ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
«Στο τιμόνι» οι αγωνιστικές δυνάμεις

Ο Χρήστος Κιτσίδης
Ο Χρήστος Κιτσίδης
Η «Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία» παίρνει τα ηνία της Δημοτικής Αρχής Τυρνάβου, με δήμαρχο τον Χρήστο Κιτσίδη, ύστερα από την πρωτιά που πέτυχε, την περασμένη Κυριακή, στο δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου είχε αντίπαλο το συνδυασμό της ΝΔ, με υποψήφιο τον νυν δήμαρχο Θανάση Νασίκα.

Η «Αγωνιστική Δημοτική Συνεργασία», που υποστηρίχτηκε στα πλαίσια της πανελλαδικής συνεργασίας του ΚΚΕ, με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση και την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, έλαβε ποσοστό 53,84% και 13 έδρες στο νέο δημοτικό συμβούλιο έναντι 46,16% και 5 έδρες που πήρε ο συνδυασμός του Θανάση Νασίκα.

Με την ανάδειξη της «Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας», αλλάζει πλέον σελίδα ο Δήμος Τυρνάβου, όπου τα προηγούμενα χρόνια η Δημοτική Αρχή ενήργησε ως εντολοδόχος της κυβερνητικής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας.

Για την εκλογική νίκη του συνδυασμού, ο Χρήστος Κιτσίδης ευχαρίστησε το λαό του Τυρνάβου. Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής, σε πλήθος οπαδών και φίλων της «Αγωνιστικής Δημοτικής Συνεργασίας», που συγκεντρώθηκαν έξω από το εκλογικό του κέντρο, τόνισε:

«Η ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων μάς γεμίζει χαρά, αλλά και ευθύνη για την επόμενη μέρα στο δήμο μας. Τη χαρά μας αυτή θέλουμε να τη μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας. Να τους ευχαριστήσουμε, για την προσφορά τους και τη συμμετοχή τους στον όμορφο αγώνα που δώσαμε. Κόντρα στο πνεύμα της εποχής - πνεύμα υποταγής στη μοίρα και την ανάγκη - δώσαμε όλοι μαζί τη μάχη των δημοτικών εκλογών». Και πρόσθεσε: «Δώσαμε έναν έντιμο αγώνα με συγκεκριμένο πρόγραμμα για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα και δυναμική προοπτική στο δήμο μας για την υπεράσπιση των συμφερόντων των δημοτών».

Τα «συγκοινωνούντα δοχεία» λειτούργησαν στην Καρδίτσα

«Ιερά Συμμαχία» ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΝΔ κατά του δημάρχου

Τα «συγκοινωνούντα δοχεία» μεταξύ της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ λειτούργησαν κανονικά και ο Δήμος της Καρδίτσας «πέρασε» στα χέρια του δικομματισμού. Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με τη δράση της εκλογικής συμμαχίας του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ και του συνδυασμού του δήθεν «αντάρτη» της ΝΔ, που βρήκε και τη στήριξη του ΣΥΝ, για να κερδίσει το δήμο στο β΄ γύρο των εκλογών ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Δομ. Βερίλλη.

Αυτή η συμμαχία δεν ήρθε «ως κεραυνός εν αιθρία». Είχε προετοιμαστεί, καταλλήλως, από καιρό. Τα πρώτα σημάδια της συντονισμένης προσπάθειας του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ, αλλά της ΝΔ με τον δήθεν «αντάρτη» της για την άλωση του Δήμου Καρδίτσας από το δικομματισμό, φάνηκαν, εξαρχής, με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Χρ. Παλαμιώτη, τοπικού στελέχους της ΝΔ και γνωστού ως «ανθρώπου του Σιούφα». Αυτή παρουσιάστηκε τάχα σαν «αντάρτικη».

Στον α΄ γύρο των εκλογών ο συνδυασμός του Χρ. Παλαμιώτη πήρε ποσοστό κοντά στο 27% και αποδεικνύει ότι δυνάμεις της ΝΔ «δούλεψαν», με πρόγραμμα και στόχο, υπέρ του. Βεβαίως, την ίδια ώρα η ηγεσία της ΝΔ μιλούσε για «στήριξη» του Χρ. Τέγου. Και μπορεί κάποια στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ν' αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτή η «δουλιά» έγινε «εκτός γραμμής», αλλά δύσκολα θα τους πιστέψει κανείς. Αλλωστε, η ηγεσία της ΝΔ δεν καταδίκασε καθαρά ούτε προεκλογικά ούτε και μετεκλογικά την υποψηφιότητα του Χρ. Παλαμιώτη, σε αντίθεση με άλλες ανάλογες περιπτώσεις, όπως π.χ. του πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Μαγνησίας, που καθαιρέθηκε, επειδή στήριξε το «αντάρτικο» ψηφοδέλτιο για τη Νομαρχία Μαγνησίας.

«Αλισβερίσι» παντού

Είναι, λοιπόν, φανερό ότι στην Καρδίτσα η ΝΔ «έπαιξε σε δυο ταμπλό». Από τη μια δήλωσε ότι στηρίζει τον κομμουνιστή δήμαρχο - αυτό τη «βόλευε» για την εξυπηρέτηση τοπικών επιδιώξεων (βλέπε β΄ γύρος για τη Νομαρχία) και πανελλαδικών σκοπιμοτήτων - και από την άλλη ...«ενωνόταν» με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

Ακόμα πιο φανερές έγιναν οι μεθοδεύσεις με την κοινή δήλωση συνεργασίας Βερίλλη - Παλαμιώτη, στο ενδιάμεσο των δυο γύρων των εκλογών - την οποία «ευλόγησε» ο ΣΥΝ - που έδινε το «σινιάλο» για τη λειτουργία των «συγκοινωνούντων δοχείων» ανάμεσα στις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ και της ΝΔ. Οτι υπήρχε «αλισβερίσι» ανάμεσα στις δυνάμεις των τριών κομμάτων, που συνασπίστηκαν κατά της Δημοτικής Αρχής, έγινε φανερό. Υπάρχουν και σχετικές καταγγελίες του νομάρχη της ΝΔ, Β. Αναγνωστόπουλου, που έχασε από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, Φ. Αλεξάκο, σχετικά με ψηφοφόρους της ΝΔ που κατευθύνθηκαν σε άλλους συνδυασμούς.

Ανάλογα φαινόμενα «ανταλλαγής ψήφων», δηλαδή συναλλαγής, είχαμε και σε «καποδιστριακούς δήμους» και υπάρχουν καταγγελίες από υποψήφιους δημάρχους κατά βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως π.χ. στους Σοφάδες κι αλλού.

Πολιτική προβοκάτσια

Το ΚΚΕ είχε πολλές φορές και με διάφορους τρόπους ξεκαθαρίσει ότι και στην Καρδίτσα και σ' όλη τη χώρα δε συνεργάζεται με τη ΝΔ, όπως ούτε με το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ. Και είχε καταγγείλει την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ότι η «στήριξή» της στον Χρ. Τέγο λειτουργεί σαν «πολιτική προβοκάτσια», με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση του λαού για το πραγματικό αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής. Είχε, επίσης, καταγγείλει ότι αυτή η «πολιτική προβοκάτσια» της ΝΔ γίνεται αντικείμενο αισχρής προβοκατόρικης εκμετάλλευσης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, στην προσπάθειά τους να συκοφαντήσουν το ΚΚΕ, να «χτυπήσουν» τους αγωνιστικούς συνδυασμούς που αυτό στηρίζει και να «ψαρέψουν σε θολά νερά».

Κι ενώ, τώρα, αποκαλύπτονται οι προθέσεις και φανερώνονται οι μεθοδεύσεις, κάποιοι κάνουν πως δε βλέπουν την πραγματικότητα κι επιμένουν στις συκοφαντίες, ισχυριζόμενοι ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Καρδίτσα οφείλεται στο ότι «δεν πέρασε η "γραμμή" του ΚΚΕ για συνεργασία με τη ΝΔ». Δύσκολο, όμως, να κρύψουν την «Ιερά Συμμαχία» ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΝΔ και τη λειτουργία των «συγκοινωνούντων δοχείων» στην Καρδίτσα...

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συνεχίζουμε την πάλη

Πλήρης η σύμπλευση και συνεργασία των παρατάξεων του δικομματισμού

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι μαζί με τη ΔΕΑΚ αντίσταση και πάλη». Με αυτό το σύνθημα οι εκατοντάδες φίλοι και οπαδοί της «Δημοτικής Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης» Αγίου Παύλου υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα του β΄ γύρου των εκλογών, όπου η παράταξη αναδείχτηκε δεύτερη. Ο Ν. Βαρσάμης υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε στη διοίκηση του δήμου με ποσοστό 52,28%, έναντι 47,72% του νυν δημάρχου Μιχάλη Μοσχονά.

H μάχη που έδωσε η ΔΕΑΚ ήταν μια σκληρή μάχη, απέναντι στις δυνάμεις του δικομματισμού που εμφανίστηκαν σε αδιάρρηκτο μέτωπο. Κάτι που εκφράστηκε, άλλωστε, και με τα κοινά πανηγύρια στα εκλογικά κέντρα των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ακολούθησαν τη νίκη του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ Ν. Βαρσάμη. Η ΔΕΑΚ στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Αυτή η συμφωνία όλων των υπόλοιπων δυνάμεων σε πολιτικό επίπεδο μοιραία εξελίχθηκε σε πλήρη συμπόρευση και στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η απόλυτη πριμοδότηση του Συνδυασμού του κ. Βαρσάμη (ΠΑΣΟΚ) από την παράταξη του κ. Πλανόπουλου (ΝΔ), αλλά και του δήθεν ανεξάρτητου κ. Μάτη, εκφράζει την απόλυτη πολιτική συμφωνία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη συντονισμένη τους προσπάθεια να "αλωθούν" οι δήμοι που έχουν στο τιμόνι τις αγωνιστικές δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ