ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Κι αύριο, αγώνα έχεις...

Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Του Κώστα Μητρόπουλου από τα «ΝΕΑ»
Τέλος καλό, όλα καλά!

Το 'πε και ο ηγέτης...

Μια ευτυχισμένη οικογένεια είμαστε, που ξεπέρασε τα πάθη του παρελθόντος κι όλοι μαζί διασφαλίζουμε πλέον την προοπτική της ανάπτυξης και της προόδου,

με 65 ώρες δουλιά και μεροκάματα Εσθονίας. Οι λογαριασμοί πληρώνονται σήμερα.

Τώρα, επίσης, προέχει να συνεννοηθούμε, εδώ, στο κοινό μας σπίτι, που είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Η οποία, βεβαίως, καθώς δεν έχει και τόση εμπιστοσύνη ότι οι εργαζόμενοι θα βάλουν μόνοι τους το κεφάλι στον ντορβά, κρατάει και μια γάτα: Οι οδηγίες, που είχαν αποσυρθεί, επανέρχονται...

Κατά τ' άλλα, φίλε μου, ό,τι ψηφίζεις εισπράττεις.

Σύννεφο οι πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης. Δεν πρόλαβε ο Παπανδρέου να διαρρεύσει ότι θα πάρει πρωτοβουλία για την Παιδεία, έσπευσε ο Καραμανλής να κλείσει συνάντηση με τη ΔΟΕ. Για να τους πει ό,τι προανήγγειλε ο Παπανδρέου, ότι η οικονομία δεν αντέχει σήμερα, αλλά μπορεί να αντέξει αύριο, αλλά, βρε αδερφέ, δεχτείτε κι εσείς κάτι από τους εθνικούς στόχους. Δείτε την αγορά, που όλα πλέον λειτουργούν με πιστοποίηση «ISO». Εσείς θα συνεχίζετε να διδάσκετε χωρίς «ISO»; Δε λέει...

Εδώ, ως και το Δ' ΚΠΣ, αυτό, ντε, που προεκλογικά θα δίνονταν στους δήμους... ε, ακόμα κι αυτό με όρους ISO θα μοιραστεί κι επειδή δεν έχουν ISO οι δήμοι θα το πάρει μία εταιρεία που έχει ISO να το διαχειριστεί καταλλήλως.

Πάει σύννεφο το δούλεμα; Μπα! Επιλογή είναι. Το να πας κόντρα έχει κόστος. Κάθεσαι, λοιπόν, στ' αυγά σου και παριστάνεις το ...λιμάνι της αγωνίας. Θέλει το μεγάλο κεφάλαιο να μετατρέψει ως και τη Δραπετσώνα σε ναυτιλιακό «City»; Εσύ ως η αριστερά του μέλλοντος είσαι έτοιμος να καταθέσεις τις εποικοδομητικές προτάσεις σου. Κάθε εργολάβος χρειάζεται και τον οικολόγο του.

Ασχετο: Δε βαρέθηκαν εκεί στην «Ελευθεροτυπία» να προβλέπουν μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση ανατροπή των συσχετισμών υπέρ του Συνασπισμού; Εντάξει, αυτό το άλογο έχουν, σ' αυτό ποντάρουν. Αλλά δεν τους κουράζει λιγάκι η ίδια ξανά και ξανά επανάληψη; Αναλυτές «δόξα τω θεώ» έχουν αρκετούς. Μια ματιά στην ταξική διαστρωμάτωση των ψηφοφόρων του ΣΥΝ έχει να τους πει πολλά. Ας μην το κάνουν δημόσια. Ας το μελετήσουν μεταξύ τους. Να μην μπαίνουμε κι εμείς στον κόπο να τους «περιλάβουμε», γεγονός που επίσης κουράζει κάτι ευαίσθητες ψυχές...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Ο,ΤΙ ΨΗΦΙΣΕΣ, ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙΣ

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ: «Η αναβολή της συζήτησης του άρθρου 16 από τη Βουλή λειτούργησε σαν μάννα εξ ουρανού τόσο για την κυβέρνηση, που έχει μπροστά της όλα τα μέτωπα της παιδείας ανοιχτά, όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση, αφού το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων έχει εξελιχθεί σε αγκάθι για το ΠΑΣΟΚ (...) ο Γ. Παπανδρέου (...) θα προτείνει μια αμοιβαία συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και εκπαιδευτικής κοινότητας σύμφωνα με την οποία θα διασφαλίζονται η σταδιακή ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων μαζί με την ενίσχυση της εκπαιδευτικής διδασκαλίας, αλλά και η δέσμευση των εκπαιδευτικών ότι θα δεχτούν αλλαγές που θα ενισχύουν τη διδακτική ικανότητά τους (αξιολόγηση, νέα προγράμματα σπουδών, σεμινάρια επιμόρφωσης)» (ρεπορτάζ και εκτιμήσεις στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Η ΕΞΙΣΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΠΑΧΤΗ: «Την υποβάθμισή τους σε ρόλο κομπάρσου στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων και στην εκτέλεση των έργων του Δ΄ ΚΠΣ κάνει δώρο η κυβέρνηση στους δημάρχους που εξελέγησαν τις δύο προηγούμενες Κυριακές. Στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς όπως λέγεται επισήμως το Δ΄ ΚΠΣ που πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός των επομένων εβδομάδων προβλέπεται διαδικασία πιστοποίησης των τελικών δικαιούχων των φορέων δηλαδή των οποίων έργα συγχρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Επίσης προβλέπεται η δημιουργία μιας γιγάντιας Ανώνυμης Εταιρίας στα πρότυπα της Εγνατίας ΑΕ που θα υποκαταστήσει όσους φορείς αποτύχουν να πιστοποιηθούν» (το ρεπορτάζ στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΚΑΙ ΜΙΑ «ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ» «ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ»: «Η Δραπετσώνα ανοίγει την όρεξη στους κατασκευαστές. Σχέδιο της Εθνικής Τράπεζας για ανάπλαση της βιομηχανικής περιοχής. Μια νέα πόλη θέλει να κτίσει στην - ερημωμένη λίγο πολύ - βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας η Εθνική Τράπεζα: με κατοικίες, μέγαρα γραφείων, τουριστικές εγκαταστάσεις, χώρους αναψυχής...» (η είδηση στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σημαντική ΔΥΝΑΜΙΚΗ των αγωνιστικών ψηφοδελτίων

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ιδού το νέο πολιτικό σκηνικό

ΕΘΝΟΣ: ΡΕΛΑΝΣ ΠΑΣΟΚ στον β' γύρο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΑΤΑΕΙ ΓΕΡΑ στα πόδια της η ΝΔ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΑΣΤΟΥΚΙ στο ΠΑΣΟΚ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ υπεροχής της ΝΔ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Κόντυναν τη ΝΔ σε δύο δόσεις

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΒΑΡΙΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΑΚΗ

Η ΑΥΓΗ: Το «άρθρο 16» τους ενώνει

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ασυλο βίας και παρανομίας

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Σχέδιο εξπρές για ΟΤΕ - ΤΤ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η ευτυχισμένη οικογένεια...

«Αισθάνομαι την υποχρέωση να υπογραμμίσω την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι φανατισμοί και οι ακρότητες του παρελθόντος έχουν υποχωρήσει. Και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό. Είναι εξέλιξη που συμβάλει στην ενότητα των Ελλήνων και στη διασφάλιση μιας νέας προοπτικής, ανάπτυξης και προόδου» (ο Κ. Καραμανλής για το αποτέλεσμα του β' γύρου /ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Που ξεσκίζει τα παιδιά της

«Επανέρχεται η οδηγία με την οποία κάθε επιχείρηση θα αμείβει τους εργαζόμενους με τους μισθούς της χώρας καταγωγής (...) ολοταχώς για εβδομάδα 65 ωρών εργασίας (...) πλήρης ανατροπή βασικών εργασιακών δικαιωμάτων αναμένεται να επέλθει με δύο οδηγίες που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη φιλοδοξία να εγκριθούν εντός του 2006» (το ρεπορτάζ στο ΒΗΜΑ).

Η παραγγελιά

«Τα αποτελέσματα της κάλπης οδηγούν σε ένα σχεδόν αυτονόητο συμπέρασμα: ότι το σκηνικό δεν πρόκειται να αλλάξει, αν δεν αλλάξει πρώτα το ΠΑΣΟΚ. Και εννοώ το σημερινό ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου» (ο Ι. Κ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

Η εφαρμογή της

«Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δ. Μπράτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία ηττημένοι και θυμωμένοι, διότι αυτό δεν είναι καλό για την εκπαίδευση", ενώ τόνισε ότι "η απεργία των εκπαιδευτικών δεν έχει αντικυβερνητικό σύνδρομο"» (η αναφορά στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Και ο μόνιμος καημός του Τεγόπουλου

«Αν αποδειχτεί και στη συνέχεια ότι "προσπερνά" η γραμμή Αλαβάνου τη γραμμή Παπαρήγα, το διάστημα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές αναμένεται λίαν ενδιαφέρον για το χώρο της Αριστεράς» (το κεντρικό σχόλιο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ