ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Λεφτά μόνο για ιδιωτική Παιδεία...

Απροκάλυπτα, ο υπουργός Οικονομίας σύνδεσε την αύξηση των πόρων για την Παιδεία, με την προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Για να δοθούν λεφτά για την Παιδεία, θα πρέπει να προχωρήσουν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις. Το εκβιαστικό αυτό δίλημμα έθεσε χτες και δημόσια ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια διάλεξης στο ίδρυμα «Κων/νος Καραμανλής» «για την πολιτική των μεταρρυθμίσεων», σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να κάμψει το ογκούμενο μέτωπο μαθητών, δασκάλων, καθηγητών, που έχει θέσει στο επίκεντρο την προάσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του εκπαιδευτικού συστήματος.

Κατά τον Γ. Αλογοσκούφη, «η Παιδεία που αποτελεί ένα κορυφαίο κεφάλαιο της χώρας, έχει σήμερα μετατραπεί σε ένα ζήτημα που μας οδηγεί προς τα πίσω. Πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της Παιδείας με περισσότερους πόρους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αυτό είναι δέσμευσή μας. Αλλά, πρέπει η αύξηση των πόρων στην Παιδεία να συνοδευτεί με μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Διότι, σε ένα σύστημα το οποίο πάσχει, δεν έχουμε θετικό κοινωνικό αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε σε κανέναν τομέα, όχι μόνο στην Παιδεία, να δίνουμε χρήματα από το υστέρημα του φορολογούμενου και να χάνονται αυτά στον Πίθο των Δαναΐδων».

Εμμέσως, πλην σαφώς, ο υπουργός Οικονομίας, υπεραμύνεται της παραπέρα χρηματοδότησης του ιδιωτικού συστήματος Παιδείας, το οποίο προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως προωθούσε μέχρι χτες - σαν κυβέρνηση - και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε - με προκλητικό και κυνικό τρόπο - την απροθυμία της κυβέρνησης να ενισχύσει οικονομικά ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς η δημόσια και δωρεάν Παιδεία βρίσκεται ...έξω από τις λογικές της αγοράς και της εμπορευματοποίησης!

Στο γενικότερο, τώρα, θέμα της προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής - αναδιαρθρώσεις, οι οποίες έχουν ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του μονοπωλιακού κεφαλαίου - ο Γ. Αλογοσκούφης, ζήτησε για μια ακόμη φορά συναίνεση από το ΠΑΣΟΚ και το «μάλωσε» για τη σημερινή καιροσκοπική «αντιπολιτευτική» του στάση. Ανέφερε συγκεκριμένα πως «αναβιώνουν μπροστά στα μάτια μας πρακτικές και τακτικές του παρελθόντος, όπως είναι η υποκίνηση κοινωνικής αναταραχής, που πιστεύαμε ότι τις είχε ξεπεράσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι κρίμα, διότι για να πάει μπροστά η χώρα, χρειάζεται τις προσπάθειες όλων των κοινωνικών φορέων και των πολιτικών δυνάμεων, γιατί οι ακρότητες δε βοηθούν την πορεία της οικονομίας προς τα εμπρός...».

Ο ίδιος επιχείρησε να εμφανίσει την κυβέρνηση της ΝΔ σαν τον πιο συνεπή και «καθαρό» οπαδό των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και, στα πλαίσια αυτά, έθεσε θέμα απεξάρτησης των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων από το λεγόμενο εκλογικό κύκλο. «Η πολιτική των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε, δεν υπόκειται και δεν πρέπει να υπόκειται στους περιορισμούς του εκλογικού κύκλου, γιατί πολλές φορές τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε οφείλονται σε προεκλογικές πρακτικές και στον εκλογικό κύκλο».

Κατά τ' άλλα, σε μια ακαδημαϊκού επιπέδου ομιλία, ο υπουργός Οικονομίας παρουσίασε το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η κυβερνητική πολιτική στο θέμα των «μεταρρυθμίσεων», τις επιδιωκόμενες κοινωνικές συμμαχίες καθώς και τους τρόπους «για να καμφθούν οι αντιδράσεις αυτών που ταυτίζονται με τη συντήρηση...».

ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΝΔΥΣΗΣ - ΥΠΟΔΗΣΗΣ
Συγκεντρώνεται στις ισχυρές επιχειρήσεις

Οι μικροί του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με την πτώση του τζίρου τους και τον τραπεζικό δανεισμό

Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίας ειδών ένδυσης - υπόδησης είναι αυτές που λυμαίνονται το λιανεμπόριο, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Ταυτόχρονα, οι μικροί του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με την πτώση του τζίρου τους, την αύξηση των τραπεζικών δανείων και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από τις μεγάλες αλυσίδες και τα σούπερ μάρκετ. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα σχετικής έρευνας που διενήργησε η εταιρεία «Hellastat» σε δείγμα 659 επιχειρήσεων.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, με βάση το δείγμα των 659 επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας ένδυσης - υπόδησης, είναι τα παρακάτω:

  • Οι 94 επιχειρήσεις, με έσοδα πάνω από 10 εκατ. ευρώ το χρόνο (πρόκειται για μεγάλες επιχειρήσεις), εμφανίζουν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εσόδων τους 10,1% και μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των κερδών τους 6,6%.
  • Στον αντίποδα βρίσκονται 206 μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες εμφανίζουν πτώση του τζίρου σε ποσοστό 8,4% και παράλληλα πτώση των κερδών σε ποσοστό 5,2%.
  • Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των μικρότερων επιχειρήσεων (σε τράπεζες, προμηθευτές κ.ά.) φτάνουν να αποτελούν το 66,1% των εσόδων από πωλήσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους ισχυρούς του κλάδου πέφτει στο 53,5%. Ο βραχυπρόθεσμος τραπεζικός δανεισμός για τους μικρούς ανέρχεται σε 29,4% επί των πωλήσεων, γεγονός που δείχνει και την αυξανόμενη εξάρτησή τους από τις τράπεζες.

Στη μελέτη σημειώνεται πως οι «μικρότερες επιχειρήσεις - βιοτεχνίες και τοπικά καταστήματα - βιώνουν τον ανταγωνισμό και σε δεύτερο επίπεδο, καθώς στο φθηνό ρούχο αντιμετωπίζουν από καιρό τις προσφορές των σούπερ μάρκετ».

ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Εμποροι με μανδύα παραγωγού!

Εμπόρους που αγόραζαν ποσότητες οπωροκηπευτικών προκειμένου να τις πουλήσουν σε λαϊκή αγορά ως δήθεν παραγωγοί εντόπισαν κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι έντεκα κάτοχοι παραγωγικών αδειών του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Αθήνας - Πειραιά αγόραζαν εμπορεύματα για να τα διακινήσουν στις λαϊκές. Δηλαδή, ενεργούσαν σαν έμποροι και όχι σαν παραγωγοί που θα έπρεπε βάσει της άδειάς τους.

Σύμφωνα με το σχετικό νόμο, οι κάτοχοι παραγωγών αδειών απαγορεύεται να προβαίνουν σε αγορές και διακίνηση προϊόντων τρίτων, παρά μόνο να διακινούν δικής τους παραγωγής προϊόντα. Οι παραβάτες παραπέμφθηκαν στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών για να επιβληθούν οι νόμιμες κυρώσεις που φτάνουν μέχρι και στην οριστική αφαίρεση της άδειας.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Αρχή διάθεσης με 0,55 ευρώ ανά λίτρο

Αρχίζει αύριο, επίσημα, η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, με τιμές που - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - θα κυμαίνονται γύρω στα 55 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο, για ποσότητες πάνω από 1.000 λίτρα. Ενόψει έναρξης της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης για τη νέα σεζόν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας έδωσε εντολές στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (Υπ. Ε.Ε.) να εντείνει τους ελέγχους.

Στα πλαίσια αυτά, με σχετική εγκύκλιο καλούνται όλες οι Περιφερειακές Διευθύνσεις της χώρας να συγκροτήσουν άμεσα ελεγκτικά συνεργεία, τα οποία θα διενεργούν ενδελεχείς ελέγχους στη διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης όλο το 24ωρο, που διατίθεται με μειωμένο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Τα συνεργεία της Υπ. Ε.Ε. θα ελέγχουν βυτιοφόρα οχήματα, φορτηγά ΙΧ και ΔΧ, πρατήρια καυσίμων, πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κλπ., με στόχο τον περιορισμό και την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, στην οποία επιδίδονται - με το αζημίωτο - διάφορα κυκλώματα.

Εννοείται πως εκτός ελέγχου παραμένει η κερδοσκοπία στην οποία επιδίδονται σε βάρος των καταναλωτών τα διυλιστήρια και οι εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών - με τη διαμόρφωση μονοπωλιακών τιμών και στο πετρέλαιο θέρμανσης - επειδή τέτοιου είδους έλεγχοι είναι... ασυμβίβαστοι με την «ελεύθερη αγορά».

Προωθούν «αυτόματους βενζινοπωλητές»

Προωθούν τους «αυτόματους βενζινοπωλητές» για τη λειτουργία των βενζινάδικων μετά το πέρας του ωραρίου. Στο Δ` Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η εισηγήτρια Μ. Αθανασοπούλου πρότεινε να γίνει δεκτή προσφυγή βενζινοπωλητών της Ρόδου, οι οποίοι ζητούν τη λειτουργία αυτόματων μηχανημάτων πώλησης βενζίνης που θα λειτουργούν μετά το κλείσιμο των πρατηρίων.

Συγκεκριμένα, στη Ρόδο ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων έβαλαν σε λειτουργία αυτόματα μηχανήματα πώλησης βενζίνης, αλλά με απόφαση του αντινομάρχη Δωδεκανήσου απαγορεύτηκε η λειτουργία τους. Οι ιδιοκτήτες των πρατηρίων προσέφυγαν στο ΣτΕ και η εισηγήτρια πρότεινε να γίνει δεκτή η προσφυγή των βενζινοπωλητών, με το σκεπτικό ότι η απόφαση του αντινομάρχη έχει εκδοθεί «καθ' υπέρβαση εξουσιοδοτήσεως», ενώ στο νόμο 3054/2002 που ορίζει το ωράριο λειτουργίας των βενζινάδικων, δεν περιλαμβάνονται τα αυτόματα μηχανήματα. Να σημειωθεί ότι κατά της λειτουργίας των αυτόματων μηχανημάτων έχουν ταχθεί και τα συνδικαλιστικά σωματεία των βενζινοπωλητών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ