ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιταχύνει την αντιλαϊκή επίθεση
  • Η προώθηση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην Παιδεία βασικός στόχος της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα
  • Προετοιμάζεται συστηματικά το έδαφος για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Αταλάντευτα στην υλοποίηση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» προχωρά η κυβέρνηση μετά και το β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, ερμηνεύοντας όπως τη βολεύει το αποτέλεσμα της κάλπης των τοπικών εκλογών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα ανεβάσει τους ρυθμούς στην υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, υποστηρίζοντας ότι οι προωθούμενες αντιδραστικές πολιτικές, κυρίως στην Παιδεία, συνάντησαν τουλάχιστον την ανοχή των ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα, θα ετοιμάσει το έδαφος για τις αντιδραστικές «τομές» της επόμενης 4ετίας, τόσο με τη συνταγματική αναθεώρηση όσο και με το «διάλογο» για το Ασφαλιστικό.

Το στίγμα το έδωσε, ακόμα μια φορά, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στη δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής: «Συνεχίζουμε, σταθερά και αταλάντευτα, τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήσαμε, ενώ, παράλληλα, αναπτύσσουμε ανοιχτό διάλογο για τις θεσμικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης περιόδου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έστειλε ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα σε όσους αντιστέκονται στις κυβερνητικές επιλογές λέγοντας ότι η κυβέρνηση «δε συμβιβάζεται με τη συντήρηση και την ακινησία, δεν υιοθετεί τη στασιμότητα, που επιδιώκουν, άμεσα ή έμμεσα, ορισμένες πλευρές».

Δεν είναι τυχαίο ότι την επομένη του β΄ γύρου των εκλογών εκδηλώθηκαν πρωτοβουλίες τόσο για τη «μεταρρύθμιση» στην Παιδεία όσο και στο Ασφαλιστικό. Η ανακοίνωση για τη σημερινή συνάντηση του Κ. Καραμανλή με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ αποσκοπεί, όπως προκύπτει καθαρά και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του, στην ενίσχυση στο μέγιστο βαθμό της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης ώστε να πληγεί καίρια η απεργιακή κινητοποίηση και να σταλεί ένα μήνυμα πυγμής γενικότερα στους εργαζόμενους.

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χτες ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής στις θέσεις της και δεν κάνει «λαϊκισμό» γιατί καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν έσπευσε να ικανοποιήσει κάποιο αίτημα των εκπαιδευτικών «και να προσπαθήσει όπως όπως να κλείσει την απεργία και υπό τον φόβο των εκλογικών αποτελεσμάτων να πει "θα το ξαναδούμε"». Το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, ήταν επιβράβευση της κυβερνητικής γραμμής: «Αυτό εμείς ερμηνεύουμε, ότι ο κόσμος το αντιλαμβάνεται αυτό και το αποδέχεται», είπε χαρακτηριστικά (στον «Αλφα 9,89») ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης. Διαφορετικά, «αν ο λαός θεωρούσε ότι η κυβέρνηση είναι παράλογη ή πολιτεύεται με έναν τρόπο που δημιουργεί σειρά δευτερογενών ζητημάτων, τότε αυτό θα αποτυπώνονταν και με κάποιο τρόπο στην εκλογική διαδικασία», συμπλήρωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κάνει πράξη μια πραγματική μεταρρύθμιση στο χώρο της εκπαίδευσης».

Ειδικά για την απεργία των εκπαιδευτικών επιχειρεί να πετύχει «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια», προβάλλοντας το εξοργιστικό και συνάμα γελοίο «δίλημμα» πως μεταξύ της ικανοποίησης των αιτημάτων των δασκάλων και της ενίσχυσης των χαμηλόμισθων συνταξιούχων προτιμά το δεύτερο! Χαρακτηριστική είναι η φράση της υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη: «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει τις τελικές επιλογές της, έχοντας να επιλέξει μεταξύ της ανακούφισης του συνταξιούχου των 300 ευρώ ή του ανέργου που χρειάζεται στήριξη και εκείνης των εκπαιδευτικών των 950 ευρώ», δήλωσε ανερυθρίαστα στο «Βήμα της Κυριακής».

Σε ό,τι αφορά στο Ασφαλιστικό οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, μόνο καθησυχαστικές δεν είναι, καθώς η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει την παραμικρή αντίρρηση στην εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, ενώ έχει δρομολογήσει, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του υπουργού, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων στην επόμενη τετραετία («επιτροπή σοφών», δηλώσεις Αλογοσκούφη την προηγούμενη βδομάδα).

Την ίδια στιγμή, η Ρηγίλλης εμφανίζεται ικανοποιημένη για το εκλογικό αποτέλεσμα συνολικά, αν και δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για το «σκορ» στο β΄ γύρο στις επτά νομαρχίες. Τα στελέχη της ΝΔ προτιμούν να μη μιλούν για τη διάψευση των προσδοκιών τους, καθώς περίμεναν ότι θα κέρδιζαν 4 ή 5 επιπλέον νομαρχίες. Ως αντίβαρο προβάλλουν τόσο τις 30 νομαρχίες που κέρδισαν συνολικά, καθώς και μεγάλους δήμους στη Β΄ Αθηνών που από «πράσινοι» έγιναν «γαλάζιοι».

Επιπλέον, επικαλούνται και τις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν προβάδισμα 2-3 μονάδων υπέρ της ΝΔ. «Αθροίζοντας κανείς τα αποτελέσματα του α΄ γύρου, όπου συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και όπου γίνονται και οι μετρήσεις για να βγουν τα όποια πολιτικά συμπεράσματα, διαπιστώνει ότι είναι 240.000 ψήφους μπροστά η ΝΔ ή 3% πάνω, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από τις μετρήσεις», δήλωσε χτες ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ, Λ. Ζαγορίτης.

  • Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας δημοσκόπησης για την πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές, που διενεργήθηκε από την KAPPA Research για τον ΑΝΤ1, η ΝΔ προηγείται κατά 2,8% μονάδες του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 37,9%, έναντι 35,1% του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,4%, ο ΣΥΝ με 3,4% και ο ΛΑΟΣ με 3,2%.

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει ποιοι υποψήφιοι νομάρχες νίκησαν σε κάθε νομαρχία, είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη Κυριακή και με ποιο ποσοστό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ