ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
Ορθώσου!

Του Κώστα Μητρόπουλου, από «Τα Νέα»
Του Κώστα Μητρόπουλου, από «Τα Νέα»
Ο,τι συμβαίνει γύρω σου είναι νόμιμο!

Νόμιμη - νομιμότατη η δημιουργική λογιστική.

Νόμιμο το ...ΠΑΣΟΚ

και για τους ίδιους ακριβώς λόγους νόμιμη και η ΝΔ

νόμιμη κάθε αγορά

αυτή ειδικά είναι και ιερή

βάρδα μην αρχίσεις να μετράς τη νομιμότητα του συστήματος σαν επιβολή του νόμου μιας τάξης ενάντια στην άλλη.

Κι ακόμα χειρότερα, μην κάνεις το λάθος να πιστέψεις πως οι νόμοι είναι φτιαγμένοι, για να σε προστατεύουν.

Οπως τις εργάτριες στην «Πεταλούδα», που για να τους δώσουμε μια προκήρυξη, έπρεπε πάντα να τις περιμένουμε αρκετά τετράγωνα μακριά από το εργοστάσιο, καθ' ότι ο Κέρβερος ήταν πάντα εκεί στην τζαμαρία να μετρά ποιο κεφάλι ετοιμάζεται να σηκωθεί. Και το έκοβε!

«Πολλοί οι προσκεκλημένοι στο "συμπόσιο", ελάχιστοι θα παρακαθήσουν στην τράπεζα με τα εδέσματα. Μια χούφτα άτομα (...) οι άλλοι; Οι άνθρωποι, ο πολίτης, το κοινωνικό σύνολο; Αυτοί απλώς επιχειρούν να αναδιατυπώσουν οδυνηρά ερωτήματα, με την ελπίδα να ανοίξουν το δρόμο σε νέες επιλογές, νέες διεκδικήσεις», έγραφε χτες η Τ. Καραϊσκάκη στην «Καθημερινή».

Απλά πράγματα: Ο χορός των δισεκατομμυρίων που έχει στηθεί γύρω σου μόνο ένα μαρτυρά: Την αρπαγή υπεραξίας. Η διεκδίκησή της, όμως, είναι παράνομη, όσο εσύ ως τάξη δεν έχεις επιβάλει το δικό σου νόμο.

Οτι φουντώνει η ανέχεια είναι κοινός τόπος στο χώρο της πραγματικής ζωής. Νόμιμο, όμως, είναι μόνο αυτό που περιγράφουν τα λογιστικά βιβλία.

Οτι κι εδώ και στο Μάντσεστερ έχεις φορτωθεί χρέη που και τα εγγόνια σου δε θα μπορούν να ξεχρεώσουν γεννά αγωνία, σε γερνά.

Ο νόμος, όμως, στέκει πλάι σου.

Δες, θα βγεις στη σύνταξη στα 25 χρόνια δουλιάς σού τάζει ο δικηγόρος, την ώρα που η μία μετά την άλλη οι πρόωρες συντάξεις κόβονται με το ...νόμο.

Φαύλος ο κύκλος, όσο μέσα του ψάχνεις να βρεις τη δικιά σου αλήθεια.

Αυτή, θα συνεχίζει να τριγυρνά εκεί έξω, μέχρι που να αποφασίσεις να βγεις έξω από τον κύκλο της φαυλότητας.

Μέχρι, που να πάψεις να είσαι μια φιλολογική περιγραφή της αλήθειας και να 'χεις ορθωθεί έτσι, σαν μια Αλήθεια που διεκδικεί τη νομιμότητά της.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΛΑ ΝΟΜΙΜΑ

ΤΟΣΟ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: «Οι προηγούμενοι είχαν εφεύρει το κόλπο της μεταφοράς των αμυντικών δαπανών από προϋπολογισμό σε προϋπολογισμό, ώστε να εμφανίζουν και την οικονομία ευημερούσα (...) οι τωρινοί, σαν άλλοι μάγοι Κόπερφιλντ, χρησιμοποιούν άλλου είδους αλχημείες αναθεωρώντας το ΑΕΠ και εμφανίζουν τη χώρα πλούσια (...) πρόκειται για παραλλαγές της ίδιας (μικρο)πολιτικής λογικής (...) η αλήθεια φυσικά είναι εντελώς διαφορετική. Είναι αυτή που αναφέρει πως η παραοικονομία ανθεί, πως η φοροδιαφυγή οργιάζει, ότι οι πιο πλούσιοι Ελληνες εμφανίζονται να είναι οι μισθωτοί. Είναι αυτή η αλήθεια που επιβεβαιώνει πως η ανεργία καλπάζει, η φτώχεια το ίδιο, ότι η ανέχεια επεκτείνεται. Και γι' αυτή την αλήθεια δεν έχουν να πουν πολλά οι κυβερνώντες πέρα από κάποιες λαθροχειρίες στις στατιστικές ώστε να μην αποκαλύπτονται οι πραγματικές διαστάσεις...» (ο Γιάννης Παντελάκης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΤΟ ΠΑΣΟΚ: «Προχθές παρουσιάσαμε το βιβλίο της Μαρίας Δαμανάκη πέντε δημοσιογράφοι (...) δύο διακεκριμένοι συνάδελφοί μου (...) κατέθεσαν απόψεις που δε νομίζω ότι θα τις κάνουν ποτέ πρωτοσέλιδο (...) ακούστηκε η άποψη ότι πρέπει να μπουν δίδακτρα στα πανεπιστήμια! Η θέση αυτή με βάση το λεξιλόγιο της προόδου θεωρείται "δεξιά" (...) ειπώθηκε όμως από προοδευτικό δημοσιογράφο (...) η μόνη "σοβαρή" διαφοροποίηση που μπορεί να έχει κάποιος από αυτήν την κυβέρνηση είναι να βγαίνει ιδεολογικά πιο "δεξιά" από αυτήν. Πιο μεταρρυθμιστικά... Τολμά όμως κανείς;» (ο Μανώλης Κοττάκης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΠΟΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΟ «ΚΥΜΑ»: «Δικαστική απόφαση επιτρέπει σε ασφαλισμένο του ΙΚΑ να συνταξιοδοτηθεί με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τις μητέρες ανηλίκων, κατ' εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας. "Κύμα" ανάλογων προσφυγών αναμένεται τις επόμενες ημέρες» (η είδηση στο «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΜΑΧΗΣ για την Υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά

ΕΘΝΟΣ: ΤΡΑΒΕΣΤΙ σύγκλιση με βαρύ κόστος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Το «θαύμα» κοστίζει 3,5 δισ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΚΒΙΑΣΤΩΝ ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΑΕΠ με κέρδη και ρίσκο

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ μεν ΠΡΟΒΛΗΜΑ δε...

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΦΡΕΝΟΚΟΜΕΙΟ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΣΒΗΣΑΝ ΝΥΧΤΑ όλους τους υπολογιστές με κρίσιμα στοιχεία

ΤΑ ΝΕΑ: Η κουμπάρα από το Τέξας ...στη ΔΕΗ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Από τους λαγούς στα πετραχήλια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: @ΡΙΦΙΦΙ.gr για να «κόψει» το γάλα

Η ΑΥΓΗ: Μαγείρεμα αριθμών για ΑΕΠ και ανεργία

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υποπτη διαγραφή στοιχείων έρευνας για τα καρτέλ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Με τη θηλιά στο λαιμό

«Απ' ό,τι φαίνεται, η λογική "αγοράζω τώρα και πληρώνω αργότερα" έχει οδηγήσει τα νοικοκυριά (τουλάχιστον στη Βρετανία) σε υπερχρέωση χωρίς προηγούμενο. Ο μέσος Βρετανός χρωστάει τα διπλάσια χρήματα (4.700 ευρώ) σε δάνεια χωρίς εξασφάλιση - υπεραναλήψεις, προσωπικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες κλπ. - από όσα χρωστάει ο μέσος Ευρωπαίος (2.350 ευρώ). Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα χρέη από στεγαστικά δάνεια. Πλέον τα συνολικά χρέη των νοικοκυριών στη Βρετανία (μαζί με τα χρέη σε στεγαστικά δάνεια) ανέρχονται στο ποσό ρεκόρ των 1,9 τρισ. Ευρώ. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, ο υπερδανεισμός πλήττει και τις νεαρές ηλικίες καθώς 108.000 άτομα ηλικίας από 18 έως 24 χρόνων χρωστούν σε πιστωτικές κάρτες άνω των 7.400 ευρώ καθένα» (ο David Prosser σε «The Independent» / «ΤΑ ΝΕΑ»).

Αλλο παρακολουθούσε...

«Η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ημέρας είναι όταν το μεσημέρι από το γραφείο μου παρακολουθώ την αλλαγή βάρδιας στην εταιρία. Εκατοντάδες εργαζόμενοι να έρχονται και να φεύγουν, για τους οποίους αισθάνομαι υπεύθυνος ώστε να έχουν και αύριο δουλειά για να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους» (ο Ελευθέριος Μουζάκης (κλωστές «Πεταλούδα») / «ΤΟ ΒΗΜΑ»).

Κάθε αγορά ιερή...

«Γελοιοποιήσατε διεθνώς τη χώρα. Το Ρόιτερ μεταδίδει σε όλο τον κόσμο ότι οι Ελληνες έγιναν ξαφνικά πλουσιότεροι, εξαιτίας των χρημάτων από την πορνεία και τα ναρκωτικά. Ελεος» (η Βάσω Παπανδρέου / «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ