ξανακάνει, προς τι η επανάληψη; Απλά δημοσιότητα ψάχνουν, μήπως και υφαρπάσουν πάλι τη λαϊκή ψήφο. Ντόρο γύρω από το όνομά τους, με θέματα ανώδυνα κι άσχετα με τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Γιατί αν ήταν να ξεκινήσει συζήτηση επί της ουσίας, εκεί το χαμόγελο θα πάγωνε...

Το θράσος τους δεν έχει όρια

Στην εφημερίδα «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» των Ιωαννίνων δημοσιεύτηκε χτες δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO βάσει της οποίας το 5,8% των ψηφοφόρων του δήμου δηλώνουν πρόθεση να ψηφίσουν ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές. Αλλά για τη «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία», την παράταξη του υποστηρίζει το Κόμμα στις επικείμενες τοπικές εκλογές, πρόθεση ψήφου δηλώνει μόνο το 1,5%. Από αυτούς που συγκροτούν το εν λόγω 1,5% κανένας δεν προέρχεται από το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ. Ολοι τους κινούνται στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΝ! Το... καλύτερο όμως ακολουθεί. Οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, δηλαδή αυτό το 5,8% των ψηφοφόρων, θα ψηφίσει στις προσεχείς τοπικές εκλογές σε ποσοστό 65% τον υποψήφιο του ΣΥΝ, ενώ το υπόλοιπο 35% θα κινηθεί προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, λένε ότι ο Τ. Τσίγκας δε θα ψηφίσει τον εαυτό του!

Θα μπορούσε να θεωρηθεί αστείο, αφού γέλια σίγουρα προκαλεί. Πρόκειται όμως για μια αισχρή αλχημεία, ίδιον γνώρισμα των εταιρειών δημοσκοπήσεων, με τη μόνη διαφορά ότι αυτή η δημοσκόπηση της ALCO ξεπέρασε κάθε όριο θράσους σε σημείο που να θεωρείται από τους αρμοδίους της εταιρείας που την έδωσαν στη δημοσιότητα ότι οι Γιαννιώτες είναι τόσο ηλίθιοι ώστε να τους πάρουν στα σοβαρά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ