ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΜΕ
Συμπαράσταση στο λαϊκό κίνημα της Τουρκίας

Από τη συνάντηση του ΠΑΜΕ, με τον Τούρκο αγωνιστή (στη μέση)
Από τη συνάντηση του ΠΑΜΕ, με τον Τούρκο αγωνιστή (στη μέση)
Συνάντηση με τον Τούρκο αγωνιστή Τεκίν Τανγκούν, πρώην πρόεδρο του Συλλόγου συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας των πολιτικών κρατούμενων της Τουρκίας (TAYAD) και φυλακισμένο για πολλά χρόνια στα λευκά κελιά της Τουρκίας, είχαν χτες το πρωί ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και ο Γιώργος Ποντικός, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, στα γραφεία του Μετώπου. Ο Τούρκος αγωνιστής, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του ΠΑΜΕ, ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Μετώπου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της γειτονικής χώρας αλλά και οι πολιτικοί κρατούμενοι.

Εκ μέρους των ταξικών δυνάμεων, τα στελέχη του ΠΑΜΕ μετέφεραν την αμέριστη συμπαράσταση των Ελλήνων εργαζομένων και υπογράμμισαν την αξία της ταξικής αλληλεγγύης αλλά και του αγωνιστικού συντονισμού των δύο λαών.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
Φουντώνει η διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η καμπάνια αλληλεγγύης με την Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας που η τσεχική κυβέρνηση στις 12 Οκτώβρη απαγόρευσε τη δράση της.

Η ΚΝΕ οργανώνει νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Πέμπτη 26 Οκτώβρη στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας.

Μια σειρά νεολαιίστικες οργανώσεις, αλλά και κόμματα έχουν αποστείλει ανακοινώσεις καταγγελίας και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους νέους Tσέχους κομμουνιστές.

Συγκεκριμένα, το ΚΣ της ΕΔΟΝ, με ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων τονίζει πως η απόφαση αυτή «στρέφεται πρώτιστα κατά της δημοκρατίας και κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών», ενώ θεωρεί πως απώτερος στόχος είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας. Επισημαίνει μάλιστα πως «παρόμοια φαινόμενα καταδίκης κομμουνιστών εξαιτίας της ιδεολογίας τους, ποινικοποίησης των οργανώσεων και των δραστηριοτήτων τους, απαγόρευσης και φυλάκισης μελών ή εκπροσώπων κομμουνιστικών κομμάτων παρατηρούνται και σε άλλες χώρες, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη».

Η Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας με ανακοίνωσή της καταδικάζει την αντιδημοκρατική ενέργεια της τσεχικής κυβέρνησης και ανακοινώνει πως θα προβεί σε εκδηλώσεις αλληλεγγύης σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενώ επισημαίνει ότι «αυτή η αντιδημοκρατική και αντικομμουνιστική εκστρατεία, υπό τον μανδύα της αντιτρομοκρατίας επιδιώκει την ποινικοποίηση των κομμουνιστών και της δράσης τους» και «στοχεύει να χτυπήσει το κομμουνιστικό κίνημα και τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες των λαών». Και ανάμεσα στα άλλα δηλώνει πως θα συμμετάσχει, μαζί με άλλες κομμουνιστικές νεολαιίστικες οργανώσεις στις 27-29 Οκτώβρη στην 5η Συνάντηση Ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Νεολαιών που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα.

Οι Κολεκτίβες των Νέων Κομμουνιστών της Ισπανίας δηλώνουν αλληλέγγυες με την ΚΕΝ και τονίζουν πως «δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός» αναφέροντας την εκστρατεία ποινικοποίησης του κομμουνισμού στην Ευρώπη, με το μνημόνιο στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα τονίζουν ότι η απόφαση «ξεσκεπάζει την αστική δημοκρατία και όσους τη στηρίζουν» και ανοίγει τη διαδικασία ενίσχυσης του αυταρχισμού και της περικοπής των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας αποστέλλει μήνυμα αλληλεγγύης στην ΚΕΝ και μεταξύ άλλων τονίζει: «στέλνουμε μήνυμα στις διεθνείς αντικομμουνιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη: μπορείτε να μας απαγορεύσετε, να μας διώξετε και να μας απειλήσετε, όμως ο κομμουνισμός δε θα πεθάνει ποτέ».

Οι Νέοι για τον Σοσιαλισμό του Μεξικού μεταξύ άλλων, ζητούν «να γίνει σεβαστή η ακεραιότητα της ΚΕΝ, να αναγνωριστεί ως νόμιμη οργάνωση που παλεύει ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Η Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών της Αργεντινής εκφράζει με ανακοίνωσή της την αλληλεγγύη της στην ΚΕΝ και αναγγέλλει καμπάνια συμπαράστασης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας με ανοιχτό γράμμα του στην Προεδρία της ΕΕ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου της ΕΕ ζητά από την Προεδρία να πάρει μέτρα ενάντια στην παραβίαση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και απαιτεί από την τσεχική κυβέρνηση να ακυρώσει την απόφαση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής, με γράμμα - καταγγελία του προς τον Τσέχο πρεσβευτή διαμαρτύρεται για τη συγκεκριμένη απόφαση. Τη διαμαρτυρία αυτή θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο της χώρας.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας ζητά από τις τσεχικές αρχές να ανατρέψουν την απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με τις θεμελιωμένες αρχές κάθε κράτους δικαίου.

ΚΙΝΑ - ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εκκληση για επανάληψη των συνομιλιών

Συνεχίζει τις πιέσεις η Κοντολίζα Ράις

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ-ΠΕΚΙΝΟ.--

Εκκληση προς όλες τις κατευθύνσεις για «ηρεμία και σύνεση» προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο απηύθυνε, χτες, ο Κινέζος Πρόεδρος, Χου Ζιντάο, υποδεχόμενος την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε πως στόχος θα πρέπει να είναι «η δημιουργία συνθηκών για τη διαφύλαξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο» και η επανάληψη των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου «το συντομότερο δυνατόν».

Η Ράις, απ' την άλλη μεριά, μετά την ενημέρωση που είχε για την αποστολή του Τανγκ Ζιανγκζουά (απεσταλμένος του Προέδρου της Κίνας) στη ΛΔ Κορέας και τη συνάντησή του με το Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ, εξέπεμψε αντιφατικά μηνύματα. Απ' τη μια είπε πως από την αποστολή του Τανγκ δεν προέκυψε «τίποτε το εντυπωσιακό», απ' την άλλη υποστήριξε πως το Πεκίνο «έστειλε πολύ ισχυρό μήνυμα» στην Πιονγιάνγκ για τη σοβαρότητα της κατάστασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Η ίδια πρόσθεσε πως έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η Κίνα θα εντείνει τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας, ενώ δεν παρέλειψε, σε κάθε περίπτωση, να χαρακτηρίσει τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή της 9ης Οκτώβρη «σοβαρή πρόκληση και μεγάλη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια»...

Οσον αφορά τώρα στα αποτελέσματα της αποστολής του Κινέζου απεσταλμένου στην Πιονγιάνγκ, φαίνεται (σύμφωνα με δηλώσεις «διπλωματικών πηγών στο Πεκίνο», που επικαλέστηκε η νοτιοκορεατική εφημερίδα «Τσοσούν Ιλμπο») πως εξασφαλίστηκε η «δέσμευση» του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ιλ, να μην πραγματοποιηθεί δεύτερη πυρηνική δοκιμή. Η ίδια πηγή ισχυρίζεται πως ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας εξέφρασε στους Κινέζους αξιωματούχους τη ...«λύπη» του (!) για την πυρηνική δοκιμή της 9ης Οκτώβρη.

Ωστόσο, αυτές οι πληροφορίες έρχονται σε αντίφαση με τη χτεσινή μαζική συγκέντρωση 100.000 πολιτών και στρατιωτών στην κεντρική πλατεία της Πιονγιάνγκ, που έγινε προς τιμήν της «ιστορικής πυρηνικής δοκιμής». Οπως φέρεται να μετέδωσε το βορειοκορεατικό πρακτορείο KCNA, ο Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος Εργατών Κορέας, Τσόε Θάε Μποκ, σημείωσε σε ομιλία του στο πλήθος: «Οσο και εάν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές προσπαθούν να μας απομονώσουν, η νίκη θα είναι στο πλευρό της δικαιοσύνης»...

Διευθύνσεις για συμπαράσταση

Συνεχίζεται η συγκέντρωση υπογραφών στήριξης στην Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http:4ksm.kke.gr, αλλά και ηλεκτρονικά μηνύματα μπορούν να αποσταλούν και στο radim.gonda@kscm.cz.

Τα ψηφίσματα και οι διαμαρτυρίες συνδικάτων, συλλόγων, μαθητικών κοινοτήτων, επιστημονικών και μαζικών φορέων μπορούν να αποστέλλονται στην τσέχικη πρεσβεία στην Αθήνα στο φαξ 210.6710.675 ή στο athens@embassy.mzv.cz, καθώς και στο υπουργείο Εσωτερικών της Τσεχίας info@mzv.cz.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ