ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στους νέους κομμουνιστές της Τσεχίας
  • Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στην τσέχικη πρεσβεία
  • Συγκέντρωση στο υπουργείο Εξωτερικών την Πέμπτη 26 του Οκτώβρη

Από τη χτεσινή πρώτη διαμαρτυρία της ΚΝΕ στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πρώτη διαμαρτυρία της ΚΝΕ στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα
Αμεση ήταν η αντίδραση της ΚΝΕ στην απαράδεκτη απόφαση του τσέχικου κράτους να απαγορεύσει τη δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας Τσεχίας (KSM). Χτες το πρωί, αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ και υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της Οργάνωσης, προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην τσέχικη πρεσβεία. Αλγεινή εντύπωση, όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι η ηγεσία της πρεσβείας αρνήθηκε να δεχτεί την αντιπροσωπεία της ΚΝΕ και οι υπάλληλοι αρκέστηκαν μόνο στο να παραλάβουν το σχετικό ψήφισμα της ΚΝΕ.

«Το δίκιο της λαϊκής πάλης, η αλήθεια των κομμουνιστών δε δικάζεται, ούτε απαγορεύεται», επισημαίνει μεταξύ άλλων στο ψήφισμά της η ΚΝΕ, και τονίζει: «Ιδιαίτερη προσπάθεια επιδεικνύουν οι ιμπεριαλιστές στην Ανατολική Ευρώπη, με στόχο να σβήσουν τη μνήμη από τους λαούς και να πνίξουν κάθε δυνατότητα η νεολαία να γνωρίσει το πώς οι ίδιοι οι λαοί μπορούν να κάνουν κουμάντο στον τόπο τους. Γνωρίζουν ότι οι κομμουνιστές έχουν τη διέξοδο, γι' αυτό και οι ιμπεριαλιστές βάζουν αυτούς πρώτους στο στόχαστρό τους, στα πλαίσια της γενικότερης επίθεσής τους απέναντι στο λαϊκό κίνημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απαγόρευση της KSM γίνεται από κυβέρνηση κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπορεί τώρα καθένας και με αποδείξεις να αντιληφθεί τι ακριβώς σημαίνουν οι διακηρύξεις της ΕΕ για την "Ευρώπη της ελευθερίας και της δημοκρατίας"».

Η ΚΝΕ καλεί τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να καταδικάσουν την απόφαση της κυβέρνησης της Τσεχίας, να απαιτήσουν την άμεση απόσυρσή της, να εκφράσουν αλληλεγγύη στους νέους κομμουνιστές της Τσεχίας, γιατί «δεν είναι υπόθεση μόνο των κομμουνιστών, είναι πρώτης σημασίας ζήτημα του ίδιου του λαϊκού κινήματος».

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που παίρνει η ΚΝΕ για να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και της νεολαίας προς την KSM, καλεί την Πέμπτη 26 του Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εξωτερικών. Παράλληλα, συνεχίζει τη συλλογή υπογραφών αλληλεγγύης στο Ιντερνετ, ενώ οι δυνάμεις της ΚΝΕ θα θέσουν το θέμα σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους προκειμένου να πάρουν σχετικές αποφάσεις αλληλεγγύης.


ΧΙΛΗ
Στους δρόμους χιλιάδες μαθητές

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ είναι οι αγωνιζόμενοι μαθητές στη Χιλή

Associated Press

Αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ είναι οι αγωνιζόμενοι μαθητές στη Χιλή
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Την επανεργοποίηση της «επανάστασης των πιγκουίνων», όπως ονομάστηκε η μαθητική «εξέγερση» στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, σκέφτονται τα συντονιστικά των σχολείων μετά την άγρια κυβερνητική καταστολή των προειδοποιητικών καταλήψεων λυκείων της πρωτεύουσας.

Πρόκειται για την κορύφωση των μαθητικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα με «προειδοποιητικές καταλήψεις» λυκείων, ώστε να διαμαρτυρηθούν για τους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προόδου των εργασιών της Επιτροπής που συστάθηκε μετά τις κινητοποιήσεις του Μάη, με κύριο στόχο τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Παιδείας και των νόμων, καθώς οι υφιστάμενοι εξακολουθούν να είναι αυτοί που θέσπισε η δικτατορία του Αουγούστο Πινοτσέτ.

Η κυβέρνηση της Μισέλ Μπατσελέτ, αντί διαλόγου, έδωσε εντολή στις ειδικές μονάδες καταστολής της αστυνομίας να «σπάσουν» διά της βίας τις καταλήψεις. Ακολούθησαν συνεχείς διαδηλώσεις τόσο στο Σαντιάγο όσο και σε άλλες πόλεις. Μέχρι την Τρίτη περισσότεροι από 50 μαθητές είχαν συλληφθεί. Ενώ στις διαδηλώσεις της Τρίτης η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει τις μαθητικές διαδηλώσεις, ενώ προχώρησε και σε ακόμη 70 συλλήψεις. Συνολικά, τουλάχιστον, 126 μαθητές έχουν συλληφθεί.

Για χτες ήταν προγραμματισμένο ένα ακόμη συλλαλητήριο στο Σαντιάγο, ενώ η επικεφαλής του συντονιστικού των μαθητών, Μαρία Χεσούς Σανουέσα, έδωσε «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι εάν δεν υπάρξει διάλογος και λύση, τότε από Δευτέρα οι μαθητές ξεκινούν επ' αόριστον αποχή, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν «μέχρι τέλους».


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Σταθερά στην πάλη για το σοσιαλισμό

Η δράση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας έχει απαγορευτεί από τις αρχές της χώρας από τις 12 Οκτώβρη, απόφαση που της κοινοποιήθηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα, με την αιτιολογία ότι «στο πρόγραμμά της η ΚΕΝ εκφράζει την αναγκαιότητα αντικατάστασης της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής από την κοινωνική ιδιοκτησία». Από χτες έχουν διακοπεί όλες οι ηλεκτρονικές μορφές επικοινωνίας με τη νεολαιίστικη οργάνωση, προφανώς για να παρεμποδιστεί η οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλες κομμουνιστικές οργανώσεις, κόμματα, κινήματα, με την επιδίωξη να μην επαναληφθεί ένα ισχυρό κίνημα αλληλεγγύης με την ΚΕΝ Τσεχίας.

Ωστόσο, οι Τσέχοι νεολαίοι κομμουνιστές, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των νέων - φοιτητών, νέων εργαζομένων και ανέργων - και για το σοσιαλισμό.

Και καλούν να συνεχιστεί η συλλογή υπογραφών στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http:4ksm.kke.gr και http:wfdy-ksm.kne.gr

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη 5η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Νεολαιίστικων Κομμουνιστικών Οργανώσεων για τις 27 - 29 Οκτώβρη στην Πράγα θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η ΚΕΝ, αλλά και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας δέχονται αντικομμουνιστική και αντιδημοκρατική επίθεση. Πέρσι στις 25 Νοέμβρη, το υπουργείο Εσωτερικών είχε στείλει προειδοποιητικό μήνυμα στην ΚΕΝ, ζητώντας της να αλλάξει το πρόγραμμά της αλλιώς θα τεθεί εκτός νόμου. Η αιτιολόγηση του υπουργείου ανέφερε τότε ότι η ΚΕΝ, στο πρόγραμμά της, «καλλιεργεί το ταξικό μίσος και την ταξική πάλη, προπαγανδίζει τον Μαρξισμό - Λενινισμό, ο οποίος προβάλλει τη βίαιη επανάσταση και τη δικτατορία του προλεταριάτου».

Η επίθεση ενάντια στους κομμουνιστές είχε ενταθεί και μπροστά στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του Ιούνη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την παραγωγή μπλούζας με αντικομμουνιστικό περιεχόμενο, αλλά και λεκτικές και σωματικές επιθέσεις ενάντια στους κομμουνιστές, όπως αυτή του αντιπροέδρου του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας και βουλευτή του κόμματος, Γίρζι Ντολέις.

  • Ανακοίνωση καταγγελίας της απόφασης της κυβέρνησης της Τσεχίας για απαγόρευση της Τσέχικης Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας εξέδωσε η Νεολαία Συνασπισμού, η οποία απέστειλε και στη διωκόμενη ΚΕΝ Τσεχίας επιστολή συμπαράστασης, στην οποία εκφράζει «την ισχυρή αποδοκιμασία της για την απολυταρχική και ολοκληρωτική απόφαση του υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ