ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Τα προβλήματα στο «Αίας»...

Επιστολή - απάντηση σε σχόλιο του «Ρ» στις 3.10.2006 με τίτλο «Περίσσευμα "ευαισθησίας"», το οποίο αναφερόταν σε καταγγελίες για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ψυχικά πάσχοντες και οι εργαζόμενοι στο Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ερευνών (πρώην Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής) «Αίας» Λιβαδειάς, έστειλε η επιστημονική διευθύντρια του ΕΚΕΨΥΕ, Γ. Χαλκούση. Στην επιστολή της χαρακτηρίζει αναληθή τα στοιχεία της καταγγελίας και αναφέρεται σε συκοφαντικές πληροφορίες.

Επί της ουσίας, για τα συγκεκριμένα προβλήματα του Κέντρου, η κα Χαλκούση παραδέχεται κατ' αρχάς ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων, όπως αναφερόταν στο σχετικό σχόλιο του «Ρ». Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι οι 350 εργαζόμενοι του ΕΚΕΨΥΕ έμειναν έως και δύο μήνες απλήρωτοι το καλοκαίρι, γιατί το υπουργείο Υγείας ενέκρινε για το 2006 μόλις το 50% του προϋπολογισμού που απαιτείται για τη λειτουργία του. Επίσης, παραδέχεται η κα Χαλκούση ότι πράγματι το «Αίας» δεν έχει ακόμα άδεια λειτουργίας και εσωτερικό κανονισμό, όπως επίσης γραφόταν στο σχόλιο που δημοσίευσε ο «Ρ». Επιπρόσθετα, για μια σειρά από τέτοια προβλήματα και μάλιστα πολύ περισσότερα από αυτά που ανέφερε το δημοσίευμα του «Ρ», υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής.

... και ο μονόδρομος για την επίλυσή τους

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ο «Ρ» προβάλλει με ευθύνη τα προβλήματα ασθενών και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας, Πρόνοιας και Ψυχικής Υγείας. Δε δημοσιεύει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - όπως ισχυρίζεται η κα Χαλκούση - δεν κάνει σκανδαλολογία. Αλλωστε, οι καταγγελίες που υπάρχουν γι' αυτούς τους χώρους της λεγόμενης αποασυλοποίησης δεν είναι μεμονωμένες αλλά γενικευμένες και δημόσια κατατεθειμένες με τον πλέον επίσημο τρόπο.

Οι υπεύθυνοι του ΕΚΕΨΥΕ - αντί να επιχειρούν τη συγκάλυψη της υπάρχουσας κατάστασης - δεν έχουν παρά να συνταχθούν με τους εργαζόμενους στον αγώνα ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της Ψυχικής Υγείας και Ειδικής Αγωγής. Να αντιπαλέψουν από κοινού τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και τη λειτουργία δομών αποασυλοποίησης που μετά τη λήξη των ευρωπαϊκών κονδυλίων θα μείνουν στον αέρα, αφού το κράτος δεν αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση και λειτουργία τους.

Για τα συμφέροντα των ΗΠΑ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Αποθρασυμένος από τον υπερβάλλοντα ζήλο της κυβέρνησης της ΝΔ στην εκπλήρωση των «συμμαχικών» της υποχρεώσεων προς τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρέσβης συνεχίζει να προκαλεί πλασάροντας αμερικάνικα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μετά τις παρεμβάσεις για να μην περάσει το ρωσικό φυσικό αέριο από τη χώρα μας, να προτιμηθούν αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα κ.ο.κ, τελευταία δραστηριοποιείται στο πώς θα χρησιμοποιήσει τη ΔΕΗ ως όχημα για την εισβολή της αμερικανικής εταιρείας «Contour Global» στα Βαλκάνια. Για το σκοπό αυτό οργάνωσε προχτές γεύματα στην πρεσβευτική κατοικία στα οποία, εκτός των Αμερικανών και εγχώριων επιχειρηματιών, παρόντα ήταν στελέχη της κυβέρνησης, όπως οι υφυπουργοί Οικονομικών Π. Δούκας και Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης. Η συμμετοχή των κυβερνητικών στελεχών στα γεύματα του Αμερικανού πρέσβη είναι τρανή απόδειξη ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί και προωθεί τα σχέδια και συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας -που έχει υψηλή προστασία κατευθείαν από το Λευκό Οίκο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε χτες σχετικά από το «Ρ», απέφυγε να τοποθετηθεί - «έχουμε πολεμικές σχέσεις με κάποια χώρα και δεν το ήξερα;» αναρωτήθηκε δήθεν αφελώς - αλλά η «σιωπή» της κυβέρνησης κραυγάζει για το τι σημαίνει «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ στην πράξη: Ντίλερ των συμφερόντων των ΗΠΑ, ως δρόμος για την ευημερία των Ελλήνων επιχειρηματιών.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνεχίζουμε τη μάχη

Είναι γεγονός πως οι τοποθετήσεις τόσο της ηγεσίας της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ για το εκλογικό αποτέλεσμα έδωσαν πολιτικό περιεχόμενο στην ψήφο σ' αυτές τις εκλογές το οποίο αρνούνταν προεκλογικά. Ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει πως οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ορμή! Το ΠΑΣΟΚ μίλησε για αλλαγή σκηνικού, αφού, τάχα, το αποτέλεσμα είναι θετικό για το ίδιο, σε αντίθεση με τη ΝΔ. Προεκλογικά όλοι αυτοί, μαζί και ο ΣΥΝ, πάσχιζαν να εμποδίσουν τους ανθρώπους του μόχθου να ψηφίσουν στις εκλογές με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες και την πολιτική που μπορεί να τις ικανοποιήσει, προβάλλοντας τα λεγόμενα αυτοδιοικητικά κριτήρια. Το ΚΚΕ και οι συνδυασμοί συνεργασίας που στήριξε πρόβαλλαν την ανάγκη καταδίκης του δικομματισμού, ως ένα μέσο ενίσχυσης των λαϊκών αγώνων, ως συμβολή στην αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων και στην Αυτοδιοίκηση, γεγονός που θα έβαζε νέα μεγαλύτερα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Και αυτό θα επιτυγχανόταν τόσο καλύτερα, όσο πιο μαζική ήταν η υπερψήφιση των αγωνιστικών συνδυασμών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα περικλείει δυναμική με τη σαφή άνοδο των αγωνιστικών ψηφοδελτίων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, σε πολλές άλλες νομαρχίες, σε δήμους, όπως στην Αθήνα, και σε άλλες πόλεις. Εκεί, δηλαδή, που είναι συγκεντρωμένη εργατική τάξη, φτωχά λαϊκά στρώματα. Αυτή η άνοδος ποιοτικά σημαίνει συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων, που κατανοούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την αναγκαιότητα καταδίκης του δικομματισμού, το μη εγκλωβισμό τους σε λύσεις μιας κάλπικης διαχείρισης στα πλαίσια του συστήματος, που μπορεί, τάχα, να βάλει φραγμό στην αύξηση των κερδών με την αναδιανομή μέρους τους σε όφελος του λαού, όπως προβάλλει ο ΣΥΝ, που θέλουν άλλη, φιλολαϊκή, ρότα, σε αντίθεση με τη σημερινή.

Αυτήν την υπόθεση μπορούμε να την ενισχύσουμε περισσότερο με την ολοκλήρωση αυτής της εκλογικής αναμέτρησης την ερχόμενη Κυριακή. Πρώτ' απ' όλα, με την ακούραστη δουλιά, με τα ίδια κριτήρια και το ίδιο περιεχόμενο στη δράση μας για την εκλογή των συνδυασμών που στηρίζουμε στους 13 δήμους, στους οποίους αναμετρούνται με συνδυασμό είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ. Να δώσουμε, όμως, με την ίδια πολιτική μαχητικότητα, απάντηση και στους δήμους και τους νομούς που αναμετρούνται μεταξύ τους οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, είτε εκπρόσωποι άλλων δυνάμεων που έχουν ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις στο θεσμό, που δυσκολεύουν το λαϊκό ριζοσπαστισμό και ιδιαίτερα τη μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού και τα αντίστοιχα παραπλανητικά διλήμματα που αυτός καλλιεργεί, όπως του ΣΥΝ. Πείθοντας το λαό να ψηφίσει λευκό ή άκυρο στο δεύτερο γύρο εκεί που αναμετρούνται οι εκπρόσωποι του δικομματισμού, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η επιλογή συμβάλλει στην ανάγκη να ξεκινήσει πιο μαζικά ο απεγκλωβισμός των λαϊκών στρωμάτων από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από το δόκανο του δικομματικού πολιτικού συστήματος, και την πολιτική της πλουτοκρατίας, από το κάλπικο δίλημμα του μεγαλύτερου η μικρότερου κακού. Είναι επιλογή που διευκολύνει την πολιτική ριζοσπαστικοποίηση των λαϊκών δυνάμεων και δημιουργεί παρακαταθήκες για τη συνέχεια, για την προοπτική του άλλου, του φιλολαϊκού δρόμου.

«Αξιος» και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Λεπτομέρεια που έχει τη σημασία της. Στα γεύματα που οργάνωσε ο Aμερικανός πρέσβης για να στηρίξει τα συμφέροντα της αμερικανικής εταιρείας, μέσω της ΔΕΗ, στα Βαλκάνια, είχε προσκληθεί, αλλά δεν παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος. Το γεγονός ότι δεν παραβρέθηκε δε λέει τίποτα. Το σημαντικό είναι ότι του απηύθυνε πρόσκληση ο Aμερικανός πρέσβης, πράγμα, που αν μη τι άλλο, σημαίνει ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρέσβη. Οχι τυχαία, αφού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έχει ψηφίσει υπέρ της πρόσδεσης της ΔΕΗ στα αμερικανικά συμφέροντα ως μέλος του ΔΣ της «ΔΕΗ Συμμετοχών» που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Ακριβώς τη στάση του επικαλέστηκε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι υπάρχει δικομματική συμφωνία. «Δε φαντάζομαι να μας χρεώνετε ότι στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ "εμείς" περάσαμε γραμμή», είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Ρουσόπουλος. Αλλη μια φορά «άξιος» εκφραστής των συμφερόντων των εργαζομένων και του λαού ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ