ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αναγέννηση» του πάπυρου του Δερβενίου

Τρία μόνο από τα σωζόμενα και αποκαταστημένα κομμάτια του παπύρου που βρέθηκε στο Δερβένι

Motion Team

Τρία μόνο από τα σωζόμενα και αποκαταστημένα κομμάτια του παπύρου που βρέθηκε στο Δερβένι
O πάπυρος του Δερβενίου, η αρχαιότερη έκδοση της Ευρώπης, αναγεννήθηκε από την τέφρα της. Η πρώτη έκδοση του περίφημου παπύρου, με σχόλια και μετάφραση του κειμένου του 4ου αιώνα π.Χ. που εμπεριέχει, παρουσιάστηκε προχτές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης από τους τρεις συγγραφείς της (Θεόκριτος Κουρεμένος, Γιώργος Παράσογλου και Κυριάκος Τσαντσάνογλου), με τη συμμετοχή των καθηγητών Ρίτσαρντ Χάντερ (Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ), Φράνκο Μοντανάρι (Πανεπιστημίου Γένοβας) και Γκρέγκορι Ναζ (Χάρβαρντ).

Ο πάπυρος εντοπίστηκε σε διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής στο Δερβένι της Μακεδονίας, το 1962, και είχε μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η ανασύνταξη, μετάφραση και ερμηνεία του κειμένου ανατέθηκε αρχικά στον τότε καθηγητή του ΑΠΘ Στ. Καψωμένο. «Το κείμενο που αποκαταστήσαμε δεν είναι τελικό σε όλες τις λεπτομέρειές του, ούτε πρόκειται να υπάρξει ποτέ "τελικό" κείμενο. Για κανέναν αρχαίο Ελληνα συγγραφέα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Οι ειδικοί, όμως, έχουν πλέον μια έγκυρη βάση, πάνω στην οποία θα χτίσουν το δικό τους "οικοδόμημα", διορθώνοντας και τροποποιώντας όπου χρειάζεται το δικό μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γ. Παράσογλου.

«Δύσκολα μπορούμε να σκεφτούμε άλλο κείμενο - πέραν του παπύρου του Δερβενίου - που να έφερε τόσο κοντά ολόκληρο τον κόσμο της κλασικής φιλολογίας», ανέφερε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάντερ. «Εάν το κείμενο του παπύρου μάς υπενθυμίζει την ιστορία μας, δικαιώνει επίσης τις πράξεις μας και υποδαυλίζει τον πόθο μας για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο στον οποίο θα διαθέτουμε αληθινή γνώση και ακόμη καλύτερα θα έχουμε συνείδηση πως τη διαθέτουμε».

Σαιξπηρικό «Ονειρο» στο ΚΘΒΕ

Το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» ανεβάζει (10/11), στη Μονή Λαζαριστών, το ΚΘΒΕ. Στη σαιξπηρική κωμωδία ο έρωτας δεν υπακούει στη λογική. Ερωτευμένοι αναζητούν το ταίρι τους, ξωτικά επιστρατεύουν ξόρκια και μαγικά για να δημιουργήσουν ερωτικά μπερδέματα και μια ομάδα μαστόρων, που κάνει πρόβες για τη θεατρική της παράσταση στους γάμους του βασιλιά, θα συναντηθούν μια καλοκαιριάτικη νύχτα, σε δάσος έξω από την Αθήνα, περιπλέκοντας τις ιστορίες τους. Οταν, με το πρώτο φως του ήλιου, το μαγικό χάος της νύχτας υποχωρεί στο φως της ημέρας, όλα φαντάζουν σαν ένα παράξενο καλοκαιρινό όνειρο. Μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Πέρη Μιχαηλίδη, σκηνικά - κοστούμια Κένυ Μακλέλαν, χορογραφία Τατιάνα Μύρκου. Παίζουν: Απόστολος Γκλέτσος, Ιωάννα Παγιατάκη, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Μαίρη Ακριβοπούλου, Κατερίνα Δασκαλάκη, Φαίη Ζαρμπή, Φώτης Ζήκος, Δήμος Κουτρούλης, Γιώργος Κώτσος, Νίκος Μαγδαληνός, Μαρία Μαλλούχου, Γρηγόρης Μήττας, Φούλης Μπουντούρογλου, Νίκος Παναγιωτίδης, Γιώργος Ρούφας, Μίλτος Σαμαράς, Εύα Σωφρονίδου, Αρης Τσαμπαλίκας, Κλαίρη Χριστοπούλου.


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Σύγχρονη Εποχή»: Παύλος Πούλος «Η ιστορία ενός ανθρώπου» (μυθιστόρημα για τη μεταπολεμική Ελλάδα που «έφαγε» τα παιδιά της - με τις διώξεις των αγωνιστών, τον αγγλοκίνητο εμφύλιο και τη μαγική μετανάστευση, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία, την Αμερική και τον Καναδά, όπου εκτυλίσσεται το μυθιστόρημα).

- «Μεταίχμιο»: Μαρία Στασινοπούλου «Χρονολόγιο - εργοβιογραφία Γιώργου Σεφέρη (1900 - 1971)» (χρηστικό βιβλίο, με 33 ποιήματα του νομπελίστα ποιητή, συνοδευόμενο με DVD, με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Ημερολόγια Καταστρώματος - Γιώργος Σεφέρης»). Στη σειρά «Μια πόλη στη Λογοτεχνία», κυκλοφόρησαν οι τόμοι: «Θεσσαλονίκη» (επιλογή λογοτεχνικών κειμένων από τον Σάκη Σερέφα, φωτογραφίες των Αρι Γεωργίου - Καμίλο Νόλλα) και «Σμύρνη» (επιλογή κειμένων από τον εκπαιδευτικό, συγγραφέα, συνθέτη Θωμά Κοροβίνη, φωτογραφίες του ίδιου και της Ενωσης Σμυρναίων). Στη σειρά «Ετερότητες» κυκλοφόρησε το συλλογικό έργο «Η προσέγγιση του Αγγλου (ιδεολογία, μεθοδολογία και ερευνητική πρακτική)» (επιμέλεια των Γιάννη Κυριακάκη - Μάρθας Μιχαηλίδου. Κείμενα έντεκα ξένων και Ελλήνων κοινωνικών επιστημόνων). Στη σειρά λογοτεχνικών βιβλίων τσέπης κυκλοφόρησαν: Οσκαρ Ουάιλντ «Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» (μετάφραση Γωγώ Αρβανίτη, μυθιστόρημα). Χένρι Τζέιμς «Τα λάφυρα του Πόιτον» (μετάφραση Κατερίνα Ιορδάνογλου μυθιστόρημα). Μάνουελ Βάσκεθ Μονταλμπάν «Οι θάλασσες του Νότου» (μετάφραση Βέρα Δαμόφλη, μυθιστόρημα). Ιαν Ράνκιν «Οι καταρράκτες» (μετάφραση Γιώργος Τζήμας, μυθιστόρημα). Μάνος Ελευθερίου «Ο καιρός των χρυσανθέμων» (μυθιστόρημα). Στη σειρά «Σπορ-κουλτούρα» κυκλοφόρησαν: Τζον Γκρίσαμ «Κερκίδες» (μετάφραση Κωστής Αναστασόπουλος, επιμέλεια Χριστόφορος Κάσδαγλης). Τζο Μακ Γκίνης «Τα δοκάρια του Καστέλ ντι Σάνγκρο» (μετάφραση Νίκος Παπαδογιάννης, επίμετρο Αλέξης Σταμάτης), Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν «Ο σέντερ φορ δολοφονήθηκε το σούρουπο» (μετάφραση Βέρα Δαμόφλη). Σε μορφή κόμικ, με κείμενα - διασκευή του Τάσου Αποστολίδη και εικόνες του Γιώργου Ακοκαλίδη επανακυκλοφόρησαν οι τέσσερις πρώτες από τις 11 κωμωδίες του Αριστοφάνη που διασκεύασαν σε κόμικ στις αρχές της δεκαετίας του '80 οι Τ. Αποστολίδης - Γ. Ακοκαλίδης. Πρόκειται για τις κωμωδίες «Αχαρνείς», «Βάτραχοι», «Ειρήνη», «Πλούτος». Σε διασκευή κείμενα Τάσου Αποστολίδη και εικόνες του Κώστα Βουτσά κυκλοφόρησε το παιδικό βιβλίο «Οι μύθοι του Αισώπου σε... κόμικς».

- «Επτανησιακά Φύλλα»: Το εξαιρετικό επτανησιακό περιοδικό που διευθύνει ο Διονύσης Σέρρας αφιερώνει τον τόμο ΚΣΤ΄, 1-2 στη μνήμη τεσσάρων πολύ σημαντικών Επτανησίων δημιουργών: Λεωνίδα Χ. Ζώη, ιστοριοδίφη, συγγραφέα, εκδότη του μακρόβιου περιοδικού «Αι μούσαι» (1892 - 1941), λεξικογράφου, διευθυντή του Αρχειοφυλακείου Ζακύνθου, δωρητή της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζακύνθου. Κατερίνας Χαριάτη - Σισμάνη, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, ζωγράφου, συγγραφέα και κατασκευάστριας μασκών για το λαϊκό ζακυνθινό θέατρο. Αλέκου Ξένου, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, συνθέτη, μουσικού. Δημήτρη Λάγιου, συνθέτη, τραγουδοποιού ποιημάτων μεγάλων Ζακυνθίων ποιητών, εμψυχωτή εκδηλώσεων στο νησί του.

- «Αρμός»: Κώστας Γ. Ζουράρις «Εν αινίγματι πρόσωπα (Μαρτυρίκια προσωποκεντρικής πολιτικής)» (στο πρώτο μέρος του βιβλίου προσεγγίζεται η ομηρική «Ιλιάδα» ως καταγωγικό κείμενο της ελληνικής και δυτικής κοινωνίας. Το δεύτερο αφορά σε σύγχρονους Ελληνες, κυρίως πολιτικούς). Βλάσης Τρεχλής «Ταξίδι στη λευκή θάλασσα» (ιστορικό μυθιστόρημα).

«Καστανιώτης»: Μήτσος Κασόλας «Η άλλη Αμερική» (επανέκδοση της πολιτικο-αυτοβιογραφικής μυθ-ιστορίας του Μ. Κασόλα, για τις ΗΠΑ, την εποχή της χούντας). Ντίνος Οικονόμου «Η πλαγιά με τα νίφαστρα» (μυθιστόρημα). Π. Ντ. Τζέιμς «Η αίθουσα των φόνων» (μετάφραση Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος, μυθιστόρημα).

- «Πολύτροπον»: Ζοζέφ ντε Μεστρ «Διευκρινίσεις επί των θυσιών» (μετάφραση Κωνσταντίνος Β. Λάζαρης. Εισαγωγή - επιμέλεια - επίμετρα Θάνος Β. Χριστακόπουλος. Ο διανοούμενος της μοναρχίας, εχθρός της Γαλλικής Επανάστασης Ζοζέφ ντε Μεστρ, μ' αυτό το έργο επαναθεμελίωσε τις ανθρωποθυσίες για χάρη καθεστώτων που στηρίζονται στη βία, τον πόλεμο, τον τρόμο, όπως ήταν η παλινόρθωση).

- «Περίπλους» Παρασκευή Τ. «Μικρασιάτικες συνταγές μαγείας» (επιμέλεια Αλεξάνδρα Λυμπεροπούλου. Ενα τετράδιο που άφησε η μικρασιάτισσα Παρασκευή Τ., με «μαγοβότανα» - «συνταγές» για ερωτικά, οικονομικά, οικογενειακά θέματα, θέματα υγείας και ομορφιάς).

- Πατάκης: Αργύρης Παυλιώτης «Το επικηρυγμένο πρόβλημα» (μυθιστόρημα). Ελοΐζ Τζάρβις ΜακΓκρον «Μάρα, η κόρη του Νείλου» (παιδικό μυθιστόρημα, μετάφραση Βίκυ Δέμου).

- Μιλτιάδης Ντόβας «Κραυγές» (ποιήματα. Εκδοση της Πανελλήνιας Ενωσης Συνεργασίας Νέων Λογοτεχνών ).

- «Πόρφυρας»: Το πολύ καλό λογοτεχνικό περιοδικό της Κέρκυρας, αφιερώνει το τεύχος του 119 στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ποιητή, κριτικό της λογοτεχνίας Γιάννη Δάλλα.

- «Ο μικρός Ρωμιός» (εφημερίδα για την Αθήνα. Η ομώνυμη παλιά εφημερίδα πρωτοκυκλοφόρησε το 1886).

- «Γραφή» (περιοδικό λογοτεχνίας του δήμου Λαρισαίων, τεύχος 60).

- «Φιλελεύθερη Εμφαση» (περιοδικό του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής», τεύχος 111).

Τα «νέα» της Ακρόπολης

Ενδιαφέρουσες επιστημονικές (αρχαιολογο-αναστηλωτικές) πληροφορίες περιέχει το 6ο τεύχος του περιοδικού «Ενημερωτικές Ειδήσεις» της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ), που εκδίδει η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΥΣΜΑ) του ΥΠΠΟ. Τα κείμενα του περιοδικού υπογράφουν επιστήμονες που εργάζονται στα μνημεία του βράχου. Το πρώτο κείμενο του 6ου τεύχους υπογράφει ο αρχιτέκτονας, υπεύθυνος των έργων στα Προπύλαια, Τάσος Τανούλας, με θέμα τα σύγχρονα μαρμάρινα αντίγραφα των ιωνικών κιονοκράνων στα Προπύλαια. Για όλα τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη, το 2005, γράφει ο πρόεδρος της ΕΣΜΑ, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Χαράλαμπος Μπούρας. Για την ανθεκτική επί 2.500 χρόνια σεισμική «συμπεριφορά» του βράχου και των μνημείων, καθώς και των αναστηλωτικών επεμβάσεων γράφει η διευθύντρια της ΥΣΜΑ, Μαρία Ιωαννίδου. Αλλα επιστημονικά θέματα του τεύχους είναι: Οι δομικές επεμβάσεις στα μνημεία. Η αναστήλωση των ιωνικών κιόνων στα Προπύλαια. Οι εργασίες - μελέτες για τα περιμετρικά τείχη του βράχου.

Διαδικτυακό «Tar»

Μια «χορδή» σπάει πάλι τη σιωπή... Είκοσι χρόνια μετά το κλείσιμό του, το έντυπο κιθαριστικό περιοδικό «Tar» επανεμφανίζεται σε ηλεκτρονική (διαδικτυακή) μορφή, στη διεύθυνση http://www.tar.gr. Η νέα μορφή του περιοδικού στοχεύει στην ενημέρωση, πληροφόρηση και θεωρητική κατάρτιση του μουσόφιλου αναγνώστη. Με «αφορμή την κιθάρα», το νέο «Tar» βγαίνει στον «αέρα» με πρόθεση να μην περιοριστεί στο χώρο της κιθάρας, αλλά να απλωθεί σε χώρους ευρύτερης μουσικής θεματολογίας. Το τριμηνιαίο περιοδικό είναι επανδρωμένο με ένα αξιόλογο επιτελείο συνεργατών, πολλοί από τους οποίους είναι διακεκριμένοι σολίστ με διεθνή καριέρα. Στο «τιμόνι» βρίσκεται ο Νότης Μαυρουδής (εκδότης - διευθυντής), ενώ αρχισυντάκτης είναι ο Κώστας Γρηγορέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ