ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Μαχητικά για τη νίκη στο δεύτερο γύρο σε 13 δήμους

Με όλες τις δυνάμεις σε κινητοποίηση δίνει η αγωνιστική συμπαράταξη τη μάχη της ερχόμενης Κυριακής, στους 13 δήμους που οι αγωνιστικοί συνδυασμοί πέρασαν στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ώστε στους 10 δήμους και κοινότητες που η νίκη ήρθε από τον πρώτο γύρο να προστεθούν και νέοι. Οι 13 δήμοι είναι: Νίκαιας, Καρδίτσας, Αγιου Παύλου και Πολίχνης Θεσσαλονίκης, Τυρνάβου και Κοιλάδας Λάρισας, Λευκιμμαίων Κέρκυρας, Θεσσαλιώτιδας Φθιώτιδας, Αρκαδίων Ζακύνθου, Καμβουνίων Κοζάνης, Ηρακλεωτών Γρεβενών, Αγιάσου Λέσβου και Πραμάντων Ιωαννίνων.

Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση πινάκων με χρήσιμα συγκριτικά στοιχεία.

Το θετικό αποτέλεσμα των αγωνιστικών ψηφοδελτίων, που καταγράφηκε σε πολλές περιοχές της χώρας, ιδιαίτερα στα νομαρχιακά ψηφοδέλτια, αποτυπώνεται με πιο έντονο τρόπο στις αστικές περιοχές, εκεί που συγκεντρώνεται η εργατική τάξη. Οι δήμοι του λεκανοπεδίου της Αττικής είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Οπως φαίνεται στο σχετικό διπλανό πίνακα, σχεδόν σε όλους σχεδόν τους δήμους η μεταβολή του ποσοστού από τις νομαρχιακές του 2002 στις νομαρχιακές του 2004 είναι θετική και πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά τις δύο και σε ορισμένες φτάνει τις τρείς και τις τέσσερεις ποσοστιαίες μονάδες. Ακόμα πιο θετική είναι η μεταβολή, αν γίνει σύγκριση των φετινών με τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του 2004, με τυπική την αύξηση κατά 2%, υψηλότερη την αύξηση κατά 5,59% στην Καισαριανή και δεύτερη υψηλότερη την αύξηση κατά 5,05% στη Μεταμόρφωση.

Στο δεύτερο πίνακα της διπλανής σελίδας παρουσιάζονται συγκριτικά αποτελέσματα των δημοτικών συνδυασμών στο Λεκανοπέδιο, που συγκρότησε το ΚΚΕ με τις συνεργαζόμενες δυνάμεις του ΔΗΚΚΙ, της Κομμουνιστικής Ανανέωσης και της Παρέμβασης Αριστερών Πολιτών, στους οποίους σε τοπικό επίπεδο, συμμετείχαν και άλλες ριζοσπαστικές και οικολογικές κινήσεις, εκπρόσωποι κινημάτων, τοπικοί αγωνιστές και αγωνίστριες.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, «στις νομαρχίες και τους δήμους που εμφανίζεται ουσιαστική μείωση των δυνάμεων του Κόμματος και της συνεργασίας σε σύγκριση με το 2002 πρέπει να γίνει ιδιαίτερη εκτίμηση από τα κομματικά όργανα, να αποτυπωθούν οι αντικειμενικές και κυρίως οι υποκειμενικές αιτίες».

Ανοδος σχεδόν σε όλους τους δήμους του λεκανοπεδίου της Αττικής
Περισσότερες έδρες σε Νομαρχιακά και Δημοτικά Συμβούλια

Σημαντικά πιο ενισχυμένη θα είναι η παρουσία της συμπαράταξης των συνεργαζόμενων δυνάμεων τόσο στα νέα Νομαρχιακά, όσο και στα Σημοτικά Συμβούλια, όπως αυτά διαμορφώνονται μέχρι στιγμής, από το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Εξήντα τέσσερις, έναντι 48 το 2002, θα είναι τώρα οι σύμβουλοι που θα διεκδικούν τα λαϊκά συμφέροντα μέσα στα Νομαρχιακά Συμβούλια, δηλαδή 16 περισσότεροι από πριν. Τουλάχιστον 436 θα είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι της συμπαράταξης σε όλους τους δήμους της χώρας, ενώ οι εκλογές του β΄ γύρου που διεξάγονται αυτή την Κυριακή αναμένεται να αυξήσουν και άλλο τον αριθμό αυτό και μάλιστα τόσο περισσότερο, όσο περισσότεροι δήμοι κερδηθούν από τη συμπαράταξη.

Διόρθωση

Στον πίνακα που δημοσιεύτηκε στο χτεσινό φύλλο για τους δημοτικούς συνδυασμούς συνεργασίας που συγκέντρωσαν πάνω από 10%, υπήρχε διπλή εγγραφή για το Δήμο Φούρνων Κορσέων, λόγω συνωνυμίας του υποψηφίου με υποψήφιο άλλου συνδυασμού. Θα έπρεπε να υπήρχε μόνο η σειρά του πίνακα για τον υποψήφιο Γιώργο Γλάρο, που συγκέντρωσε 199 ψήφους και ποσοστό 17,7%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ