ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μετάτρεψε την ψήφο σου σε δύναμη!

Δώστε λεφτά για την Παιδεία. Σταματήστε την αφαίμαξη των λαϊκών οικογενειών. Οχι στην παραπαιδεία και τα φροντιστήρια. 15% για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ικανοποιήστε τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Εξω οι επιχειρήσεις από τα σχολεία. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.

Προτάσσοντας τις απαιτήσεις κάθε εργαζόμενου, κάθε λαϊκής οικογένειας για τη μόρφωση των παιδιών της, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να κάνουν τα ζητήματα της Παιδείας κριτήριο ψήφου στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

«Πάρε τα μέτρα σου - τονίζει η ΚΟΑ στην ανακοίνωσή της. Πρέπει από την κάλπη να βγουν σοβαρά αδυνατισμένες οι δυνάμεις και τα κόμματα που ευθύνονται για τις αντιλαϊκές επιλογές. Καταδίκασε τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τους υποψήφιους που υποστηρίζουν σε κάθε δήμο και νομαρχία. Προσπέρασε τους συναινετικούς συνδυασμούς του ΣΥΝ. Πάρε μαζικά και μαχητικά μέρος στους αγώνες. Μετάτρεψε την ψήφο σου σε δύναμη που θα μετρήσει. Σκέψου την επόμενη μέρα». Η ΚΟΑ προτρέπει σε υπερψήφιση της ΝΑΣ και γενικότερα των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλοι ριζοσπάστες αγωνιστές. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Σε κάθε λαϊκή οικογένεια, σε κάθε εργαζόμενο, η Παιδεία κοστίζει στην πραγματικότητα πανάκριβα. Τα φροντιστήρια, τα ιδιαίτερα, τα σχολικά βοηθήματα αποτελούν πραγματική βιομηχανία τεράστιου κέρδους. Οι γονείς επιβαρύνονται ακόμη και με εισφορές για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων (θέρμανση, γραφική ύλη κλπ.). Ταυτόχρονα, η διείσδυση των επιχειρήσεων στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, αλλά και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με μια σειρά μέτρα και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους επιχειρηματίες δείχνουν προς τα πού πάει η κατάσταση: Σε σχολεία που τελικά θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σχολεία "καλά" για τους λίγους και υποβαθμισμένα για τους πολλούς, που θα αναπαράγουν και θα ενισχύουν τις ταξικές ανισότητες, που θα δίνουν όχι γνώση και ολοκληρωμένη μόρφωση αλλά μόνο ό,τι ζητάει η καπιταλιστική αγορά.

Υπάρχει ένοχος και αιτία

Η κυβέρνηση της ΝΔ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κλιμακώνει την επίθεση. Ο νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, ο νόμος για την Τεχνική Εκπαίδευση που συντηρεί και ενισχύει το ανισότιμο σχολικό δίκτυο και σπρώχνει τους εργαζόμενους μαθητές στα ιδιωτικά ΙΕΚ με το κλείσιμο των απογευματινών σχολείων, η αναθεώρηση του άρθρου 16, είναι μόνο κάποια από τα αντιδραστικά μέτρα που το τελευταίο διάστημα προωθεί. Το ΠΑΣΟΚ έστρωσε το δρόμο για την αντιεκπαιδευτική επιδρομή. Ο νόμος Αρσένη, η κατάργηση της επετηρίδας για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, η γιγάντωση της παραπαιδείας, η συγγραφή των νέων αντιεπιστημονικών βιβλίων του Δημοτικού, που γράφτηκαν όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση και εκδόθηκαν τώρα από τη ΝΔ, αποδεικνύουν ότι είναι συνένοχο στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ ούτε άλλαξε, ούτε αλλάζει. Σήμερα συμφωνεί με την ταξική διαφοροποίηση των σχολείων, στηρίζει αντιδραστικά μέτρα όπως την ευέλικτη ζώνη και την ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία των σχολείων. Ο ΣΥΝ, δέσμιος της λογικής του ευρωμονόδρομου, είναι τελείως αφερέγγυος, γι' αυτό οι προτάσεις του δεν αντιμετωπίζουν την ουσία των μέτρων που προωθούνται».

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προωθούν και εκεί τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, όπως έκαναν και με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στους οποίους σήμερα οι γονείς πληρώνουν τροφεία.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε

«Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια, να ανατρέψουμε το εφιαλτικό μέλλον που ετοιμάζουν για τη νεολαία. Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών την προηγούμενη άνοιξη, των εκπαιδευτικών αυτήν την περίοδο, των μαθητών, των εργαζομένων, εκφράζουν την αγανάκτηση απέναντι στο δικομματισμό και στη λογική του ευρωμονόδρομου.

Η Παιδεία είναι ζήτημα που αφορά όλο το λαό. Ο κάθε εργαζόμενος πρέπει να πάρει τη θέση του σε ένα Παλλαϊκό Μέτωπο, απαιτώντας Ενιαία Λαϊκή Παιδεία.

Βγάλε συμπεράσματα από τις θέσεις και την πολιτική κάθε κόμματος, κάθε νομαρχιακού και δημοτικού συνδυασμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ