ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Οχτώβρη 2006
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α1
Προϊόν για πώληση

Για άλλη μια χρονιά τα πράγματα δείχνουν να είναι βεβαρημένα για τις περισσότερες ομάδες της κατηγορίας που είναι θύματα της άκρατης εμπορευματοποίησης του αθλήματος. Υπόθεση των «αιωνίων», Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, φαίνεται να είναι η φετινή χρονιά

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δείχνουν να είναι πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους

Eurokinissi

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός δείχνουν να είναι πολύ μπροστά από τους υπόλοιπους
Στη γνωστή λογική για την πώληση ενός προϊόντος και μακριά, για άλλη μια φορά, από το ζητούμενο, που αφορά στην ουσιαστική ανάπτυξη του αθλήματος, το φετινό πρωτάθλημα της Α1 ανδρών ανοίγει την αυλαία του την ερχόμενη Τετάρτη 11 του Οκτώβρη.

Ο πρωταθλητισμός, η επιτυχία, πράγμα που σημαίνει περισσότερα κέρδη από διαφημίσεις και χορηγούς, είναι οι στόχοι των λεγόμενων ισχυρών της κατηγορίας. Και όλα αυτά κάνουν και το φετινό πρωτάθλημα να θεωρείται δύο ταχυτήτων αφού εάν εξαιρέσει κανείς τους δυο «αιώνιους», Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, που ξόδεψαν αρκετά ευρώ για την ενίσχυσή τους το καλοκαίρι, οι υπόλοιποι μοιάζουν με φτωχούς συγγενείς. Οι περισσότερες ομάδες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Οικονομικές ατασθαλίες παραγόντων, οι οποίοι έδρασαν ανεξέλεγκτα και έφυγαν αφήνοντας καμένη γη, αλόγιστες σπατάλες προκειμένου να γίνει το χατίρι των μάνατζερ και να αποκτηθούν παίκτες (πολλές φορές αμφιβόλου αξίας), χορηγοί που αφού πήραν ό,τι πήραν και εκμεταλλεύτηκαν τα μάζεψαν και έφυγαν, είναι μερικά από τα κομμάτια του θλιβερού παζλ που επικρατεί στις περισσότερες ομάδες της κατηγορίας. Για πολλές από τις οποίες χρειάστηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός με τις διάφορες τροπολογίες προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Το άθλημα νοσεί αφού τείνει να γίνει υπόθεση 2-3 ομάδων που ξοδεύοντας χρήματα επενδύουν στο μέλλον τους που αυτό μάλλον αφορά, π.χ., στη συμμετοχή στην Ευρωλίγκα παρά στο ενδιαφέρον για το εθνικό πρωτάθλημα. Το γεγονός ότι οι μισοί από τους παίκτες που αγωνίστηκαν με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας αγωνίζονται στο εξωτερικό μαρτυράει του λόγου το αληθές. Από την άλλη, οι άδειες εξέδρες στα πιο πολλά γήπεδα, το υποτονικό ενδιαφέρον των φιλάθλων στη μεγαλύτερη διάρκεια του πρωταθλήματος (μόνο όταν φτάνει το φάιναλ φορ καλυτερεύουν τα πράγματα) είναι η εικόνα που συνοδεύει το πρωτάθλημα της Α1 τα τελευταία χρόνια. Και βέβαια δε θα πρέπει να ξεχνάει κανείς την ανυπαρξία των τμημάτων υποδομών αφού οι ισχυροί προτιμούν τους φτασμένους παίκτες (ώστε η επιτυχία να έρθει πιο γρήγορα) ενώ οι υπόλοιποι πολλές φορές αδυνατούν να τα συντηρήσουν.

Δύο πρωταγωνιστές ...για ένα ρόλο

Σε καλύτερη μοίρα από την ΑΕΚ δείχνει να βρίσκεται ο Αρης που είναι σαφώς πιο προετοιμασμένος

Eurokinissi

Σε καλύτερη μοίρα από την ΑΕΚ δείχνει να βρίσκεται ο Αρης που είναι σαφώς πιο προετοιμασμένος
Μέχρι στιγμής η εικόνα των ομάδων προϊδεάζει όλους για κόντρα μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Σύμφωνα με τα προγνωστικά, οι δυο ομάδες αναμένεται να είναι οι πρωταγωνιστές και εκτός απροόπτου αυτές που θα διεκδικήσουν τον τίτλο. Και οι δυο ενισχύθηκαν σε ρυθμούς που κανείς άλλος στην Α1 δεν μπόρεσε να ακολουθήσει. Στους «πράσινους», που ο στόχος είναι να διατηρήσουν τα κεκτημένα (πρωτάθλημα), τη φυγή βασικών στελεχών (Λάκοβιτς, Σπανούλη, Καλαϊτζή, Φέμερλιγκ, Σκεπάνοβιτς) καλούνται να καλύψουν μια πλειάδα σημαντικών παικτών που αποκτήθηκαν. Ντελκ, Σισκάουσκας, Μπετσίροβιτς, Γιαβότκας, Ντικούδης είναι αυτοί που συνθέτουν το νέο Παναθηναϊκό.

Και ο Ολυμπιακός όμως στην προσπάθειά του να ανακτήσει το προβάδισμα είχε ένα σημαντικό δούναι και λαβείν. Κατ' αρχάς στην τεχνική ηγεσία, με τον Ισραηλινό Πίνι Γκέρσον να αναλαμβάνει καπετάνιος στο λιμάνι. Ο τραυματισμός του Ματσιγιάουσκας μετρίασε τα χαμόγελα των ανθρώπων του Ολυμπιακού για την ενίσχυση της ομάδας. Αντικαταστάτης του Λιθουανού ο Μουλαομέροβιτς με πετυχημένη θητεία σε ΠΑΟΚ και Πανελλήνιο, ενώ στον Πειραιά για φέτος άραξαν ο Αλεξ Ακέρ, ο Μπουρούσης, ο Χαρίσης και ο Πεν.

Οι Θεσσαλονικείς

Παρά τα γνωστά διοικητικά προβλήματα και το γεγονός ότι έμειναν και οι δύο εκτός Κυπέλλου νωρίς νωρίς, Αρης και ΠΑΟΚ φαντάζουν φέτος να αποτελούν τη λεγόμενη μεσαία κατηγορία μετά τους «αιώνιους» με καλύτερη πρόσβαση προς τα υψηλά σκαλοπάτια. Στον Αρη ο ερχομός των Καλαϊτζή και Παντελιάδη σε συνδυασμό με την παραμονή του Καστλ καθώς και ο Αντρέα Ματσόν στον πάγκο δημιουργούν τις προϋποθέσεις για συνέχιση στα βήματα της περσινής πετυχημένης χρονιάς. Ερώτημα αποτελεί εάν θα τα καταφέρει με δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη αφού φέτος υπάρχουν και οι υποχρεώσεις στην Ευρωλίγκα.

Οσο για τον ΠΑΟΚ, μπορεί η χρονιά να άρχισε με δυο σοκ, την απώλεια του Μουλαομέροβιτς από τον Ολυμπιακό και τον αποκλεισμό από το Ρέθυμνο για το Κύπελλο, ωστόσο δεν ξεχνά το στόχο του, που είναι η διάκριση τη φετινή χρονιά. Η απόκτηση των Σκεπάνοβιτς, Αγαδάκου και Σέκουλιτς ενισχύει ακόμα περισσότερο τον «Δικέφαλο».

Οι άλλοι...

Το δικό τους αγώνα για διάκριση θα προσπαθήσουν να δώσουν οι υπόλοιπες ομάδες. Ο Λευτέρης Κακιούσης, που έφυγε από την ΑΕΚ, θα προσπαθήσει να διατηρήσει στα ψηλά σκαλοπάτια της βαθμολογίας το Μαρούσι, το οποίο ενισχύθηκε από την απόκτηση για ένα χρόνο του Σεϊμπούτις αλλά και τον Αμερικανό Τόμας. Ο Νίκος Χατζής θα προσπαθήσει να ξεχρεώσει στον Πανιώνιο την περσινή μέτρια χρονιά στον Ολυμπιακό και να βοηθήσει τους «κυανέρυθρους» να οδηγηθούν στην πραγματοποίηση των στόχων τους. Τη δική του μάχη θα δώσει ο Βαγγέλης Αλεξανδρής στην ΑΕΚ, όπου η τακτική της διοίκησης αλλά και η γενικότερη ρευστότητα που επικρατεί σε αυτόν τον τομέα, με τα ήξεις-αφήξεις του Φιλίππου, τον ανάγκασαν να μαζέψει την ομάδα μόλις πριν 20 μέρες. Το όπλο της έδρας θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν και φέτος οι ομάδες της Λάρισας Ολύμπια και ΑΕΛ ενώ για το καλύτερο αναμένεται να παλέψουν οι δυο νεοφώτιστοι στην κατηγορία, Αιγάλεω και Ολυμπιάδα Πατρών. Σε καλύτερη μοίρα, τουλάχιστον λόγω εμπειρίας στα δύσκολα έναντι της συμπολίτισσάς του, φαίνεται να βρίσκεται ο δεύτερος εκπρόσωπος της Πάτρας στην κατηγορία, Απόλλωνας. Στον Πανελλήνιο η παραμονή ή όχι του Αργύρη Πεδουλάκη (μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο τα πάντα ήταν ρευστά) θα κρίνει πολλά για τη νέα χρονιά. Τέλος, στον Μακεδονικό τα πράγματα θυμίζουν «ανεμομαζώματα» με τον Κώστα Φλεβαράκη να προσπαθεί μέχρι την ύστατη ώρα να μαζέψει επαγγελματίες παίκτες (στο Κύπελλο οι «πράσινοι» κατέβασαν το εφηβικό τμήμα).


Μπάμπης ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ