ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Αυξάνονται οι μορφές αλληλεγγύης

Ολοένα και αυξάνονται οι μορφές αλληλεγγύης στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που είναι εδώ και 8 χρόνια φυλακισμένοι στις ΗΠΑ επειδή ξεσκέπασαν τρομοκρατικές ενέργειες που στόχευαν την Κούβα και το λαό της.

Χτες, στο Μεξικό, οι γερουσιαστές ομόφωνα ενέκριναν απόφαση που κρίνει επιτακτική την ανάγκη απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών και προτρέπει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσει την αδικία εναντίον τους.

Στην Νικαράγουα, εξάλλου, 4 πρώην μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας ανακοίνωσαν ότι στα πλαίσια της διεθνούς εκστρατείας για την απελευθέρωση των πέντε, θα δώσουν την ερχόμενη εβδομάδα συνέντευξη Τύπου όπου θα καταγγείλουν την άδικη κράτησή τους, θα απαιτήσουν την αποφυλάκισή τους και θα ζητήσουν την έκδοση του γνωστού τρομοκράτη Λουίς Ποσάντα Καρίλιες στη Βενεζουέλα.

Στο Περού, ξεκίνησε χτες στην πόλη Αγιακούτσο (μέχρι και την κυριακή), με την παρουσία 400 εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανώσεων, η 7η Συνάντηση Φιλίας των Οίκων με την Κούβα, στην οποία, θα συζητηθεί η υπόθεση των πέντε Κουβανών και αναμένεται να απαιτήσουν την αποφυλάκισή τους.

Επίσης, στο Παρίσι βρέθηκαν χτες η μητέρα και η σύζυγος δυο εκ των πέντε Κουβανών φυλακισμένων, του Φερνάντο Γκονζάλες και του Χεράλντο Ερνάντες, αντίστοιχα, οι οποίες, επιστρέφοντας από τη Γενεύη όπου για τέταρτη φορά παρουσίασαν την υπόθεση των «πέντε» στην Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας «Φρανς - Λιμπερτέ», Ντανιέλ Μιτεράν, εκπροσώπους του γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νομικών, καθώς και με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Από την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ουάσιγκτον
Από την πρόσφατη μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ουάσιγκτον
Στα παραπάνω, θα πρέπει κανείς να θυμίσει πως σήμερα πραγματοποιείται εκδήλωση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Παρίσι, αλλά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Μιλάνο, από τους Συνδέσμους Φιλίας, πολιτικές, κοινωνικές και φιλειρηνικές οργανώσεις αυτών των χωρών. Ενώ στην Ισπανία έχει οριστεί η 21η Οκτώβρη ως μέρα εθνικής κινητοποίησης των κατά τόπους «Επιτροπών Απελευθέρωσης των Πέντε» που υπάρχουν στη χώρα.

Στη χώρα μας συνεχίζεται και διευρύνεται η καμπάνια συλλογής υπογραφών στο κείμενο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Αυλαία με φαβορί Λούλα

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.--

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, δεν παρέστη στο τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ των υποψηφίων που διεκδικούν τον προεδρικό θώκο της Βραζιλίας την Κυριακή. Ισως γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Λούλα είναι το φαβορί...

Η υποψηφιότητα Λούλα στηρίζεται εκτός από το Εργατικό Κόμμα, από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Βραζιλίας (PCdoB), που τη θεωρεί «αναγκαία επιλογή για την αλλαγή», αλλά και το «Κίνημα των Ακτημόνων» (MST) που φαίνεται να του δίνει άλλη μια ευκαιρία για άσκηση ριζοσπαστικότερης πολιτικής.

Οι άλλοι υποψήφιοι, ειδικά η Ελόιζα Ελένα της πλατφόρμας «Σοσιαλισμός και ελευθερία» που στηρίζεται και από το Βραζιλιάνικο ΚΚ-PCB και ο Κριστομπάν Μπαρκέ των «Δημοκρατικών Εργατών» επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον «Λούλα», υπενθυμίζοντάς ότι εγκατέλειψαν το «Κόμμα των Εργατών» (ΡΤ), αντιτιθέμενοι στην ασκούμενη «νεοφιλελεύθερη πολιτική». Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Ζεράλντου Αλκμίν, επιχείρησε να πείσει τα μεσαία στρώματα ότι είναι καλύτερος διαχειριστής από τον Λούλα.

Ο υπουργός θεσμικών σχέσεων Τάρσο Ζένρο, όμως κάλεσε την αντιπολίτευση να κρατήσει χαμηλούς τόνους. «Αν κερδίσει, ο Λούλα θα καλέσει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συνάψουν ένα πολιτικό σύμφωνο», τόνισε ο Ζένρο, ένας από τους κυριότερους υπουργούς της Βραζιλίας. Το σύμφωνο αυτό θα αφορά τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για να εξυγιανθεί το Κοινοβούλιο, ύστερα από τα σκάνδαλα διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί, καθώς και τον προϋπολογισμό του 2007.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Λούλα αναμένεται να λάβει αύριο 51,1%, έναντι 27,7% που θα λάβει ο Ζεράλντου Αλκμίν, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ενώ ακολουθεί η Ελόιζα Ελένα με 8%.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Τακτικές κινήσεις για να αρθεί το αδιέξοδο

ΛΑ ΠΑΣ.-

Καθημερινές μάχες δίνουν οι δυνάμεις που στηρίζουν τη διαδικασία ριζικής αλλαγής της Βολιβίας. Καθημερινές μάχες σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας, αλλά κυρίως στο μέτωπο της Συντακτικής Συνέλευσης.

Τελικά, την Παρασκευή υπήρξε μία μερική άρση του αδιεξόδου, καθώς από τη Συντακτική Συνέλευση υιοθετήθηκε ο σεβασμός στην αρχή της πλειοψηφίας για τις αποφάσεις και τα σχέδια νόμου, αλλά όχι η αρχή του βέτο της μειοψηφίας όπως απαιτούσε η αντιπολίτευση και ο κύριος εκφραστής αυτής, το κόμμα PODEMOS.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία νομική νίκη, σε επίπεδο τακτικής για την κυβέρνηση του Προέδρου Εβο Μοράλες, καθώς με ψήφους 156 υπέρ, 77 κατά και 17 αποχές, η Συντακτική Συνέλευση ψήφισε επίσης τη διακήρυξη της φύσης της Συνέλευσης, «αυθεντική και πληρεξούσια». Η ψήφιση της αυθεντικότητας αποτελεί νίκη, καθώς εκτός του ότι άφησε απομονωμένες τις κύριες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, καταψήφισε την πρόταση της αντιπολίτευσης για «τη δευτερογενή φύση» της Συντακτικής Συνέλευσης που θα σήμαινε και τον περιορισμό της όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις και τις ριζικές αλλαγές που προωθούνται.

Εντούτοις, παρά τη νομική νίκη, σύμφωνα με το Κίνημα για το Σοσιαλισμό - MAS, η υιοθέτηση της αρχής της απόλυτης πλειοψηφίας είναι απότοκη μίας συμβιβαστικής πολιτικής των έξι «σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων που τη στήριξαν», που ενδεχομένως να δίνει το δικαίωμα άσκησης βέτο εκ μέρους των αντιδραστικών, που με κάθε τρόπο επιθυμούν να εμποδίσουν τη λειτουργία της Συντακτικής Συνέλευσης και να τη διαλύσουν εάν είναι δυνατόν. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα, το MAS θα προχωρήσει στην οργάνωση λαϊκών κινητοποιήσεων και ενίσχυσης του αγώνα για την «επανίδρυση της χώρας».

ΤΣΕΧΙΑ
Πληθαίνουν οι υπογραφές για δημοψήφισμα

ΠΡΑΓΑ.-

Περίπου 40.000 Τσέχοι έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής το κείμενο ενάντια στην εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα, για τη λεγόμενη «αντιπυραυλική ασπίδα». Το κείμενο υπογραφών προωθεί η Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας και το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, οι οποίοι συνεργάζονται με την οργάνωση «Στρατιώτες ενάντια στον Πόλεμο».

Στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην κοινοβουλευτική επιτροπή ακροάσεων της Τσεχίας σχετικά με την πρόταση που είχε καταθέσει στις 7 Σεπτέμβρη το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας να διεξαχθεί δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει ο λαός της χώρας για μια τέτοια εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων, ο υπουργός Αμυνας, Γίρι Σέντιβι, υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε σημαντική μια τέτοια εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, επισημαίνοντας με απόλυτο κυνισμό ότι «μια επίθεση από το Ιράν ή τη ΛΔ Κορέας είναι πιθανή» και τόνισε ότι «δε θα συνιστούσε τη διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι η εγκατάσταση βάσης μιας χώρας συμμάχου δεν αποτελεί πράξη που να στερεί την Τσεχία από την κυριαρχία της».

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» τους, τόσο στην Τσεχία, όσο και στην Πολωνία, και, ενώ αναμενόταν η τελική τους απόφαση για την τοποθεσία στα μέσα του Οκτώβρη, ο Τσέχος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Στέφαν Φουέλε, τόνισε ότι πιθανόν να αναβληθεί μέχρι τη λήξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στη Ρίγα τον ερχόμενο Νοέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ