ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ «ΥΓΕΙΑ» - «ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ»
Διευρύνει τους ορίζοντες στην εμπορευματοποίηση της υγείας

Με κυβερνητικές ευλογίες επεκτείνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα με θύμα το νοσοκομείο «Ασκληπιείο» στη Βούλα

Στις μυλόπετρες των επιχειρηματικών συμφερόντων εγκλωβίζεται αυτή τη φορά το «Ασκληπιείο» της Βούλας, βαθαίνοντας έτσι την εμπορευματοποίηση της υγείας με τις ευλογίες της κυβέρνησης
Στις μυλόπετρες των επιχειρηματικών συμφερόντων εγκλωβίζεται αυτή τη φορά το «Ασκληπιείο» της Βούλας, βαθαίνοντας έτσι την εμπορευματοποίηση της υγείας με τις ευλογίες της κυβέρνησης
Μια νέα μέθοδος για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και τη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δράσης σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων γνωστοποιήθηκε χτες με τη συμφωνία ιδιωτικού θεραπευτικού κέντρου «Υγεία» και του «Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού» (ΕΕΣ) για την ανέγερση δύο νοσηλευτικών μονάδων στην περιοχή της Βούλας, όπου σήμερα βρίσκεται το «Ασκληπιείο» νοσοκομείο: Η συμφωνία προβλέπει ότι με τη μέθοδο της αντιπαροχής το «Υγεία» θα κατασκευάσει με δική του επένδυση ένα σύγχρονο νοσοκομείο που κατά κυριότητα θα ανήκει στον ΕΕΣ και ένα ιδιωτικό μαιευτήριο που θα ανήκει στο ίδιο το «Υγεία».

Στο νέο νοσοκομείο - μεγέθους 40.000 τετραγωνικών μέτρων - θα μεταφερθεί το νυν «Ασκληπιείο» Βούλας και τα παλιά κτίρια θα κατεδαφιστούν. Το υπάρχον «Ασκληπιείο» ανήκει εξ ολοκλήρου στον ΕΕΣ και «επινοικιάστηκε επ' αόριστον απ' το κράτος» - όπως έλεγε ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης - μετά την ένταξη του νοσοκομείου στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Το νέο νοσοκομείο θα νοικιαστεί ξανά στο Δημόσιο, όχι έναντι συμβολικού τιμήματος αλλά - προφανώς - με όρους αγοράς, όπως ήθελαν πληροφορίες από μέρους του ΕΕΣ.

Το ιδιωτικό μαιευτήριο - κλινική που θα ανήκει στο «Υγεία», θα έχει μέγεθος 16.000 τ.μ. Ομως βάσει της συμφωνίας δίνεται η δυνατότητα στο «Υγεία» να κατασκευάσει άλλο κτίριο ή κτίρια που θα μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει «αποκλειστικά για την παροχή υπηρεσιών υγείας και ιατρικής φροντίδας και εκπαίδευσης υπό την ευρύτερή τους έννοια». Με άλλα λόγια θα μπορεί να αναπτύξει πολύπλευρη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιχειρηματικοί διαγκωνισμοί

Απαντώντας στο ερώτημα τι θα γίνει με το υπάρχον «Ασκληπιείο» πηγές του υπουργείου έλεγαν ότι «επ' ουδενί δε θα πειραχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας του "Ασκληπιείου", αλλά από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον εξαντλείται να γίνουν όλα νόμιμα με διαφανείς διαδικασίες». Δηλαδή το κράτος απλώς εποπτεύει μια διαδικασία της αγοράς, όπου ανταγωνίζονται με άγριους -μάλιστα- διαγκωνισμούς επιχειρηματίες και μη κερδοσκοπικοί φορείς, όπως είναι ο ΕΕΣ...

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ανακοίνωση της συμφωνίας του «Υγεία» με τον ΕΕΣ δημοσιοποιήθηκε μια μέρα μόλις μετά τη λεγόμενη «στρατηγική συνεργασία» του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών με τη γερμανική «Asklepios», στην οποία ο ιδιοκτήτης Γιώργος Αποστολόπουλος πούλησε το 8,33% των μετοχών, διατηρώντας όμως το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας, που υπερβαίνει το 51%. Αντιθέτως ο όμιλος «Marfin» απέκτησε το 49% του θεραπευτηρίου «Υγεία».

Με τη νέα συμφωνία δηλαδή καταδεικνύεται η συγκέντρωση του κεφαλαίου στον τομέα της Υγείας, καθώς παρουσιάζει τετραπλάσια απόδοση των επενδύσεων σε σχέση με τη μέση απόδοση της Ελληνικής οικονομίας.

Μαγνήτης τα οικόπεδα

Τα οικόπεδα πέριξ του «Ασκληπιείου» Βούλας αποτέλεσαν μαγνήτη του λεγόμενου επενδυτικού ενδιαφέροντος - γεγονός που φρόντισε να εκμεταλλευτεί ο ΕΣΣ. Ετσι στις 30/1/2006 ο πρόεδρος του ΕΣΣ Ανδρέας Μαρτίνης προτρέχοντας - κατά την έκφρασή του - των αποφάσεων της κυβέρνησης είχε προτείνει την ανέγερση ενός «νέου Ντυνάν» στη Βούλα. Το «Ερρίκος Ντυνάν» είναι κοινωφελές ίδρυμα του «Ερυθρού Σταυρού», που λειτουργεί το ομώνυμο νοσοκομείο με τη μορφή του Νομικού Προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Δυο μέρες αργότερα (1/2/2006) ο τέως υπουργός Υγείας - και δήμαρχος πλέον των Αθηναίων - Νικήτας Κακλαμάνης, επιβεβαίωσε δημόσια ότι βρισκόταν σε διάλογο με τον ΕΕΣ για κτίσιμο του «νέου Ασκληπιείου» στο τεράστιο οικόπεδο που υπάρχει στον ίδιο χώρο, με τις ίδιες συνθήκες που λειτουργεί το υπάρχον. Δηλαδή ενταγμένο στο ΕΣΥ και νοικιασμένο από το κράτος και με χρήματα που δεν καταβάλλει η ελληνική πολιτεία. Τώρα ενδιάμεσος για τη δημιουργία του «νέου Ασκληπιείου» έρχεται το «Υγεία», στο οποίο γενικός διευθυντής είναι ο πρώην γενικός γραμματέας Υγείας Πασχάλης Μπουχώρης, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του με την αποχώρηση του Νικήτα Κακλαμάνη από το υπουργείο Υγείας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ