ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΝΕΑΣ ΚΑΠ
Οταν το αργότερα λέγεται νωρίτερα...

Αντί να δοθούν ολόκληρες επιδοτήσεις από 1η Δεκέμβρη, δίνονται μισές από 15 Νοέμβρη...

Για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εμπαίζει ασύστολα τους αγροτοκτηνοτρόφους, ανακοινώνοντας ότι θα τους δοθούν νωρίτερα οι επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ, από ό,τι τους είχε τάξει αρχικά η κυβέρνηση. Ετσι, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έλεγε και ξανάλεγε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι οι επιδοτήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την πρώτη Δεκέμβρη, χτες - μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό - ανακοίνωσε πως οι επιδοτήσεις θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τα μέσα Νοέμβρη. Στη συνέχεια βέβαια διευκρίνισε πως πρόκειται για προκαταβολές και θα δοθούν υπό την προϋπόθεση ότι στους νομούς και τις αρμόδιες Ενώσεις θα έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ομως αυτό που θα βγει προς τους αγροτοκτηνοτρόφους ώστε να δημιουργηθούν οι απατηλές εντυπώσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση Καραμανλή, είναι ότι οι επιδοτήσεις θα καταβληθούν νωρίτερα...

Στην ουσία, η κυβέρνηση δεν κάνει καμία απολύτως χάρη στους αγροτοκτηνοτρόφους. Το αντίθετο. Ακόμα και σε αυτό το διαχειριστικό θέμα που διαφημίζει και ξαναδιαφημίζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, υπάρχει κοροϊδία, καθώς ο ίδιος ο οριζόντιος κανονισμός της νέας ΚΑΠ προβλέπει ότι η ενιαία ενίσχυση μπορεί να καταβάλλεται από την πρώτη του Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιούνη του επόμενου. Ομως από πουθενά δεν προκύπτει από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ότι οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα λάβουν ολόκληρη την ενιαία ενίσχυση μέσα στον Δεκέμβρη, όπως θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει. Επίσης πριν λίγο καιρό η Κομισιόν έδωσε τη δυνατότητα να δίνονται προκαταβολές έναντι της ενιαίας ενίσχυσης, ενάμιση μήνα πριν από την 1η Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Και το τελευταίο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί για να δημιουργήσει ψευτοεντυπώσεις ο Ε. Μπασιάκος. Στην ουσία η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την καταβολή του 50% των επιδοτήσεων από τις 15 Νοέμβρη, γιατί διαφορετικά κινδύνευε να εκτεθεί...

Είναι ολοφάνερο, πως η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίδεται για άλλη μια φορά σε φτηνά προεκλογικά κολπάκια υποτιμώντας τη νοημοσύνη των αγροτοκτηνοτρόφων, όπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Κι αφού ανακοίνωσε ό,τι ανακοίνωσε ο Μπασιάκος, βγήκε χτες ο συντονιστής αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης και μίλησε για «Mαυρογιαλούρους»... Οντως οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι πολύ κοντά και η αγροτιά έχει ένα ακόμα λόγο να μαυρίσει την πολιτική και τα φτηνά επικοινωνιακά κολπάκια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ!

Εξτρα εμπαιγμός των κτηνοτρόφων

Σε σχετική ερώτηση για το γάλα και τις αντιδράσεις των παραγωγών, ο υπουργός δήλωσε πως «δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση και κανένα άλλο μέτρο, συμβατό με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που να μπορεί να ληφθεί». Με άλλα λόγια η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων, επικαλούμενη την ΕΕ. Δηλαδή την πολιτική αυτή που εκπροσωπεί και εξυπηρετεί τις γαλακτοβιομηχανίες και τα μονοπώλια. Και για να δημιουργήσει εντυπώσεις, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει 26 μέτρα που έχει λάβει για την προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

Πρόκειται για 26 μέτρα - κοροϊδία των κτηνοτρόφων, όπως: «Η ονομασία φέτα είναι αποκλειστικά ελληνική», η σύσταση «Γραφείου Ελέγχου Εισαγόμενων Αγροτικών Προϊόντων», η δρομολόγηση της σύστασης της διεπαγγελματικής οργάνωσης στο γάλα, ότι ξεκινά σύντομα η λειτουργία των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι έγινε και η κατανομή της πρόσθετης ποσόστωσης αγελαδινού γάλακτος της νέας ΚΑΠ κλπ. Στο πλαίσιο της κοροϊδίας εντάχθηκαν ακόμα και μέτρα που πολυδιαφημίζει η κυβέρνηση, όπως η ρύθμιση των χρεών, η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, η νομιμοποίηση παλιών κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, το άνοιγμα νέας εποχής στον ΕΛΓΑ και οι έλεγχοι στις εισαγωγές.

Είναι σαφές ότι ο υπουργός επιχειρεί να εμπαίξει τους κτηνοτρόφους και την κοινή γνώμη, ενόψει δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών. Οσο για μέτρα πραγματικής στήριξης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αυτή η κυβέρνηση έχει να επιδείξει ένα μεγάλο τίποτα.

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Μόνο οι ιδιώτες δικαιούνται κρατικές ενισχύσεις

Ακόμη και η Κομισιόν βεβαιώνει τις τοκογλυφικές επιδόσεις των τραπεζών στην Ελλάδα, που βγάζουν διπλάσια κέρδη ανά πελάτη

Διπλάσια έσοδα ανά πελάτη έχουν οι τράπεζες στην Ελλάδα όσον αφορά στις πιστωτικές κάρτες, σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Τις τοκογλυφικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, επιβεβαίωσε χτες η επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, Ν. Κρος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη χώρα και τις επαφές της με υπουργούς και επιχειρηματίες. Επικαλούμενη σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη, η επίτροπος είπε πως στην Ελλάδα οι τράπεζες εμφανίζουν έσοδα 126 ευρώ ανά πελάτη και είναι διπλάσια από το μέσο όρο της ΕΕ (64 ευρώ ανά πελάτη)!

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Ν. Κρος, τόνισε, ότι οι υπηρεσίες της Επιτροπής, αξιολογούν το κόστος της εθελούσιας εξόδου από τον ΟΤΕ και πως σε κάθε περίπτωση, «οι κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις πρέπει να τηρηθούν» και αυτοί οι κανόνες προβλέπουν πως «απαγορεύονται οι κρατικές ενισχύσεις γιατί στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό». Δικαιολόγησε μάλιστα τις πιέσεις που ασκεί η ΕΕ για την επιστροφή χρημάτων από την «Ολυμπιακή Αεροπορία» στο κράτος, βάζοντας έτσι πλάτες για την εκποίησή των εθνικών αερογραμμών μια ώρα νωρίτερα, σημειώνοντας: «Εάν μια κυβέρνηση απλώς προστατεύει τις αερογραμμές της ως εθνικό πολύτιμο λίθο αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική του ανταγωνισμού και δε θα υπάρξει καμία ανοχή». Προφανώς η επίτροπος εκτιμά ότι είναι άλλο πράγμα οι επιχορηγήσεις που δίνει το κράτος και η ΕΕ στους «λαμπρούς» - όπως τους αποκάλεσε - επιχειρηματίες και άλλο η με οποιοδήποτε τρόπο επιχορήγηση επιχειρήσεων που ελέγχονται από το Δημόσιο.

Μιλώντας σαν εκπρόσωπος των μεγαλοεπιχειρηματιών, εξήρε επανειλημμένα το ρόλο τους, τονίζοντας ότι δεν είναι δυνατό να καταδικάζονται όλοι οι επιχειρηματίες επειδή κάποιοι παραβαίνουν τους «κανόνες του ανταγωνισμού». Αφού εξέφρασε την απόλυτη στήριξή της στην ελληνική επιτροπή ανταγωνισμού, αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα λέγοντας ότι πρόκειται για μια υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Ανάπτυξης, εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη της στα λεγόμενα του Δ. Σιούφα, ο οποίος - όπως είπε - τη «διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη» και συμπλήρωσε ότι «όποιος ισχυρίζεται ότι δεν είναι πρέπει να φέρει συγκεκριμένα στοιχεία, δεν πρέπει να συνεχιστεί η φιλολογία, με φήμες δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική». Από την πλευρά του ο Δ. Σιούφας ανακοίνωσε ότι - στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης - θα προτείνει να περιληφθούν στις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Τη λύση θα τη δώσουν οι αγορές... .

Οπαδός του σκληρού νεοφιλελεύθερου μοντέλου, όπου η λύση των προβλημάτων επαφίεται στην αγορά - δηλαδή στους ίδιους τους κεφαλαιοκράτες - εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας. Μιλώντας στην ετήσια Σύνοδο της Ενωσης Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων, για την πορεία της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και τις ανατροπές που προωθούνται σε λαϊκές κατακτήσεις σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της Γης, ο Γ. Αλογοσκούφης παρατήρησε: «Υπάρχουν ορισμένοι που εκλαμβάνουν την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση ως μια απειλή, ειδικά σε ό,τι αφορά κοινωνικά ευαίσθητα ζητήματα, όπως είναι η ασφάλεια των θέσεων εργασίας και η ανεργία. Και υπάρχουν άλλοι που εκλαμβάνουν την ολοκλήρωση ως μια ευκαιρία για περισσότερη ευημερία. Υποστηρίζουν ότι οι θετικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης ξεπερνούν τις αρνητικές. Οι επιχειρήσεις, υποστηρίζουν, μπορεί να παραμείνουν ανταγωνιστικές, οι καταναλωτές επωφελούνται από τα φτηνά αγαθά των αναδυόμενων αγορών, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην οδηγεί απαραίτητα σε χαμηλότερους πραγματικούς μισθούς για τις χώρες της ΕΕ».

Ο ίδιος δήλωσε υπέρμαχος και υποστηρικτής της δεύτερης άποψης και υποστήριξε πως η αντίσταση των ευρωπαϊκών λαών στις προωθούμενες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι θέμα επικοινωνιακής πολιτικής, επειδή ...οι κυβερνήσεις των χωρών -μελών της ΕΕ δεν πέρασαν στους πολίτες το πραγματικό μήνυμα! Οπως είπε, «είναι απαραίτητο η στρατηγική της Λισαβόνας να προωθηθεί πιο αποτελεσματικά στο εσωτερικό των χωρών μας - να αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσφυση με τις κοινωνίες μας...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ