ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Δύναμη τα δίκαια αιτήματα και ο κοινός αγώνας

Συνεπείς στο αγωνιστικό τους ραντεβού, διαδήλωσαν και χτες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Ξανασυναντήθηκαν στο δρόμο. Με τη δύναμη που πηγάζει από τα δίκαια αιτήματά τους. Ο καθένας έβαλε τη δική του φωνή, πρόσθεσε τη δική του αγωνία: «Στους δρόμους και πάλι οι μαθητές, έξω απ' τα σχολεία οι πολυεθνικές», «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες απ' τις σχολές», «Φοιτητές, εργάτες, αγρότες, μαθητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Οι μαθητές, οπλισμένοι με τις αποφάσεις των σχολείων τους, με τα πανό και τα πλακάτ του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) δίνουν τον τόνο: «15% για την Παιδεία». Μαθητές και μαθήτριες από πολλά σχολεία της Αθήνας ξεσήκωσαν τους δρόμους της Αθήνας, στρώνοντας ένα «χαλί» από τρικάκια που ξεκαθάριζαν «δεν πάει άλλο!», γεμίζοντας τα μπουφάν τους με τα αυτοκολλητάκια του ΣΑΣΑ που «απαιτούσαν»: «Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει»!

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές μπαίνουν τώρα στο χορό των συνελεύσεων και των κινητοποιήσεων, γιατί «ο αγώνας ενάντια στο νόμο-πλαίσιο δεν έχει τελειώσει». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς κι εργαζόμενους ξεκίνησαν από τα Χαυτεία, δίνοντας για ακόμα μια φορά το αγωνιστικό «παρών» στις κινητοποιήσεις για την Παιδεία που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι.

Συνεπείς στο αγωνιστικό ραντεβού

Στην πλατεία Συντάγματος συναντήθηκαν όλοι μαζί. Δάσκαλοι και καθηγητές, με τα πανό των συλλόγων τους, που δεν κουράστηκαν να επαναλαμβάνουν την απαίτηση για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για αύξηση των δαπανών, για αξιοπρεπείς μισθούς.

Στο πλευρό τους οι γονείς, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, που συμπαρίστανται και συμπορεύονται με τα παιδιά τους σε έναν αγώνα κοινό, δίκαιο. Γιατί δε «σηκώνει» η τσέπη τους άλλο την ψευδεπίγραφη «δημόσια και δωρεάν» Παιδεία, γιατί δε δέχονται τα παιδιά τους να έχουν μετατραπεί σε «μπαλάκι» που τρέχει από το σχολείο στο φροντιστήριο, χωρίς μόρφωση, χωρίς ελεύθερο χρόνο, μακριά από τα όνειρα που έκαναν γι' αυτά.

Με παλμό και αποφασιστικότητα ξανάσμιξαν σε ένα ραντεβού ζωτικό και αναγκαίο. Για να είναι την επόμενη φορά στους δρόμους πολλαπλάσιοι μαθητές, φοιτητές, γονείς, δάσκαλοι, εργαζόμενοι. Να είναι ακόμα περισσότερα τα σχολεία που κλείνουν από μαθητές που έχουν μπουχτίσει, μαθητές που τώρα γεμίζουν με τη ζωντάνια τους τα σχολειά, τις γειτονιές, τους δρόμους. Με εργαζόμενους που παίρνουν στα χέρια τους την υπόθεση της Παιδείας και δίνουν ξεκάθαρη απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης, στέλνουν ηχηρό αγωνιστικό μήνυμα: Η Παιδεία που έχουμε δε μας κάνει. Αυτή που προετοιμάζουν η ΕΕ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα χειρότερη. Δε θα περάσει!

Διαδήλωναν για τρεις ώρες...

Για Παιδεία στην υπηρεσία του λαού και μισθούς αξιοπρέπειας οι εκπαιδευτικοί διαδήλωσαν και πάλι χτες και για περισσότερες από τρεις ώρες κατέκλυσαν μαζί με εργαζόμενους, μαθητές και φοιτητές το κέντρο της Αθήνας. Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η παρουσία των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την πολιτική που θέλει τα σχολεία παραμάγαζα των επιχειρήσεων, τη μόρφωση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, τους εκπαιδευτικούς όργανα υλοποίησης αυτής της πολιτικής.

Από το βήμα του συλλαλητηρίου, στο Σύνταγμα, το λόγο πήρε πρώτη η πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Β. Τζιαντζή, δηλώνοντας την αντίθεση των γονιών στην προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΣΔΕΠ καθώς και της ΑΔΕΔΥ, ενώ ξεχωριστό τόνο έδωσε η μαθήτρια εκ μέρους του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, η οποία δήλωσε ότι η δύναμη των μαθητών βρίσκεται στο ότι είναι ενωμένοι, στα Συντονιστικά Αγώνα των σχολείων, στα δίκαια αιτήματά τους και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να σταθούν στο πλευρό τους. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση, οι χιλιάδες διαδηλωτές απλώθηκαν σε μια ογκώδη πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Συζητούν για συνέχιση της απεργίας

Συνέχιση των κινητοποιήσεών τους και την επόμενη βδομάδα συζητούν οι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται σε νέο γύρο γενικών συνελεύσεων. Τα ΔΣ των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών ΟΛΜΕ και ΔΟΕ εισηγούνται νέα τριήμερη απεργία σε δασκάλους και καθηγητές στις 24, 25 και 26 Οκτώβρη.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις συνελεύσεις, για να γίνει δική τους υπόθεση η συνέχιση της απεργίας δίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που στις γενικές συνελεύσεις προβάλλουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο στρέφεται ενάντια στο σύνολο της πολιτικής που ευθύνεται για την κατάσταση στην Παιδεία, καταγγέλλει την υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση, την όξυνση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση και δείχνει τη διέξοδο των αγώνων σε συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για μια Παιδεία σε όφελος του λαού.

Σήμερα, πραγματοποιείται στην Αθήνα η γενική συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ, ενώ αύριο θα γίνει η ολομέλεια προέδρων των διδασκαλικών συλλόγων της χώρας όπου και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων.


ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Καταγγέλλει τον αντιδημοκρατικό αποκλεισμό

«Το αίτημα του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ πριν τη σημερινή πανεκπαιδευτική συγκέντρωση να χαιρετίσει μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ από το βήμα της κεντρικής εξέδρας στην πλατεία Συντάγματος απορρίφθηκε χωρίς καμία αιτιολογία από τον πρόεδρο της ΔΟΕ, ο οποίος φαίνεται ότι υποκαθιστά την οργανωτική επιτροπή ΔΟΕ - ΟΛΜΕ και ηγείται των πάντων με συνευθύνη και συνενοχή της ΠΑΣΚ και των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων στη ΔΟΕ», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών. Τονίζει, ακόμα, ότι αυτή η βαθιά αντιδημοκρατική και αυταρχική λογική και πρακτική «κινείται έξω από τις κατακτημένες διαδικασίες του εκπαιδευτικού και γενικότερου συνδικαλιστικού κινήματος».

Και στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καταλήγει: «Η στάση αυτή πρέπει να καταδικαστεί από τη δημοκρατική συνείδηση όλων των εκπαιδευτικών και κάθε προοδευτικού ανθρώπου. Η πρακτική φίμωσης και αποκλεισμού δυνάμεων του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, που με αποφασιστικότητα και συνέπεια δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιτυχία και την πλατιά στήριξη της απεργίας, δείχνει ξεκάθαρα ότι τέτοιου είδους πρόσωπα και δυνάμεις δεν μπορούν να διαχειριστούν τους αγώνες μας και επ' ουδενί να συγκρουστούν με την αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική που μας πλήττει».

«Πάρε θέση δάσκαλε»

Να πάρει θέση και να αντισταθεί στο σχολείο της αγοράς καλεί κάθε δάσκαλο και καθηγητή το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με ανοιχτή επιστολή του μπροστά στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων και των ΕΛΜΕ.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θέτει στους εκπαιδευτικούς κρίσιμα ερωτήματα, τόσο για τις διεκδικήσεις της απεργιακής τους κινητοποίησης, όσο και για την ουσία της πάλης για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να συσπειρωθούν και να παλέψουν κάτω από τις σημαίες του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, να συμπαραταχτούν στους αγώνες των μαθητών, να προχωρήσουν σε κοινή δράση με τους γονείς, τα εργατικά συνδικάτα και φορείς κάθε γειτονιάς.

Γιατί, όπως τονίζει στην ανοιχτή επιστολή, «πάνω απ' όλα ο αγώνας αυτός γίνεται για το μέλλον της Εκπαίδευσης» και το μεγάλο κέρδος των κινητοποιήσεων, η αρχή της δικαίωσης, θα είναι να «έρθει στο προσκήνιο το εκπαιδευτικό ζήτημα στο σύνολό του», «να γίνει η Παιδεία υπόθεση λαού και ζωής».

Για ... τουαλέτα και ανακρισούλα!

Ενα πρωτοφανές περιστατικό, δείγμα των πιέσεων που ασκούνται στους απεργούς εκπαιδευτικούς, εκτυλίχτηκε χτες στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ελληνικού. Οπως κατήγγειλαν κατά το χτεσινό συλλαλητήριο εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Θουκυδίδης», αστυνομικός εμφανίστηκε στο σχολείο και ζήτησε από τη διευθύντρια τα ονόματα των εκπαιδευτικών που απεργούν! Τα ονόματα φυσικά δε δόθηκαν με παρέμβαση των ίδιων απεργών εκπαιδευτικών, ωστόσο γεννιούνται τεράστια ερωτήματα, για το αν - στο πλαίσιο μιας ογκούμενης αστυνομοκρατίας και αυταρχισμού απέναντι στην ανάπτυξη μαζικών αγώνων - οι εργαζόμενοι θα καλούνται να δηλώνουν και στην αστυνομία ότι απεργούν...

Για το περιστατικό αναγκάστηκε να απαντήσει με ανακοίνωση η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, λέγοντας ότι ...ο αστυνομικός εισήλθε στο σχολείο για «επείγουσα σωματική του ανάγκη» (!) και «ουδεμία εντολή είχε από την Υπηρεσία του να ρωτήσει σχετικά με την απεργία»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ