ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 19 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
«Πρασινογάλαζη συμμαχία» κατά του κομμουνιστή δημάρχου

Τη συμφωνία τους για σύμπραξη των δυνάμεών τους στο β΄ γύρο των εκλογών, με κοινό και αποκλειστικό στόχο να εμποδίσουν την επανεκλογή του Χρήστου Τέγου, ανακοίνωσαν, με κοινή δήλωσή τους, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και ο «αντάρτης» της ΝΔ

Ο Χρήστος Τέγος, υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας
Ο Χρήστος Τέγος, υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας
Την ανοιχτή συμμαχία τους στο β΄ γύρο των εκλογών για το Δήμο Καρδίτσας ανακοίνωσαν ο συνδυασμός του ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί τη δημαρχία και ο συνδυασμός του δήθεν «αντάρτη» της ΝΔ, που ήρθε τρίτος στον α΄ γύρο.

Αυτή η σύμπραξη δυνάμεων - όπως αναφέρεται και στην κοινή δήλωση των Δομ. Βερίλλη και Χρ. Παλαμιώτη, που δημοσιεύτηκε στα τοπικά ΜΜΕ - έχει κοινό και αποκλειστικό στόχο να εμποδίσει την επανεκλογή του κομμουνιστή δημάρχου, Χρήστου Τέγου, ο αγωνιστικός συνδυασμός του οποίου πρώτευσε στον α΄ γύρο, με διαφορά 10 και πλέον μονάδων από το δεύτερο.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στην κοινή δήλωσή τους ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και ο αποτυχών «αντάρτης» της ΝΔ, εμφανίζονται σαν συνδιεκδικητές της δημαρχίας κι αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν κερδίσει η «συμμαχία» τους, θα είναι και συνδιαχειριστές της δημοτικής εξουσίας. «Υποσχόμαστε - σημειώνει η κοινή δήλωση - με απόλυτη πεποίθηση ότι στη νέα δημοτική αρχή, που θα προκύψει από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, θα επιτύχουμε, με τη συνεργασία όλων μας, το καλύτερο αποτέλεσμα για το καλό της πόλης μας και των πολιτών της».

Η εξέλιξη αυτή ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενη, καθώς εξαρχής φαίνεται να υπήρξαν «υπόγειες επαφές» και «κρυφές συμφωνίες» ανάμεσα στους δύο συνδυασμούς. Κι όπως γίνεται, τώρα, φανερό αυτές σ' αυτές τις «επαφές» είχαν «κανονιστεί» τα πάντα και με λεπτομέρειες. Και πώς θα συντονίσουν τον προεκλογικό αγώνα τους κατά του κομμουνιστή δημάρχου, αλλά και πώς θα κατανεμηθούν οι θέσεις και τα αξιώματα, στην περίπτωση που η «συμμαχία» τους θα καταφέρει να αλώσει το δήμο Καρδίτσας.

Δεν είναι, άλλωστε, καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι καθ' όλη την προεκλογική περίοδο δεν υπήρξε ουδεμία αντιπαράθεση ανάμεσα στον Δομ. Βερίλλη και Χρ. Παλαμιώτη, αλλά και οι δυο και από κοινού εξαπέλυαν, καθημερινά, σφοδρές συκοφαντικές και, ενίοτε, αισχρές επιθέσεις, εναντίον της Δημοτικής Αρχής και του κομμουνιστή δημάρχου. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, ήταν εμφανές - και όχι μόνο για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» - ότι αυτές οι επιθέσεις ήταν συντονισμένες.

Υπήρχε, βεβαίως, ένας καταμερισμός των ρόλων και των στόχων και ο μεν Δομ. Βερίλλης απευθυνόταν, περισσότερο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους να καταδικάσουν τον δήμαρχο, επειδή, όπως υποκριτικά και συκοφαντικά ισχυριζόταν, «συνεργάζεται με τη ΝΔ», ο δε Χρ. Παλαμιώτης, απευθυνόταν, κυρίως, στους ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος, καλώντας τους να καταψηφίζουν τον κομμουνιστή δήμαρχο, επειδή η Δημοτική Αρχή αντιπαλεύει την πολιτική της κυβέρνησης.

«Ανίερες συκοφαντίες» και «ιερές συμμαχίες»

Να σημειώσουμε ότι ο Χρ. Παλαμιώτης, που «κατέβηκε» στις εκλογές σαν «αντάρτης» της ΝΔ, διατέλεσε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καρδίτσας και φέρεται να έχει «ιδιαίτερες σχέσεις» με τον Καρδιτσιώτη υπουργό Ανάπτυξης, Δ. Σιούφα. Αν και ο ίδιος διατέλεσε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιδήμαρχος του δήμου Καρδίτσας, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου εμφανιζόταν σφοδρός κατήγορος της Δημοτικής Αρχής και φανατικός πολέμιος του κομμουνιστή δημάρχου. Πληροφορίες, δε, τον θέλουν να «δούλεψε» και για την ενίσχυση του υποψήφιου του ΣΥΝ για τη Νομαρχία Καρδίτσας, Δ. Αρχοντή, στρεφόμενος κατά του υποψήφιου νομάρχη, Β. Αναγνωστόπουλου, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η κεντρική ηγεσία της ΝΔ - μαζί και ο Δ. Σιούφας - είχε ανακοινώσει, επισήμως και πολλές φορές, «στήριξη» στην υποψηφιότητα του Χρ. Τέγου, σε μια προσπάθεια να «προβοκάρει» σε βάρος του και σε βάρος του ΚΚΕ, που τον στηρίζει. Αυτή τη «στήριξη» εκμεταλλεύτηκε το κυβερνών κόμμα για να δείξει ένα ψεύτικο φιλολαϊκό «προφίλ» κι ότι, δήθεν, ενδιαφέρεται, ανιδιοτελώς, για «το καλό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Την εκμεταλλεύτηκαν, όμως, στο έπακρο, σε τοπικό και σε πανελλαδικό επίπεδο και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο ΣΥΝ, για να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, κατηγορώντας το για «ανίερες συμμαχίες» με τη ΝΔ.

Αλλά, «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» και, τώρα, αποδεικνύεται ποιοι κάνουν «ιερές συμμαχίες», ύποπτες και ύπουλες, ευκαιριακές και καιροσκοπικές, που στρέφονται κατά των συμφερόντων του λαού της Καρδίτσας.

Ο λαός θα δώσει την απάντηση

Βεβαίως, η συμμαχία του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ με τον «αντάρτη» της ΝΔ, δεν πρόκειται να έχει τ' αποτελέσματα που οι εμπνευστές της αναμένουν. Ο αγωνιστικός συνδυασμός του κομμουνιστή δημάρχου πάει στον β΄ γύρο των εκλογών με τον «αέρα» της πρωτιάς στον α΄ γύρο, όπου συγκέντρωσε πάνω από 38% των ψήφων και 2.000 ψήφους περισσότερους από τον δεύτερο συνδυασμό του Δομ. Βερίλλη, πλειοψηφώντας, για πρώτη φορά, και στα πέντε διαμερίσματα του δήμου και με αισιοδοξία για την τελική νίκη.

Κι ήταν αυτή η πρωτιά μια αναγνώριση του καρδιτσιώτικου λαού στο πρόσωπο του δημάρχου και μια εκτίμηση στο έργο της Δημοτικής Αρχής. Ο δήμος της Καρδίτσας είναι από τους πολύ λίγους δήμους στη χώρα που έχει να επιδείξει μεγάλο και σημαντικό έργο, χωρίς να επιβαρύνει οικονομικά τους δημότες του και να θίξει τα λαϊκά δικαιώματα. Δεν αύξησε τα δημοτικά τέλη, δεν επέβαλε τροφεία, δε δέχτηκε τη μερική απασχόληση και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, δεν αποδέχτηκε την εμπορευματοποίηση και την ανταποδοτικότητα των δημοτικών υπηρεσιών, δεν προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις. Η Δημοτική Αρχή στάθηκε σταθερά και αταλάντευτα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συμμετείχε και πρωτοστάτησε σε όλους τους λαϊκούς αγώνες.

Κι όπως σημείωσε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Χρ. Τέγος, αυτή η αναγνώριση και η εκτίμηση της πλειοψηφίας των δημοτών, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, θα εκφραστεί ακόμα πιο μαζικά στην κάλπη του β΄ γύρου, παρά την πρωτοφανή συκοφαντική επίθεση σε βάρος της Δημοτικής Αρχής, κόντρα στην «ανίερη συμμαχία» του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ με τον «αντάρτη» της ΝΔ.

ΝΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
«Λευκό ή άκυρο στο β΄ γύρο»

Λευκό ή άκυρο στους εκπροσώπους του δικομματισμού είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΝΑΣ Καρδίτσας, για το β΄ γύρο των εκλογών. Σε ανακοίνωσή της η ΝΑΣ, χαιρετίζοντας τους φίλους και οπαδούς της, που, με κάθε τρόπο, στήριξαν και ψήφισαν το ψηφοδέλτιό της στη Νομαρχία Καρδίτσας, επισημαίνει: «Οι υποψήφιοι της ΝΑΣ δώσαμε αυτή την άνιση μάχη με καθαρές θέσεις και ανατρεπτικό προσανατολισμό, χωρίς μισόλογα, χωρίς διπρόσωπη τακτική. Με κανέναν δεν ήρθαμε σε συναλλαγή.

Αναδείξαμε τους υπεύθυνους για τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του νομού μας. Επιμείναμε στον πολιτικό χαρακτήρα της εκλογικής μάχης, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές εξελίξεις στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναδείξαμε τις δυνατότητες του νομού μας για ανάπτυξη, με βάση, κυρίως, την αγροτική οικονομία. Επισημάναμε τα εμπόδια της νέας ΚΑΠ και την ανάγκη για ανατροπές στην πολιτική και στους συσχετισμούς δύναμης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και σ' αυτή την εκλογική μάχη επανήλθαν και δυνάμωσαν οι αρνητικές πλευρές, τα εμπόδια και οι αντιξοότητες που δυσκολεύουν τα εργατικά, αγροτικά και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα να εκφράσουν και στην κάλπη την οργή και τη δυσαρέσκειά τους για την κυρίαρχη πολιτική.

Οι συνδυασμοί που στηρίχτηκαν από τα κόμματα του δικομματισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού κατά την προεκλογική περίοδο, έκαναν γνωστό ότι για τη λύση των λαϊκών προβλημάτων προτείνουν τις πολιτικές που ευθύνονται για τα προβλήματα, δηλαδή τη νέα ΚΑΠ, την «ελεύθερη» αγορά, τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ανταγωνισμό, τη σύνδεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επιχειρηματικότητα κ.ά.

Η ΝΑΣ καλεί τους ψηφοφόρους στον β΄ γύρο να ψηφίσουν λευκό και άκυρο για τη Νομαρχία Καρδίτσας, καταδικάζοντας, έτσι, το δικομματισμό και τους εκπροσώπους του. Οι δυνάμεις της ΝΑΣ θα συνεχίσουν τον αγώνα στο χώρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και στο λαϊκό κίνημα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ