ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2006
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Σε αγωνιστικό αναβρασμό για το ΤΣΜΕΔΕ

Πλατύ κάλεσμα του Συντονιστικού των Επιτροπών Αγώνα στη συγκέντρωση της Πέμπτης για το Ασφαλιστικό

Από παλιότερη κινητοποίηση των μηχανικών για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση των μηχανικών για το Ασφαλιστικό

Στην κινητοποίηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, αύριο Πέμπτη στις 9.00 π.μ. μπροστά στο ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4) καλεί το Συντονιστικό των Επιτροπών Αγώνα για το Ασφαλιστικό.

Στην ανακοίνωσή του τονίζεται ότι το νομοσχέδιο για το ΤΣΜΕΔΕ που προωθεί η κυβέρνηση, αυξάνει υπέρογκα τις εισφορές των ασφαλισμένων, μειώνει την κύρια σύνταξη, σε σχέση με το προβλεπόμενο ύψος της, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και προωθεί την ατομική ευθύνη κάθε Μηχανικού για την ασφαλιστική του κάλυψη, μειώνοντας την κρατική και την εργοδοτική συμμετοχή.

Το Συντονιστικό που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των δυνάμεων της ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ καλεί τους εργαζόμενους Μηχανικούς να προτάξουν τις ανάγκες τους και να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, στον αντίποδα των επιλογών της ΕΕ και της κυβέρνησης για την επιβολή της ανταποδοτικότητας και της εμπορευματοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος.

Καταδικάζει την ηγεσία του ΤΕΕ, που με πρωταγωνιστές τις δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΝ προωθεί ενεργά τις κυβερνητικές επιλογές. Αποκαλύπτει τους ψεύτικους φίλους των εργαζόμενων Μηχανικών, όπως η ΠΑΣΚ και η «Αριστερή Συσπείρωση» που άνοιξαν το δρόμο στην κυβερνητική επίθεση αποδεχόμενοι το πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, με αποφάσεις της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, καθώς και την πρόσδεση του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής.

Το πλαίσιο πάλης

Το Συντονιστικό καλεί τους εργαζόμενους Μηχανικούς να διεκδικήσουν μεταξύ άλλων:

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και του Ν. 915/79.
  • Μείωση των εισφορών στα προ του 1992 επίπεδα και μείωση κατά 50% για τους ασφαλισμένους κάτω της πενταετίας. Μετατόπιση του κύριου βάρους των εισφορών προς την εργοδοσία και το κράτος.
  • Καταβολή των εισφορών των στρατευμένων και των μεταπτυχιακών φοιτητών από την πολιτεία.
  • Σύνταξη μετά από 30 χρόνια δουλιάς, στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με διαχωρισμό της Υγείας - Πρόνοιας από την Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Απόσυρση του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο.
  • Αμεση απόδοση των οφειλών του Δημοσίου και της εργοδοσίας στο Ταμείο.

Τέλος, τονίζεται ότι η συμπόρευση με τον ταξικό πόλο του εργατικού κινήματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει ο αγώνας προοπτική.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΖΩΝΗ»
Επικίνδυνα παιχνίδια με το επίδομα

«Χέρι» στα ίδια τα ταξικά σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης προσπαθεί να «απλώσει» η κυβέρνηση της ΝΔ, εντείνοντας -μέσω και του εποχικού επιδόματος του ΟΑΕΔ - τα πολλαπλά χτυπήματα σε βάρος των εργατοτεχνιτών, με στόχο να «σπάσει» τους ισχυρούς δεσμούς των σωματείων με τους εργαζόμενους της Ζώνης. Συγκεκριμένα, τα δικαιολογητικά για την καταβολή του εποχικού επιδόματος οι άνεργοι τα προμηθεύονται από τα σωματεία, καθώς, σύμφωνα με το νόμο, αυτά είναι οι εκπρόσωποί τους. Τώρα ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Γ. Βερναδάκης, έθεσε εκβιαστικά σαν προϋπόθεση για να καταβληθεί το επίδομα, να φύγουν από τη μέση τα σωματεία! Δηλαδή, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να καταθέσουν όλες τις καταστάσεις τους στον Οργανισμό, ώστε αυτός και μόνο να προμηθεύει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στους ανέργους!

Χτες οι διοικήσεις των σωματείων της Ζώνης μαζί με άνεργους έκαναν παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ, την ώρα που είχε προγραμματιστεί συνεδρίαση της διοίκησης του Οργανισμού. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ ζήτησε διορία μέχρι και αύριο Πέμπτη, οπότε και θα απαντήσει γραπτώς στα αιτήματα των εργατοτεχνιτών. Σήμερα θα γίνει κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων των σωματείων, προκειμένου να καθορίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα, ενώ ήδη για αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί 2ωρη στάση εργασίας.

«Πακέτα» και ... καμπάνιες ενημέρωσης

Στις 29 Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εργασίας αντιμετώπισε την ατυχή συγκυρία να μιλάει σε ημερίδα στο Κιλκίς για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς, την ίδια μέρα που δυο εργάτες έπεφταν νεκροί στη μάχη για το μεροκάματο στην περιοχή της Αττικής. Απτόητος ο Σάββας Τσιτουρίδης, αφού εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη, αναλώθηκε σε μια θρασύτατη διαφήμιση των κυβερνητικών «επιτευγμάτων» στον τομέα της απασχόλησης και παρουσίασε μια σειρά από «μέτρα» για την πρόληψη δήθεν των εργατικών «ατυχημάτων». Χτες, επίσημα τουλάχιστον, δεν υπήρξε (ευτυχώς) κανένα θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα». Γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στον Σάββα Τσιτουρίδη να ξεσπαθώσει, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη σε άλλη ημερίδα του υπουργείου, με θέμα την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία των εργαζόμενων νέων, που διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (23-27 Οκτώβρη).

***

Αφού διαπίστωσε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι εργαζόμενοι ηλικίας από 18 έως 24 ετών έχουν τουλάχιστον 50% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν στους χώρους εργασίας σε σχέση με τους πιο έμπειρους εργαζόμενους, ενώ κάθε χρόνο περισσότεροι από 700.000 νέοι αυτής της ηλικιακής ομάδας τραυματίζονται σοβαρά κατά την εργασία τους, επανήλθε στις «πρωτοβουλίες» που παίρνει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα: Διοργανώνει περιοδείες ενημέρωσης σε τόπους δουλιάς και εκπαιδευτήρια, προκειμένου να πειστούν οι νέοι εργαζόμενοι ότι πρέπει να... προσέχουν και οι εργοδότες ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας αυξάνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους!

***

Καμιά έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ουσία της ομιλίας Τσιτουρίδη κρυβόταν αλλού: Στο πακέτο των 3 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση από την ΕΕ και κρατικούς πόρους για το 2007-2013. Εμμεσα ο υπουργός προέτρεψε τους εργοδότες να ορμήξουν ανενόχλητοι στην πίτα και να την ξεκοκαλίσουν. Από τη μια η προκλητική χρηματοδότηση στο κεφάλαιο, που στην αγωνία του να μην πέσει ούτε ψίχουλο από το τραπέζι των κερδών του αγνοεί ακόμα και τα ελάχιστα προβλεπόμενα μέτρα ασφάλειας. Και από την άλλη οι καμπάνιες ενημέρωσης για τα «ατυχήματα» στους τόπους δουλιάς, όπου από τις αρχές του 2006 οι νεκροί εργάτες κοντεύουν ήδη τους 100...


Περ. Κ.

Αλλού βρίσκεται η ουσία

Σε ανταλλαγή ανακοινώσεων για τον έλεγχο του αίματος αναλώθηκαν χτες ο ΣΥΝ και το υπουργείο Υγείας. Αφορμή αποτέλεσε ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ για τη λειτουργία της Διακομματικής Επιτροπής, που θα ορίσει τις προδιαγραφές για το Μοριακό Ελεγχο του αίματος. Καταγγέλθηκε ως παράνομη η υπογραφή μνημονίου με τις δυο εταιρείες, που προμηθεύουν τα αντιδραστήρια για το Μοριακό Ελεγχο του αίματος, κατηγορήθηκε το υπουργείο Υγείας για «συνοπτικές διαδικασίες του διαγωνισμού με κίνδυνο παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» και ζητήθηκε η «διεξαγωγή πανευρωπαϊκού δημόσιου διαγωνισμού και την ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου της Διακομματικής Επιτροπής». Απαντώντας, το υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι τα μνημόνια με τις εταιρείες «έπαυσαν να ισχύουν από την ώρα που στο εσωτερικό των εταιρειών τέθηκε ζήτημα αναγνώρισης της εκπροσώπησής τους στην Ελλάδα, και αυτομάτως κατέπεσαν».

Τόσο η επιμονή του ΣΥΝ στον τύπο του διαγωνισμού (αν θα είναι διαπραγμάτευση ή ανοικτός διαγωνισμός), αλλά και η κωλυσιεργία της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μοριακού ελέγχου απέχουν παρασάγγας απ' τις άμεσες ανάγκες των ασθενών. Το κύριο είναι πώς θα διασφαλιστεί ο μοριακός έλεγχος με την ταυτόχρονη - όπως γίνεται διεθνώς - εφαρμογή και των δύο μεθόδων: Με τις λεγόμενες μικροδεξαμενές και με τα μονήρη δείγματα. Για το εύρος της μιας ή της άλλης μεθόδου, προέχει η γνώμη των επιστημόνων. Ομως, είναι αδιανόητο να μην εφαρμοστούν και οι δυο μέθοδοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας στους Θρακομακεδόνες. Οπως επίσης είναι αδιανόητο να μη δοθούν τα απαραίτητα χρήματα για την πλήρη λειτουργία των εννιά κέντρων αιμοδοσίας, που προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ