ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
Προκλητική συμπεριφορά

Γρηγοριάδης Κώστας

Υπέρ το δέον εριστικός και προκλητικός απέναντι στον εκπρόσωπο του ΚΚΕ Δ. Αρβανιτάκη, ήταν προχτές ο πολυθεσίτης δημοσιογράφος της ΝΕΤ (εργάζεται ως διευθυντής στον 9,84 και στην εφημερίδα «Τα Νέα») Γ. Πολίτης. Και φαίνεται, ότι το περιστατικό δεν ήταν ούτε τυχαίο, ούτε και μεμονωμένο. Σε μια αρκετά μεγάλη ομάδα πολιτικών, οι οποίοι είχαν προσκληθεί για να σχολιάσουν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, όλα κύλαγαν ομαλά, όταν μιλούσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Οταν, όμως, έπαιρνε το λόγο ο Δ. Αρβανιτάκης ...κάτι πάθαινε ο κ. Πολίτης. Με καθόλου κόσμιες παρεμβάσεις, διέκοπτε συνεχώς τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ, επειδή, κατά τη γνώμη του εν λόγω ...φωστήρα, τα θέματα της Παιδείας και της καταγγελίας του δικομματισμού, ήταν εκτός συζήτησης.

Αν ο τελευταίος έχει αποφασίσει να εντάξει εαυτόν στην ομάδα «ειδικών αποστολών», όπου «ευδοκιμούν» δημοσιογράφοι, που θεωρούν τις εκπομπές τσιφλίκι τους και συμπεριφέρονται στους καλεσμένους τους απαξιωτικά, μπορεί ο ίδιος να το θεωρεί δικό του θέμα. Απλώς εμείς θα αναζητήσουμε ευθύνες στη διοίκηση της ΝΕΤ και στους πολιτικούς του προϊσταμένους. Με τέτοια «μπουμπούκια» επιχειρεί η κυβέρνηση να ...αναμορφώσει τη δημόσια τηλεόραση;

Συνεχίζουν...

Τελικά, δεν τους έμειναν ούτε καν τα προσχήματα, αφού δεν επανεκλέχτηκε ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ και τις συνεργαζόμενες μαζί του δυνάμεις σημερινός δήμαρχος της Καρδίτσας, Χρ. Τέγος. Οπως οι ίδιοι παραδέχονται, «ψηφοφόροι από το χώρο του ΣΥΝ, αλλά και ψηφοφόροι του αντάρτη της ΝΔ μετακινήθηκαν προς τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Δ. Βερίλλη στην Καρδίτσα, ο οποίος αύξησε τη δύναμή του κατά 3.000 και πλέον ψήφους στον δεύτερο γύρο, σε αντίθεση με τον απερχόμενο δήμαρχο του ΚΚΕ, Χρ. Τέγο, ο οποίος συγκέντρωσε ελάχιστες ψήφους περισσότερες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο». Και όμως συνεχίζουν να μιλούν για «συμμαχία ΚΚΕ - ΝΔ». Ξέρουν αυτοί τι κάνουν. Πες, πες κάτι μένει στο τέλος...

Οι έλεγχοι

Τη ...«σφραγίδα» του υπουργείου Ανάπτυξης στο «επώνυμο» λάδι προθυμοποιείται να βάλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές ανακοινώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Παπαθανασίου στη διάρκεια των εγκαινίων του ανακαινισμένου - με εξοπλισμό που μεταφέρθηκε από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις - εργαστηρίου ελαιολάδου.

Οπως είπε ο υφυπουργός, ξεκινούν έλεγχοι στο λάδι σε συνεργασία με το Σύνδεσμο των Βιομηχάνων Τυποποίησης Λαδιού. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να αποκηρύξει για άλλη μια φορά το χύμα και «ανώνυμο» λάδι, μιλώντας μάλιστα για την αναγκαιότητα καταπολέμησης της διακίνησής του. Κατόπιν αυτών, μάλλον, δεν περιμένει κανείς ...εκπλήξεις από τα αποτελέσματα των ελέγχων.

Επιβεβαίωση

Τα απόλυτα αφεντικά του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος» γίνονται - όπως όλα δείχνουν - οι Γερμανοί της «Χόχτιφ». Οπως έγινε γνωστό, οι εκπρόσωποι της γερμανικής εταιρείας «Χόχτιφ» προχώρησαν σε ...επιχειρηματική συμφωνία με την ελληνική εταιρεία «Οράιζον», συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου, για την εξαγορά μέρους των μετοχών που κατέχει ο όμιλος στον ΔΑΑ. Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει σχετικό μνημόνιο, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί τις επόμενες μέρες προς επικύρωση στο ΔΣ της ΔΑΑ ΑΕ.

Σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 55% των μετοχών του ΔΑΑ, η «Χόχτιφ» το 40% και η «Οράιζον» το 5%. Εντούτοις τον επιχειρηματικό έλεγχο του αεροδρομίου, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον ασκούν οι Γερμανοί, οι οποίοι κατέχουν το μάνατζμεντ και έχουν τον απόλυτο έλεγχο των αποφάσεων του ΔΣ της εταιρείας ΔΑΑ ΑΕ, με την πλειοψηφία τεσσάρων μελών και του ένατου που ορίζουν οι ίδιοι ως πρόσωπο «κοινής αποδοχής».

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν τη θέση που είχε διατυπώσει κατηγορηματικά η ΕΣΚ ΥΠΑ την εποχή ακόμα της υπογραφής της σύμβασης, το 1995! Και προβάλλουν την ανάγκη για αερολιμένα που θα είναι λαϊκή περιουσία, όπως προβάλλει το ΚΚΕ.


Ποιος φτιάχνει «χούλιγκανς»;

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ «ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ» για τα επεισόδια στον αγώνα Παναθηναϊκού - ΑΕΚ ψάχνουν εναγωνίως οι διάφοροι αναλυτές των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης. Οι ευθύνες ανήκουν - λένε - στην αστυνομία ή στις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης των αγωνιστικών χώρων.

Τα ερωτήματα περιλαμβάνουν επίσης το «πώς» βρέθηκαν βεγγαλικά εντός του γηπέδου και «πού» βρέθηκαν τα υλικά οικοδομών που εκτοξεύτηκαν. Υποθέτουμε ότι ο εν λόγω προβληματισμός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

Το βέβαιο είναι ότι για μία ακόμη φορά δεν πρόκειται να αναζητηθούν ευθύνες στις ΠΑΕ, κι ας είναι αποδεδειγμένο ότι και έχουν τους τρόπους, και τους χρησιμοποιούν για να διατηρούν και να αξιοποιούν «καταπώς τους συμφέρει» τη βία στα γήπεδα.

Και φυσικά κανείς δε διαπιστώνει κανένα πρόβλημα, κανένα αρνητικό στις κάμερες και στην ιδιωτική αστυνομία που χωρίς κανένα συνταγματικό δικαίωμα ή νομική βάση ασκούν αστυνομικές αρμοδιότητες μέσα στα γήπεδα.

Εν κατακλείδι, με τις τακτικές που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις, κατάφεραν και η βία στα γήπεδα να «βασιλεύει», και τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη να έχουν δεχτεί ένα ακόμη πλήγμα.

Γιατί; Γιατί δεν τους συμφέρει να δουν τα πραγματικά αίτια των λεγόμενων χουλιγκανικών φαινομένων. Την εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου και τα συμφέροντα των ΠΑΕ.

Η ΕΛΛΑΔΑ στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να δεχτεί προτάσεις οι οποίες θα «κλονίζουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο» για τις εργασιακές σχέσεις. Η δήλωση ανήκει στον υπουργό Εργασίας, Σάββα Τσιτουρίδη, και υποτίθεται πως πρέπει να μας καθησυχάσει.

Μόνο που το «ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο» κανέναν εργαζόμενο ή - πολύ περισσότερο - άνεργο δεν μπορεί να καθησυχάσει. Ο τρόπος δε που αντιλαμβάνεται το «πρότυπο» αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλά για «απασχολήσιμους» και κατάργηση του 8ωρου, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της πλήρους απασχόλησης.

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο μόνος τρόπος για να πάνε τα πράγματα καλύτερα είναι να κλονιστεί το «ευρωπαϊκό πρότυπο» και το ευρωενωσιακό οικοδόμημα γενικότερα. Οχι, όμως, στην κατεύθυνση που θέλουν αυτοί.

Η συμπαιγνία «βγάζει μάτι»

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν την Παρασκευή να αναστείλουν τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η συμπαιγνία ανάμεσα στα δυο κόμματα «βγάζει μάτι». Η συμφωνία για την αναβολή της συζήτησης, εν μέσω πανεκπαιδευτικών κινητοποιήσεων, στόχο έχει να συγκαλύψει την ουσιαστική ταύτιση των δυο κομμάτων στο ζήτημα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη συνεργία τους στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Προσπαθούν από κοινού να συσκοτίσουν τις πραγματικές πολιτικές αιτίες για τη σημερινή κατάσταση στην εκπαίδευση, να ξεφουσκώσουν τη διογκούμενη λαϊκή αντίδραση, να βάλουν επιπλέον εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την ίδια μέρα που ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση στη Βουλή, δάσκαλοι, καθηγητές, γονείς, μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι είχαν ήδη εξαγγείλει νέο συλλαλητήριο, με αιχμή την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας. Είναι φανερό ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φοβόνταν και φοβούνται όπως ο διάολος το λιβάνι το ξεμπρόστιασμά τους μπροστά στους εργαζόμενους για την ουσιαστική τους συμφωνία στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. Γι' αυτό και αποφάσισαν να αναστείλουν τη συζήτηση στη Βουλή, από την οποία αναπόφευκτα θα αποκαλύπτονταν ότι και οι δυο μεθοδεύουν την παραπέρα υποβάθμιση της εκπαίδευσης, την ακόμα πιο στυγνή αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, τη βαθύτερη υποταγή της Παιδείας στα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο τα δυο κόμματα προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν και να δικαιολογήσουν τη συναπόφαση για αναβολή της συζήτησης, ένα πράγμα παραμένει αδιαμφισβήτητο. Οτι κάτω από τις προσχηματικές «διαφορές», ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται απόλυτα στη στρατηγική στόχευση που επιβάλλει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και στο χώρο της Παιδείας προς όφελος του κεφαλαίου. Και σ' αυτήν την κατεύθυνση το ένα χέρι νίβει το άλλο. Οι αντιδραστικές αλλαγές που επιτάσσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε, με τις ελάχιστες αντιδράσεις. Σ' αυτήν την κατεύθυνση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώνουν τις δυνάμεις τους, συμφωνώντας απόλυτα στον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και στην ανάγκη να χτυπηθεί κάθε αντίδραση που θα στρέφεται έναντια σ' αυτήν την πολιτική.

Δάσκαλοι και καθηγητές, μαθητές και φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ο πραγματικός τους αντίπαλος είναι η πολιτική που από κοινού προωθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στο χώρο της εκπαίδευσης. Και εκεί να στρέψουν τα πυρά τους, βαθαίνοντας τα ταξικά και πολιτικά χαρακτηριστικά του αγώνα τους. Να απαντήσουν με τα αιτήματα των σύγχρονων και πραγματικών τους αναγκών σε κάθε απόπειρα εκτόνωσης του αγώνα τους, όπως η αναβολή της συζήτησης για το άρθρο 16 ή η σημερινή συνάντηση των εκπαιδευτικών με τον πρωθυπουργό. Αλλά να δώσουν απάντηση και σ' εκείνες τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που προσπαθούν να βγάλουν λάδι την πολιτική του δικομματισμού, άλλοτε ταυτίζοντας τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις με το πρόσωπο του/της εκάστοτε υπουργού και άλλοτε καθαγιάζοντας το ΠΑΣΟΚ που λειτούργησε και λειτουργεί σαν πλασιέ των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ