ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Σεπτέμβρη 2006
Σελ. /28
ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ
Αφιέρωμα στο κωμειδύλλιο

Στο κωμειδύλλιο - γνήσιο λαϊκό θέατρο - που είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την πρώτη άνθηση του νεοελληνικού θεάτρου, αφιερώνεται η φετινή «Ημέρα του Ηθοποιού», που διοργανώνει το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Δευτέρα, 2/10, 8μ.μ., είσοδος ελεύθερη), στο Ηρώδειο, με τίτλο «Κωμειδυλλίου ανάμνησις γλυκεία». Θα μιλήσει ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ θα γίνει προβολή κινηματογραφικού αφιερώματος στο κωμειδύλλιο.

Θα ακολουθήσει παράσταση με τη μονόπρακτη κωμωδία «Ο θάνατος του Περικλέους» του Δημητρίου Α. Κορομηλά. Διανομή: Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κατερίνα Σουβλή, Μαρία Κορνάρου, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Μανώλης Δεστούνης, Κλεοπάτρα Ροντήρη, Θανάσης Τσαλταμπάσης. Η παράσταση είναι διανθισμένη με τραγούδια και κείμενα. Συμμετέχουν οι: Γιάννης Καλαντζόπουλος, Σπύρος Μπιμπίλας, Αντώνης Μπαμπούνης, Γιώργος Τσαπόγας, Στέλιος Γκατζάς, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Ελένη Φιλιούση, Μαρία Συριανού, Μόνικα Βέργη, Χαρά Τσιώλη, Μάρα Βλαχάκη, Σταύρος Σιόλας. Παίζουν οι μουσικοί: Μαρία Καναβάκη, Χρήστος Πούλης, Νίκος Παπαναστασίου, Αγγελος Παπαδάκης, Νικόλας Χριστόπουλος. Ενορχήστρωση - Διδασκαλία τραγουδιών - τραγούδι: Σταύρος Σιόλας. Συνδετικά κείμενα, σκηνοθεσία: Στέλιος Γούτης, σκηνικά - κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη, χορογραφίες: Νικόλ Κοκκίνου, επιλογή - σκηνοθεσία οπτικοακουστικού υλικού: Νίκος Αντωνάκος, βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Ροντήρη.

Μουσικο - θεατρικές συναντήσεις

Σήμερα (8.30μ.μ.) τελικώς πραγματοποιείται η συναυλία - αφιέρωμα στον Μάριο Λάντσα με τον Μάριο Φραγκούλη στο Ηρώδειο. Η συναυλία δεν έγινε χτες, λόγω αναβολής της πτήσης των 80 Ρώσων μουσικών της ορχήστρας «Ossipov», που συμμετέχουν. Τραγουδούν επίσης, η Αμερικανίδα υψίφωνος Kallen Esperian και ο τενόρος Γιώργος Μισαηλίδης.

  • Οι «Pearl Jam», από τα πιο επιτυχημένα αμερικάνικα συγκροτήματα της grunge μουσικής, δίνουν συναυλία, σήμερα, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ.
  • Με τη συναυλία του Μιχάλη Χατζηγιάννη, σήμερα (9μ.μ.), στο «Κατράκειο», ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις «Νίκαια Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2005».
  • Το Εργαστήρι Παραδοσιακού Χορού του συλλόγου Κρητών «Το Αρκάδι» εμφανίζεται σήμερα (8.30μ.μ.), στην πλατεία Δημαρχείου Δάφνης. Αύριο, στον ίδιο χώρο τραγουδούν οι Ελ. Τσαλιγοπούλου, Α. Μπάμπαλη, Ρ. Χρηστίδου. Τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στο Σπίτι Μπουζιάνη θα γίνει αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη.
  • Οι Μάνος Πυροβολάκης, Δέσποινα Ολυμπίου και Μιχάλης Εμιρλής εμφανίζονται στο «Σταυρό του Νότου» (Φραντζή και Θαρύπου 37, Ν. Κόσμος), κάθε Παρασκευή και Σάββατο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.
  • Ο θίασος - θέατρο «Ασκηση» (Φραγκούδη 18-20, πίσω από το Πάντειο) επαναλαμβάνει το έργο του Ζαν Κλοντ Βαν Ιταλι «America Hurrah», σε μετάφραση του θιάσου, σκηνοθεσία Περικλή Μουστάκη, σκηνικά - κοστούμια - μάσκες Αγγελου Αγγελή, μουσική επιμέλεια Τόλη Κρομμύδα, φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Παίζουν: Ελένη Κουβακά, Θανάσης Κουβούσης, Ελισάβετ Λουμπαρδιά, Ελένη Μαούνη, Σώζων Μπέσης, Βιβή Πηνιώτη, Φιντέλ Ταλαμπούκας.
  • Στο θέατρο «Τόπος Αλλού» παρουσιάζεται το «Λουτρό» του Κρις Τζόνστον, σε μετάφραση, σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια Μίνας Αδαμάκη, σκηνικό - κοστούμια της Μίκας Πανάγου, φωτισμούς Νίκου Καμτσή. Παίζουν: Μαρία Σολωμού, Κρατερός Κατσούλης.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Ο αντικομμουνισμός χτες και σήμερα» - Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ
  • «Η γνώση είναι δύναμη» - Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ
  • «Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Αχαΐα» - Βασίλης Λάζαρης
  • «Οι ιστορίες του Μίτσερ Μίλτον» - Σταμάτης Βαλσάμος
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στο Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, Πλάκα), αυτό το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν τα προγράμματα: «Κομικογραφώ τις ιστορίες μου» (παιδιά 6 - 12 χρόνων). Τα παιδιά θα ανακαλύψουν διάφορες τεχνοτροπίες δημιουργίας σκίτσων και θα δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία. «Μύρισε φθινόπωρο» (προσχολική ηλικία). Θα περιεργαστούν μπογιές και θα ανακαλύψουν τα χρώματα του φθινοπώρου. Θα παρατηρήσουν πίνακες ζωγραφικής και θα εντοπίσουν τις φθινοπωρινές αποχρώσεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωριμία με συγγραφέα» (5 -12 χρόνων), θα συζητήσουν με τον συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου για το βιβλίο του «Το κοκαλάκι της νυχτερίδας», σε εικονογράφηση Ελίζας Βαβούρη.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εργο του Α. Παναγιωτίδη
Εργο του Α. Παναγιωτίδη
Εκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής φιλοξενείται (έως 9/10), στην γκαλερί «Mary Alexiou - Athens Art Space» (Δημοκρίτου και Στρατ. Συνδέσμου 23). Στους πίνακες ο Γιάννης Αντωνόπουλος παρουσιάζει ιστορίες της φύσης, δημιουργίες μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ο Αριστομένης Κατσούλας εκθέτει ζωγραφικά έργα που χαρακτηρίζονται από έντονα χρωματικά πεδία, ενώ η γλυπτική του Αγγελου Παναγιωτίδη κινείται γύρω από το δέντρο της ειρήνης, την ελιά.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Την Κυριακή (1/10) στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα το θέατρο «Διαδρομή» θα δώσει την τελευταία παράσταση της σάτιρας του Μποστ «Μαρία Πενταγιώτισσα», με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη. Σκηνοθεσία Κώστας Τσιάνος, σκηνικά - κοστούμια Γιάννης Μετζικώφ, μουσική Γιούρι Στούπελ, χορογραφίες Κώστας Τσιάνος - Τάνια Μιλτένοβα, φωτισμός Κώστας Χλίβας. Παίζουν ακόμα: Γιώργος Λέφας, Χριστίνα Τσάφου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Ειρήνη Κονίδου, Γιώργος Ψυχογιός κ.ά.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στον αξέχαστο Μάνο Λοΐζο είναι αφιερωμένη η συναυλία, που θα δώσει η Ορχήστρα Νέας Ιωνίας, τη Δευτέρα (8.30μμ), στο Κλειστό Γυμναστήριο Ν. Ιωνίας (Κηφισσού 1 και Θυατείρων, Πευκάκια). Μια βραδιά πλημμυρισμένη από τα ανεξάντλητης μελωδικής ομορφιάς τραγούδια του συνθέτη. Ερμηνεύουν: Μαρία Δημητριάδη, Βασίλης Λέκκας, Γιάννης Λάρδης, Ε. Κυριαζοπούλου, Στ. Μυλόβας, Α. Δημητρακοπούλου. Διευθύνει ο Στέφανος Ψαραδάκος.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ενα αφιέρωμα σε τραγούδια που έγραψαν μια... χαμογελαστή ιστορία παρουσιάζει ο Γιάννης Λογοθέτης (ΛοΓό), στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22 - Πλάκα, τηλ.: 210 3241.610). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τρία τριήμερα γεμάτα τραγούδια με χαμόγελο. Μαζί του αυτό το τριήμερο (μέχρι και την Κυριακή) οι: Βαγγέλης Γερμανός, «Ημισκούμπρια» και Μανώλης Μητσιάς.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

Το Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), παρακινημένο από τον Φίλιππο Ηλιού, συγκρότησε τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα συλλογή σπάνιων ελληνικών εκδόσεων του 19ου αιώνα, που ώθησε το ΕΛΙΑ να δημιουργήσει και «Βιβλιολογικό Εργαστήρι». Αποτέλεσμα εικοσάχρονης, άμισθης έρευνας του Φίλιππου Ηλιού και της συνεργάτριάς του Πόπης Πολέμη είναι η τρίτομη έκδοση του «Βιβλιολογικού Εργαστηρίου "Φίλιππος Ηλιού"» του ΕΛΙΑ, με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 1864 - 1990», που παρουσιάστηκε προχτές στο Μουσείο Μπενάκη, από τα ερευνητικά προγράμματα του οποίου θα χρηματοδοτηθεί η έκδοση του τέταρτου τόμου (μέλλονται 6 ακόμη τόμοι). Την έκδοση παρουσίασαν οι ιστορικοί Σπύρος Ασδραχάς, Βασίλης Παναγιωτόπουλος, Δημήτρης Σπάθης και Δημήτρης Αρβανιτάκης - όλοι τη χαρακτήρισαν «πολύτιμο» βοήθημα για τους ερευνητές, βιβλιογράφους και φιλομαθείς όλων των τομέων - και η Π. Πολέμη.

Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα συνολικής απογραφής όλης της ελληνικής εκδοτικής παραγωγής - των κάθε είδους επιστημονικής και πολιτιστικής θεματολογίας βιβλίων και εντύπων (λ.χ. πλήθος λογοτεχνήματα και θεατρικά έργα) - που εκδόθηκαν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και όπου υπήρχε ελληνισμός. Η σχετική «δελτιοθήκη» στο «Βιβλιογραφικό Εργαστήρι» του ΕΛΙΑ (σύντομα θα είναι και ηλεκτρονική) περιλαμβάνει: 32.156 τίτλους βιβλίων, σε 370, περίπου, δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου εντοπίστηκαν αντίτυπα. Ο Α' τόμος αφορά τη βιβλιοπαραγωγή στα χρόνια 1864 - 1879. Ο Β' στα 1880 - 1890. Ο Γ' στα 1891 - 1900. Η τρίτομη καταγραφή των τίτλων (με συνοπτικά στοιχεία συγγραφέα, μεταφραστή, τόπο έκδοσης, βιβλιοθήκη όπου βρίσκεται), συνοδεύεται με έναν ακόμη τόμο της Π. Πολέμη, με υπότιτλο «Εισαγωγή - Συντομογραφίες - Ευρετήρια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ