ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Αποφασίζουν σήμερα για τις κινητοποιήσεις

Εμμένει στην αδιάλλακτη στάση του το υπουργείο Παιδείας

Σήμερα αποφασίζουν για την πορεία των κινητοποιήσεών τους δάσκαλοι και καθηγητές, στον απόηχο των μεγάλων συλλαλητηρίων που έγιναν προχτές, με τη συμμετοχή και εργαζομένων, φοιτητών και σπουδαστών. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση συνεχίζει την αδιάλλακτη στάση της, υποστηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι οι εκπαιδευτικοί, με τις αυξήσεις που θα πάρουν, είναι οι «ευνοημένοι» ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Από το πρωί, σήμερα, συνεδριάζουν στην Αθήνα οι γενικές συνελεύσεις των προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων και των ΕΛΜΕ της χώρας. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί συζητούν για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους για τέταρτη βδομάδα με νέα απεργία στις 9 - 12 Οκτώβρη. Οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων συζητούν την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας τη Δευτέρα 9 και την Τρίτη 10 Οκτώβρη. Στη διαδικασία αυτή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς υποστηρίζουν την κλιμάκωση του αγώνα, ο οποίος έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα της Παιδείας και τα ζητήματα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που αφορούν και στο περιεχόμενο της μόρφωσης. Οι ταξικές δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή, τόνισαν την ανάγκη για την ανάδειξη ενός διεκδικητικού πλαισίου που θα στρέφεται ενάντια στον υπεύθυνο για τα προβλήματα της Παιδείας, καθώς και το συντονισμό και την κοινή δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας σε χτεσινές της δηλώσεις επιχείρησε να υποβαθμίσει τον αγώνα των εκπαιδευτικών, κάνοντας λόγο για χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Η υπουργός Παιδείας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «το υπουργείο Παιδείας κάνει πράγματα για την Παιδεία. Δε συζητάει απλώς, γιατί είχαμε και παραδείγματα στο παρελθόν που απλώς συζητούσαν», είπε χαρακτηριστικά. Το ζήτημα, βέβαια, είναι τα μέτρα που προωθούνται στην Παιδεία σε ποια κατεύθυνση κινούνται και ποια συμφέροντα υπηρετούν, αφού ο λαός τελικά βλέπει τη δημόσια δωρεάν Παιδεία να γίνεται όλο και πιο ακριβή για την τσέπη του, όλο και πιο υποβαθμισμένη, βλέπει την πρόσβαση στη μόρφωση να γίνεται όλο και δυσκολότερη.

ΔΑΣ ΕΚΑ
Μαζικά στον αγώνα για Λαϊκή Παιδεία

Η πλειοψηφία δε δέχτηκε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για την κήρυξη 24ωρης παναθηναϊκής απεργίας την Τετάρτη 11 Οκτώβρη

Σε πλήρη αναντιστοιχία με τις πραγματικές διαθέσεις των εργαζομένων, αλλά και με την αναγκαιότητα να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη στον αγώνα των εκπαιδευτικών συνολικά από την εργατική τάξη κινήθηκε για μια ακόμη φορά χτες η πλειοψηφία - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ)- του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Στη συνεδρίαση της Διοίκησης η ΔΑΣ ΕΚΑ πρότεινε την κήρυξη 24ωρης παναθηναϊκής πανεργατικής απεργίας για την Τετάρτη 11 Οκτώβρη, απαιτώντας παράλληλα αντίστοιχη απόφαση να παρθεί τόσο από τη ΓΣΕΕ, όσο και από την ΑΔΕΔΥ. ΠΑΣΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» δε δέχτηκαν την πρόταση, ενώ η ΔΑΚΕ αποχώρησε από την ψηφοφορία.

Η ΔΑΣ ΕΚΑ επέμενε στην πρότασή της για την κήρυξη 24ωρης απεργίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών με τη μορφή της 4ωρης στάσης εργασίας δεν αντιστοιχεί στην οξύτητα των προβλημάτων των εργαζομένων στην εκπαίδευση και στην ένταση της κυβερνητικής επίθεσης. Μπροστά στο ενδεχόμενο, ωστόσο, μετά και την αποχώρηση της ΔΑΚΕ, να μην παρθεί καμιά απόφαση για κινητοποίηση συμπαράστασης στους απεργούς δασκάλους, στήριξε την 4ωρη στάση εργασίας. Η ΔΑΣ, εκφράζοντας έμπρακτα την ολόπλευρη αλληλεγγύη στον αγώνα των δασκάλων, καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα. Καλεί τους εργαζόμενους με μαζικότητα και αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν:

  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ενιαίο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό 12χρονο σχολείο και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Παιδεία.
  • Δίχρονη δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή και σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν δίκτυο παιδικών σταθμών.
  • Δημιουργία δημόσιων μεταλυκειακών επαγγελματικών σχολών μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα με παράλληλη κατάργηση των αδιαβάθμητων και ιδιωτικοποιημένων ΙΕΚ - ΚΕΚ.
  • Ενιαία δημόσια αναβαθμισμένη και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση που θα παρέχει πλήρη επιστημονική επάρκεια.
  • Καμιά αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, απόσυρση του νόμου-πλαισίου για την Παιδεία.
  • Αυξήσεις στους μισθούς και επιστημονική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Εξασφάλιση σταθερής μόνιμης εργασίας για όλους με 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο απασχόλησης.
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Το περιεχόμενο της Εκπαίδευσης στο επίκεντρο

Απαίτηση να αποσυρθούν τα νέα σχολικά βιβλία

Με ψηφίσματα που κατέθεσε ως προτάσεις στις γενικές συνελεύσεις δασκάλων και καθηγητών, το ΠΑΜΕ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να πάρουν θέση και να καταδικάσουν τις αναδιαρθρώσεις που έχουν επίπτωση στο περιεχόμενο της Εκπαίδευσης. Είναι γνωστό ότι οι πλειοψηφίες στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες επικεντρώνουν στα οικονομικά αιτήματα και είτε αρνούνται να συζητήσουν το πλαίσιο πάλης είτε ψελλίζουν μισόλογα για το πρόβλημα του περιεχομένου τις Εκπαίδευσης.

Τα ψηφίσματα που κατέθεσε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών αφορούν:

  • Στα νέα βιβλία και αναλυτικά προγράμματα που σχεδιάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ, ολοκληρώθηκαν από τη ΝΔ και επιχειρούν έντονη επίθεση αποδιοργάνωσης και ελέγχου της σκέψης των μαθητών. Το ΠΑΜΕ απαιτεί την απόσυρση των νέων βιβλίων, επισημαίνοντας ότι «αποτελούν την αποθέωση της αποσπασματικότητας και οδηγούν σε μια μηχανιστική παράθεση και συγκόλληση ασύνδετων πληροφοριών, που αποτέλεσμα θα έχει την παραπέρα έξαρση του λειτουργικού αναλφαβητισμού και της ημιμάθειας». Προσθέτει ότι «τόσο τα νέα βιβλία όσο και τα ευρωπαϊκά προγράμματα που επιχορηγούνται από την ΕΕ και τις επιχειρήσεις είναι φερέφωνα της προκλητικής ιδεολογικής προπαγάνδας και μονομέρειας και αναδεικνύουν σαν αξίες την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα, το ευρωπαϊκό ιδεώδες. Στόχος όλων αυτών είναι η προετοιμασία ενός μελλοντικού εργαζόμενου, που όχι μόνο θα αποδέχεται ένα πιο σκληρό σύστημα εκμετάλλευσης, αλλά και θα το υποστηρίζει ενεργητικά».
  • Στη λεγόμενη «αποκέντρωση» της Εκπαίδευσης, με την οποία «επιδιώκεται η βαθύτερη ταξική διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων, όπως δείχνει η ευρωπαϊκή εμπειρία». Το ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι στο λεγόμενο φινλανδικό ή σκανδιναβικό μοντέλο αποκέντρωσης «τα σχολεία χρηματοδοτούνται σε ποσοστό 65% έως 75% από φόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πληρώνουν οι δημότες, από δάνεια και προσφορές των επιχειρήσεων. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν άλλα με 18, άλλα με 24 και άλλα με 35 ώρες τη βδομάδα. Μεγάλο μέρος του προγράμματος, το λεγόμενο ανοιχτό, προσδιορίζεται από τις τοπικές αρχές και τους χορηγούς (προμηθευτές εκπαίδευσης). Πέρα από την ταξική κατηγοριοποίηση των σχολείων, η αποκέντρωση οδηγεί στην επέκταση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων του μεγαλύτερου μέρους εκπαιδευτικών με την πρόσληψη και τον καθορισμό του ωραρίου τους από τις τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές».
Εκκληση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα έκκληση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης για μια δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλο το λαό, για Ενιαία Λαϊκή Παιδεία. Ολόκληρο το κείμενο της έκκλησης, την οποία υπογράφουν 20 κόμματα, θα δημοσιευτεί αύριο στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ