ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Εκρηκτική κατάσταση με το λαό να αντιστέκεται

Στην Οαχάκα οι λαϊκές οργανώσεις έχουν εξεγερθεί, με αφετηρία τη μαζική απεργία των χιλιάδων δασκάλων από το φετινό Μάη

Ο λαός συμπαραστέκεται στους απεργούς στην Οαχάκα ενάντια στην κρατική καταστολή και τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική

Associated Press

Ο λαός συμπαραστέκεται στους απεργούς στην Οαχάκα ενάντια στην κρατική καταστολή και τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική
Με «ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί μοιάζει σήμερα το Μεξικό, των 120 εκατομμυρίων, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Πάντως, η κυβέρνηση του Μεξικού δείχνει να μην πτοείται και έστρωσε το κόκκινο χαλί για να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει τους «G-8+5» με θέμα τις κλιματικές αλλαγές...

Από την άλλη πλευρά, ο ανακηρυγμένος Πρόεδρος Φελίπε Καλντερόν απουσιάζει, καθώς έσπευσε για την πρώτη του περιοδεία στη Λατινική Αμερική. Η Κολομβία πρώτος του σταθμός. Οχι τυχαία, αφού είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ουάσιγκτον στη Νότια Αμερική, ένα τοπίο που ολοένα αλλάζει. Ο Καλντερόν, που ετοιμάζεται να αναλάβει από τον Βινσέντε Φοξ, ήδη ανακήρυξε ότι από τις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησής του θα είναι η ιδιωτικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας «ΡΕΜΕΧ» και της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού. Η ανακοίνωση έδωσε το έναυσμα για έναν ακόμη κύκλο κινητοποιήσεων, όπου ο ηττημένος των εκλογών και για τους μισούς Μεξικανούς πραγματικός νικητής, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, έσπευσε να καρπωθεί, διακηρύσσοντας ότι συντάσσεται απολύτως με το «Μέτωπο κατά των Ιδιωτικοποιήσεων».

Ουδείς θα είχε αντίρρηση για τις «αγαθές» προθέσεις του Ομπραδόρ, ειδικά καθώς κατέβηκε με συνθήματα «για τους φτωχούς» και ενάντια στην προωθούμενη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Αμερικής (ALCA/FTAA). Ομως η υποκρισία αποκαλύπτεται καθώς είναι ο ίδιος που αρκετό καιρό πριν τις εκλογές, μαζί με τους υπόλοιπους υποψηφίους της αστικής τάξης (Φοχ, Καλντερόν και λοιπούς), υπέγραψε το λεγόμενο Σύμφωνο του Τσαπουλτεπέκ, δηλαδή τη συμφωνία για την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής της οικονομίας της αγοράς και των δήθεν «κοινωνικών προγραμμάτων για τους φτωχούς», δηλαδή την υποταγή της χώρας στον ιμπεριαλισμό και τα προγράμματα ελεημοσύνης για τους πολλούς. Αλλωστε γι' αυτό και οι αριστερές ριζοσπαστικές δυνάμεις της λεγόμενης Αλλης Καμπάνιας μαζί και το Κόμμα των Κομμουνιστών του Μεξικού αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα και να οργανώσουν μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης και συζήτησης με το λαό σε όλα τα διαμερίσματα της χώρας.

Επίσης άλλο ένα στοιχείο που δείχνει την υποκρισία της εκλογικής πλατφόρμας του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD) «Συμμαχία για το Καλό Ολων», του Ομπραδόρ και των οπαδών του, είναι ότι πριν τις εκλογές και κυρίως καθ' όλη τη διάρκεια της αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος του δεύτερου γύρου, ενώ με τις κινητοποιήσεις φώναζαν ενάντια στη νοθεία των εκλογών, δεν κατήγγειλαν ταυτόχρονα:

  • Την άγρια καταστολή της απεργίας των ανθρακωρύχων της μεταλλευτικής εταιρείας «SICARTSA», στην παράκτια πόλη Λάσαρο Κάρδενας, της επαρχίας Μιτσοακάν. Ειρωνεία: Ο κυβερνήτης της πολιτείας, Λάσαρο Κάρδενας, που έδωσε την εντολή στις 20 Απρίλη για την άγρια καταστολή της απεργίας, που κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρακωρύχους, έστειλε στα νοσοκομεία 73 και στις φυλακές 12, είναι εγγονός του πρώην προέδρου Λάσαρο Κάρδενας που είχε εθνικοποιήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις υπό τον έλεγχο των αγγλοαμερικανικών πολυεθνικών και γιος του ιδρυτή του PRD Κουαουχτεμόκ Κάρδενας.
  • Το μακελειό στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μέξικο Σίτι, στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο, που ξεκίνησε στις 3 Μάη, όταν οι δυνάμεις καταστολής προσπάθησαν να απομακρύνουν μικροπωλητές, που διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνσή τους, ώστε να ανεγερθεί ένα ακόμη καταναλωτικό μεγαθήριο της «Wal Mart». Ακολούθησε ένας πραγματικός πόλεμος, με τους κατοίκους του Ατένκο, που στην πλειοψηφία τους στηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά στο «Λαϊκό Μέτωπο για την Υπεράσπιση της Γης» (FPDT), να πολιορκούν αρχικά και κατόπιν να πολιορκούνται από σύσσωμες τις δυνάμεις της Αστυνομίας και του στρατού μετά από διαταγή του κυβερνήτη Ενρίκε Πένια Νιέτο. Δύο νεκροί, 50 τραυματίες και 212 συλλήψεις. Μόλις την Πέμπτη η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι οι συλληφθέντες υπέστησαν βασανιστήρια, ενώ οι γυναίκες βιάστηκαν.

Και φυσικά ουδεμία προσοχή ούτε καν αναφορά έγινε ποτέ για την εξέγερση του λαού της Οαχάκα. Μία εξέγερση που αναμένεται να πνιγεί από στιγμή σε στιγμή στο αίμα, ή η αιματοχυσία να αποφευχθεί προς τα παρόν καθώς ένα απίστευτο πολιτικό παιχνίδι μεταξύ του ΡΑΝ, του PRI και του PRD (των αστικών κομμάτων) παίζεται στην πρωτεύουσα, με επίκεντρο την Οαχάκα, τέτοιο «που η κατάσταση αλλάζει κάθε στιγμή», αναφωνούν σύσσωμα τα μεξικανικά ΜΜΕ.

«Αγριος βρώμικος πόλεμος»

«Προετοιμασίες πολέμου στην Οαχάκα» ήταν το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Milenio» την περασμένη Κυριακή, ενώ η «Εl Universal» πλειοδοτούσε στις πληροφορίες, αναφέροντας ότι ελικόπτερα και στρατιωτικά αεροσκάφη, καθώς και 15 στρατιωτικά φορτηγά μεταφοράς προσωπικού ήδη έχουν καταφθάσει και σταθμεύουν στη γειτονική πόλη Ουαλτούκο. Την επομένη η «La Jornada» θα αναφέρει ότι το Ναυτικό με στρατιωτικά ελικόπτερα είχε αρχίσει τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την πόλη της Οαχάκα.

Την Πέμπτη, πλέον, περίπου 20.000 είχαν φτάσει τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, περιλαμβανομένων και πεζοναυτών υπό την κάλυψη στρατιωτικών ελικοπτέρων, αλλά και τεθωρακισμένων και ειδικές αστυνομικές μονάδες καταστολής έχουν σπεύσει και είναι έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή στην Οαχάκα προκειμένου να καταστείλουν την εξέγερση του λαού, που στρέφεται εναντίον των πολιτικών αφεντικών της περιοχής, όπως του κυβερνήτη Ουλίσες Ρουίς, αλλά και την κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Κατά τη «La Jornada» πρόκειται για τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από το 1994 κατά την εξέγερση των Ζαπατίστας...

Ο λαός κινητοποιείται και οργανώνεται

Και όλα αυτά για να καταστείλουν την εξέγερση του λαού της Οαχάκα, την «Κομμούνα της Οαχάκα», που μετρά ήδη 129 ημέρες. Μία «Κομμούνα» που ξεκίνησε στις αρχές Μάη με την απεργία των 80.000 εκπαιδευτικών στο επίκεντρο. Μία «Κομμούνα» που ριζοσπαστικοποιήθηκε εξαιτίας της άγριας καταστολής των δασκάλων στις 14 Ιούνη. Τότε δημιουργήθηκε η «Λαϊκή Συνέλευση της Οαχάκα» (ΑΡΡΟ) και η πόλη καταλήφθηκε από τους εξεγερμένους. Τουλάχιστον 11 κυβερνητικά κτίρια στα χέρια των εξεγερμένων, όλοι οι τοπικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Ολο αυτό το διάστημα παραστρατιωτικές ομάδες που εκπαιδεύτηκαν από το PRI και τον κυβερνήτη Ρουίς, δρώντας τη νύχτα και ενάντια στις περιφρουρήσεις, ουκ ολίγες φορές έσπειραν το θάνατο, ενώ προσπάθησαν την προηγούμενη βδομάδα να προκαλέσουν τεχνητή ένταση μεσούντος του λοκάουτ των επιχειρηματιών ώστε να δικαιολογήσουν την επέμβαση. Τελευταίο επεισόδιο η απαγωγή ενός 12χρονου από οδόφραγμα και του Πέδρο Γκαρσία, φοιτητή της Νομικής στο «Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Μπενίτο Χουάρες της Οαχάκα» UABJO, στελέχους του «Επαναστατικού Μετώπου» και του ΑΡΡΟ. Βρέθηκε την Πέμπτη σε φυλακή κοντινής πόλης και κατηγορούμενος για «κατοχή εκρηκτικών»... Το κλίμα τρομοκρατίας είναι ασφυκτικό και τα οδοφράγματα σε όλη την πόλη εμφανίστηκαν ξανά. Για τρεις μέρες όλοι βρίσκονταν στις κινητοποιήσεις για την «αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη» και οι «ανθρώπινες ασπίδες» δίνουν αγωνιστικό «παρών» παντού.

«Δε φοβόμαστε, έχουμε μόνο τα σώματά μας και τα ξύλα και έχουν όπλα. Είμαστε γενναίοι... έχουμε το δίκιο με το μέρος μας... θα υπερασπίσουμε την πατρίδα μας και εάν πεθάνουμε θα πεθάνουμε με τιμή, αλλά αυτοί θα πεθάνουν μέσα στην ντροπή» θα ακουστεί ένας ακροατής να λέει στο «Ράδιο ΑΡΡΟ» και εκείνη τη στιγμή να λυγά. «Κουράγιο σύντροφοι, κουράγιο!» η φωνή του εκφωνητή θα σχίσει τον αέρα και είναι όλοι έτοιμοι για όλα.

«Η Οαχάκα δεν είναι απλώς ένα επείγον ζήτημα, αλλά και ένα παράδειγμα προς μίμηση» θα τονίσει ο υποδιοικητής Μάρκος του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Ζαπατίστας ενώπιον 2.000 αντιπροσώπων που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο της «Αλλης Καμπάνιας» με θέμα «Η κατάσταση σήμερα», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Παντιτλάν της πρωτεύουσας. «Οι δάσκαλοι απεργούν. Οι εργαζόμενοι ξεσηκώθηκαν. Οι λαϊκές οργανώσεις αγωνίζονται ενάντια στα πολιτικά αφεντικά και την κυβέρνηση... Η κεντρική εξουσία επιχειρεί να επιβάλει την τάξη διά της βίας, αλλά ο λαός ήδη αντιμετώπισε την αστυνομία και τη νίκησε. Δεν έχουν μπορέσει να διαλύσουν τις καταλήψεις ή τις κινητοποιήσεις. Αυτό είναι το μήνυμα» θα τονίσει από την πλευρά του ο Αλμαγκέρ Κόσιο, ΓΓ του Κόμματος των Κομμουνιστών του Μεξικού.

Και το μήνυμα μάλλον ελήφθη, καθώς την επομένη στην πολιτεία Γκερέρο μία νέα «Λαϊκή Συνέλευση» γεννήθηκε και ο αγώνας συνεχίζεται...


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ