ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» ΝΙΚΑΙΑΣ
Σήμερα η μεγάλη συγκέντρωση

Στις 8 μ.μ., στην πλατεία του Αϊ-Νικόλα, με ομιλητή τον Στέλιο Μπενετάτο, ολοκληρώνεται ο προεκλογικός αγώνας της παράταξης με αισιοδοξία για την τελική νίκη της Κυριακής, μαζί με το λαό για το λαό της πόλης

Ο Στέλιος Μπενετάτος
Ο Στέλιος Μπενετάτος
Με στόχο να «βουλιάξει η πλατεία», σήμερα στις 8 το βράδυ στον Αϊ-Νικόλα, όπου και η προεκλογική συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Ενότητας», δουλεύουν πυρετωδώς τα μέλη και οι φίλοι του συνδυασμού.

Η αισιοδοξία για την επιτυχή έκβαση του δεύτερου γύρου είναι διάχυτη και αυτό προκύπτει τόσο από τα μηνύματα των περιοδειών, όσο και από τις κατ' ιδίαν συζητήσεις με κατοίκους της πόλης. Δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι αυτές τις μέρες, ο μόνος από τους δύο συνδυασμούς του δεύτερου γύρου που κάνει ηχηρό το «παρών» του στην πόλη είναι η «Δημοκρατική Ενότητα».

Η αισιοδοξία αυτή βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Στο γεγονός ότι η «Δημοκρατική Ενότητα» και ο επικεφαλής της, Στέλιος Μπενετάτος, μπορούν να κοιτούν στα μάτια το λαό της Κοκκινιάς. Πρώτη η δημοτική αρχή αναγνωρίζει τα όποια λάθη και παραλείψεις της, τονίζοντας ωστόσο την προσήλωσή τους στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και όχι των επιχειρηματικών συμφερόντων και την αναγκαιότητα συμμετοχής του λαού στις διαδικασίες της πόλης και στους αγώνες, ως εγγύηση για καλύτερα αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι από το 2003 μέχρι και σήμερα δεν έγινε καμία αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη.

Για το πώς εκφράστηκε η διαφορετικότητα της δημοτικής αρχής χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Πνευματικό Κέντρο. Συζητήσαμε με την Πανδώρα Ποσατζίδου, αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου, και τον Γιάννη Παπαδόπουλο, μέλος του ΔΣ.

«Η βασική μας φιλοσοφία στο Πνευματικό Κέντρο στηρίζεται στη διαφορετική μας πρόταση για τον πολιτισμό, στον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίησή του», λέει η Πανδώρα Ποσατζίδου. «Στηριχθήκαμε και προσφέραμε βήμα έκφρασης στην ερασιτεχνική δημιουργία, στην ενεργητική δραστηριοποίηση του κόσμου, του εργαζόμενου λαού και των παιδιών του, δίνοντας, παράλληλα, έμφαση στην ποιότητα. Για παράδειγμα, διοργανώνουμε μαθητικό φεστιβάλ όπου παίρνουν μέρος όλα τα σχολειά, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, με θεατρικές παραστάσεις και παραδοσιακούς χορούς. Τα παιδιά δείχνουν ότι πραγματικά υπάρχει ένα δυναμικό και μια άλλη προοπτική παρά και ενάντια στις πολιτιστικές "κονσέρβες" και την υποκουλτούρα που προωθούν τα ΜΜΕ και αναπαράγονται από το κοινωνικό περιβάλλον».

Βροντερό «παρών» θα δώσει και σήμερα ο λαός της Κοκκινιάς (Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής)
Βροντερό «παρών» θα δώσει και σήμερα ο λαός της Κοκκινιάς (Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση της περασμένης Παρασκευής)
«Γι' αυτό» - συνεχίζει - «και επιδιώκουμε οι εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου να έχουν περιεχόμενο υψηλού πνευματικού και καλλιτεχνικού επιπέδου. Για παράδειγμα, αυτή τη χρονιά διοργανώσαμε πολλές διαλέξεις με εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα, κάτι σαν ανοιχτό πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με φορείς όπως τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, το Πολυτεχνείο, κ.ά. Και βέβαια η παρακολούθηση ήταν δωρεάν. Δωρεάν είναι και τα περισσότερα τμήματα του Πνευματικού Κέντρου, κυρίως για τα παιδιά, ενώ μόνο στο Ωδείο - που είναι αναγνωρισμένο από το κράτος - υπάρχει οικονομική συμμετοχή, η οποία, πάντως, όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά και είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτό που συμβαίνει σε άλλους δήμους».

Ουσιαστική πολιτιστική πολιτική

Εκτός από το Ωδείο, το Πνευματικό Κέντρο διαθέτει τμήματα ζωγραφικής, θεατρική ομάδα, χορωδιακό εργαστήρι, παραδοσιακούς χορούς και σχολή βιτρό, τη μοναδική στην Ελλάδα, την οποία μάλιστα είχε συστήσει η «Δημοκρατική Ενότητα» κατά την πρώτη της περίοδο ως δημοτική αρχή.

Τα παιδιά συμμετέχουν κατά χιλιάδες στα τμήματα και αν συνυπολογίσει κανείς τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου με τα σχολειά, τότε, πρακτικά, δεν υπάρχει ανήλικος στη Νίκαια που να μην έχει άμεση ή έμμεση σχέση με κάποια πολιτιστική δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, η συμμετοχή αυξήθηκε σε σχέση με την «παρένθεση» Τράπαλη, την πολιτική του οποίου εκφράζει φυσικά και ο συνδυασμός της Δ. Μόσχου. Ο λόγος της αύξησης της συμμετοχής;

«Οργανώσαμε καλύτερα τα τμήματα. Αλλά νομίζω πως ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε περισσότερο γιατί δείξαμε ένα διαφορετικό πολιτιστικό πρόσωπο. Οχι μόνο στα τμήματά μας, αλλά στη γενικότερη δραστηριότητα του δήμου, αφού το Πνευματικό Κέντρο έχει πολύπλευρη δραστηριότητα, έχει διοργανώσει, π.χ., εικαστικές εκθέσεις, κυρίως από ερασιτέχνες καλλιτέχνες», λέει ο Γιάννης, και η Πανδώρα συμπληρώνει: «Μην ξεχνάμε και τις γυναίκες. Η τελευταία έκθεση ζωγραφικής ήταν από γυναίκες ερασιτέχνες ζωγράφους».

«Πριν δε διοργανώνονταν εκθέσεις», συνεχίζει ο Γιάννης. «Εχουμε μάλιστα πολλά ταλέντα και μια αδυναμία μας είναι ότι δεν τα έχουμε βρει όλα. Αντικειμενικός σκοπός μας για την επόμενη τετραετία, που ευελπιστούμε να είμαστε πάλι δημοτική αρχή, είναι αυτές οι δραστηριότητες να αυξηθούν ποσοτικά και ποιοτικά». «Εχουμε αναπτύξει μια καλή συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους, με τα μικρασιατικά και τα αρμένικα σωματεία της πόλης», σημειώνει η Πανδώρα. «Πρέπει αυτή η συνεργασία να βαθύνει και τα σωματεία, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο, να προσφέρουν αυτά που μπορούν στην πολιτιστική ζωή της πόλης».

«Αυτή την τετραετία ιδρύσαμε το "Σινέ Νίκαια" στο πανέμορφο περιβάλλον του πολιτιστικού πολυχώρου "Μάνος Λοΐζος" και τα ειδικά περιοδικά τον αναφέρουν ως τον καλύτερο θερινό κινηματογράφο». Στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί και χειμερινή αίθουσα. Ηδη, υπάρχει η μελέτη που προβλέπει εκτός των άλλων και θεατρική σκηνή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για προβολές. «Πρέπει να πούμε ότι από χρόνο σε χρόνο αυξάνονται οι θεατές στο θερινό κινηματογράφο», λέει ο Γιάννης. «Φέτος είχαμε πάνω από 5.000 εισιτήρια και μαζί με τις δωρεάν προσκλήσεις που μοιράσαμε στα λύκεια φτάσαμε τους 6.500 θεατές».

Ο Γιάννης ανέφερε και το σημαντικό Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής που συνδιοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρο με το Εικαστικό Επιμελητήριο και που το παρακολούθησε πλήθος κόσμου. «Δυστυχώς τα ΜΜΕ δεν έδωσαν το βάρος που θα έπρεπε στην προβολή της διοργάνωσης». Το παλιό Χαμάμ, που υπάρχει από την ίδρυση ακόμη της Κοκκινιάς, αποτελεί μια ακόμη κατάκτηση της ΔΕ, αφού κατοχυρώθηκε στο δήμο μετά από αγώνες της δημοτικής αρχής, και τώρα προορίζεται για πολιτιστικό στέκι.

Μεγάλη συμμετοχή κόσμου παρατηρήθηκε και στις θερινές εκδηλώσεις στο «Κατράκειο». Αλλωστε, η ΔΕ ήταν αυτή που πρωτοπόρησε μεταπολιτευτικά και σε αυτό το θεσμό. «Ολα αυτά έγιναν ενώ βρήκαμε πολύ σημαντικά οικονομικά προβλήματα και στο Πνευματικό Κέντρο», υπογραμμίζει η Πανδώρα, «ενώ ο Κώδικας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το νομικό πλαίσιο στην πραγματικότητα στραγγαλίζουν τέτοιες δραστηριότητες. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος τους. Τα πράγματα λοιπόν είναι πολύ δύσκολα αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ