ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
«Να έρθουν οι λαϊκές ανάγκες στο προσκήνιο»

Συνέντευξη Τύπου του υποψήφιου νομάρχη Θεσσαλονίκης με τη ΝΑΣ, Γιάννη Ζιώγα

Motion Team

«Καλούμε τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, με την ψήφο τους στη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία", να ενισχύσουν την προοπτική της ρήξης με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, για να δυναμώσει το κίνημα, ν' ανοίξει ο δρόμος για μια λαϊκή οικονομία που θα λειτουργεί με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες στο επίκεντρο. Τους καλούμε να καταδικάσουν το δικομματισμό και τους εκπροσώπους του στις νομαρχίες και τους δήμους. Να γυρίσουν την πλάτη στα αναχώματα, το συνδυασμό του ΣΥΝ, που την επαύριο των εκλογών θα διαχειρίζεται την αντιλαϊκή πολιτική, θα μιλά και πάλι για το "εφικτό" που περιορίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων και δρα με το κριτήριο της κοινωνικής συναίνεσης». Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης της ΝΑΣ, ο οποίος στηρίζεται από το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης και ριζοσπάστες αγωνιστές.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κ. Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και πολλοί υποψήφιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ.

Στο επίκεντρο της συνέντευξης βρέθηκαν οι κινητοποιήσεις στο χώρο της Παιδείας αλλά και οι καταστροφές από τις πλημμύρες σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Ο υποψήφιος νομάρχης εξέφρασε τη συμπαράσταση της ΝΑΣ στον αγώνα νεολαίας και εκπαιδευτικών, στον οποίο συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις της, σημειώνοντας πως «το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα». Κατήγγειλε την απαράδεκτη συμπεριφορά της αστυνομίας, η οποία πρωταγωνίστησε, χτες, στο όργιο τρομοκρατίας που στήθηκε έξω από τα σχολεία με προσαγωγές μαθητών στα Αστυνομικά Τμήματα, καταγραφή των στοιχείων των μαθητών, κλπ.

«Θεωρούμε πως είναι μια κραυγαλέα περίπτωση τρομοκράτησης και καταπάτησης των δικαιωμάτων των παιδιών και γενικότερα των ατομικών ελευθεριών», είπε ο Γ. Ζιώγας, και κάλεσε την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της να μην εφαρμόσουν την κατάπτυστη πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έχει ψηφιστεί επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και έχει οδηγήσει δεκάδες παιδιά στα δικαστήρια, με τα γνωστά «μαθητοδικεία».

Προμελετημένο έγκλημα

Οσον αφορά στις καταστροφές από τις πλημμύρες, ο Γ. Ζιώγας επισήμανε: «Η ευθύνη βαραίνει ολοκληρωτικά κι αποκλειστικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που επιδεικνύουν δεκαετίες τώρα πλήρη αδιαφορία για ουσιαστικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Αντίστοιχες είναι οι ευθύνες και του νομάρχη και των δημάρχων της περιοχής που στηρίζονται από τα παραπάνω κόμματα καθώς συντάσσονται μ' αυτά κι αδιαφορούν για έργα στοιχειώδους λαϊκής μέριμνας». Και πρόσθεσε:

«Ως ΝΑΣ είχαμε καταγγείλει επανειλημμένα την έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής θωράκισης, κάτι που σήμερα ομολογείται από παντού. Αντίστοιχα, είχαμε μιλήσει για την απουσία κάθε μέριμνας για έργα διαχείρισης των απορριμμάτων, αντισεισμικής προστασίας, κλπ.». Θέματα τα οποία, όπως τόνισε ο Γ. Ζιώγας, απουσίασαν ακόμη και από την κουβέντα για τα «μεγάλα έργα», όπως αναπτύχθηκε προεκλογικά στη Θεσσαλονίκη. Για μας, για τη ΝΑΣ, ξεκαθάρισε, «προτεραιότητα έχουν τα έργα λαϊκής μέριμνας - που δεν προσφέρονται για παράτες και θριαμβικές τελετές».

Κάλεσε, επίσης, να τελειώνει το «παραμύθι» με το μπλέξιμο των αρμοδιοτήτων (υπουργεία, νομαρχία, περιφέρεια, κλπ.), στο οποίο προσπαθούν να αποδώσουν την αιτία για την απουσία των έργων. Και κάλεσε τους πολίτες να αναρωτηθούν, «γιατί είναι διαυγέστατο το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις Συμπράξεις Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα, την είσοδο του κεφαλαίου σε μια σειρά από δραστηριότητες και όχι μόνο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Οι απαντήσεις είναι προφανείς», είπε.

Τέλος, ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ, Γιάννης Ζιώγας, κάλεσε τους εργαζόμενους του νομού, με την ψήφο τους, να καταδικάσουν αποφασιστικά τους υπεύθυνους και να διεκδικήσουν, μαζί με τη ΝΑΣ: Την άμεση και ολική αποζημίωση των πληγέντων για τις ζημιές που έχουν υποστεί στις περιουσίες και τις καλλιέργειες. Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο. Την ολοκλήρωση από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς ενός συνολικού και επικαιροποιημένου σχεδιασμού για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους. Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΚΡΗΤΗ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Η δυσαρέσκεια να εκφραστεί με αγωνιστική ψήφο

Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, στο Ηράκλειο, των υποψηφίων της ΝΑΣ και της «Αγωνιστικής Κίνησης Δημοτών Ηρακλείου»

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ηρακλείου Στέλιος Ορφανός
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Ηρακλείου Στέλιος Ορφανός
Να γυρίσουν την πλάτη τους στους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ και να στηρίξουν, στο Δήμο Ηρακλείου, την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών» και, στο Νομό, τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» κάλεσαν από το Ηράκλειο Κρήτης οι δύο επικεφαλής των συνδυασμών για τη Νομαρχία Ηρακλείου, Κώστας Ξυλούρης και το Δήμο Ηρακλείου, Στέλιος Ορφανός, στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στην κλειστή αίθουσα του Δήμου «ΑΝΔΡΟΓΕΩ».

Στην ιδιαίτερα μαζική και δυναμική συγκέντρωση παρά τα αντίξοα καιρικά φαινόμενα, «παρών» έδωσαν και οι υποψήφιοι των δημοτικών αγωνιστικών συνδυασμών, Ν. Αλικαρνασσού, Αρχάνων, Βιάννου και Ν. Καζαντζάκη. Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή της νεολαίας που φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα έδινε παλμό στη συγκέντρωση, αλλά και εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, γυναικών, κ.ά.

Για την ανάγκη συγκρότησης μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας στο Ηράκλειο κατά του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, έκανε λόγο στην ομιλία του ο Στέλιος Ορφανός, τονίζοντας: «Ενίσχυση του συνδυασμού μας, της Αγωνιστικής Δημοτικής Κίνησης Ηρακλείου, σημαίνει ότι θα πνεύσει άλλος άνεμος στο Ηράκλειο. Θα είναι λιθαράκι αναζωογόνησης του μαζικού, του συνδικαλιστικού κινήματος, που θα βρει σε μας ένα δυνατό σύμμαχο. Θα είναι πλήγμα στην αλαζονεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στα συμφέροντα που θέλουν όλος ο λαός να πληρώνει για τη δική τους καλοπέραση».

Ο Κώστας Ξυλούρης, υπογράμμισε την ανάγκη ο ηρακλειώτικος λαός να στείλει ηχηρό μήνυμα αντεπίθεσης στο δικομματισμό και τους συνδυασμούς του καθώς και στο συνοδοιπόρο του ΣΥΝ. Να βάλει με την ψήφο του τις βάσεις για την ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος και στο νομό και στους δήμους του Ηρακλείου που θα αγωνίζεται και θα διεκδικεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες του, θα μάχεται και θα υπερασπίζεται τα δικά του συμφέροντα.

Ο υποψήφιος Νομάρχης Ηρακλείου Κώστας Ξυλούρης
Ο υποψήφιος Νομάρχης Ηρακλείου Κώστας Ξυλούρης
ΛΑΡΙΣΑ
Βρώμικη τακτική

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ

«Την υπόγεια, βρώμικη και συκοφαντική επίθεση που έχει εξαπολύσει το ΠΑΣΟΚ και ο συνδυασμός του με τον κ. Σάπκα, σε βάρος του ΚΚΕ και του συνδυασμού της "Δημοτικής Συνεργασίας" με υποψήφιο δήμαρχο τον Αγι Παπαστεργίου, διαδίδοντας ότι οι κομμουνιστές ψηφίζουν Τζανακούλη για να μη βγει ο Σάπκας» καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Και προσθέτει: «Μ' αυτή θέλουν, αφ' ενός να κρύψουν την ταύτισή τους με την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ, αφ' ετέρου να υφαρπάξουν ψήφους κομμουνιστών.

Η λέξη αίσχος είναι πολύ λίγη για τους εμπνευστές αυτής της επίθεσης. Η πολιτική αλητεία φαίνεται ότι δεν έχει όρια και το ΠΑΣΟΚ φροντίζει να το επιβεβαιώνει μ' αυτές τις μεθοδεύσεις. Γι' αυτή τη βρώμικη στάση τους, αλλά και για την αντιλαϊκή πολιτική τους, ο λαός της Λάρισας πρέπει να τους καταδικάσει την ερχόμενη Κυριακή. Ούτε μια ψήφος χαράμι στους συνδυασμούς των κ. Τζανακούλη και του κ. Σάπκα. Μαυρίστε τους και τους δυο. Ενισχύστε αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της "Δημοτικής Συνεργασίας" με επικεφαλής τον Αγ. Παπαστεργίου, για να μη μετανιώσετε μετά τις εκλογές», τονίζεται.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Μάχη με αισιοδοξία

Σε κλίμα αισιοδοξίας για την υπερψήφιση της «Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας», (ΑΔΣ), Τυρνάβου, με υποψήφιο δήμαρχο τον Χρήστο Κιτσίδη, έγινε η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του συνδυασμού, χτες το βράδυ, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μιλώντας ο Χρήστος Κιτσίδης, κάλεσε τους δημότες του Τυρνάβου να ενισχύσουν αποφασιστικά το ψηφοδέλτιο της ΑΔΣ για μια αυτοδιοίκηση αγωνιστική, αποτελεσματική που να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα του λαού. «Θέλουμε - είπε - η Δημοτική Αρχή να κατοχυρώνει τη διαφάνεια, τη λαϊκή συμμετοχή, τον έλεγχο στη διαχείριση και στη λήψη των αποφάσεων, να βρίσκεται μπροστά στους αγώνες που δίνουν οι δημότες μας και να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματά τους, να αντιτίθεται στην επιχειρούμενη κάθε φορά υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις προσπάθειες κατάργησης και εμπορευματοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα. Να αντιτίθεται σε κάθε μορφή πρόσθετης φορολογίας και ανταποδοτικών τελών, στην προσπάθεια που γίνεται να περάσουν στους ιδιώτες οι πιο αποδοτικοί τομείς της ΤΑ με τον νόμο για τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Λεωφορεία για τους ετεροδημότες της Λευκάδας θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου ώρα 3 μ.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6947570577 και 6973515200.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ