ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Ψηλά στη λίστα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων

Σαρωτικές αλλαγές σε βάρος των εργαζομένων μελετάει η «επιτροπή σοφών», όπως επιβεβαίωσε και η χτεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ

Ο αγώνας ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, κάθε ηλικίας και κάθε κλάδου
Ο αγώνας ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια του κεφαλαίου και των κομμάτων του είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, κάθε ηλικίας και κάθε κλάδου
Τη στιγμή που καταμετρούνταν ακόμα τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, η κυβέρνηση της ΝΔ, κάνοντας πράξη τις χτεσινές διακηρύξεις του πρωθυπουργού για συνέχιση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα των ανατροπών στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ορια ηλικίας συνταξιοδότησης, ποσοστά αναπλήρωσης συντάξεων, εισφορές εργαζομένων - εργοδοτών περιχαρακώνονται και στοχοποιούνται, στα πλαίσια της εφαρμογής των προηγούμενων νόμων του ΠΑΣΟΚ και της προλείανσης του εδάφους πριν τη γενικευμένη επίθεση που αναμένεται να ακολουθήσει.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χτεσινή συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομίας, της αντιπροσωπείας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου -πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας - με τη διορισμένη από την κυβέρνηση «επιτροπή σοφών». Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Λ. Σακελλάρης. Οπως προέκυψε από δηλώσεις, οι οποίες έγιναν αμέσως μετά τη σύσκεψη, δύο ήταν τα θέματα που τους απασχόλησαν:

  • Το χρονοδιάγραμμα κατάρτισης της έκθεσης από την «επιτροπή σοφών», με την οποία θα επιχειρηθεί να «τεκμηριωθεί επιστημονικά» η αναγκαιότητα των ανατροπών στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, με την επίκληση του γνωστού «επιχειρήματος» ότι, λόγω του επιδεινούμενου δημογραφικού προβλήματος, αν δε γίνουν αλλαγές, η οικονομία κινδυνεύει με δημοσιονομικό εκτροχιασμό
  • Οι αλλαγές με τις οποίες θα ασχοληθεί η επιτροπή και οι οποίες αφορούν στα χρόνια ασφάλισης, στις ηλικίες συνταξιοδότησης, στα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων, στις εισφορές εργαζομένων - εργοδοτών.
Ολα στο τραπέζι

Σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις, η επιτροπή πρόκειται να επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια (π.χ., αν αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 ή στα 70 χρόνια, πόσο θα μπορούν να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές), τα οποία και θα ενσωματώσει στο τελικό κείμενο της έκθεσης. Ως ειδικά κεφάλαια θα εξεταστούν η αγορά εργασίας των γυναικών (η συμμετοχή των οποίων στην απασχόληση κρίνεται χαμηλή) και η ενσωμάτωση των μεταναστών. Στο θέμα των χρονοδιαγραμμάτων, το υπουργείο Οικονομίας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων έως το τέλος Δεκέμβρη να δώσουν στην επιτροπή τα επικαιροποιημένα στοιχεία, ενώ το τελικό κείμενο της έκθεσης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβρη του 2007.

Στην προσπάθεια νομιμοποίησης στην κοινή γνώμη του καθ' όλα αντιδραστικού εγχειρήματος, τα κυβερνητικά επιτελεία προσφεύγουν και στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας - το οποίο εμφανίζουν ως ...αντικειμενικό κριτή - από το οποίο ζητούν να προβεί σε αναλογιστικές μελέτες για το ελληνικό κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα. Τέλος, σε μια προσπάθεια διάσπασης και διαίρεσης των εργαζομένων, διαρρέουν ότι οι όποιες αλλαγές δεν αφορούν τους σημερινούς εργαζόμενους, αλλά αυτούς που θα εισέλθουν στην αγορά εργασίας μετά τη νομοθέτηση των νέων αλλαγών. Θέμα χρόνου εξάλλου θεωρούν παράγοντες της επιτροπής την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των ανδρών και των γυναικών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η όποια ελληνική κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί κάποια στιγμή να συμμορφωθεί με την κοινοτική νομοθεσία...

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επέκταση και εμβάθυνση της «ευελιξίας»

Αποκαλυπτική η απάντηση του υπουργείου Απασχόλησης προς το ΔΝΤ για τα σχέδια της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας

Μεγαλύτερες δόσεις «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας, που σημαίνει ισχυρότερο χτύπημα στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα είναι η «συνταγή» της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του υπουργείου Απασχόλησης προς το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που βρίσκεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το έγγραφο, που δημοσίευσε το «Βήμα της Κυριακής» η κυβέρνηση δεν αποκλείει μια νέα «πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ευελιξίας...». Η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στην επέκταση της μερικής απασχόλησης και της προσωρινής εργασίας, καθώς εκτιμάται ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς. Προτεραιότητα παραμένει πάντως η επέκταση της μερικής απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιβεβαιώνοντας έτσι το γεγονός ότι οι δήμοι και οι νομαρχίες είναι ένας «προνομιακός χώρος» για την κυβέρνηση, όπου θα εξελιχθεί η αντεργατική επίθεση.

Επιπλέον στις επιδιώξεις της κυβέρνησης παραμένει η αύξηση της «κινητικότητας» στην αγορά εργασίας, ενώ το μοντέλο του ΟΤΕ, δηλαδή, η αποψίλωση του Οργανισμού από παλιούς εργαζόμενους και η πρόσληψη νέων εργαζομένων χωρίς κανένα δικαίωμα και προστασία, είναι το μοντέλο που σκοπεύει να επεκτείνει σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πρώην ΔΕΚΟ).

Ταυτόχρονα, μέσα από τις απαντήσεις του υπουργείου Απασχόλησης προς το ΔΝΤ, αποκαλύπτεται και ο βαθύτερος αντεργατικός χαρακτήρας της ασκούμενης πολιτικής. Αναγνωρίζεται δηλαδή, ότι η παραοικονομία φθάνει στο 29% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ το 26% του εργατικού δυναμικού είναι αδήλωτο και ανασφάλιστο. Τέλος, γίνεται φανερό, ότι τα περίφημα προγράμματα κατάρτισης είναι μόνο μία από τις μεθόδους ενθυλάκωσης από τους επιχειρηματίες τεράστιων κονδυλίων του ΟΑΕΔ, αφού μόνο το 16,5% αυτών που έχουν καταρτιστεί, εντάσσεται στην αγορά εργασίας, ενώ τα πολυδιαφημισμένα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης, καταφέρνουν να εντάξουν στην αγορά εργασίας μόνο το 8% των καταρτισθέντων!

Διωγμός σε βάρος των ανέργων

Πριν από μερικές μέρες, με αφορμή μια συνέντευξη του Γερ. Γιακουμάτου στον Τύπο, επανήλθε το ζήτημα της μείωσης και (τελικά) περικοπής του πενιχρού επιδόματος ανεργίας για τους δικαιούχους που αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε μορφή απασχόλησης τους προτείνουν εκβιαστικά οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ. Το αναγκαίο νομικό υπόβαθρο έχει ήδη δημιουργηθεί με προηγούμενο νόμο του ΠΑΣΟΚ. Για το τι είδους «απασχόληση» κάνει λόγο η κυβέρνηση, δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς, αν λάβει υπόψη του και την αντίστοιχη εμπειρία από άλλες χώρες της ΕΕ. Είναι μνημειώδης η περίπτωση της Γερμανίδας δασκάλας, δικαιούχου ταμείου ανεργίας, που της προσφέρθηκε εργασία σε οίκο ανοχής. ΄Η, ακόμα, η προσφορά σε άνεργο οικοδόμο της Σουηδίας να δουλέψει στη Νορβηγία, με την απειλή ότι αν δεν το κάνει, θα του κόβεται σταδιακά το επίδομα.

Αν αναζητήσει κανείς τη μήτρα και αυτής της αντεργατικής μεθόδευσης, θα καταλήξει αναπόφευκτα στη στρατηγική της Λισαβόνας, η οποία σπεύδει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του ευρωενωσιακού κεφαλαίου σχετικά με τα επιδόματα της ανεργίας, αλλά και τον ορισμό της απασχόλησης, κύρια στους νέους: «Κάθε άνεργος νέος προτού συμπληρώσει τους έξι μήνες ανεργίας θα πρέπει να έχει "δικαίωμα σε νέα αρχή" σε κάθε είδους μορφή εκπαίδευσης, εξειδίκευσης, επαγγελματικής πρακτικής, εργασίας ή άλλο μέτρο απασχόλησης» σημειώνει χαρακτηριστικά η Λισαβόνα (στις κατευθυντήριες γραμμές για την απασχόληση), που στήριξαν τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Με άλλα λόγια, οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να κάνουν το παν ώστε κανένας άνεργος να μη δικαιούται το επίδομα για περισσότερο από έξι μήνες. Οι εναλλακτικές (που προκλητικά η Λισαβόνα ονομάζει «δικαίωμα σε νέα αρχή»!) είναι δεδομένες: Κάθε μορφή «απασχόλησης», όπου και με όποιους όρους θέλουν οι επιχειρήσεις, μαθητεία, κατάρτιση και επανακατάρτιση. Αρκεί ο άνεργος να μην εμφανίζεται σαν τέτοιος και να συγκαλύπτεται το τεράστιο αδιέξοδο που γεννά και αναπαράγει η ίδια η πολιτική του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα που η αξιοποίηση των ανέργων θα διαιωνίζει την ομηρία τους και θα πιέζει συνολικά τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Με ένα σμπάρο όλα τα τρυγόνια για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του.

Να, γιατί είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν στόχοι πάλης για κάθε εργαζόμενο και άνεργο τα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων που προτείνει το ΚΚΕ. Αφού στα κόμματα του κεφαλαίου δεν καίγεται καρφί για το πώς θα επιβιώσει ο άνεργος και η οικογένειά του. Πρώτα τον πετάνε με την πολιτική τους εκτός παραγωγής και ύστερα τον «τιμωρούν» και από πάνω, κόβοντάς του το πενιχρό επίδομα ανεργίας, προκειμένου να τον διοχετεύσουν στα κανάλια της αντεργατικής «απασχόλησης»...


Περ. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ