ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ελκυστικό περιβάλλον» για επιχειρήσεις

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνεισε 50 εκατ. ευρώ τη «Γιούρομπανκ» του Λάτση για να χρηματοδοτήσει έργα υποδομής στην... Tοπική Aυτοδιοίκηση!

Μήνυμα στοχοπροσήλωσης και αποφασιστικότητας στην προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων έστειλε, ακόμα μια φορά, ο Κ. Καραμανλής, αναδεικνύοντας ως μέγιστο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής τη δημιουργία «ελκυστικού περιβάλλοντος» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς κολοσσούς.

«Δημιουργούμε ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, που παρέχει νέες ευκαιρίες για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες μεγάλης κλίμακας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με θέμα «ΝΑ Ευρώπη: Μια περιοχή σε εξέλιξη». Ο Κ. Καραμανλής υπέδειξε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας στους οποίους η κυβέρνηση ενθαρρύνει την «εισβολή» του μεγάλου κεφαλαίου, αναφέροντας τις ενεργειακές υποδομές, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τον τουρισμό, τις τράπεζες, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση αυτή, λέγοντας: «Προωθήσαμε και προωθούμε, για το σκοπό αυτό, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται ισχυρή, ανταγωνιστική και εξωστρεφή Οικονομία, σ' ένα υγιές δημοσιονομικό περιβάλλον». Και για του λόγου το αληθές, απαρίθμησε τις γνωστές φιλομονοπωλιακές «μεταρρυθμίσεις» που προώθησε μέχρι τώρα η κυβέρνησή του, όπως: Μείωση φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, αυξημένα χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα μέσω του αναπτυξιακού νόμου, απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις, το ενιαίο πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, την κατάρτιση Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων για τις χρήσεις γης, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, το νέο πλαίσιο για την αξιοποίηση των ΑΠΕ.

Στόχος της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια είναι να ενισχύσει τη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να ενισχυθεί σημαντικά η ιδιωτική πρωτοβουλία σε συγκεκριμένες «δράσεις». Μεταξύ άλλων η «προώθηση επενδύσεων σε όλους τους τομείς (συμπεριλαμβανομένων των τομέων Υγείας και Παιδείας) μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» και «η περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως στην προώθηση έργων Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Υπερασπιζόμενος γενικότερα την «ανάγκη» των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων και κάνοντας μια έμμεση αναφορά στις εξελίξεις στην Παιδεία, ο Κ. Καραμανλής επικαλέστηκε τον «εντεινόμενο διεθνή ανταγωνισμό» και «την ταχύτητα των εξελίξεων», που επιβάλλουν «να κινούμαστε με νέους ρυθμούς, εγκαταλείποντας κατεστημένες και συντηρητικές νοοτροπίες και να προωθούμε τολμηρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».

Η ΕΤΕπ στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο

Την εξυπηρέτηση των προτεραιοτήτων και αναγκών σε υποδομές του μεγάλου κεφαλαίου έρχεται να υπηρετήσει η πολιτική της ΕΕ και μέσω του χρηματοδοτικού βραχίονά της, που δεν είναι άλλος από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Αυτό προκύπτει και από τα διάφορα δανειοδοτικά προγράμματα τα οποία εκχωρούνται στις ντόπιες τράπεζες οι οποίες με αυτόν τον τρόπο - σε ρόλο μεσάζοντα - βάζουν στο χέρι τεράστια ποσά από προμήθειες και ταυτόχρονα αποσπούν νέα μερίδια πελατείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η «Γιούρομπανκ» (όμιλος Λάτση) η οποία, με τις πλάτες της ΕΤΕπ, απλώνει τα πλοκάμια της και στη λεγόμενη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στα πλαίσια αυτά, η διοίκηση της «Γιούρομπανκ» ανακοίνωσε χτες τη σύναψη δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ με στόχο - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - «τη συγχρηματοδότηση έργων υποδομής των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα». Σκοπός του δανείου είναι η δανειοδότηση από πόρους της ΕΤΕπ και της «Γιούρομπανκ» έργων υποδομής, όπως οδοποιία, μεταφορές, έργα κοινωνικής, αθλητικής και τουριστικής υποδομής, ύδρευσης - αποχέτευσης, χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων, διοικητικών κτιρίων των ΟΤΑ κ.ά. Πρόκειται δηλαδή για γερή μπάζα, γεγονός που προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας του Λάτση, όπου αναφέρεται πως η «συμφωνία με την ΕΤΕπ εντάσσεται στη γενικότερη δραστηριοποίηση της "Γιούρομπανκ" στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Αποκαλυπτικό είναι και το γεγονός ότι η «Γιούρομπανκ» δημιούργησε ακόμη και ειδική «διεύθυνση σχέσεων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» προκειμένου να προσφέρουν «δάνεια, λίζινκ, ταμειακή διαχείριση, υποστήριξη αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας και συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα». Είναι απόλυτα φανερό το ποιους ευνοεί η πολιτική χρηματοδότησης της ΕΕ και του «επενδυτικού της βραχίονα». Η κατάσταση αυτή έχει τη ρίζα της και στην υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπάγεται την υποθήκευση των μελλοντικών εσόδων της «Τοπικής Αυτοδιοίκησης» στις ορέξεις των τραπεζών.

Αντίστοιχη σύμβαση με την ΕΤΕπ - ύψους 40 εκατ. ευρώ - απέσπασε και η γαλλικών συμφερόντων Γενική Τράπεζα προκειμένου να δανειοδοτήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι φανερό πως η τέτοια χρηματοδότηση προσδένει ολοένα και μεγαλύτερο μέρος επιχειρήσεων στις τράπεζες. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επιχειρεί να εξωραΐσει την κατάσταση αποκρύβοντας την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης στην ομιλία του έκανε λόγο για τη «συμβολή της ΕΤΕπ στην ανάπτυξη των οικονομιών της ΕΕ με την παροχή κεφαλαίων με ευνοϊκούς όρους για τη δημιουργία υποδομών και τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων».

Οι χρηματοδοτικές συμβάσεις φορέων της χώρας με την ΕΤΕπ που υπογράφηκαν το 2005 ήταν στα 895 εκατ. ευρώ και στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2006 στα 245 εκατ. ευρώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
«Παίζεται» το επίδομα θέρμανσης στα ΑμΕΑ!

Τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης να μην ξεφύγει ρούπι από την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας, επανέλαβε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, προδιαγράφοντας την τύχη του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εκφράζοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να χορηγήσει το επίδομα θέρμανσης, ο υπουργός επικαλέστηκε ...δυσκολίες για τη χορήγησή του ακόμα και στα άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

Για το συγκεκριμένο βοήθημα των ΑμΕΑ, ο υπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος από τις πρώτες μετρήσεις που έχουν γίνει, γιατί μιλάμε για μεγάλα ποσά»(!). Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο διαμηνύει τις προθέσεις της κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά οποιοδήποτε άλλο αίτημα των λαϊκών στρωμάτων.

Στην τελική ευθεία μπαίνει και το υπό διαμόρφωση φορολογικό νομοσχέδιο που αφορά τα εισοδήματα έτους 2007. Το θέμα μπήκε στην ατζέντα χτεσινής συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Νέα εξαγορά από την Εθνική Τράπεζα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η συγκέντρωση κεφαλαίων στο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Χτες οριστικοποιήθηκε και η συμφωνία εξαγοράς της χρηματιστηριακής εταιρείας Π και Κ ΑΕΠΕΥ από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, με την καταβολή τιμήματος 48,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η συγχώνευση της Εθνικής Χρηματιστηριακής με την εξαγοραζόμενη Π και Κ θα θα έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής χρηματιστηριακών προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα. Στις προτεραιότητές τους είναι και χρηματιστηριακός τζόγος στις αγορές της Τουρκίας και των βαλκανικών κρατών, η διαμεσολάβηση για τη διάθεση μετοχών από τα κράτη αυτά σε μεγαλορεντιέρηδες της διεθνούς αγοράς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Προς αναθεώρηση ο ΚΒΣ

Στην τροποίηση διατάξεων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ) προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η πολιτική ηγεσία του οποίου έδωσε για δημόσια διαβούλευση τις αναθεωρημένες διατάξεις. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αντ. Μπέζα ο νέος κώδικας περιορίζει τη γραφειοκρατία αυξάνοντας έτσι την ευελιξία των επιχειρήσεων.

Από μια πρώτη ανάγνωση του κειμένου, προκύπτει - μεταξύ άλλων - ότι με το νέο κώδικα:

  • Αυξάνεται η αξία των παρατυπιών που δεν επηρεάζουν το κύρος των βιβλίων. Ουσιαστικά γίνεται δυσκολότερη η απόρριψη των βιβλίων από την Εφορία μετά από τη διαπίστωση φοροπαραβάσεων.
  • Σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις, το ευνοϊκότερο καθεστώς για το ύψος των προστίμων, θα ισχύσει και για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια αλλά και για όλες τις παραβάσεις που θα διαπιστωθούν μέχρι 31 Δεκέμβρη του 2006.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Λουκέτο στην «Οικονομική ΑΕΓΑ»

Λουκέτο στην ασφαλιστική εταιρεία «Οικονομική ΑΕΓΑ» βάζει απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής Ιδιωτικής Ασφάλισης.

Για την εταιρεία, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε περίπου 70.000 συμβόλαια, τα περισσότερα στον κλάδο του αυτοκινήτου, υπήρχαν συσσωρευμένες καταγγελίες ότι δεν κατέβαλε στους δικαιούχους ασφαλισμένους τα ποσά που δικαιούνταν, ενώ δεν εξοφλούσε ακόμα και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Επιπλέον, μεταξύ των άλλων, διακινούσε ακάλυπτες επιταγές και διαπιστώθηκε έλλειψη οικονομικής ρευστότητας.

Οι ασφαλισμένοι πελάτες της «Οικονομικής» θα καλύπτονται για τον επόμενο μήνα από το επικουρικό κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ για τη συνέχεια θα πρέπει να αναζητήσουν άλλη ασφαλιστική εταιρεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ