ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Δικαιολογημένες ... απουσίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι συχνό το φαινόμενο των πολιτευτών του δικομματισμού συχνά - πυκνά να απουσιάζουν από εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις των πολιτών. Είτε επειδή απουσιάζουν οι τηλεοπτικές κάμερες, είτε επειδή θα πρέπει να παραβρεθούν κάπου αλλού, όπου εκτιμούν ότι η προβολή τους, άρα και τα πολιτικά τους οφέλη, θα είναι μεγαλύτερα. Είτε γιατί προτιμούν να παίξουν τάβλι ή μπιρίμπα με την παρέα τους. Είτε γιατί κάποια εκδήλωση μπορεί να μυρίζει μπαρούτι και θέλουν να αποφύγουν μπελάδες. Είτε, τέλος, γιατί η τυχόν παρουσία τους μπορεί να δυσαρεστήσει «υψηλούς προστάτες», οι οποίοι είναι και οι συνήθεις «ύποπτοι» χορηγοί τους.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι συμβουλάτορές τους φροντίζουν να αποστέλλουν ένα τηλεγράφημα, στο οποίο αναφέρουν «ότι λυπούνται επειδή δεν μπορούν να παραβρεθούν, εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων, που τους αναγκάζουν να βρίσκονται μακριά από τη συγκεκριμένη εκδήλωση - συγκέντρωση, ενώ θα ήθελαν τόσο πολύ κτλ.». Το εάν είναι εκπρόσωποι πολιτών οι οποίοι τους ψήφισαν, το θυμούνται μόνο παραμονές των εκλογών για να υφαρπάξουν ψήφους και να λησμονήσουν αμέσως μετά την εκλογική τους «πελατεία». Γιατί έτσι έβλεπαν, βλέπουν και θα βλέπουν τους πολίτες. Ως πελατεία. Αισχροκερδείς έμποροι, τοκογλύφοι συνειδήσεων, χωρίς την παραμικρή αιδώ. Και μέχρι να αφυπνιστεί ο λαός θα συνεχίσουν την καταστροφική για τον τόπο πολιτική τους. Πριν δυο Κυριακές, κάτοικοι γύρω από το Πεδίον του Αρεως, αλλά και από άλλες γειτονιές της Αθήνας, συγκεντρώθηκαν (σ.σ. για άλλη μια φορά), με στόχο να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες του μεγαλοκαναλάρχη κ. Κυριακού και, ταυτόχρονα, την πλήρη εγκατάλειψη του Πάρκου από τη νομαρχία.

Ενός πράσινου πνεύμονα από τους ελάχιστους που απέμειναν στην πρωτεύουσα. Ας μην ξεχνάμε ότι αυθαιρεσίες στο όνομα του Πανελλήνιου έγιναν επί εποχής Σημίτη και υπερνομαρχίας της κ. Γεννηματά, οι οποίοι όχι μόνο δεν εμπόδισαν την καταστροφή, αλλά ευλόγησαν το «έργο» του καναλάρχη - προέδρου. Στην εν λόγω συγκέντρωση έλαμψαν διά της απουσίας τους ο «αυτοδιοικητικός» κ. Σκανδαλίδης (ωμού μετά των σοφών πανεπιστημιακών συμβούλων του και των τηλεοπτικών περσόνων που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό του) και η κ. Φώφη (σ.σ. η οποία εξακολουθεί το διάλογο με τους συνυποψηφίους της), μια πρακτική που ακολουθούσε και ο τ. καταλληλότερος πολιτικός τους προϊστάμενος κ. Σημίτης. Απούσα από την πόλη τέσσερα χρόνια. Απών από τα προβλήματα ο επί χρόνια υπουργός και δυνάμει δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας, ο οποίος προσπαθεί με ηθοποιούς και τρικ να συγκεντρώσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό κατά τι μεγαλύτερο από εκείνο της κ. Δαμανάκη για να αποφευχθεί το δικό της Βατερλώ.

Δύσκολο και πολλοί θα γελάσουν το βράδυ των εκλογών. Η απουσία τους εξαγρίωσε πολλούς από τους παραβρισκόμενους, αλλά οι εντεταλμένοι μαρκουτσοφόροι του δικομματισμού δεν είπαν κουβέντα. Αντίθετα, από τις συχνότητές τους, εξακολουθούν να μας βομβαρδίζουν με διαφημίσεις των συνδυασμών τους, μέσω των οποίων μας ...απειλούν με δεύτερη θητεία, για να συνεχίσουν το έργο τους! Δηλαδή την πλήρη τσιμεντοποίηση της πόλης. Θα τους το επιτρέψουμε;


Λίγο πριν την κάλπη

Οχτώ μέρες πριν από την τελική ευθεία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και το τοπίο είναι εντελώς καθαρό, όσο κι αν προσπαθούν να το θολώσουν τα συγκροτήματα Τύπου και τα τηλεοπτικά δίκτυα πιστά στο ρόλο τους υπέρ του δικομματισμού. Αν και στους περισσότερους δήμους και νομαρχίες τα ψηφοδέλτια είναι παραπάνω από τέσσερα και ορισμένες φορές ακόμα περισσότερα, οι επιλογές είναι ουσιαστικά δυο. Αν φυσικά λάβουμε ως αυστηρή προϋπόθεση τα πολιτικά κριτήρια. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύουν επακριβώς τις ίδιες θέσεις. Επιθυμούν, και όπου τους δίνεται η δυνατότητα το εφαρμόζουν, την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως μπαλαντέρ του κράτους. Και, μάλιστα, σε δράσεις που το ίδιο δεν επιθυμεί για μια σειρά λόγους και θέλει να απαλλαχτεί.

Με λάβαρο την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τις ιδιωτικοποιήσεις των περισσότερων υπηρεσιών που παρέχουν και την ανταποδοτικότητα μέσω της φορολογίας (σ.σ. με απλά λόγια, μου δίνετε για να σας δώσω) έχουν διαστρεβλώσει πλήρως τη μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία από συμπαραστάτης του λαού έχει μετατραπεί σε άλλον ένα δυνάστη του. Στην ίδια λογική περίπου και ο ΣΥΝ με λεπτές αποχρώσεις, ως προς το φαίνεσθαι και σε καμία περίπτωση ως προς το είναι, ο οποίος μετά από πολυετείς ΣΥΝ-εργασίες πανελλαδικά με το ΠΑΣΟΚ, ψηφίζοντας το σύνολο των αντιδραστικών θέσεων σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα, προσπαθεί να μπει στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ ενόψει και πολιτικών εκλογών, με ψευδοαυτόνομες «καθόδους», όπου ή όταν δεν ξανασυνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ (ενίοτε και με τη ΝΔ), με δεδομένη τη στήριξή του στο δεύτερο γύρο (με εξαργύρωση, φυσικά, θέσεων, οι οποίες αποτελούν ταμπού για το συγκεκριμένο χώρο) στους ΣΥΝ-εταίρους του.

Οσο για τους δήθεν αντάρτες, γαλάζιους και πράσινους, είναι για γέλια και για κλάματα στην πλειοψηφία τους. Η μόνη τους διαφοροποίηση εστιάζεται στις «αναξιοκρατικές» διαδικασίες που δεν προέκριναν τη δική τους υποψηφιότητα! Ετσι εις ένδειξη διαμαρτυρίας και για να μην «προδώσουν» το λαό (πάλι ο λαός ως πρόσχημα) κατεβάζουν σχήματα και παζαρεύουν το πολιτικό τους αύριο. Αχνα κι αυτοί, όπως και οι ορίτζιναλ κομματικοί συναγωνιστές τους για την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση και την επιστροφή των χρημάτων που οφείλει το κράτος στους ΟΤΑ. Απλά, υπόσχονται ότι με μαγικό τρόπο κατέχουν την τεχνογνωσία να επιλύσουν όλα τα προβλήματα άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τους αν κερδίσουν τις εκλογές.

Μόνη αριστερή ψήφος είναι αυτή των συνδυασμών της ΝΑΣ και της ΔΑΣ. Καρπός συνεργασίας του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ, της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και εκατοντάδων ανένταχτων αριστερών πολιτών και δυνάμεων, που προέρχονται από το χώρο της Οικολογίας. Ψηφοδέλτια αγωνιστικά, που στελεχώνονται με ταξικούς αγωνιστές. Ψηφοδέλτια, που δεν προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη των πολιτών. Που θέλουν τους πολίτες αγωνιστές, ανυπάκουους, εξεγερμένους και όχι υπηκόους που ανήκουν σε γαλάζια και πράσινα φέουδα. Πολίτες, που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο και διεκδικούν μια κοινωνία με εντελώς διαφορετικά από τα σημερινά χαρακτηριστικά. Με δικαιοσύνη, ισονομία, χωρίς εκμετάλλευση. Ψηφοδέλτια, που εγγυώνται ότι και την επαύριο των εκλογών θα είναι δίπλα στον πολίτη για τα μικρά και τα μεγάλα του προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ