ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Δεν αλλοιώνουμε την πολιτική συμμαχιών για πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη

Η συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο του «Alfa»

Στα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αφορούσε η συνέντευξη που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο ραδιόφωνο του «Alpha» και τον δημοσιογράφο Μπ. Παπαπαναγιώτου, την οποία και παραθέτουμε:

-- Εχω μπροστά μου την απόφαση της ΚΕ που δημοσιεύεται σήμερα στο «Ριζοσπάστη» και σας βλέπω μετρημένα ευχαριστημένους κι εσάς.

-- Επειδή ένα αποτέλεσμα δεν καθορίζεται μόνο από το τι πέτυχε το Κόμμα, αλλά μέσα από το συνολικό πολιτικό αποτέλεσμα για το λαό, εμείς λέμε με σαφήνεια ότι το συνολικό αποτέλεσμα δεν είναι προς το συμφέρον του λαού. Ταυτόχρονα επισημαίνουμε τη δυναμική που περικλείει η άνοδος του Κόμματος σε περιοχές μεγάλες, όπως είναι το Λεκανοπέδιο της Αττικής, αρκετές νομαρχίες, βλέποντάς το και ως θετικό γεγονός και κυρίως ως δυναμική. Δε θα κρίνει το ΚΚΕ την άνοδο των ποσοστών του σε περιοχές που δεν ανανεώνεται ο πληθυσμός, όπου ο πληθυσμός είναι γερασμένος. Εμείς εκεί τι περιθώρια έχουμε; Εκεί που είναι συγκεντρωμένη η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, τα λαϊκά, τα εργατικά στρώματα, οι νέες ηλικίες κλπ.

Υπόθεση των λαϊκών μαζών οι συμμαχίες που θέλει το ΚΚΕ

-- Μια κριτική που ακούω ακόμη κι από μέλη του Κόμματός σας είναι ότι το ΚΚΕ ανέκαθεν ήταν υπέρ των συμμαχιών. Των πλατιών συμμαχιών. Και θυμάμαι και τη χαρακτηριστική φράση του Χ. Φλωράκη «θα συμμαχήσουμε ακόμη και με το διάβολο», σε μια συγκεκριμένη στιγμή που το είχε πει. Μήπως έχετε περιχαρακωθεί πολύ περισσότερο;

-- Δηλαδή με ποιον να κάνουμε συμμαχίες; Η πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ και που αφορά την πλειοψηφία του λαού, δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως τη συμμετοχή του λαϊκού παράγοντα από τα κάτω προς τα επάνω και οπωσδήποτε και με μοχλό συμμαχίες και πάνω και κάτω. Αυτό το έχουμε καθαρό. Γιατί μιλάμε για μία μάχη μακρόχρονη, σκληρή σύγκρουση και ρήξη που απαιτεί θυσίες και αυτό δεν πρόκειται να γίνει ούτε μόνο από τους κομμουνιστές, ούτε θα είναι έργο μόνο των κομμουνιστών, αλλά της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Και για να διαμορφωθεί μια τέτοια πλειοψηφία απαιτούνται και συμμαχίες. Οι συμμαχίες όμως καθορίζονται από το τι στόχο έχεις. Αν θέλαμε, π.χ., σήμερα να κερδίσουμε κάποιους δήμους ή περισσότερους δημοτικούς συμβούλους...

-- Δε σας ενδιαφέρει αυτό;

-- Ναι, μας ενδιαφέρει. Ομως, με αμφίβολες συμμαχίες, οι οποίες την άλλη μέρα μετά από τις εκλογές θα διαλύονταν, δηλαδή συμμαχίες με ανθρώπους οι οποίοι απλώς εξέφραζαν μια θολή δυσαρέσκεια, ή με ανθρώπους που απλώς ήθελαν να αντιταχθούν στις υποδείξεις των κομμάτων τους, τότε αυτό θα ήταν μια νίκη στα σημεία και θα ήταν μια αλλοίωση της ουσίας των συμμαχιών. Οι συμμαχίες που επιδιώκουμε εμείς, οι συμμαχίες που συγκροτεί το ΚΚΕ - δε λέω για τα άλλα κόμματα - δε θα φέρουν άμεσα εκλογικά αποτελέσματα. Πρέπει να γίνουν υπόθεση λαϊκών μαζών. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Και δεν το αναφέρω κριτικά προς το παρελθόν. Οταν διαμορφώθηκε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, τότε, με το ΚΚΕ, την ΕΑΡ, στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εξέφραζαν ένα ρεύμα εκείνη τη στιγμή δυσαρέσκειας και αντίθεσης προς το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές πήρε το άθροισμα των πολιτικών δυνάμεων. Τίποτα παραπάνω.

-- Βέβαια ήταν πολύ ιδιαίτερες οι πολιτικές συνθήκες εκείνης της εποχής.

-- Πάντα είναι ιδιαίτερες οι συνθήκες.

-- Εντάξει, τότε θα έλεγε κανείς ότι είχε μια ιδιαιτερότητα μεγαλύτερη.

-- Οχι. Εμείς δε θα κρίνουμε μια συμμαχία από το αν θα φέρει άμεσα εκλογικά κέρδη. Η συμμαχία είναι κάτι που οργανώνεται από τα πάνω και τη δυναμική της και την αντοχή της θα τη δείξει στην πορεία. Επομένως εμείς είχαμε συμμαχίες με μικρότερες δυνάμεις, με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, επίσης πρόσωπα, αγωνιστές. Κατά τόπους ήταν ακόμη ευρύτερες οι συμμαχίες, κατά τόπους, όχι πανελλαδικής εμβέλειας, που αυτό δείχνει την απόφαση και τη διάθεσή μας. Ταυτόχρονα πρέπει να πω κάτι άλλο. Δεν πρόκειται να υπάρχουν αλλαγές σε εκλογική βάση, οριστικές και στέρεες - προσωρινές και επιφανειακές μπορεί να υπάρχουν - αν δε δημιουργηθούν προϋποθέσεις. Εκεί εμείς θα κριθούμε, εκεί είμαστε αυστηροί με τον εαυτό μας. Μιλάμε για τις εξής προϋποθέσεις: Πρώτον, άνοδος της συμμετοχής, της οργάνωσης στα συνδικάτα, στα κινήματα, σε μαζικές οργανώσεις, παλιά και νέα σχήματα. Μαζική συμμετοχή από τα κάτω στις διαδικασίες, στις επεξεργασίες των πλαισίων, μορφών πάλης κλπ. Αντοχή στα εμπόδια. Σήμερα μια απεργία μπορεί να κοστίσει σε ορισμένους την απόλυσή τους. Κάθε συμμαχία και κάθε δράση γεννάει και την αντισυμμαχία και την αντεπίθεση.

Αν δεν υπάρχουν αυτά, δεν πρόκειται να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές, θεαματικές και στέρεες με αντοχή στην πορεία. Προσωρινές επιτυχίες μπορεί να έχει ο καθένας. Και εμείς μπορούμε να έχουμε προσωρινές επιτυχίες. Επομένως εμείς - αν δείτε υπάρχει μία φράση στην απόφαση της ΚΕ - ζητούμε από τις Κομματικές Οργανώσεις, και εκεί που πήγαμε πολύ καλά και εκεί που πήγαμε λίγο καλύτερα και εκεί που είχαμε μια ουσιαστική πτώση, να κρίνουν τη δράση μας με κριτήριο την ποιότητα των δεσμών μας με το λαό, όχι τις σχέσεις μας με τις πολιτικές δυνάμεις, την ποιότητα των δεσμών μας με το λαό. Στην ικανότητα συσπείρωσης, έχουμε άλλα κριτήρια.

Το μακροπρόθεσμο χτίζεται καθημερινά

-- Εχει γίνει αντιληπτό, κ. Παπαρήγα, ότι μιλάτε για κάτι μακροπρόθεσμο.

-- Το μακροπρόθεσμο όμως χτίζεται καθημερινά. Π.χ. έχουμε τώρα τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών. Εγώ σας λέω δεν υποχωρεί η κυβέρνηση. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

-- Δεν ξέρω. Εσείς ξέρετε;

-- Οχι, βάζω το αντικειμενικό. Το επόμενο βήμα είναι η ανασύνταξη και η αντεπίθεση. Διότι, π.χ., θυμάστε είχαμε τους μεγάλους αγροτικούς αγώνες εναντίον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, στους οποίους μπήκαν άνθρωποι από όλα τα κόμματα. Και είχε και αντίκτυπο στην εκλογική μάχη του 2002. Οι αγώνες σταμάτησαν μετά, διότι πέρασε η Κοινή Αγροτική Πολιτική, δε δημιουργήθηκαν τέτοιοι συσχετισμοί που να παρεμποδιστεί, μετουσιώθηκε σε απογοήτευση και παραίτηση, διότι σου λέει: «Πέρασε η Κοινή Αγροτική Πολιτική, εγώ τώρα τι να κάνω;». Αρα, λοιπόν, ένα κίνημα όταν αναπτύσσεται - και αυτό αφορά και εμάς, αλλά όχι μόνο εμάς αλλά και τις ίδιες τις λαϊκές μάζες - πρέπει να έχει προετοιμάσει το επόμενο βήμα, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μέτρα που ούτε η ΝΔ πρόκειται να υποχωρήσει, στα σημεία θα υποχωρεί, ούτε το ΠΑΣΟΚ αν ήταν κυβέρνηση θα υποχωρούσε. Ούτε οι βιομήχανοι θα υποχωρήσουν.

Για τον β΄ γύρο των εκλογών

-- Για τον β΄ γύρο καλείτε τους ψηφοφόρους του κόμματός σας να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο όπου αναμετρούνται οι εκπρόσωποι του δικομματισμού...

-- Ναι, δεν είμαστε υπέρ της αποχής, να κάτσουν σπίτια τους και να διαβάσουν εφημερίδα.

-- Δηλαδή, υπάρχει κάπου που δεν καλείτε τους ψηφοφόρους σας να ψηφίσουν λευκό ή άκυρο;

-- Με τα δεδομένα που έχουμε, με το χάρτη του δεύτερου γύρου, γιατί είναι συγκεκριμένος ο χάρτης, δεν υπάρχει κανένας που μπορούμε να ψηφίσουμε. Ενα ζήτημα είναι εκεί που αναμετριούνται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

-- Αλλά λέτε και εκπρόσωποι άλλων δυνάμεων που έχουν ευθύνη, κλπ.

-- Βεβαίως, έχουμε περιπτώσεις που οι εκπρόσωποι δεν είναι στη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ. Ούτε μπορούμε να τους ισοτιμήσουμε με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά έχουν σοβαρότατη ευθύνη διότι συνέπραξαν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να μην πω και σε άλλες επιλογές.

-- Επί του πρακτέου δηλαδή δεν αλλάζει κάτι στη στάση σας;

-- Οχι. Μπορούμε να ψηφίσουμε δυνάμεις που συνέπραξαν, π.χ., ο Συνασπισμός, που συγκεκριμένα στελέχη του ψήφισαν τις επιλογές της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, τις αρνητικές αλλαγές στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Και οι οποίοι αφού το έκαναν στο παρελθόν δε θα το κάνουν συνέχεια;

-- Αρα, δεν υπάρχει κάπου κάποιος που το ΚΚΕ θα μπορούσε να τον ψηφίσει στο δεύτερο γύρο;

-- Δυστυχώς. Επομένως δεν μπορούμε να πάρουμε ευθύνη ως Κόμμα. Γιατί αύριο θα μας ζητηθεί ο απολογισμός των ευθυνών. Οταν προτείνεις κάποιον παίρνεις ευθύνη.

-- Εστω και αν ξέρετε ότι το λευκό και το άκυρο που δεν προσμετρούνται εξ αντικειμένου κάποιον ευνοούν και κάποιον δυσκολεύουν.

-- Κάπου μπορεί να ευνοήσει το ΠΑΣΟΚ και αλλού τη ΝΔ, αλλά δεν είναι ότι έχουμε πολιτική ευνόησης είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ. Υπηρετούμε με αυτή τη στάση μας τη γενικότερη πολιτική μας θέση, ότι δηλαδή πρέπει τα λαϊκά στρώματα να καταλήξουν στο συμπέρασμα, και με τη δική τους πείρα βέβαια, ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ