ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΚΑ
Υποχρηματοδότηση και συντάξεις πείνας

Επιχείρηση αποπροσανατολισμού για το Ασφαλιστικό από τον υπουργό Εργασίας

Συντάξεις λιτότητας και για τα επόμενα χρόνια προδιαγράφει η κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΙΚΑ, παρά τις προσπάθειες του υπουργείου Απασχόλησης να παρουσιάσει μια αισιόδοξη εικόνα για την πορεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας.

Και από τον προϋπολογισμό του ΙΚΑ για το 2007 - τον οποίο παρουσίασε χτες η διοίκηση παρουσία του Σ. Τσιτουρίδη - επιβεβαιώνεται η πάγια πολιτική υποχρηματοδότησής του, αφού τα 1.800 εκατομμύρια ευρώ επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό αποτελούν μόλις το 15,3% των συνολικών του εσόδων που για τον επόμενο χρόνο διαμορφώνονται στο ποσό των 11.794 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι η κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με τα συνολικά έσοδα του ΙΚΑ ήταν στο 15,4% φέτος και στο 15,6% το 2005. Η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που υπόσχεται η κυβέρνηση στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού σε καμιά περίπτωση δεν αλλάζει τη γενική εικόνα, που είναι η οικονομική ασφυξία του Ταμείου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το έλλειμμα του κλάδου Υγείας για το 2007 θα ανέλθει στο τεράστιο ποσό των 940 εκατομμυρίων ευρώ, απόδειξη της λεηλασίας του Ταμείου από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών Υγείας, και με δεδομένο ότι το κράτος δε δίνει ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του κλάδου.

Πλεόνασμα εμπαιγμού

Ο ισχυρισμός του υπουργείου Απασχόλησης ότι βελτιώνονται τα οικονομικά του ΙΚΑ, επειδή για πρώτη χρονιά θα παρουσιαστεί πλεόνασμα μόλις 40 εκατομμυρίων ευρώ, δεν έχει καμιά βάση, όταν το μηδαμινό αυτό πλεόνασμα είναι σταγόνα στον ωκεανό των αποθεματικών που πρέπει να δημιουργεί το Ταμείο για τα επόμενα χρόνια, πολύ περισσότερο που όλοι οι προϋπολογισμοί των προηγούμενων ετών με το νέο σύστημα χρηματοδότησης ήταν ελλειμματικοί.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση ακόμα και τώρα δε σκοπεύει να αποδώσει στο ΙΚΑ τις παλαιότερες οφειλές του δημοσίου ενώ και το χρέος του για το ΕΤΕΑΜ (ποσά που έχουν παρακρατηθεί από το ΙΚΑ και αξιοποιούνται για άλλες ανάγκες), το οποίο ανέρχεται στα 1.941 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπε ο Σ. Τσιτουρίδης, θα αρχίσει να αποπληρώνεται το 2007, χωρίς όμως να οριστεί πότε και με ποια μορφή θα αποπληρωθεί οριστικά. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η προηγούμενη κυβέρνηση, του ΠΑΣΟΚ, το χρέος του ΙΚΑ προς το επικουρικό του (ΕΤΕΑΜ) θα πληρωνόταν στο τέλος του 2003!

Αντιπερισπασμός

Αποπροσανατολιστικές εντυπώσεις επιχείρησε να καλλιεργήσει ο υπουργός Απασχόλησης αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δε θα θέσει ζήτημα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωσης των συντάξεων ούτε και την επόμενη τετραετία. Ισχυρισμός που μεσοπρόθεσμα αποβλέπει στην εξουδετέρωση των αντιδράσεων των εργαζομένων για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ, αλλά και κύριων ταμείων πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών στο ΙΚΑ, που θα φέρουν και αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων σε μεγάλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως έγινε και στην περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι και χωρίς αύξηση των γενικών ορίων (65 και 67 χρόνια) είναι δυνατόν να υπάρξει αύξηση των πραγματικών χρόνων εργασίας, όπως έγινε πολλές φορές μέχρι τώρα.

Το επόμενο διήμερο θα έρθει τελικά στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τη ρύθμιση - χάρισμα στους μεγάλους οφειλέτες του ΙΚΑ. Το συνολικό ποσό των βεβαιωμένων αλλά απλήρωτων εισφορών προς το ΙΚΑ που καλύπτει η ρύθμιση ανέρχεται σε 3,6 δισ. ευρώ. Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε την αντικατάσταση του συστήματος του ΕΚΑΣ με άλλο σύστημα, χωρίς, όπως είπε, να μειωθούν οι παροχές.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Να μείνει στα χαρτιά η συμφωνία για το Ασκληπιείο

Παράσταση διαμαρτυρίας και εξόρμηση χτες, με τη συμμετοχή και εργαζομένων από το νοσοκομείο

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ενημερώνουν εργαζόμενους και ασθενείς στην πύλη του Ασκληπιείου
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ενημερώνουν εργαζόμενους και ασθενείς στην πύλη του Ασκληπιείου
Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας και εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Βούλας πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο και στη διοίκηση του νοσοκομείου, ενημερώνοντας και καλώντας το λαό της περιοχής σε αγώνα ενάντια στη συμφωνία του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Υγεία» με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την ανέγερση δύο μονάδων στο χώρο που στεγάζεται σήμερα το Ασκληπιείο Βούλας. Σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς, στη μία μονάδα θα στεγαστεί το νέο Ασκληπιείο με ενοίκιο αγοράς και στην άλλη το «Υγεία» θα αναπτύξει ιδιωτική μαιευτική κλινική και άλλες υπηρεσίες υγείας.

Η συμφωνία αυτή, επισήμαναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αποτελεί ένα ακόμα βήμα που εντείνει την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας. Παράλληλα, αποκάλυψαν το ρόλο των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως είναι και ο ΕΕΣ, που με τα χρήματα του ελληνικού λαού και με την πλάτη των κυβερνήσεων της πλουτοκρατίας, αποτελούν μηχανισμό και εργαλείο εμπορευματοποίησης των λαϊκών δικαιωμάτων. Στις κουβέντες με τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους επισκέπτες, αυθόρμητα έβγαινε η αγανάκτηση για τη συμφωνία και η αγωνία τους για το μέλλον του νοσοκομείου, που είναι το μόνο δημόσιο στη Νοτιοανατολική Αττική και εξυπηρετεί δύο εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους. «Δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο;», «Θα τα κάνουν όλα ιδιωτικά;», «Βγάζουν τον κόσμο στο δρόμο να πεθάνει;», έλεγαν αγανακτισμένοι.

Αποκαλυπτική η διοίκηση

Αποκαλυπτικός για τις προθέσεις της κυβέρνησης - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας - ήταν ο διοικητής του νοσοκομείου Ηρακλής Καραγεώργος: «Εγώ είμαι εδώ διορισμένος από το υπουργείο για να υλοποιώ τη συγκεκριμένη πολιτική. Δεν έχω περιθώρια αντίδρασης. Αν είχα θα έπρεπε να παραιτηθώ!».

Μετά και από αυτή τη συνάντηση, οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ υπογράμμισαν ότι οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ, που στηρίζει τη συνύπαρξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Κάλεσαν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής να απαιτήσουν αγωνιστικά να μην υλοποιηθεί η συμφωνία. Να διεκδικήσουν αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Την Πέμπτη στις 8 π.μ. οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου προγραμματίζουν Γενική Συνέλευση.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Τέσσερις εργαζόμενους της επιχείρησης ειδών υγιεινής «ΙΝΤΕΑΛ ΣΤΑΝΤΑΡΝΤ» πέταξε στο δρόμο η εργοδοσία, επικαλούμενη αφ' ενός τη συρρίκνωση τμημάτων της παραγωγής και αφ' ετέρου λόγω παράδοσης άλλων τμημάτων σε εργολάβους (π.χ. καθαριότητα). Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ που άνοιξε το δρόμο στην ασύδοτη δράση του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και στο ΕΚ Εύβοιας «που δέχτηκαν να γίνουν "ιμάντες" περάσματος των αντεργατικών - αντιλαϊκών επιλογών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο βιομηχανικών αερίων «ΛΙΝΤΕ» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στην αδικαιολόγητη απόλυση συναδέλφου τους. Το επόμενο διάστημα, ανάλογα και με τις εξελίξεις, αναμένεται κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ΟΤΕ: Υπογράφτηκε χτες μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και του Ταμείου Αρωγής η σύμβαση για τη χορήγηση δανείου από τον ΟΤΕ προς το Ταμείο. Το ποσό του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την καταβολή του εφάπαξ όσων συνταξιοδοτήθηκαν μέσω της «εθελούσιας εξόδου».

ΘΡΙΑΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Αντιδράσεις για τη φιέστα - πρόκληση

Με αγωνιστική συγκέντρωση αύριο Τετάρτη, στις 11.30 το πρωί έξω από την πύλη του Θριάσιου Νοσοκομείου, θα υποδεχτούν οι εργαζόμενοι της περιοχής τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος καταφτάνει για να πάρει μέρος σε εκδήλωση - φιέστα της διοίκησης για τους «μεγαλοευεργέτες» βιομηχάνους της περιοχής! Η προκλητική απόφαση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης, να διοργανώσει φιέστα «προς τιμή των μεγάλων δωρητών», με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων λειτουργίας του νοσοκομείου, έχει προκαλέσει την αντίδραση του εργατόκοσμου και των κατοίκων της περιοχής. Το σωματείο του νοσοκομείου έχει κηρύξει δίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 1 μ.μ.) και καλεί σε συγκέντρωση στην πύλη. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει στους εργαζόμενους της περιοχής η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ